Доклад на европейска фондация: Българите работят много, но... лошоСредностатистическият служител в България е работил 1832 часа през 2008 г., или с 90 часа повече от колегите си от другите страни от Европейския съюз (ЕС). Освен че официално е бил зает служебно повече от 10 работни дни, е ползвал и по-малко дни платен отпуск. Въпреки това българският работник изостава близо три пъти от производителността в ЕС, а покупателната му способност е едва 40 на сто от средната за общността, показват данните на Евростат.


Това показва доклад на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.


Още по-драстична е разликата спрямо работниците от старите страни членки, в сравнение с които българите се трудят с около 150 часа, или с близо над един месец повече на година.
Според данните от изследването работната седмица е най-дълга в Румъния - 41.8 часа, докато във Франция тя е едва 38.4 часа. Съгласно колективните трудови договори през 2008 г. средната й продължителност в ЕС е 38.6 часа. В 12-те нови членки тя е по-кратка само в Словакия и Кипър. За сравнение - в държавите от ЕС-15 по-дълго работят единствено в Ирландия, Австрия и Люксембург.


В металургията работниците се трудят по 38.7 ч. на седмица, докато заетите в банковия сектор и местната власт са в офиса с около 20 минути по-малко. В България и в трите бранша заетите прекарват на работно си място по 40 ч., което е с 5 часа повече спрямо страните, в които продължителността на работната седмица в тези отрасли е най-кратка.


Повече часове, но по-малко работа


Докладът на европейската фондация показва, че заетите в старите страни - членки на ЕС, продължават да работят значително по-малко от тези в Централна и Източна Европа, но с отчетливо по-голяма ефективност.


Според управителя на виртуалната трудова борса "Джобтайгър" Светлозар Петров разликата в броя на работните часове се дължи предимно на различното законодателство по отношение на отпуските в страните от Западна и Източна Европа. В Германия например доскоро годишната ваканция беше шест седмици, докато у нас е само 4 седмици, даде пример той. Изследването показва, че в продължителността на платения годишен отпуск също има голяма разлика между новите и старите страни - членки на ЕС. Средно работниците имат право да почиват по 25.2 дни на година съгласно колективните трудови договори. Най-дълъг отпуск се полага на служителите в Швеция - 33 дни. Според Кодекса на труда платеният годишен отпуск в България не може да е по-кратък от 20 дни.


"Между повечето часове и производителността няма връзка, защото един работник може цял ден да се подпира на лопатата и нищо да не свърши", обясни Петров. "У нас е и въпрос на традиция да се работи по-малко. Всеки, отишъл в чужбина, казва, че там плащат, но и те карат много да работиш", добави той. Според него сред причините за ниската ефективност на труда в България са използването на по-стари технологии и недобрата организация във фирмите. Иначе казано, слабата производителност е проблем не само на служителите, но и на мениджърите.


Според Надя Василева - директор на "Менпауър" за България, Сърбия и Хърватия, основната причина за неефективността на труда в България е недостатъчната квалификация. "Тя трябва спешно да се повиши и съобрази със сегашните нужди на бизнеса. Липсата на мениджърски капацитет е хронично заболяване от няколко години насам. Използването на стари технологии и липсата на инвестиции в иновациите също е причина, която не трябва да се пренебрегва", смята Василева.


"Когато производителността на труда е ниска, логично е да работим повече", каза още тя и допълни, че в развитите държави поради по-високата производителност на населението могат да си позволят на намалят продължителността на работния ден. Според нея, ако се вземат предвид и българите, които работят на няколко места, може да се окаже, "че работим повече от 1832 часа на година".


Икономически растеж, но не и забогатяване


Въпреки че от 2004 до 2008 г. българската икономика нараства с над 6% на година, жизненият стандарт у нас се е повишил незначително, показва статистиката. По този показател в Европа България изпреварва единствено асоциирания член Македония, където покупателната способност е 32.5% от средната за ЕС. Неотдавна експерти от фондация "Отворено общество" коментираха при представянето на свой доклад, че икономическият растеж не е повишил благосъстоянието на българите и причината за това е липсата на реформи и инвестиции в образованието, в човешките ресурси, в иновации и нови технологии. Според експерта на фондацията Боян Захариев това прави икономическия растеж у нас неустойчив и вместо да увеличава богатството на хората, те стават по-бедни. "Липсата на реформи влияе негативно върху качеството на живот и води до изтичане на мозъци от България, на квалифицирана и на неквалифицирана работна ръка", коментира и ръководителят на проучването Ася Кавръкова. Според нея в по-дългосрочен план това носи риск България да се превърне в периферия на ЕС, която да я снабдява единствено с евтини работници.


Данните на Европейската комисия за средствата, които България отделя за изследователска и развойна дейност, подкрепят тезата на експертите. За инвестиции в тази област през 2007 г. у нас са изразходвани едва 0.48% от БВП, докато средната стойност за ЕС е 1.84%. Нещо повече - от страните в Централна и Източна Европа, членки на ЕС, единствено България, Словакия и Полша са намалили средствата за изследователска дейност.


ИПИ: Публичният сектор е раздут


Публичният сектор в България е прекалено раздут, а това затруднява икономическия растеж и създаването на нови работни места. Това показва изследването на Института за пазарна икономика, в което се анализира какъв е оптималният размер на държавната намеса, измерен чрез общите правителствени разходи като процент БВП. Според проучването средствата, преразпределяни от държавата, не трябва да надхвърлят 25% от нейния БВП.


В България обаче правителствените разходи като дял от БВП са 40.6% през 2003 г. Те намаляват до 39.1% през 2007, а през 2008 г. достигат 38% от БВП. Въпреки спада разходите са все още значително по-високи от нивото, което ще позволи икономическият растеж у нас да е по-голям, отбелязват икономистите от ИПИ. Според тях правителството все още изземва значителни ресурси от гражданите и бизнеса, харчи неефективно и непрозрачно огромни средства.


Изследването показва, че средният размер на публичния сектор и за страните от ОИСР в момента е повече от 41% от БВП. Това означава, че делът на държавата в страните с развити икономики е доста голям в сравнение с частния сектор. Резултатите от изследването показват, че политиците, които увеличават публичния сектор в името на "икономически стимули", по-скоро пречат на икономиката.


БСК: Заплатите нарастват опасно


В противовес на икономическата логика, независимо от свиването на икономиката и увеличението на безработицата, заплащането на работниците и служителите се е увеличило, а вътрешното потребление не е ограничено. Това показва анализ на Българската стопанска камара (БСК). Данните от Националната агенция за приходите сочат, че приходите от общ доход са нараснали с 9% през първото шестмесечие на 2009 г. спрямо същия период на 2008 г. Подобно развитие е изключително опасно, особено в условията на валутен борд и девалвацията на валутите на основни търговски партньори на България, предупреждават от БСК.


Според председателя на бизнес организацията Божидар Данев ръстът на данъците не се дължи на изсветляване на икономиката, тъй като в такъв случай оборотите от ДДС е трябвало да нараснат многократно. От данните на НАП обаче се вижда, че приходите от този данък са само с 4 на сто повече спрямо 2008 г.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на student...
  *****
  Неутрално

  Основен момент от статията:

  "Според него сред причините за ниската ефективност на труда в България са използването на по-стари технологии и недобрата организация във фирмите. Иначе казано, слабата производителност е проблем не само на служителите, но и на мениджърите."

 2. 2 Профил на Felix
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Да прекарваш време на работа не е = на това да работиш. Ние сме добри да пунтираме работа.

 4. 4 Профил на математик
  *****
  Гневно

  "Въпреки това българският работник изостава близо три пъти от производителността в ЕС, а покупателната му способност е едва 40 на сто от средната за общността"
  средна работна заплата застарите членки на ЕС -1400 еуро/33% производителност = 462 еуро средна раб заплата за България ????
  462х1.98лв/еуро=914 лв средна заплата за България ???
  какви тъпотии пишат тези ??? каде е тази СРЕДНА заплата ??

 5. 5 Профил на един
  *****
  Неутрално

  какво да коментираме имам братовчед -миньор ,който взема чиста заплата 680 лв , за подземен работник 1 категория това е мнго , така ли ?

 6. 6 Профил на F.U.
  *****
  Неутрално

  Така е! Да не говорим, че има разни фирми и министерства където сериозно работят няколко човека а другите се моткат защото са връзкари или защото ги мързи.

 7. 7 Профил на работохолик
  *****
  Неутрално

  миналата година бях 3 месеца в Унгария , ако някой ми каже ,че унгарците са по работливи от нас да го......., такива мързели като тях не сам виждал никаде !!! даже нашите чиновници са като пчелички пред тяхната работа... мога да ви кажа ,че всичко това са пълни тъпотии , някой журналист от Дневник се е изтарикатил и си пише пак материали от прустите .. Как й е името на тази ЕВРОПЕЙСКА ФОНДАЦИЯ ??? да не е случайно регистрирана в Полски Тръмбеш??

 8. 8 Профил на Yorik
  *****
  Неутрално

  "Между повечето часове и производителността няма връзка, защото един работник може цял ден да се подпира на лопатата и нищо да не свърши."

  "У нас е и въпрос на традиция да се работи по-малко. Всеки, отишъл в чужбина, казва, че там плащат, но и те карат много да работиш."
  ============================
  Неотречимо...

 9. 9 Профил на Балакирев
  *****
  Неутрално

  - въпрос на традиция да се работи по-малко
  - използването на по-стари технологии
  - недобрата организация във фирмите
  - недостатъчната квалификация
  - липса на мениджърски капацитет (не от няколко години насам)
  - липсата на инвестиции в иновациите
  Ами че възможностите за преодоляването на всички тези причини са си във властта, в чорбаджилъка, в нашите НАЗНАЧЕНИ новособственици и новобогаташи. Когато ги назначаваха никой не им искаше образование, квалификация, професионален и житейски опит. Сега още по-малко. Напротив - те се считат в правото си да ги изискват или не тези неща от своите калфи, чираци, ратаи и ангаряни. Въпреки изключителната си собствена разностранна неграмотност. И преди и сега от тях се изискват други качества - партийна и всякаква друга вярност и послушание, умение за целуване и лизане на дирници. А на властта дали й пука?

 10. 10 Профил на Биг Дик
  *****
  Гневно

  Вече ужасно, ама ужасно много се дразня когато някой мастит мениджър или добре платен консултант каже, че българите са неквалифицирани работници или намекне, че са мързеливи. Какво, за бога, значи "ниска квалификация? Аз лично не познавам мениджър, който ще наеме "ниско квалифициран" изкопчия да пише софтуер. А ако "квалифицирания" работник не е достатъчно квалифициран, можеш да го пратиш на обучение или да го мотивираш да се квалифицира - нещо, от което българските мениджъри се пазят като дявол от тамян - за разлика от мениджърите в богатите страни. И ТОВА е една от причините за ниската производителност. Моите лични наблюдения (а вярвам и не само моите) са, че основният проблем с производителността в България е в безумната организация във фирмите. Лошо сформиране на екипи, дублиране на дейности, никаква комуникация и координиране между арзличните отдели, а масово хора са на позиции и с отговорности, които ОЧЕВИДНО не са за тях. Тези пък които наистина могат да работят добре на принципа "колкото повече - толкова повече" се товарят с работа "до отказ" и им се спуква гьона, за да обират луфтовете на останалите. По тази класическа нашенска добре изпитана дезорганизационна схема посредствените служители си пречат ефективно (щото толкова си могат), а пък най-добрите работят на 10% от възможностите си, защото са постоянно сдухани, претоварени и са "тънко размазани" по цялата работа, която могат да свършат физически.

 11. 11 Профил на статистик
  *****
  Весело

  Бе математика. вий статистика не учите ли? Откъде го изкопа туй "средна работна заплата застарите членки на ЕС -1400 еуро" ?

  Ей ти средна брутна годишна заплата за 2006:
  Average gross annual earnings in industry and services
  EU15 - 36123
  BG - 2195

 12. 12 Профил на Биг Дик
  *****
  Неутрално

  ....Да не говорим за неща като факта, че в 90% от българските фирми компютрите се сменят веднъж на петилетка, работи се със софтуер "краден, безплатен или къвто и да е" или пък на "несвойствените дейности", които са принудени да извършват дори най-квалифицираните служители...
  Да не говоря пак за обученията и повишаването на квалификацията, които в богатите страни са абсолютно задължителен инструмент за повишаване на производителността - за масовия български мениджър служителя е възобновяем ресурс, в който не трябва да се инвестира никога нищо, но който трябва да бъде изстискан като лимонче.

  И поради всичко това смятам заглавието на статията ("...Българите работят много, но... лошо" не само за грозно манипулативно, но и за обидно...

 13. 13 Профил на Vener
  *****
  Любопитно

  Определено дефектът е при мениджърите.
  Първо се опитват да наемат хора, които "могат всичко", а всъщност нищо не могат да правят като хората.
  Дори работникът да има желание, не му позволяват.

  Имах спор с работодател. Нареди ми да измия витрината на магазин. (Трябваше да поддържам информацията за търговията му.) Проверих какви са цените на фирмите за тази дейност и предложих на шефа да платя от собствената си заплата и да организирам въпросното миене (щеше да ми струва 1/2 дневна надница с всички екстри). Той се запъна и каза, че ми бил плащал и трябвало да върша каквото нареди. Опряхме и до аргумента уволнение. Това ни беше последният разговор. Само дето той не разбра, че не може да ми плати и 10-кратно за нещо, което не ми е работа и да ме принуди да го свърша.

  Не винаги се запъвам, често върша работа извън преките ми задължения. И все пак...

  Не знам защо шефовете мислят, че печелят като плащат на IT като за IT, но го/я карат да мие джамове, да пренася мебели, да ремонтира и куп подобни глупости. По върло татово време (преди да имам квалификация) колеги с научни степени идваха на работа в костюми дори посред лято. Причината беше, че ги използваха за хамали по всякакъв повод. Костюмът беше оправдание, че "жената е купила билети за театър", "жената ще ме води на гости у тъста"...

  Традицията продължава.

 14. 14 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Биг Дик нямам лични наблюдения, но това което казваш звучи логично. Бил съм в US и съм ги видял, че хич не се преработват, обаче организацията им е желязна. Нормално е ако мениджърите не са организирани работата да куца. А сега се сетете кои са собствениците и мениджърите. В голямата си част бивши комсомолци въртящи дадените им от партията майка пари.

 15. 15 Профил на Столет Пушков
  *****
  Неутрално

  Ще бъда лаконичен. Поне 50% от твърденията в статията са невярни /ах, какъв евфемизъм!/ от гледна точка на елементарната математика! Коментара на участниците във форума - п е р ф е к т е н!!! Авмторът на статията поне да се изчерви, щото за такава статия и за такъв отзвук, някога журналисти оставаха без работа като такива!!! А най добре ще бъде да се извини на участниците във форума и да я свали, като не я вкарва в архива!!!

 16. 16 Профил на Биг Дик
  *****
  Неутрално

  Именно, steppenwolf, незнам защо по нашите земи за добра работа се смята ако всеки бъхти като изоглавен по 12 часа на ден и 7 дни в седмицата. Високата производителност не идва от бъхтането с изплезен език, а от това всеки да е на точното място и да върши точно това, което е квалифициран да прави - без да обира луфтовете на по-некадърните и без да се занимава с неща, които нямат нищо общо с работата му. Нищо повече. Т.е. 90% от производителността идва от организацията. Една добре организирана фирма може да работи ефективно и с относително мързеливи служители ("...хич не се преработват, обаче организацията им е желязна". И затова наистина много се дразня когато поредната "европейска фондация" или анализатор нарече българите "неквалифицирани" и "мързеливи". И българските журналисти с радост поемат топката по тази тема...Някак мило и родно е да си се самооплюваме и самоунижаваме...

 17. 17 Профил на Vener
  *****
  Неутрално

  Към предишното. Не мога да обясня на шефове, че вършейки това_което_не_ми_е_работа не мога да свърша истинската си работа. Тя изостава, или се налага да я върша през пръсти. През цялото време ми върви надницата по договора. Обикновено доста по-висока. Те си мислят, че ми плащат повече и трябва едва ли не да им благодаря.

  Не, благодаря!

 18. 18 Профил на виц
  *****
  Весело

  Ние ги лъжем че им работим, те ни лъжат че ни плащат. Щеше да бъде смешно, ако не беше вярно и тъжно!

 19. 19 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  "....защото един работник може цял ден да се подпира на лопатата и нищо да не свърши", обясни Петров"

  Ниска ти е умствената производителност, Петров. В Западна Европа не плащат да се копа по цял с лопата, просто работната ръка е скъпа.

  Проблемът у нас не е с работниците: един български работник произвежда повече, ако отиде на Запад не защото го принуждават; робският труд отдавна е изчезнал. Просто хората знаят как да организират един производствен цикъл. Затова и сега производството се премества лесно в страните с ниски заплати. Производството все по-малко зависи от квалификацията на работниците и все повече от предприемачите. За съжаление по-голямата част предприемачи у нас са назначени за такива и съответно са пълни некадърници.

 20. 20 Профил на Биг Дик
  *****
  Гневно

  Нещо, което забелязах късно:
  "...заплащането на работниците и служителите се е увеличило, а вътрешното потребление не е ограничено...Подобно развитие е изключително опасно....предупреждават от БСК."
  Ще рече човек, че според БСК идеалният служител е този, който се изгърбва от работа срещу пари, с които едва се прехранва - независимо колко е квалифициран и колко работи. Не разбрахте ли, другари-капиталисти от БСК, че точно поради това отношение точно квалифицираните работници, които движат вашите бизнеси и изкарват парите за вашите палати и Майбаси, продължават да емигрират в по-добре уредени държави? Не разбрахте ли, другари бизнесмени, че дългосрочното икономическо изравняване с ЕС, за което всички говорят, се изразява не само в увеличаване на цените на стоките и услугите, а и в нарастване на цените на работната сила? Дори само факта, че имаме 2/3 от средните цени в ЕС, но 1/3 от заплатите им означава, че доходите в България са ПРЕСТЪПНО и необосновано ниски!. И ЗАТОВА дългосрочно ще продължават да се увеличават заплатите - нещо, което е "изключително опасно" само в главите ви! И затова всяко говорене за "мързела" и "ниската квалификация" на българите е проява на на абсолютно безочие и арогантност! Капиталистите в Англия и изобщо в по-богатия свят имаха това мислене по времето на Дикенс.

 21. 21 Профил на отвратен
  *****
  Гневно

  малеее..страшни статии..страшни матриали..СТРАШЕН ЖУРНАЛИЗЪМ !!
  А и СТРАШНИ АГЕНЦИИ-страхотни празити! ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМАТ!
  А и журналята също-преписват ли,преписват..Копи-Пейст и..съм готов!
  Мениджърите са виновни..тъй де!Именно-комунистическите мениджъри-собственици!хахахахахКоито просто НЕ ПЛАЩАТ!! ГЕНОЦИД МНОГОЛЕТЕН!Не плащат..за да има за тях милиони!КАТО НАРОДА Е ОТ ГОВЕДА!Колко години търпящи говеда???Многогодишни говеда!
  И в лято,и в зима-и в комунизъм...и в демокрация!!
  А Тия ПАРАЗИТНИ КРЕТЕНСКИ агенции-някаква отговорност носят ли??????КРЕТЕНИ!
  Егати идиотите!! Тез данни за България Станишев ли им ги даде?????
  ЕГАТИ ИДИОТИЗМА И ГАВРАТА!!!
  Да ви има човек "ПИСАТЕЛСТВУВАНЕТО" и чудото,писачи!
  Почти 1/2 била покупателната способност в БГ от тази в ЕС???????
  Ейййй,идиотииииииии!!
  ЛУДИ!!
  числата един читател ги каза:
  "Ей ти средна брутна годишна заплата за 2006:
  Average gross annual earnings in industry and services
  EU15 - 36123
  BG - 2195"
  Справка виж тук:
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tps00175

  Пфууууууу,бре!! И-Д-И-О-Т-И !!!

 22. 22 Профил на иконом
  *****
  Неутрално

  @Биг Дик
  "имаме 2/3 от средните цени в ЕС, но 1/3 от заплатите"

  Кой те излъга, че заплати и цени трябва да са в константно ("европейско" съотношение? Ти за търсене и предлагане на труд не си ли чувал?

 23. 23 Профил на студент
  *****
  Неутрално

  като видиш как висят по балконите и пушатна седянка особено в държавните учреждения, ти става ясно от къде идва статистиката...

 24. 24 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Докато "капитализмът" ни се основава не на свободната конкуренция, а на корупционната шуро-баджинащина, така ще бъде. Тарикатлъкът и алчността на назначените ни шепа "капиталисти", се плаща от цялото общество!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 25. 25 Профил на Основния проблем на БГ е лошият мениджмънт
  *****
  Неутрално

  Факта, че едни и същи хора работят в БГ по-неефективно, а после като отидат в чужбина работят по-ефективно показва че проблемът не е в работниците.

  Вярно е че има проблем в технологиите и в лошата организация, НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ И ПО ВАЖНИЯ ПРОБЛЕМ - МОТИВАЦИЯТА за работа. В смисъл, че ако във Франция ме мотивират да работя повече аз ще работя повече. А ако в България ми плащат колкото да не умра от глад, толкова и ще работя.

  Така че всички тези изследвания се свеждат до едно - заплащането и мотивацията. Другото са алабализми.

 26. 26 Профил на Основния проблем на БГ е лошият мениджмънт
  *****
  Неутрално

  Факта, че едни и същи хора работят в БГ по-неефективно, а после като отидат в чужбина работят по-ефективно показва че проблемът не е в работниците.

  Вярно е че има проблем в технологиите и в лошата организация, НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ И ПО ВАЖНИЯ ПРОБЛЕМ - МОТИВАЦИЯТА за работа. В смисъл, че ако във Франция ме мотивират да работя повече аз ще работя повече. А ако в България ми плащат колкото да не умра от глад, толкова и ще работя.

  Така че всички тези изследвания се свеждат до едно - заплащането и мотивацията. Другото са алабализми.

 27. 27 Профил на България-рай за работодателите!
  *****
  Неутрално

  Наскоро разговарях с чужденец, който има десетина работника и той сподели, че има възможност да им дава по-високи заплати (над 3-400лв.), но е предупреден да не го прави !!!??? На питането - от кого и защо, той отговори: не мога (=нямам право) да ти кажа....Изводите са ваши. Аз си мисля, че основната причина е изпълнението на плана Ран-Ът.

 28. 28 Профил на Параграф 22А
  *****
  Неутрално

  Привет на всички коментирали до този момент.
  Уважавам мнението Ви, защото виждам желанието във всички с нещо да променим реалността около нас. За жалост в Живота ние се намираме от страната на ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ. ГРОЗНОТО в МОМЕНТА е, че когато разговарям със "СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КАПИТАЛА" за човешки ресурс, иновации и икономии "не разбират" за какво става въпрос, и когато се стигне на етап договаряне, преговарят да им поемеш и ДДС-то, при условие, че ти си подчертал че не работиш с ДДС. Ами те все още смятат, че могат да продължават по схемата "Който дава - той взема и който взема- той дава".

 29. 29 Профил на Панайот
  *****
  Неутрално

  Философията на баш Майстора: Ние работиме бавно, но за сметка на това лошо. И взимаме скъпо.

 30. 30 Профил на dann5
  dann5
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Абе ясно е че ще ревете всички на тая статия. Обаче фактите са си факти. А ми кажете в коя фирма няма инсталирани Скайп, Ай Си Кю, а форумите цъфтят по работно време. И на тия същите като им кажеш, че не е редно да се чати в работно време вдигат вой до небето. Много ми е ясно как се работи в БГ, но на вас не ви е ясно как се работи найстина навън.

 31. 31 Профил на Ас, до Анонимен 30
  *****
  Неутрално

  Келеш, що говориш глупости? ДА, имам и Скайп и Ай Си Кю и други комуникациони програми, но защото достъпът на клиентите до мен ми е по-важен от мнението ти!!! И освен това всички служители във фирмата ползваме комуникационен софтуер за връзка, с клиенти, с доставчици, с колеги от други офиси. За какво си говорим не е важно, важно е как си вършим основните задължения и ако тиквата ти не е увряла за този факт!!!
  И моля не ми повтаряйте как се работило навън и как тук, работил съм и мога да кажа, че крайният работник навсякъде работи колкото и както го мотивира/заплати мениджъра/супервайзора му.
  Факт е, че повечето шеФчета са болни от божествен комплекс и нямат компетенция да управляват фирма, проблема си е техен. До като не осъзнаят реалността ще е така. Дано само да е по-навреме, че ако не остане никой ще изнасяме шеФчета за Китай и Виетнам, видя се че те не могат да внесат работници дори и от там

 32. 32 Профил на mda
  *****
  Неутрално

  "...причините за ниската ефективност на труда в България са използването на по-стари технологии и недобрата организация във фирмите. Иначе казано, слабата производителност е проблем не само на служителите, но и на мениджърите."

 33. 33 Профил на една история
  *****
  Неутрално

  Работех в международна фирма с офиси в цяла Европа.
  5 години. 4 години само ни псуваха, че сме най зле от всички. И така беше. А работехме до 10 часа вечерта и само си намирахме грешки, почвахме отначало, сменяхме организацията, процесите и какво ли не. Само че на четвъртата година се случи така, че 2 от трите шефки излязоха по майчинство. След 10 месеца ни обявиха за най-добрата фирма в Европа. Резултатите бяха такива, това показа одита. А си тръгвахме до 5:30. след още 2 месеца двете шефки се върнаха на работа. 60% от хората (включително и аз) напуснаха. Дойдоха нови. Сега работят до 10 часа вечерта. Аз чакам с голям интерес одита накрая на годината.

  Ама монетата има и друга страна - аз съм безработен, седя в нас, гледам обяви за работа, чета новини и форуми и пиша коментари. А вие?

 34. 34 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Да си лежат на тая кълка и докато се събудят всички ще са поилучили своето. Българите ще работят за нормални надници а пък Масларова ще договаря тука да идват китайци и виетнамци та да има по-евтина работна ръка и готово.
  Не виждам какво толкова се карате? Бачкаторите едвам си позволяват 20-год. таратайки а шефовете се пъчат в Майбах, Порше и незнам си още какво. И на слепците е ясно къде изтичат печалбите в една фирма- стига да им видите паркинга и готово.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 35. 35 Профил на СВТ
  *****
  Неутрално

  Слаб мениджмент.
  Слаби профсъюзи.
  Недостатъчно висок дял на експортнота насоченост в икономиката.
  Относително малък дял на външни инвестиции за създаване на реални работни места.
  Липса на реална конкурентна среда между икономическите субекти в страната създадена поради редица причини.......
  Неефективно използване на програмите за човешки ресурси на ЕС./ не само да "усвоиш", но да има резултат/.

 36. 36 Профил на rabotodatel
  *****
  Неутрално

  Не съм съгласен с някои неща , Например с това 4е Българският работник работи по лошо , не работи по лошо , даже по добре , производителността е по малка в страната не заради това 4е работи по зле , а заради това 4е във фирмите където работят няма ново оборудване .
  Ето аз миналата година си подмених оборудването , купих си нови машини , старите бяха още от ГДР и производителността ми се увели4и с три пъти пове4е,
  Какво вършим , пакетираме мляко , преди имах 5 машини които пакетираха по 500 кофи4ки на 4ас , и ми бяха нужни и допълнително 5 4овека за всяка машина , сега си купих машина скоято пакетира 20 хиляди бройки за един 4ас , и си имам само 2 работника пред машините
  извода да го правят колегите ми работодатели
  да не поновяват всяка година лимузините си а да купуват оборудване

 37. 37 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мениджърите у нас не са първо качество, да не говорим за изпълнителите (работниците).

  И все пак западните фирми, работещи в България, успяват да създадат успешен бизнес, като използуват и български мениджъри (управители), и български работници. Това е така, защото те отделят много време и средства за търговията (казано най-общо) - бизнес планове, пазари, клиенти, перспективи, маркетинг и реклама и т.н. С други думи те създават успешен бизнес модел предварително. Който не се вписва в модела се отстранява. Този модел може да предполага работа по 10 - 12 ч. дневно, може да включва и принудителни отпуски и съкращения на персонала. Бизнесът не е забавление - правило #1 за българи (управители или работници). Повечето български фирми фалират затова защото искат да работят, забавлявайки се. Второто важно правило за българска фирма е - правилата (дисциплината) са абсолютно задължителни. Не се допуска закъснение дори с 15 мин. и няма почивка за по кафенце и цигарка. И третото важно, но трудно разбираемо от българи правило е, че управителят или прекият началник е с абсолютна власт. И няма колективен трудов договор с допълнителни бонуси, гарантирани от някакъв висш закон. Важи само вътрешният правилник на фирмата - четеш го преди да сключиш трудовия си договор.

  Всъщност от българина се иска нещо много просто - да се отнася сериозно към работата си и да уважава работата на колегите и (особено!) на началниците си. Това са нормални изисквания и поради това повечето българи, работещи в западни фирми, успяват.

 38. 38 Профил на HRISTO
  *****
  Неутрално

  тук колкото по малко работиш толкова повече получаваш.Днес
  ходих до ХЕИ за медицинско за чужбина и се оказа че работното време на лекарката е два часа за целия ден иначе ако нямаш връзки те скъсват от бачкане за жълти стотинки.аз затова и заминавам а в чужбина във франция се работи послабо отколкото тук и дори с минималното заплащане за един час си купуваш три кила пържоли и сега пак по радиото вталпяват заради депутатските хотели на морето че тук алкохола е по евтин пални глупости там е по евтин

 39. 39 Профил на ewrqwet453
  ewrqwet453
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Не е за вярване, колко сте зле! В първата диаграма с данните за "средната производителност за ЕС" сте преписали данни от Евростат, които обаче нямат нищо общо с производителността на труда, а с покупателната способност в отделните държави - http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tsieb010&plugin=1
  Ако проявявате жив интерес към данните за производителността, мога да бъда така добър да ви копирам линк към тях - http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tsieb030&plugin=1

 40. 40 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 450 Весело

  Чудно това дали се отнася за журналистите ни и служителите в разни европейски фондацийки у нас?

 41. 41 Профил на prawila
  *****
  Неутрално


  За да иам МОТИВАЦИЯ трябва да има ВЪЗМОЖНОСТИ!
  Конкурсно начало
  Равен старт
  Защита от закона
  Спазване на закона
  Намаляване на монопола и протекцията
  Защитеност на интелектуалната собственност и личната информация и данни
  Свиване на корупцията на всички нива/няма малка и голяма/

  ЗАТОВА БЪЛГАРИНА СЕ ОПРАВЯ ПО СВЕТА И БЯГА ОТ СТРАНАТА СИ!

 42. 42 Профил на Маци
  *****
  Неутрално

  леле ,не ми се четат вече глупости,кой ги води тия статистики не ми е ясно.В чужбина един час работа извън регламентираното работно време се заплаща двойно,тук хората масово работят по 10-12 часа и получават мизерна заплата.На кого ги говорят тия,че българите не работят качествено или пак гледат да ни ударят в самочувствието ни.

 43. 43 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Само като прочетеш, че заплата се "получава" и ти става всичко е ясно за психологията на работника. В Германия заплатата се "заслужава" и работникът (не е задължително да копа канали) казва "заслужавам толкова и толкова".

  Аз бих казал: "В България се работи много и затова – лошо".

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 44. 44 Профил на ivanivanov
  ivanivanov
  Рейтинг: Неутрално

  Математик/4/ дава много хамалска сметка за това колко трябвало да ни е заплатата. Този тип размисли ме вбесяват. В сметките винаги трябва да стои идеята колко струва единица продукция в пълната си себестойност. Пример:
  -заплатата ти е 20% от 100 единици в ЕС/Нека е грубо/
  -производителността на българина е 30% от тази в ЕС
  -цената на материалите нека е еднаква и е по 1 единица за всяка единица произведена продукция
  -нека месечно се вадят по 300 единици продукция с 2 единици цена
  -стойността на машините е 12000 единици, които се изплащат по 100 единици месечно за 10 години/Я предприемачът е теглил кредит, я машината след този период ще е за подмяна с нова и т.н./
  При тези груби сметки в ЕС на месец фирмата плаща:
  100 труд
  300 материали
  100 машини
  или 500 разходи общо при 600 приходи
  При нас:
  20 труд
  60 материали
  100 машини
  или 180 разходи при приход 180
  Ето с тази сметка се борят нашите мениджъри и главата на работниците не увира, че трябва да се произвежда повече, за да може да се дава висока заплата, и защо при +20% покачване на твоята производителност може да ти дадат +30-40% към заплатата даже.
  Примерът ми не засяга и проблеми като по-скъпите суровини за българските фирми спрямо тези на корпорациите от ЕС и т.н., които оскъпяват допълнително продукцията ни и намаляват печалбите, няма стойност на земи, стради, които също се изплащат и т.н.. Защо всеки си мисли, че го ограбват, ако го карат да работи? Има си начин да печелиш сам, ако толкова те лъжат работодателите- започни собствен бизнес и се блъскай.
  Няма пари. Ако работеха хората като в ЕС, да имаше печалба, която да покрие и нова техника за офисите, храна, транспорт, поемане на здравни разходи и какво ли още не. Като не вадиш пари, няма и да имаш удобства и голяма заплата.

 45. 45 Профил на иконом
  *****
  Неутрално

  "тук хората масово работят по 10-12 часа и получават мизерна заплата"

  колко работлив е работникът е само един от факторите за това, колко произвежда.

 46. 46 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  "...Ето с тази сметка се борят нашите мениджъри и главата на работниците не увира, че трябва да се произвежда повече, за да може да се дава висока заплата"

  А бе разберете го най-после, в производителността са взети предвид всички наемни работници, от чистачка до баш началника. Тази производителност зависи преди всичко от възможностите на предприемача, в по-малка степен от наетите менажери и в най-малка степен от работника. Този работник го направихте по-важен и от през социализма.

 47. 47 Профил на borun
  *****
  Неутрално

  Когато анализите - икономически, статистически и социални се правят по "повръхността на морето" от проблеми на българското общество, те винаги са спорни. Не се ли знае какво е в дълбочина, опасността да се правят неточни и прибързани изводи е винаги налице. Какво точно имам в предвид ? Казано накратко, българската икономика е разслоена в три пласта:
  - черна икономика, икономика на извънзаконови и противозаконови дейности - обхват от 25 - 35% с тенденция за ръст;
  - сива икономика, икономика на действия регламентирани в закона, но без спазване на неговите изисквания - обхват - 40 - 45 %, също с тенденция за ръст;
  - бяла икономика 20 - 30% , икономика която е организирана и се развива според законовите изисквания с променлива тенденция в зависимост от политическа конюнктура.
  При тази картина, кокато "повърхността на морето" е малката част - 20 - 30 % как да стигнем до приемливи данни от анализ!? Това просто е НЕВЪЗМОЖНО.

 48. 48 Профил на Ние и другите!
  *****
  Неутрално

  Добри хора, участващи в коментарите, повечето от които очевидно сме достатъчно отрудени и вече изнемощели от вечната борба с това да си вършим качествено работата за смешни пари и ВИНАГИ за наша лична сметка от "свободното" ни време. Поради точно тази причина, не може ли да се опитаме да оправим ние положението, с каквото можем, вместо да се впрягаме на подобни идиотски публикации, които очевидно са изсмукани от пръстите и дори навярно са платени за да бъдат изфабрикувани. Вместо да хабим силите си по оплюване на подобни глупости, които най-важното е, че не носят никаква полезна стойност, не може ли някак да се впрегнем, щом сме се събрали тук толкова можещи и знаещи хора и да се оправяме сами, защото очевидно държавата е много, ама много отдавна абдикирала, когато става въпрос за помощ. Тя е налице, само когато има какво да се граби. Такива статии са само провокации, които просто ни отвличат вниманието, вкарват ни в лоша мислова настройка и в крайна сметка още привлеченото зло не закъснява да дойде. Почти всичко е вярно - спукват ни от работа, /мързеливите да не се намесват, защото те хем не работят, хем най-много се оплакват/, плащат ни малко, скапват ни и физически и психически. Спор няма. Винаги, обаче ще ги има такива като нас, които изнасят на гърба си всичко и онези, които изнасяме, т.е. мързеливците. Това е факт от както свят светува и то не само в България. Затова, нека по-добре да се съсредоточим в нещо, което можем да направим, което е свързано с градивност, а не в това да си пръскаме енергията на вятъра и да осъществяваме прекрасно заложената идея на подобни статии. Интернет е прекрасна възможност и вече се убедих, че е възможно да се съберем хора, които имаме идеи и достатъчно сила, за да ги постигнем. Иска се още малко време и повече желание и отдаденост, както и други важни неща. Има вече достатъчно социални мрежи и още подобни блогове, форуми, които дават страшно много и информация и възможности. Иска се едно по-широко мислене и доброто няма да закъснее, но нека тъсрим него, вместо да вървим по посока, противоположна нему - това се получава чрез подобни статии!

 49. 49 Профил на Швейцар
  *****
  Неутрално

  "вечната борба с това да си вършим качествено работата за смешни пари"

  Завучиш като швейцарец. Да, те постоянно се оплакват, че са доста по-ниско платени от това, което заслужават. Странно, нали?

 50. 50 Профил на yoalbo
  *****
  Неутрално

  Проблемът е пределно ясен: собствениците не са стопани! разчитат (почти на юнашко доверие) стопанисването (на компаниите им) да се извършва от наетия персонал, а те само да прибират печалбата... и наивната "вяра", че началниците не работят, а само надзирават (какво по-точно, обаче - не се знае със сигурност...)!

 51. 51 Профил на Бачкатор
  *****
  Весело

  За статистиката само да кажа че на въпрос по телефона между познати се случва следното.
  -Какво правиш?
  към 80% процента отговарят:
  -Нищо, на работа съм.

 52. 52 Профил на Собственик
  *****
  Неутрално

  @yoalbo
  Това си е проблем на собствениците, как си стопанисват собственото предприятие и какво да правят с печалбата!
  Твоята задача е да предложиш максимално качествен труд на минимална цена, за да се наложиш над конкуренцията - концентрирай се върху нея, собственикът няма нищо общо с твоите несгоди!

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK