ЕС може да разреши закриването на сайтове за залагания

Мярката ще може да се налага при съмнения за престъпления

Руи Куня, шеф на португалската компания за залагания Santa Casa, позира с интернет страницата на сайта EuroMillions. Европейският съд се произнесе по спора на португалското държавно тото със Santa Casa, групата за онлайн залагания bwin и португалската футболна лига. <br />

© Reuters

Руи Куня, шеф на португалската компания за залагания Santa Casa, позира с интернет страницата на сайта EuroMillions. Европейският съд се произнесе по спора на португалското държавно тото със Santa Casa, групата за онлайн залагания bwin и португалската футболна лига.Европейският съюз (ЕС) може да разреши на страните членки да закриват сайтове за залагания, когато целта им е да предотвратят престъпления. Това решение на Европейския съд буквално взриви бизнеса във вторник, като акциите на един от най-големите европейски букмейкъри - австрийската група за онлайн залагания Bwin, се сринаха с 9.5% при обявяването на новината.


Големи сайтове веднага реагираха остро на решението с тезата, че то в действителност е в изгода на националните монополи. Много подобни компании водят съдебни дела за отваряне на пазара. "Малко е разочароващо, тъй като нашата надежда беше, че Европейската комисия и Европейският съд всъщност подкрепят отварянето на пазарите и конкуренцията", коментира решението за Ройтерс Джеймс Холинс, анализатор на хазартния пазар за "Дейниъл Стюърт къмпани".


Решението на Европейския съд е заключение по дело на португалския държавен хазартен монополист "Санта Каза" срещу Bwin. Португалската компания поиска прекратяване на сделка за спонсорство на Bwin с португалската футболна лига, която позволява на Bwin да рекламира сайтовете си сред феновете. Според съда забраната, наложена на хазартни сайтове като Bwin да предлагат хазартни услуги чрез интернет, може да е оправдана, ако целта на подобна забрана е борбата с престъпността и измамите.


Очаква се тази година стойността на хазартния онлайн пазар да достигне 6.4 млрд. евро, като най-големият дял от него се пада на спортните залагания - 2.5 млрд. евро.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK