Брюксел е глобил през 2008 г. 34 компании заради картели

Снимката се разпространява под лиценза на <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/about/">Creative Commons</a>.

© Gunna Wrobel

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.През 2008 г. Европейската комисия (ЕК) е наложила глоби за 2.272 милиарда евро на 34 компании за действия, нарушаващи правилата за конкуренцията в Европейския съюз (ЕС) и са формирали картели. Това става ясно от публикувания днес годишен доклад на комисията за политиката в областта на конкуренцията.В доклада за изминалата година е обърнато специално внимание на влиянието на картелите върху потребителите. За първи път е поместена отделна глава по тема "Картели и потребители".

Борба с картелни споразумения
През 2008 г. със седем решения относно картели комисията е глобила 34 предприятия.


В случаи като т.нар. бананов картел потребителите са били пряко ощетени от по-високите цени до намесата на комисията и разбиването на фиксиращия цените картел. Според изчисления на служби на ЕК икономическата щета, причинена от картелите, които комисията е санкционирала между 2005 и 2007 г., възлиза най-малко на 7.6 млрд. евро.


Продължавайки борбата си с картелите, комисията въведе механизъм за решаване на този тип дела чрез опростена процедура. Вследствие на нея делата за картели се разглеждат по-бързо и така се освобождават ресурси за работа по други дела и за откриването на нови разследвания.


Злоупотреба с господстващо положение


В борбата със злоупотребите с господстващо положение на пазара през 2008 г. ЕК действаше особено активно в сектори като енергетиката и информационните технологии.


Вследствие на проучването на европейската институция на конкуренцията в енергийния сектор и след настоятелни разследвания на ЕК на германската енергийна компания E.ON доброволно предложи да се освободи от значителни части от стопанската си дейност в отговор на опасенията, възникнали в хода на разследването. Това ще позволи на нови конкурентни компании да влязат на германския енергиен пазар и да предложат избор на потребителите в Германия. Разделното управление на преносната инфраструктура също ще подобри функционирането на европейския енергиен пазар, като даде равен достъп на всички заинтересувани страни.


През 2008 г. Комисията наложи втора глоба от 899 млн. евро на Microsoft за неспазване на решение на ЕК от 2004 г., съгласно което компанията следва да споделя при разумни условия с конкурентите си съществена информация за оперативната съвместимост.


Миналата година продължаваше и делото срещу Intel за злоупотребата с господстващо положение с цел да отстрани основния си съперник AMD от пазара на процесори x86 CPU. През 2009 г. ЕК наложи на корпорацията Intel рекордната глоба от 1.06 млрд. евро заради нарушения на европейското антимонополно законодателство.


Държавни помощи


През миналата година ЕС имаше активна политика и в областта на държавните помощи. Например Румъния трябваше да възстанови 27 млн. евро, определени като незаконна помощ, около приватизацията на дружеството "Аутомобил Крайова" (Automobile Craiova).


В Гърция пък ЕК е установила, че държавата е поддържала правни разпоредби, гарантиращи на държавното предприятие "Пъблик пауър корпорейшън" (Public Power Corporation) достъп до почти всички използваеми лигнитни мини в Гърция. Добиването на електроенергия от лигнитни въглища е най-евтиният начин на електропроизводство в Гърция, поради което това положение създава неравни възможности за пазарните оператори и позволява на компанията да поддържа господстващо положение на електроенергийния пазар на едро. Ето защо от Гърция бе поискано да представи предложения как ще гарантира, че конкурентите получават достатъчен достъп до лигнитните мини, се отбелязва в доклада.


В сферата на държавните помощи беше приет общ регламент за групово освобождаване и тест за балансиране. По този начин комисията се ориентира към един по-икономически, отчитащ резултатите анализ на мерките за подкрепа, оповестявани от държавите членки.


ЕК прие също така Бяла книга за исковете за вреди от нарушаване на антитръстовите правила на ЕС. Бялата книга ще помогне за преодоляването на препятствията, които в момента не позволяват на потърпевшите от проблеми в сферата на конкуренцията да получат ефективни компенсации.


Пълния текст на доклада можете да видите тук.В доклада за изминалата година е обърнато специално внимание на влиянието на картелите върху потребителите. За първи път е поместена отделна глава по тема "Картели и потребители".

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  Ако вземат да глобяват в България ще напълнят хазната на Брюксел за 5 години напред!

 2. 2 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Всичко много хубаво, ама делото срещу Майкрософт беше за злоупотреба с господстващо положение (т.е. ЕДНОСТРАННО противоправно поведение, за разлика от картелите, които са забранени СПОРАЗУМЕНИЯ между предприятия). Правете ги тия справки преди да публикувате статиите, ако обичате - не е толкова сложно и се спестява резила.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 3. 3 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Интел - същата работа. Злоупотреба с господстващо положение. Т.е. по-правилното заглавие би било "Брюксел е глобил през 2008г. 34 компании заради НАРУШЕНИЯ НА АНТИМОНОПОЛНОТО ПРАВО", с което се покриват глобите и по чл. 81, и по чл. 82 от ДЕО.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 4. 4 Профил на Havelock
  Havelock
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Никъде в текста не е посочено, че Майкрософт и Интел са глобени за картелни споразумения. От абзаците става ясно, че са разследвани и глобени за злоупотреба с господстващо положение. Отделно от тях 34 компании са глобени за картелни споразумения.

 5. 5 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Хм, признавам, че "на първо четене" съм пропуснал подзаглавията вътре в текста, които разглеждат различните видове нарушения. Обаче, първото изречение след заглавието гласи:

  "През 2008 г. Европейската комисия (ЕК) е наложила глоби за 2.272 милиарда евро на 34 компании за действия, нарушаващи правилата за конкуренцията в Европейския съюз (ЕС)."

  Това е в пряко противоречие със заглавието и с третото изречение на статията, от които става, че 34-те предприятия са глобени само за картелни споразумения, а това не е общата бройка на глобените за антимонополни нарушения през годината.

  Да приемем, че и двамата сме допуснали по едно недоглеждане?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 6. 6 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  P.S. А Сър Самюъл Ваймс как е?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 7. 7 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А, сега вече е написано правилно. Благодаря и приятна вечер!

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK