Гергана Паси: Критиките в доклада са обосновани

Гергана Паси<br />

© Надежда Чипева

Гергана ПасиРеалистично е да се борим за отпадане на механизма за сътрудничество и оценка в областта на правосъдието и вътрешния ред след доклада през 2010 г. Това каза министърът на европейските въпроси в оставка Гергана Паси на пресконференцията по повод на Годишния доклад на ЕK за мониторинговия механизъм, с който Брюксел оценява напредъка на страната в съдебните реформи, борбата с корупцията и организираната престъпност.


Според нея на базата на доклада, при наличие на приоритетност на действията в областта на реформата на правосъдието, на борбата с организираната престъпност и корупцията, България може да се бори за отпадането на механизма след евродоклада през следващата година.


"С този доклад слагаме край на разговора за предпазна клауза", заяви Паси и посочи, че е докладът е доказателство, че въведеният нов подход с координация между българските институции и Брюксел на едно по-високо ниво дава резултат. "За мен като европейски министър е важно, че оценен промененият модел включително и на комуникация с ЕК, по-откритият, по-честен диалог на Комисията с всички нива и институции в България", каза тя.
Гергана Паси отбеляза също, че механизмът за сътрудничество не предвижда краен срок. Той ще се прилага, докато това е необходимо.


Голяма промяна е фактът, че в доклада отпадна текста за Шенген, заяви министърът в оставка.


"Докладът съдържа серия от критики. Смятам, че те са обосновани", каза също Паси, според която е важно да не се изпада в еуфория.


В доклада на ЕК се говори за липса на политически ангажимент за по-стратегически подход, а не за липса на политическа воля, заяви тя. Според нея наистина липсва консенсус и ангажимент за реформите в съдебната система.


"За мен като политик в края на един мандат е ясно, че полуволя в тези реформи няма", каза Гергана Паси. "Или имаш воля, или ги изоставяш", коментира тя.


Паси поздрави професор Кушлев за работата му и отбеляза добрата оценката в доклада за подобряване на ефективността на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Тя каза, че не е успяла да се пребори с предишния парламентда бъдат приети промени за увеличава на правомощията на комисията, но се са надява новото мнозинство да намери политическата воля и необходимото мнозинство, за да го направи.


Докладът оценява положително дейността и на Висшия съдебен съвет, и на Инспектората към него. Има все видима стиковка в техните действия, особено по отношение на дисциплинарните производства срещу магистрати, посочи министърът.


Гергана Паси каза, че категорично застава зад препоръките за нова концепция за наказателна политика, както и зад нови и по-решителни промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Отиващото си парламентарно мнозинство не можа да намери политическа воля, за да направи съществена промяна в НПК и това е отчетено в пореден доклад, каза Паси. В колко доклада ще видим повторени тези критики зависи от нас, смята тя.


Според нея голяма слабост продължава да бъде липсата на достатъчен брой влезли в сила съдебни актове. Признати са все пак отделни влезли в сила осъдителни присъди срещу членове на организирани престъпни групи.


"Необяснимото богатство остава порок", смята Паси и срещу него е важно да има единодействие и на законодателна, и на институционална основа.


Положителна оценка получават създадените съвместни екипи за борба със злоупотребите с европейски средства. Това звено е посочено като отлична инициатива, каза Паси. Добър старт е отчетен и за другите специализирани звена в областта на организираната престъпност и
в областта на корупцията. В текста е отбелязано изрично, че в резултат на техните действия, част от известните представители на подземния свят са в затвора или в ареста. Има препоръка тези специализирани състави да бъдат превърнати в постоянно действащи, отбеляза Паси.


"Големият ни урок в този доклад е, че второстепенни критики в него няма", подчерта министърът. Според нея важни са също и критиките в доклада за непрозрачността при избора на висши магистрати, недотам убедителната атестация в съдебната система или публикуването на съдебните актове в интернет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK