"Тайм": Апатични опити на България да се пребори с корупцията

"Тайм": Апатични опити на България да се пребори с корупцията

© Юлия ЛазароваПубликуваните в сряда доклади на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България и Румъния в покриването на европейските стандарти във вътрешните работи и правосъдието са коментирани от западните медии, цитирани от БТА. Те отбелязват, че въпреки частичния напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност България не се представя достатъчно добре.


Според говорителя на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергeр, цитиран от "Дойче веле", европейският мониторинг на двете най-нови членки на ЕС е система, която работи, макар да не дава всички необходими резултати. Докладите нанесоха нов удар върху репутацията на двете страни, за които мнозина смятат, че са били допуснати преждевременно в Европейския съюз. Това настроение се усеща особено силно в кандидатките за членство в блока като Хърватия и Турция, преговорите с които навлязоха в мъртва точка, отбелязва Дойче веле.


Според хърватския политически анализатор Стоян де Прато хърватите се чувстват предадени - те смятат, че ЕС бави несправедливо присъединяването на Хърватия, след като прие България и Румъния, които очевидно не отговарят на критериите. Засилва се отчуждението и в други западни балкански страни, като Босна, които чувстват, че са пренебрегнати, или че Брюксел се отнася несправедливо към тях, отбелязва "Дойче веле". Сараево обвинява Брюксел в двойни стандарти заради решението Босна да бъде изключена от програмата на ЕС за облекчаване на визовия режим. Решението на Исландия да се присъедини към ЕС накара някои европейски коментатори да се зачудят дали тя не се прережда. Според Де Прато обаче Исландия не е проблемът. "Всеки [в Хърватия] би се радвал, ако Исландия се присъедини, но за България и Румъния реакцията беше: "Ама вие наистина ли ги искате? А не искате нас? Стига бе!"
В статия за европейските доклади "Файненшъл таймс" отбелязва, че ЕК се е въздържала от заплахи за незабавни санкции, но е подчертала, че напредъкът в България и Румъния е твърде бавен.


"Ню Йорк таймс" публикува кратък текст в почти телеграфен стил, в който отбелязва, че докладите поставят под въпрос политическата воля на управляващите в двете страни да извършат необходимите реформи. Проблемите в България са толкова сериозни, че ЕК продължава да държи замразени около 710 милиона долара субсидии, предвидени за подпомагане на българската икономика, пише "Ню Йорк таймс".


"Уолстрийт джърнъл" цитира румънския министър на парламентарните отношения Виктор Понта, според когото европейският мониторинг не е помогнал особено за подобряване на правоприлагането.


Блумбърг отбелязва, че новото българско правителство, което ще посрещне първия бюджетен дефицит от шест години заради рецесията, ще трябва да се нагърби с тежката задача да убеди ЕС да размрази субсидиите от 350 милиона евро, които Брюксел блокира, тъй като досегашният кабинет не можа да се пребори с корупцията. След замразяването на еврофондовете световната финансова криза нанесе нов удар върху българската икономика, предизвиквайки рязък спад в търсенето на български стоки на европейския пазар, за който е предназначен основният дял от българския износ, отбелязва "Блумбърг". В резултат много български предприятия бяха принудени да спрат производството и да съкратят работници.


Агенцията цитира прогнозата на Международния валутен фонд, че след като българската икономика се сви с 3,5 процента през първото тримесечие на годината, до края на годината спадът ще достигне 7 процента. Цитирано е и изследване на "Муудис инвестърс сървис", според което в края на тази година България ще регистрира бюджетен дефицит от 2.7 процента от БВП, след като миналата година отбеляза излишък от 3 процента. Нийл Шиъринг от "Кепитъл икономикс" също предвижда седемпроцентово свиване на българската икономика тази година.


В обширна статия, посветена на България, списание "Тайм" цитира доклада на Международния консултативен съвет към министър-председателя Сергей Станишев, според който Русия може да възвърне историческото си влияние в България, ако политическите сили и гражданското общество не успеят да формулират програма за европейско развитие. Консултативният съвет, цитиран от "Тайм", предупреждава, че България, която разчита на Русия за 92 процента от доставките на газ, е изключително уязвима от Москва. Шестчленният съвет с председател бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен предупреждава, че без стратегическа насока и ясни приоритети по въпроси като сигурността и енергетиката българската държава може да бъде застрашена от популистки бунтове, а тази нестабилност би могла да разтрогне връзките на България с ЕС и да я хвърли в орбитата на руските политически и икономически интереси.


Във връзка с доклада на ЕК списание "Тайм" коментира, че апатичните опити на България да се пребори с корупцията и престъпността са особено обезсърчаващи. Въпреки че признава известен напредък в някои области, на практика ЕК признава, че "морковът" на членството в ЕС и "тоягата" на санкциите миналата година не са дали желания резултат, пише "Тайм". Европейските представители недоволстват, че неуспехите на България подкопават престижа и авторитета на целия Европейски съюз.


Списанието завършва с извода, че като бивш телохранител и притежател на черен колан по карате вероятният бъдещ премиер Бойко Борисов ще трябва да приложи всичките си бойни умения, за да победи българските демони и да задържи страната в лоното на Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK