Евродокладът: В България липсва политическа подкрепа за борба с престъпността

Евродокладът: В България липсва политическа подкрепа за борба с престъпността

© null, Associated PressЛипсата на политическа воля и консенсус за подкрепа на борбата с корупцията и организираната престъпност е основното послание в доклада на Европейската комисия за България, чиято финална чернова е предоставена на властите в София. Това съобщиха пред "Дневник" в сряда няколко независими един от друг източници, запознати с документа. Крайният вариант ще бъде оповестен официално на 22 юли в Брюксел, но от два дни е изпратен за обсъждане от ресорните институции. Вчера с него разполагаше дори лидер на парламентарна сила.


След последния доклад за правосъдието и вътрешния ред са предприети индивидуални стъпки на отделни хора в разследването и съдебната власт, но те са на техническо ниво и с ограничено въздействие, са констатирали евроекспертите. Тези действия не били подкрепени адекватно на политическо ниво и крайното впечатление е, че правосъдието в България е бавно и понякога несправедливо, а определени разследващи и магистрати са обект на влияние и вмешателство. В същото време липсвала публично заявена подкрепа за индивидуалните стъпки срещу престъпността и корупцията.


Според източниците на "Дневник", чели доклада, Еврокомисията отново оценявала, че уличните убийства в България продължават да са ежедневие, а добре известни престъпници или са пускани от затвора, или получават леки присъди и така изглеждат недосегаеми. Затова според Брюксел управляващата класа трябва да убеди обществото, че е твърдо решена да прочисти системата, тъй като сегашната ситуация създава несигурност в администрацията, полицията и съдебната система.
В черновата на доклада експертите правели пряка връзка между напредъка, който трябва да се постигне в борбата с организираната престъпност и корупцията и присъединяването на България към Шенген. Ясно било отбелязано, че вдигането на границите зависи от взаимното доверие.


В прав текст било казано, че мониторингът със сигурност продължава и следващият доклад ще е през лятото на 2010 г. Затягали се и условията - евроекспертите изрично подчертавали, че посочените още преди влизането на България в ЕС 6 критерия, по които се наблюдава напредъка на страната, няма да отпадат последователно един по един, а ще бъдат премахнати вкупом, когато бъдат покрити всички необходими условия. Те са правова държава, основаваща се на независима и стабилна съдебна система, която е в състояние да открива и наказва конфликти на интереси, да се бори с корупцията на всички нива на властта и успешно да се справи с престъпността.


Следващите 12 месеца Брюксел щял да следи България по конкретни критерии в две области - борбата с организираната престъпност и корупция и ефективността на съдебната система. Те изисквали отделните случаи на работа на съвместни екипи между разследващи и прокуратура да станат постоянни. Както и създаване на специализирани съдебни състави и прокуратури за корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.


Изисквал се и мониторинг за прилагането на наскоро приетия закон за конфликт на интереси.


На няколко пъти в доклада се споменавал и Законът за амнистията и че той може да освободи от отговорност висши чиновници, които имат контролни функции. Това изпращало много противоречиво политическо послание.


Като първи успех в борбата с измамите с еврофондовете е определено създаването на спецзвеното в прокуратурата. Според запознатите с доклада в него се твърди, че точно това показва, че когато има политическа воля, правозащитните органи могат да се справят.


По отношение на корупцията по високите етажи на властта се констатирало, че капацитетът на разследващите и прокуратурата не е нарастнал през последните 12 месеца. В доклада се цитирал като емблематичен случай на осъден този на бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров. Отново се подчертава, че превенцията на случаи на конфликт на интереси е ключово изискване за защита на финансовите интереси на ЕС.


Критикувала се липсата на напредък в борбата с корупцията в чувствителни сектори като здравеопазването и образованието, а от Националната агенция за приходите и Сметната палата се изисквала по-голяма активност в превенцията.


Предлагала се забрана на плащанията в брой при сделките с недвижими имоти и обявяването на заемите в данъчните декларации.


Друга критика била свързана с кадровата политика на Висшия съдебен съвет. В доклада се подчертвало, че три назначения на шефове в съдебната власт са предизвикали обществни критики. Пристрастност и липса на обективност и прозрачност са докладвани при конкурсната процедура за нов шеф на Софийския градски съд, пишело в документа според източниците на "Дневник". Съдилищата не публикуват решенията си в интернет, въпреки законовото задължение, била друга констатация.


По отношение на организираната престъпност се заявявало, че по няколко случая прокуратурата е показала, че може да действа проактивно и се споменавали над 30 осъдени мафиоти.


Друг акцент в доклада бил, че Наказателно-процесуалният кодекс страда от излишен формализъм и води към много строги изиквания към доказателствата, събрани в досъдебната фаза. Евроекспертите са забелязали, че предложенията на прокуратурата, в тази връзка и за признаването на законните специални разузнавателни средства, приложени преди образуването на досъдебно производство, обаче не са приети. Отбелязана е и липсата на парламентарен контрол над ДАНС.


Според източниците на "Дневник" вчера представители на прокуратурата, ВСС и правосъдното министерство са се събрали при евроминистъра Гергана Паси, за да обсъдят българските бележки, с които се надяват да смекчат финалния вариант на доклада, който ще излезе след седмица.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Earth
  *****
  Неутрално

  Сега "колегите", които плюват в предната статия трябва поне малко да се замислят върху сеирджийството си. Дано това, което е подел Бойко да има успех!

 2. 2 Профил на xs
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на xs
  *****
  Неутрално

  Извинете - по-горния постинг беше неволна техническа грешка, sorry !

 4. 4 Профил на xs
  *****
  Любопитно

  Отбелязана е и липсата на парламентарен контрол над ДАНС.

 5. 5 Профил на лошо
  *****
  Неутрално

  Егати 20-годишният ялов преход.

 6. 6 Профил на До първия коментатор
  *****
  Неутрално

  "В България липсва политическа подкрепа за борба с престъпността" - тоест политическа класа и мафия са едно и също нещо. Никакъв Бойко няма да оправи нещата, защото той е част от мафията, от ДС, за които ти Earth и други глупаци сте "лош материал". Изглежда че наистана БГ населението е лош материал щом го плюят и то вика "роса роси". Мухобойко го плюе, то гласувма за него. Ако е било така, защото изборите са фалшифицирани. резултатъ не естествен след като ДС медиите обработват съзнанието на населението две години че Бойко е "супермен". На изборите за европейски парламент гласуването на БГ стадото е 23-24 роцента за ГЕРБ. След месец показало такава любов към Мухобойко, че гласувало с 45 процента. Айде де!
  "Дано това, което е подел Бойко да има успех!"
  Бойко ще замаже следите на мафията - на лявото и крило БСП и ще приказва за съд и справедливост, но нищо няма да стане.
  Същото милиционелско лайно е Бойко като агента Симеон - изкуфял картоиграч, който продаде паметта на баща си цар Борис 3 за някакъв пост на министър-председател.
  Бойко напълни парламента с комунистически мастии като Цицка Цецова или там както се казва. Тая не е по добра от дъртата кошница Масларова.
  Партийна пляса от провинцията, средно пноментклатурно ниво, което сега стига до национално ниво и може да бъде дърпано за конците от супермени като Мухобойко. И като си помисля кълкъ бъъклуку влезе в тоя парламент. Боклукаа на Бойко, на другото надъхано ченге Яне Янев, на психически неуравновесения даградант - мутанат на ДС Сидеров. ДС тая ли пасмина ще се промени БГ.
  Чакайте и ще ви оправят!
  За по малко от 800 дни!
  Емигрант

 7. 7 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако са очаквали подкрепа от съргей , сопола и царо - жестоко са се излъгали!!

  Fortuna favet fortibus.
 8. 8 Профил на Цоцка Цокова
  *****
  Неутрално

  По списъка на ЦК на БКП : Кюлеви: МИЛИАРДИ.. Мултитата: МИЛИАРДИ; ЧЕРЕПА - около 2 милиарда; Любен Гоцев – червен САТАНА; ТИМ - варненската мафия - Химимпорт – адмирал Д.Павлов - МИЛИАРДИ ! Братя Диневи – МАФИЯ; Норчето Ананиева - ЛИТЕКС - ловешката МАФИЯ -червена ; Банкера на СИК- в политбюрото на БКП-БСП... ГОЦЕ-спонсори - МИЛИАРДИ : герговци, гиговци, стойковци; манджуковци; велчеви - дойнови и луканови: МИЛИАРДИ …; Монтерейци - червеняковци; маджовци, батко и новите - братя Домусчиеви - Пещерска и Галеви - МИЛИАРДИ; Гущеров-комсомолчето- мултимилионер – МАФИЯ ; Р.Овч. мафиот-крадец от класа и други руски агенти - Златевци - Лук-ойл, Комсомолеца Банев – Петрол и приватизация ; и aндрей-голф-pайчевци - потомствени руски агенти (баща – КГБ- мултимилионер) - МИЛИАРДИ !!!; Лужковци - СТОТИЦИ декари до устието на р.Камчия - за стотинки !! ДПС-стотици милиони - ДЪРЖАВЕН резерв; Миленчо и други другарски синчета - хотели - СТОТИЦИ милиони.; СВИНАРИ и други ГОЦЕ спонсори - СТОТИЦИ МИЛИОНИ !!.. По нататък по списъка на ДС - БКП - ивановци, светлин русевци, ДС-Tоплото и… последния ‘неизвестен ” - пак от ДС-мутрите - САМО 14 декара - НЕ в Добруджа…Някъде там с над 1 млрд. e и мутрата Борисов съвместно с Цветелина Бориславова.
  Местните шерифи – милиони..Стефан Софиянски – Колко?
  ДПС и мафия – милиарди ......

 9. 9 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  А защо не е отбелязано кога ще започне съдебното дирене среку герганизацията - Гергана Грънчарова и Монката Паси , чието плюене срещу България и конкурентни сектори от икономиката ни ,за да се докарат за единия пост в Брюксел, е повод за много незаслужени обиди в различни доклади. Че проблеми има - факт, че бандити вилнеят -също, но асеновградското недоразумение и Мунчо Паси - домакина на издирвания от Интерпол Чеку , като национални предатели , са също част от проблемите на Бэлгария.
  Съд за тези !

 10. 10 Профил на Pondic
  Pondic
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Е какво друго да пише като си е вярно.Поне досега.

  Де е Левски?
 11. 11 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Извинете, Гергана Паси защо се казва Паси, да не би да се е оженила за Соломон Паси, че бях малко извън страната?

 12. 12 Профил на fury
  *****
  Неутрално

  Ima li izob6to kakuvto i da e kontrol va taia na6a Bulgaria?Evropa v 4udo se nameri s nas.dai Boje planovete na Borisov da se uven4aiat s uspeh!

 13. 13 Профил на Пикадили
  *****
  Неутрално

  Гергана и Соломон Паси - да отговарят пред съда за съсипването не само на АЕЦ.... И ще отговарят .

 14. 14 Профил на Моряка
  *****
  Неутрално

  Верно Гергана Паси си е за съд . Само бля-ля и плювки пред чужди посланици и Брюксел . А какво направи за България , освен доноси?
  Корупция и престъпност има , но ще има докато такива като нея не защитават интересите на легитимния бизнес , а се навеждат за едното пощипване по бузката в защита на икономическите интереси на задграничните й ментори и топят други ,вместо виновните за корупцията в България.

 15. 15 Профил на Fakt
  *****
  Неутрално

  Верен факт!
  Искат резултат!
  Дремем пак!
  Доверихме се на глупак!
  Ще ни лъжат пак!
  Няма как!
  Народ простак!

 16. 16 Профил на верни на партията
  *****
  Гневно

  Липсва политическа подкрепа, а 90 % от началниците в МВР и другите правораздавателни структури са назначени по политически заслуги.

 17. 17 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ПРЕДПАЗНА КЛАУЗА ЗА ТАКА НАРЕЧЕНАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ НЕЙНАТА ДРАСТИЧНО КОРУМПИРАНА И НЕКАДЪРНА СЪДЕБНА СИСТЕМА!!!!!

  Виж поредни факти в блога ми - ЗАГОВОР ОТ СТРАНА НА СЪДА, ВКЛ. ВКС, ЗА БЛОКИРАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТТА МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ОСЪДЕН! Заявление с вх. № 5037/03.06.2009 до г-н Председателя на Върховния касационен съд!

  http://kkabakciev.blogspot.com/

  Очаквайте още много факти за драстична некомпетентност и/или корумпираност, включително на високите и най-високите етажи на съдебната система!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 18. 18 Профил на Дасо
  *****
  Неутрално

  Как ви звучат изгладените фразички на Станишев и Плугчиева на фона на доклада на ЕК?

 19. 19 Профил на krasinsky
  krasinsky
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В България досега липсва не само политическа подкрепа, но и политическа воля за обуздаване на престъпността. Затова ние като общество на свободни хора трябва да настояваме новата законодателна власт да направи необходимите измнения в Наказателно-процесуалния кодекс и Гражданския наказателно-процесуален кодекс, за да се прекратят явните злоупотреби с безкрайните "заболявания" на подсъдими и адвокати, които имат за цел само да протакат делата до безпаметство. Не се ли направи това, трябва да се вдигаме на протест и да изискаме новата власт да изпълни обещанията си. Няма да бъдем безучастни свидетели и да чакаме да ни "оправят". Затова, вместо да се ругаем по форумите, нека да обменим своите предложения за най-належащите актове на законодателната и изпълнителната власт. След това ще ги обобщим и ще ги отнесем до съответните инстанции. Ще излезем от анонимност и ще се срещнем, за да обединим усилията си и да докажем, че няма да бъдем само безучастни и безропотни свидетели на ставащото в България!

 20. 20 Профил на Кико
  *****
  Неутрално

  А защо мислите че пуснаха доклада след изборите, като беше предвидено да бъде пуснат по-рано. Има едно червено лайно, дето от много свирки са му се подули устните - Ферхойген, приятелче на Станишев. Ето до къде стига дългата ръка на комуниста. Докладът щеше да вземе поне 4-5 процента от мръсните комунисти. Ама айде, от мен да мине. Нали уж се отървахме от тях...

 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Менте история, БГ си остава клиничен случай....

  Преди
  1989: Шопа - аз ги лъжа че работя, те ме лъжат че ми плащат...
  Сега
  2009: Шопа - аз ги лъжа че имам правосъдие, те ме лъжат че съм в ЕС.

  Докато народецът е съгласен на менте живот - така ще е!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 22. 22 Профил на додо
  *****
  Неутрално


  В България липсва и народна воля нещо да се промени . Спи си народа , гледа само хладилника да му е пълен и е щастлив . Е ако може и да крадне нещо вече е супер .

  Никога не оставяйте дори най-дребното престъпление без писмена жалба с входящ номер , колкото и полицая пред вас да ви разубеждава . А после постоянно ги притеснявайте . Ако се моткат подайте жалба в съда . Ако не помогне , можете да съдите държавата за бездействие в европейския съд .

 23. 23 Профил на досетил се
  *****
  Неутрално

  По дипломатичен начин ни казват,че престъпността и управлението на България са едно и също нещо.

 24. 24 Профил на Заглавия
  *****
  Весело

  Критика:
  "Евродокладът: В България липсва политическа подкрепа за борба с престъпността"
  Решение:
  "Лондон начерта първата подробна карта на организираната престъпност"

 25. 25 Профил на kallinnkaa
  *****
  Неутрално

  что-то в этом есть, безусловно

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 27. 27 Профил на aristo
  *****
  Неутрално

  Копирах нещо от Expert.bg , надявам се да ви е интересно - не е по темата и не очаквам коментари .
  Новини >> Международни от: 15.07.2009 час: 10:53

  Борисов поднесе "неприятен сюрприз" за Москва

  Много по-болезнено ще се окаже отлагането на Южен поток, тъй като от Газпром искаха да изпреварят Набуко и да си запазят пазарния дял
  Новини по темата
  МИЕ опроверга космическите разходи на НЕК за Белене
  Москва още не е реагирала официално на решението на България енергиен холдинг (БЕХ) да спре извършване на крупни енергийни сделки и преговори, докато не се бъде направен одит на контрактите. Новината, обаче, се тиражира в различни руски медии, които още в първото изречение обявяват, че това решение, взето след писмо на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, поставя под заплаха два руски проекта – за АЕЦ Белене и Южен поток.

  ПРАЙМ – ТАСС, цитирана от Mediapool, пише, че още преди да встъпи в длъжност, новият български премиер Бойко Борисов поднесе неприятен сюрприз за Русия. Ръководството на партията е получило тревожни сигнали за действията на държавните компании, които не отчитат световната криза и националните интерес на България, пише ПРАЙМ – ТАСС, цитирайки писмото на Борисов до Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

  Експертите се оказаха неподготвени за подобен обрат на събитията, тъй като българските политици винаги са проявявали заинтересованост към сътрудничеството с Русия. И двата спрени проекта в София ги наричаха стратегически, пише в коментара си държавната руска агенция.

  Цитирани са анализатори, според които забавянето на АЕЦ Белене не е твърде критично. Контрактът бе подписан в началото на 2008 г., но все още не е решен въпросът с финансирането. България поиска кредит от Русия и Владимир Путин изрази готовност да го предостави. Изграждането на централата е стратегически въпрос и София едва ли ще се откаже от него, пише ПРАЙМ – ТАСС.

  По-нататък се посочва, че много по-болезнено ще се окаже отлагането на Южен поток, тъй като от Газпром искаха тръбопроводът да е готов преди Набуко, защото в противен случай Газпром ще загуби част от пазара.

  В България се смени политическото ръководство, разбираемо е желанието на новите да преразгледат предишните условия в своя полза. По-скоро обаче това няма да бъде направено, коментира аналитик от ИФД Капитал пред руската агенция. Цитиран е и друг експерт, според който Бойко Борисов винаги е проявявал прозападна позиция и споделя популярната в Европа идея за енергийна сигурност, тоест, за енергийна независимост от Русия.

  Първите стъпки на Борисов потвърждават, че той ще се движи в това направление. Позицията на сегашната власт е съвършено ясна – максимално далеч от Русия", казва Владимир Брутер Международния институт за хуманитарно-политически изследвания.

  ПРАЙМ – ТАСС посочва, че в София никой не драматизира ситуацията и е възможно одитът да приключи за няколко дни. В България чакат пристигане на руските преговарящи, за да бъдат финализирани разговорите. Позицията на руснаците навярно ще бъде твърда и на българите няма да се удаде да получат съществени промени в договорите, пише в заключение ПРАЙМ – ТАСС.

  Би било грешка, ако някой от настоящото или бъдещото правителство излезе с официална реакция по повод публикациите в руската преса, тъй като поне досега никой от руското правителство не е коментирал решенията на БЕХ.

  Другата хватка, която се прилага от Москва, е теми от икономически, финансов или политически порядък да се полагат в емоционално – исторически контекст и всеки опит на България да защити националния си интерес да се представя като проява на антируски чувства и едва ли не русофобия.

  Прилагайки този подход, руснаците разчитат дебатът да се пренесе в България и вместо за икономически интереси да се говори за това кои са русофили и кои русофоби. Това е стара традиция на руската и съветската дипломация, която обикновено дава резултат, особено в страни като България.

  В момента не може да се каже, че новата управляваща партия ГЕРБ има единна позиция по въпроса за енергийните мегапроекти. От едната страна са политическите съображения и волята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Дори и след като неговото писмо спря енергийните преговори и сделки, Борисов успокои, че втората атомна централа ще се строи. От другата страна са икономическите експерти на ГЕРБ, които изготвиха програмата на партията и пътуваха из цялата страна, за да я представят на бизнеса. По отношение на Белене и другите мегапроекти те защитават тезата, че проектите могат да бъдат реализирани, но само на пазарен принцип – тоест, ако са изгодни и има частен инвеститорски интерес, а не се налагат държавни дотации.

  Ясно е, обаче, че България е пред сериозен риск, тъй като за политически мотивирани икономически ангажименти изтичат огромни финансови средства.

  Все още не е ясно кой подход ще надделее и какво ще избере Борисов - "неприятен сюрприз" за България или "неприятен сюрприз" за Русия.


 28. 28 Профил на RI
  *****
  Неутрално

  На прос български ПОЛИТИЦИТЕ ВИ ЗА МУТРИ И МАФИОТИ

 29. 29 Профил на гоце
  *****
  Неутрално

  Създадената и направлявана от БКП-БСП и ДС корупция и организирана престъпност няма как да се прекратят от самите престъпници и корумпирани.

 30. 30 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  спрестьпноста трябва да има амнистия и които иска да запоцне на цисто не може след 20 годишен престьпен период в бьлгария да няма престьпност трябва да се изцака една две петилетки

 31. 31 Профил на Veselin
  *****
  Неутрално

  ИЗВИНЕТЕ, КОЙ Е БОЙКО БОРИСОВ? БЯХ В ЧУЖБИНА ЗА ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ, И ИЗГУБИХ СЛЕДИ Ж ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ?

 32. 32 Профил на do veselin
  *****
  Неутрално

  Vesko, hodi na Google i shte ti kaze vsichko i az ne znaeeh
  ne shtoto izvesno vreme sum izvun Bg ami poveche ot 30 godini
  ...i taka razbrah - vizdam che imash computer kakvo tolkova?!

 33. 33 Профил на $1 Bil
  *****
  Неутрално

  trudno shte e na Bulgaria da se integrira v evropeiskata obshtnost dori i prez sledvashtite 10-15 godini po skoro nevuzmozno ne moga da razbera zashto niakoi hora si praviat tazi iliuzia no iavno ot tezi koito
  si prisvoiha golemi kolichestva ot niakoa si durzavna sobstvenost.
  Edno eventualno chlenstvo uzakoniava tehnite sobstvenost mnogo po sigurno otkolkoto nestabilni pravitelstva koito mogat da izbiat na
  "krivo za tqh posoka"
  Mislia che BG e mnogo po dobre nezavisima i splotena otkolkoto razbita ot falshivi obeshtania i razlichni pravitelstva .

 34. 34 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бойко Борисов е човекът, който тегли як шут на Марто и Манго и им насини задниците за една година напред...

 35. 35 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Политическа подкрепа!? Все едно престъпността сама да се бори със себе си.

 36. 36 Профил на бай Петко
  *****
  Неутрално
 37. 37 Профил на ava_lights
  ava_lights
  Рейтинг: Неутрално

  тая европа трябва да се захване по сериозно с нас.вижте само назначенията в държавата.не вярвам и Бойко да се справи сам

 38. 38 Профил на до 27 АРИСТО
  *****
  Неутрално

  МНого подходящо напомняне.
  Защото така с "разпалване" на "етнически" въпроси се оправдаваше и Доган.
  Отработени соцхватки.
  ( дано да не се "разнежат' хората, в чието съзнание има все още "прорускисоцчип", а се наричат европейски граждани."

  "Другата хватка, която се прилага от Москва, е теми от икономически, финансов или политически порядък да се полагат в емоционално – исторически контекст и всеки опит на България да защити националния си интерес да се представя като проява на антируски чувства и едва ли не русофобия.

  Прилагайки този подход, руснаците разчитат дебатът да се пренесе в България и вместо за икономически интереси да се говори за това кои са русофили и кои русофоби. Това е стара традиция на руската и съветската дипломация, която обикновено дава резултат, особено в страни като България."

 39. 39 Профил на VESELIN
  *****
  Неутрално

  BOIKO BORISOV E FIREFIGHTER, KARATIST, CHLEN NA BKP, OBEKT NA VERBOVKA NA DS, BOREC, FYTBOLIST, BODIGARD, OHRANITEL, KMET NA SOFIA, EXPERT PO BOKLYK, BOGATASH( 1 MILIARD ZAEDNO S BORISLAVOVA), YCHREDITEL NA PARTIA ZA EVROPA, I MIN. PREDSEDATEL. INTERESNI METAMORFOZI!
  OSVEN TOVA FBI IMA RAZRABOTEN DOKALD ZA NEGO NAD 2000 STRANICI PO PORUCHKA NA SHVEICARSKA BANKA. CHYDIA SE, KAKVO TOLKOVA MY HARESAHA BULGARITE?! VIZDA SE, CHE V BG PREYSPIAVAT NAHALNITE I AMBICIOZNI NEKADURNICI. EBASIdurzavata!

 40. 40 Профил на VESELIN
  *****
  Неутрално

  BOIKO BORISOV E FIREFIGHTER, KARATIST, CHLEN NA BKP, OBEKT NA VERBOVKA NA DS, BOREC, FYTBOLIST, BODIGARD, OHRANITEL, KMET NA SOFIA, EXPERT PO BOKLYK, BOGATASH( 1 MILIARD ZAEDNO S BORISLAVOVA), YCHREDITEL NA PARTIA ZA EVROPA, I MIN. PREDSEDATEL. INTERESNI METAMORFOZI!
  OSVEN TOVA FBI IMA RAZRABOTEN DOKALD ZA NEGO NAD 2000 STRANICI PO PORUCHKA NA SHVEICARSKA BANKA. CHYDIA SE, KAKVO TOLKOVA MY HARESAHA BULGARITE?! VIZDA SE, CHE V BG PREYSPIAVAT NAHALNITE I AMBICIOZNI NEKADURNICI. EBASIdurzavata!

 41. 41 Профил на СИН
  *****
  Неутрално

  Оказава се, че народовластието идва от "гнилия капитализъм" (ЕС), а не от Русия или Беларус. По комунистическо учеха друго.

 42. 42 Профил на Германец
  *****
  Неутрално

  Моля първо четете после пишете, когато на българина му кажат в прав текст че е корумпиран, мързелив и твърдоглав, то е редно да се замислиш върху себе си, преди да покажеш колко си невъздържан и първичен
  Проблемите естествено не идват само от политическата класа, липсва морал и класа във всички прослойки на обществото.
  Интелегентния човек се учи от грешките на другия, другите правят 20г преход и са на мнение, че все някой друг им е виновен.

 43. 43 Профил на mgmateeva
  mgmateeva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Адмирирам изказаните по-горе мнения, заради елемента на критичност и прокрадването на идеята за граждански контрол над властта. Това е единственият сигурен начин за постигането на илюзорната "власт на народа", в която се залъгваме, че живеем от точно 20 години. Демокрацията е двустранен процес и контролът отдолу е липсващият рефлекс, който би могъл да направи режима у нас приблизително справедлив. Поне в степента, в която такива са "любимите ни", макар и не толкова идеални западни демокрации.

 44. 44 Профил на Германец
  *****
  Неутрално

  В България го наричате "граждански контрол над властта" или "власт на народа", други в Европа "гражданско общество" или "гражданска отговорност". Общо взето това е елементарна основа на демокрацията.

  Примерно: Обаждаш се на МВР при някакво нарошение, търсиш адекватно изпъление на длъжноста им, търсиш им сметка ако не си свършат работата както е редно. Продължаваш да търсиш сметка за всяка нередност при съотвените органи и тяхните високопоставени.
  Ако си прав дори на последна инстанция, ще получиш ПРАВОТО, дори ако трябва в Стразбург.
  Едни такива масови действия ще раздвижат целия държавен апарат. Последствията ще се отразят много позитивно за цялото общество

 45. 45 Профил на Арамис
  *****
  Неутрално

  Те хората го тръбят отдавна.Но кучетата си лаят,кервана си върви.Докато не стане някоя грандиозна издънка.И не ги натирят всичките.

 46. 46 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1087 Весело

  Пък Бай Путко, пардон, Петко, е от тия, дето все раздават шутове и все е.ат, пък все тях ги боли г.за

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 47. 47 Профил на spopodlyze63
  spopodlyze63
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не мога да не повторя коментарар който ми хареса многор въпреки простотията на някой подвизаващи се в коментари под много статии в този вестник деца - дрисльовци спонсорирани от ясно кой...
  "Моля първо четете после пишете, когато на българина му кажат в прав текст че е корумпиран, мързелив и твърдоглав, то е редно да се замислиш върху себе си, преди да покажеш колко си невъздържан и първичен
  Проблемите естествено не идват само от политическата класа, липсва морал и класа във всички прослойки на обществото.
  Интелегентния човек се учи от грешките на другия, другите правят 20г преход и са на мнение, че все някой друг им е виновен. "

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK