Меглена Кунева: Част от препоръките в доклада са бързи и лесни за изпълнение

Меглена Кунева<br />

© Николай Дойчинов

Меглена КуневаИзбори 2022

Едно от най-добрите неща в този доклад е отчетливият език и ясното очертаване на всички субекти у нас, от които се очаква реакция. Това заяви еврокомисар Меглена Кунева след публикуването на доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи. Информацията съобщи БТА.


Това са правителството, Висшият съдебен съвет, Прокуратурата, Върховният касационен съд, парламентът, комисията за незаконно придобитото имущество, неправителственият сектор, Националната следствена служба, Държавната агенция за национална сигурност, уточни тя.


Наред с констатациите докладът съдържа политически и технически препоръки, като техническите са много бързи и лесни за изпълнение, смята Кунева.
Според нея, "ако бъдат отделени техническите препоръки, с други думи онези, които могат веднага да бъдат приложени, ще успеем доста бързо, в рамките на месец-два, да постигнем сериозно подобряване на ситуацията".


Въпреки че законът позволява конфискуване на имущество, придобито от престъпна дейност, още с откриването на следствието за пране на пари, практиката показва, че това се прави едва няколко месеца след началото на следствието или при започване на съдебното преследване. Oт това се губи практическият ефект, заяви тя.


България трябва да улесни проверките по случаи на необяснимо забогатяване чрез законово изискване да бъдат регистрирани активни или пасивни кредити в данъчната декларация, подчерта Кунева. Освен това с интегрирането в ДАНС, агенцията по финансово разузнаване загуби правото да извършва проверки на място по докладвани съмнителни финансови транзакции. По думите й, този законодателен проблем трябва да бъде решен спешно.


Техническите препоръки никак не са малко, те са около 40 на сто от всички. Ако веднага бъдат адресирани, а това е възможно, това ще означава че само след месец - два можем да имаме наистина променена към по-добро картина. Освен това ще бъде показана и въпросната политическа воля, за която става дума в доклада, подчерта еврокомисарят.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK