Присъди за трафик на деца има само в 4 държави от ЕС за периода 2000-2007 г.

Присъди за трафик на деца има само в 4 държави от ЕС за периода 2000-2007 г.

© Антон ПоповЕвропейският съюз (ЕС) трябва да подобри защитата на децата, които са станали жертви на трафик и да приеме по-ефективно законодателство за борба с трафика. Това са изводите от доклад на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) на тема "Ролята на ЕС в борбата срещу трафика на деца", съобщи пресслужбата на организацията.


Всяка година значителен брой деца стават жертви на трафик за сексуална експлоатация и други цели. Трафикът на деца засяга целия ЕС, но липсата на достатъчно данни не позволява да се оцени истинският мащаб на проблема.


Според официалните данни изчезването на деца от приюти в държавите членки на ЕС е широко разпространено, а местоположението им често е неизвестно. Най-вероятно децата попадат в ръцете на трафиканти, пише. В повечето случаи обаче на този проблем не се отделя необходимото внимание поради острата липса на контрол от страна на властите в държавите-членки.
Друг проблем е, че в повечето държави от ЕС не са създадени специализирани приюти за жертви на трафик на деца, посочва Агенцията. Децата обикновено се изпращат в приюти за възрастни жертви на трафик, в специализирани приюти за непридружени малолетни или непълнолетни лица или други центрове за уязвими деца. В доклада FRA предлага да се въведат минимални стандарти за приютите, както и политики за предотвратяване на изчезването на деца.


Броят на постановените присъди по дела за трафик на деца е изключително малък. Агенцията посочва, че ЕС трябва да направи повече за предотвратяване на проблема и призовава за по-ефективно законодателство за борба с трафика на деца. Трябва да се подобри защитата на жертвите и грижите за тях.


Често жертвите на трафик на деца не се идентифицират правилно като жертви, а това е от решаващо значение за наказателното преследване на трафикантите, подчертава Агенцията. В някои държави членки децата жертви на трафик се идентифицират като престъпници и подлежат на задържане за нарушения на граничния режим и други незаконни действия като проституция.


Законодателството на ЕС трябва да въведе минимални стандарти за политика на ненаказване на жертвите на трафик на деца. Сопред доклада това би помогнало също за повишаване на тяхното доверие в държавните органи и в същото време ще освободи жертвите от зависимостта им от трафикантите.


Голям проблем е малкият брой присъди за трафикантите на деца. През периода 2000–2007 г. присъди са регистрирани само в 4 еврочленки. По тази причина FRA настоява и за въвеждане на по-сериозни наказания и преследване на трафикантите.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Piranka
    *****
    Любопитно

    До сега де дремали бе чада ? Или не знаяли ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK