Марк Грей, говорител на Европейската комисия: По някои случаи има външна намеса в работата на съда

Марк Грей, говорител на Европейската комисия: По някои случаи има външна намеса в работата на съда

© ДневникПрез февруари нарекохте междинния доклад рентгенова снимка и казахте, че диагнозата за България предстои. Каква е тя?


- Има положителни стъпки, важно е това да се признае. На експертно ниво виждаме желание за работа, за реформа. Същевременно трябва да признаем, че има структурни проблеми, които трябва да се решат. Очевидно е за нас, че обществото в България вижда една твърде бавна съдебна система; очевидно е, че по определени случаи има външна намеса в работата на съда. Тези въпроси трябва да се решат. Преди всичко посланието на комисията днес е, че България се нуждае от политически консенсус, политически ангажимент за реформа.


В едно изречение - има стъпки напред на експертно ниво, отделни хора показват с работата си, че промяната е възможна, но трябва и политически ангажимент, за да се случи нещо.Това е критика, която комисията повтаря трета поредна година. Ако липсата на напредък е толкова очевидна, каква е ползата от механизма за сътрудничество между вас и България?
- Механизмът показва, че работи. Спомнете си, че в последните три години имаше моменти, в които страната вървеше назад, в посока, обратна на реформите. Много пъти България правеше стъпка напред, а след това - две назад. Механизмът е предпазителят, който връща страната обратно по пътя на реформата в правосъдието и вътрешните работи и не й позволява да се връща назад. Затова смятаме, че той трябва да продължи. Неговата работа ще бъде завършена тогава, когато правителството - което и да е то, изпълни ангажиментите си.


В края на годината комисията губи един инструмент за натиск върху България, който беше много ефективен, макар никога да не беше използван - предпазната клауза в областта на правосъдието. Как ще запазите натиска без тази санкция?


- От известно време комисията смята, че няма условия за задействане на клаузата. Механизмът сам по себе си осигурява натиск - на всеки шест месеца правителството е обект на наблюдение и оценка не само от ЕК, но и от българските медии. Обмисляте ли да въведете нови инструменти, подобни на предпазната клауза?- На този етап механизмът ни дава всички елементи, за да бутаме напред процеса на реформа в България. Нека обаче не забравяме, че комисията не може да извърши реформата. Това е отговорност на българските власти. За мнозина докладът е по-мек от критиките преди година. Смяната на властта в България ли се отрази на тона?- Винаги я има тази игра - дали е по-мек, по-твърд, по-остър… докладът не се влияе от политическия процес. Комисията не влиза в игрички за подмяна на оценките си по политически причини.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK