Брюксел очаква от следващата власт воля за реформи

Брюксел очаква от следващата власт воля за реформи

© ДневникЕвропейската комисия (ЕК) препоръчва следващото правителство да вземе колкото се може по-бързо решителни мерки по основните критики, набелязани в доклада за напредъка на България в областта правосъдие и вътрешен ред. Бъдещият кабинет разполага с ясно очертана пътна карта, формулирани са 21 препоръки, които трябва да се изпълнят. Това каза главният говорител на комисията Йоханес Лайтенбергер, който в сряда официално представи документа.


Той направи уточнението, че анализът не е адресиран до конкретни политици, но подчерта основния му извод - нужни са воля и политически консенсус за подкрепа на борбата с корупцията и организираната престъпност, за съдебната реформа. Според такова съгласие и решителност сега липсват.


За разлика от България в Румъния, където реформата все още била фрагментирана, съществува "широк консенсус и недвусмислен ангажимент на политическите партии за реален напредък в реформите", отбеляза Лайтенбергер.
Както се очакваше, по традиция тонът на окончателния текст, одобрен от еврокомисарите, беше смекчен в сравнение с изтеклата миналата седмица чернова. Отчетен беше и известен напредък от миналата година насам, състоящ се преди всичко в "по-голямата откритост в диалога с ЕС", както се изрази Лайтенбергер. Направеното все пак беше прието за недостатъчно и затова механизмът остава в действие, като София ще бъде оценена отново следващото лято.


Въпреки по-мекия тон основната критика за липса на политическа воля и подкрепа на реформите остана ясно формулирана. Правят се отделни стъпки от отделни хора, но те са предимно технически и трябва да бъдат подкрепени, смята Брюксел. Предприетите мерки се разглеждат като половинчати и недостатъчно системно провеждани, а правосъдието - бавно, несправедливо и понякога уязвимо, обобщи критиките Лайтенбергер. Друг говорител на ЕК, Марк Грей, беше още по-критичен в интервю за "Дневник" и заяви, че е "очевидно, че по определени случаи има външна намеса в работата на съда" .


Бъдещото управление в лицето на лидера на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че докладът е критичен, но препоръките на Брюксел са изпълними за новата власт.


От документа отпаднаха някои от най-острите забележки, но като най-голямо постижение лобистите за по-мека оценка си приписаха това, че вече не се споменава Шенген и не се прави пряка връзка между успеха в борбата с корупцията и организираната престъпност и влизането на България в зоната. Наблюдението над България няма връзка с подготовката за влизане в шенгенското пространство, за което е нужно да бъдат покрити конкретни критерии, които са напълно различни, отговори на журналистически въпрос за причината за отпадането на този текст Лайтенбергер. Ако беше направена такава връзка, можеше да се получи объркване, че покриването на показателите по механизма за наблюдение ще означава и покриване на критериите за влизане в Шенген, което не е така, обясни говорителят.


За разлика от миналата година в този доклад проблемите с изразходването на европейските пари не се отбелязват. Еврокомисията ще излезе през септември със специален доклад, който ще оцени каква е била картината в страната до 15 юли, обясниха от Брюксел.


Фрагментирани реформи в Румъния


Реформата в Румъния е фрагментирана, а процесът понякога е силно политизиран, но правителството е внесло сериозни законови предложения за нов наказателен и граждански кодекс, а Националната дирекция за борба с корупцията има доказани постижения на безпристрастно разследване на корупция по високите етажи на властта, констатира Лайтенбергер при представянето на докладите. Цялостният извод на Брюксел е, че след миналогодишния критичен доклад са били направени стъпки в правилната посока. Все пак реформите все още са недостатъчни и затова Еврокомисията оставя действието на механизма и ще излезе с нов доклад следващата година. Дотогава ще наблюдава напредъка на страната по 16 показателя, които формулира в сряда като препоръки в доклада си.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  http://kkabakciev.blogspot.com/

  Блог на Красимир Кабакчиев за съдебната система

  Аз съм Красимир Кабакчиев, доктор на науките, англицист, преводач. С този блог желая да информирам обществеността относно определени проблеми, съществуващи в съдебната система на България - едно гнездо на некомпетентност и корупция, което генерира негативни реакции и привлича вниманието на Европейската общност. Убеждението ми е, че трябва да бъде наложена предпазна клауза на България във връзка с проблемите в съдебната система, за да може тя най-накрая да започне да прилича на нормална държава.

  Очаквайте поредни разкрития за върховна некомпетентност!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 2. 2 Профил на Електорална единица
  Електорална единица
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В някои сфери едва ли ще стане. Какъв екип ще подбере брокерката в земеделието, като е твърде далеч от системата. Пак ще се намърдат същите търтеи, само дето за пореден път ще сменят партийната си принадлежност.

 3. 3 Профил на Пуф
  *****
  Неутрално

  Има да чака Брюксел...

 4. 4 Профил на Електорална единица
  Електорална единица
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Току-що разбрах, че г-цата се оттегля. Достойна постъпка. Браво!

 5. 5 Профил на Дама Пика
  Дама Пика
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Къде е този доклад, дайте го да го прочетем.

 6. 6 Профил на демократ
  *****
  Неутрално

  Единствените реформи можеше да ги направи само Костов - затова той е истинския кошмар на червената мафия.

 7. 7 Профил на МЕГИ
  *****
  Любопитно

  АКО ПОЛИТИКА ИВАН КОСТОВ БЕШЕ СТАНАЛ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ - РЕФОРМИТЕ ЩЯХА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВЯТ БЕЗ ШИКАЛКАВЕНИЯ!

 8. 8 Профил на ДЕМО
  *****
  Гневно

  Вярвате ли,че внучето на Политбюро Велчев ще тръгне да повдига обвинения срещу съпартийците си???!!!. Неговите, на татко му и на дядо му. Дядо му, като член на Политбюро, е един от създателите на лагера на смъртта край Ловеч, както и на всички останали комунистически лагери. Внучето на Политбюро, пионката на Гоце, ще продължава да лъже и да маже, но няма да допусне и прашинка да падне върху главите на цялата сган от комунистически престъпници, во главе с пикаещия във фонтаните.

 9. 9 Профил на xxx
  *****
  Неутрално

  Закон за лустрацията, ще свърши работа в известна степен и без Костов!

 10. 11 Профил на реформи?
  *****
  Неутрално

  България е алогична налудничава държава. Каквито и дипломатични оценки да дават от ЕС, ние най-добре си знаем. Всичко е против хората, управляващите воюват срещу тях, всичко е в ущърб на народа за сметка на шепа безобразници. Много хора не издържат, боледуват, за здравната система знаем, никаква защита от престъпния контингент, който се радва на комфорт и закрила както от страна на полицията, така и от страна на управляващите. Фалшификации, безобразия, наглост, тъпотия, лееща се от различни телевизии под формата на вулгарни некадърни реклами, много зле направени, уж забавни, отвратителни водещи. Новинарите пък с вид на садисти с радост и трепет сипят лошите новини, сякаш знаейки, че нищо няма да се направи, това е положението. И така досега, особено последните 4 години, пълно отчаяние. Ха сега да видим как ще стане с главен прокурор, който се крие, плахо се оглежда и много държи на съпартийците си! Президент, който говори с мазен тих гласец, гледа като доброто крокодилче, а в същото време закриля престъпници отровители, подпалвачи и изнудвачи като Ковачки например?! И доста други, да не ги изреждам! Защото във форума компетентни хора пишат за икономика, енергетика и т.н., но забравят за хората, за това, което преживяват и как оцеляват. За една държава няма по-важно от това. Иначе за какво някои почитатели на Путин се правят на патриоти, нали уж за българския народ, който изнемогва!

 11. 12 Профил на абе хора
  *****
  Неутрално

  така ли не разбрахте че не може да се въведе лустрационен закон заради Конституцията. Ето го отговора на Костов:
  http://www.otgovori.eu/index.php?a=92

  Ето го и текста от конституцията, който мисля че не позволява въвеждането на лустрационен закон:
  "
  Чл. 6.
  ...
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние."

  Обърнете внимание на факта политическа пинадлежност и забележете че лустрацията е форма на ограничаване на правата на индивида.

 12. 13 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Очаквайте в най-скоро време ОЩЕ МНОГО данни за поредни безобразия, беззакония и умопомрачително груба некомпетентност на представители на съдебната система!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 13. 14 Профил на Жоро Трайперов
  *****
  Неутрално

  абе то не трябва само воля - трябват и реформи !

 14. 15 Профил на ГЕШЕВ
  *****
  Гневно

  Брюксел все още има надежда с доброто да се оправим.Може би за последно. След това ще дойде и най лошото.

 15. 16 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  № 12 (абе хора) пише:

  "така ли не разбрахте че не може да се въведе лустрационен закон заради Конституцията. Ето го отговора на Костов:
  http://www.otgovori.eu/index.php?a=92

  Ето го и текста от конституцията, който мисля че не позволява въвеждането на лустрационен закон: [...]"

  Изгледах така наречения отговор на Костов. Давалият съвети на комунистите как да не загубят доверието на народа в собствения им парцал "Работническо дело", тровил младите хора с комунизъм, говори откровени нелепости и глупости!

  ТОВА Е ИНДИВИДЪТ, КОЙТО НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕОТВАРЯНЕТО НА ДОСИЕТАТА И НЕОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ДЕКОМУНИЗАЦИЯ!

  ТОВА Е ИНДИВИДЪТ, КОЙТО ИМА НАГЛОСТТА И ДНЕС ДА ГОВОРИ, ЧЕ НЕ МОЖЕЛО ДА СТАНЕ ЛУСТРАЦИЯ!!!!!

  ХАЙДЕ, БЕ?!?!?

  АЛОООООУ, ДРАГАЛЕВСКИЯ ПИСАЧ В "РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО"!!!!!

  А ЗАЩО В ГЕРМАНИЯ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ЖЕСТОКА ЛУСТРАЦИЯ, КАТО ИЗПРАЩАТ В ЗАТВОРА ЗА "ДРЕБОЛИИ" КАТО ПОСТАВЯНЕ ПОРТРЕТ НА ХИТЛЕР, ПЕЕНЕ НА НАЦИСТКИЯ ХИМН И ОТРИЧАНЕ НА ХОЛОКОСТА?!?

  АЛОООООУ, ДРАГАЛЕВСКИЯ ПИСАЧ В "РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО"!!!!!

  А ТИ ЗАЩО СКРИ ДОСИЕТО НА АГЕНТ "ГОЦЕ" И КАЗА "ТОВА Е НАШИЯТ КАНДИДАТ"??

  СЪЩИЯТ, КОЙТО ПО ВРЕМЕТО НА СИНЬОТО УПРАВЛЕНИЕ ДЪРЖЕШЕ В КАБИНЕТА СИ НА "ПОЗИТАНО" 20 ПОРТРЕТ НА МАСОВИЯ УБИЕЦ ГОШО ТАРАБАТА И ЗА ТОВА ДЕЯНИЕ НЕ ПАДНА И КОСЪМ ОТ ГЛАВАТА МУ?

  КЪДЕ БЕШЕ ДА ОТВОРИШ ДОСИЕТАТА И ДА ОСЪЩЕСТВИШ ДЕКОМУНИЗАЦИЯ, БЕ, ДРУГАРЮ ХВАЛИТЕЛ НА ГЛАВОРЕЗА ЛЕНИН?

  СКРИЙ СЕ ВДЪН ЗЕМЯ КАТО ПОЛИТИК И НЕ СИ ПОКАЗВАЙ ПОВЕЧЕ ФИЗИОНОМИЯТА, БЕ, ДРУГАРЮ ДОЦЕНТ ПО АНТИНАУЧНАТА "ДИСЦИПЛИНА" ПОЛИТИКОНОМИЯ НА СОЦИАЛИЗМА!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 16. 17 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Брюксел да хвърли кърпичката , с която свенливо се прикрива и се прави, че не вижда това, което става в България! А то е, че тази страна е отявлена мафиотска държава, рай за престъпниците от всякакъв калибър, срещу българския народ се осъществява системна политика на геноцид и феодален произвол!България в сегашния си вид е заплаха за свободата и демокрацията в целия ЕС! "Бацилус булгарикум" е способен да закваси с поквара цялата идея за общоевропейско демократично пространство!Нужни са жестоки мерки и преминаване на държавното управление на България под протектората на ЕС! Иначе ще бъдем вечно кървящата гнойна рана в Европа!Единственото спасение на нашия народ е в ЕС!

 17. 18 Профил на merilinmerilin
  merilinmerilin
  Рейтинг: Неутрално

  Срам ме е, че сме на дъното, то от това няма накъде да потъваме повече.
  Често излизам зад граница...мнението за нашата държава е много лошо. Понякога се срамувам, че съм българка.

 18. 19 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Бъдещият кабинет разполага с ясно очертана пътна карта, формулирани са 21 препоръки, които трябва да се изпълнят.

  Това е чудесно. Опростява нещата и предполага постигане на консенсус. Герб спират да се занимават с глупости, както интензивно стартираха в парламента, и започват работа по пътната карта.

  Нещо трудно стигат до правителство, но след 100 дни ще е по- ясно. Дано да успеят.

 19. 20 Профил на истината
  *****
  Неутрално


  Ако Иван Костов беше станал министър -председател, нямаше да има тези "нелогични" ходове с Председателката на НС ( за гордостта от БКП), за поддръжката на Държавна сигурност, които "озадачиха" ЕС.... който следи какво предприема Новото правителство...
  Добре, че Синята коалиция е в НС и даде инициатива за правилни решения.
  А ако Синята коалиция не беше в НС????
  И нямаше КОЙ да дава РАЗУМ???
  (щеше да властвува БСП, ДПС, ДС под формулата на ГЕРБ, а народът да подлудява затова ли гласува промяна????... ЕС
  нямаше да подлудява... просто нямаше да отпуска пари..)

  Дано ГЕРБ да са прозряли истината... да не се заявява "въпреки вота" "доверие на избрани от ДС"....Това не е праволинейност.. а инат...

 20. 21 Профил на до номер 1
  *****
  Неутрално

  Кабакчиев, знаем те, не спамай!
  Пак са те пратили, да "разводняваш" и да говориш против Костов, защото благодарение на Синята коалиция новото правителство "избягна отбивката" на пътя на БСП, ДС, ДПС.
  И сега бълват злъч чрез теб ЗАЩО отиваме на Европейския път...
  Ясен си.

 21. 22 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ха-ха-ха! Някой ме бил пратил!

  А костозомбоседесариата кой го прати?

  Това се нарича ЦИРК! БЪЛГАРСКИ!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 22. 23 Профил на KA SERPIENTE
  *****
  Гневно

  ФУНДАМЕНТАЛЕН ФАКТОР НА РЕФОРМАТА ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНАТА СИСТЕМА.
  В БЪЛГАРИЯ НЯМА юРИДИЧЕСКИ (ЗАКОНОВИ) ГАРАНЦИИ ЗА ИНВЕСТИЦИИТЕ - КАКТО ЧУЖДИ ТАКА И БЪЛГАРСКИ.
  ПОЛУЧИХА ЛИ ВЪЗМЕЗДИЕ ОНЕЗИ ЧИНОВНИЦИ ОТ РУСЕНСКАТА ОБщИНА, КОИТО ПРОГОНИХА МУЛТИНАЦИОНАЛНА ИСПАНСКА ФИРМА ОТ РУСЕ, КОЯТО ИСКАШЕ ДА СЪЗДАДЕ ЗАВОД В ГРАДА С 300 РАБОТНИ МЕСТА?! СЛЕД БЯХА РЕКЕТИРАНИ И ИЗМАМЕНИ С 6 МИЛИОНА ЕВРО ИСПАНЦИТЕ ПРОСТО НАПРАВИХА ЗАВОДА В РУМЪНИЯ, А В РУСЕ 300 СЕМЕЙСТВА ОСТАНАХА БЕЗ ПРЕПИТАНИЕ!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK