Еврокомисията: Липсата на политическа воля пречи на пълноценните и необратими реформи

Еврокомисията: Липсата на политическа воля пречи на пълноценните и необратими реформи

© Reuters



В България не съществува нито широк политически консенсус, нито убедителна стратегия, които да превърнат борбата с организираната престъпност и корупцията в основен приоритет за страната. Това е записано в оповестения преди малко доклад на Европейската комисия за съдебната реформа и борбата с престъпността и корупцията. В документа неколкократно е посочено, че липсата на политическа воля и подкрепа за реформите остава основната спънка на реформите.


Брюксел завява, че положителните стъпки са ограничени само до техническо ниво и имат ограничено въздействие, а усещането на обществото е, че правосъдието в България е бавно и понякога несправедливо, като за някои прокурори и магистрати се смята, че се поддават на влияние или намеса. За Еврокомисията най-големият враг на реформите е политическата класа, която не подкрепя индивидуалните инициативи на правораздаващите органи да противодействат на корупцията. "Ситуацията създава неспокойствие и несигурност в администрацията, полицията и съдебната власт. От тях не може да се очаква да водят борба с организираната престъпност и корупцията, когато сигналите, идващи от властите и политическите лидери, не са хармонизирани и ясни", се казва още в доклада.


Еврокомисията призовава София да промени Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, тъй като прекаленият им формализъм и изостаналост пречат на ефективността на съдебната система. Брюксел препоръчва също така създаването на съвместни екипи за борба с организираната престъпност, тъй като към момента случаите се разглеждат на парче.




Брюксел оценява положително стъпките за предотвратяване и наказване на измамите с европейски фондове, както и създаването на единна мрежа за подаване на сигнали за корупция.


Според комисията обаче съществен проблем е нежеланието на прокуратурата и разследващите органи да се самосезират от сигнали в пресата и обществото, а чакат непременно да има административен сигнал. Документът обаче обяснява това нежелание с липсата на политическа подкрепа - "тя кара правоприлагащите служители да се чувстват несигурни в започването на разследване, когато то може да разкрие корупция по високите етажи на властта".


Законодателната власт е разкритикувана на няколко пъти, но най-вече за спорния Закон за амнистията, който позволява лица, злоупотребили с еврофондове по невнимание, да не бъдат съдени.


От черновата на доклада отпадна обвързването на реформите с влизането в Шенген, както и изречението.


Мониторинговият механизъм се запазва за поне една година, но комисията не предлага налагането на наказателни клаузи.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"



Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK