Противници на Лисабонския договор призоваха Вацлав Клаус да отложи ратификацията

Вацлав Клаус<br />

© Associated Press

Вацлав КлаусПротивници на Лисабонския договор призоваха чешкия президент Вацлав Клаус да не подписва документа, въпреки че ирландците го одобриха, съобщи Ройтерс.


Лисабонският договор получи значителна подкрепа при втория вот в Ирландия. Лидерите на Полша и Чехия обаче още не са го подписали, а за да влезе в сила, той трябва да бъде ратифициран от всички 27 страни - членки на Европейския съюз.


Полският президент Лех Качински заяви преди референдума, че ще подпише документа, ако ирландците кажат "да". Но Клаус още не е показал дали има намерение да направи същото, въпреки че е подложен на силен натиск от редица европейски лидери.
"Надявам се Вацлав Клаус да издържи колкото се може по-дълго. Това обаче ще бъде доста трудно", каза лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фарадж. "Очаквам, че ще му бъде оказан голям натиск отвсякъде в ЕС и Чехия. Само трябва да чакаме и да видим какво ще се случи", заяви той.


Противници на Лисабонския договор в Ирландия обаче изразиха надежда Клаус да забави подписването на документа до парламентарните избори във Великобритания следващата година, когато се очаква победа на консерваторите, отбеляза Ройтерс.


"Бих призовал чешкия президент да не подписва договора. Ако той устои, това ще даде възможност на британската общественост, която получи обещание за референдум, да реши веднъж завинаги", каза лидерът на "Либертас" Деклан Ганли, който беше начело на съпротивата срещу договора при първия референдум в Ирландия миналата година.


Според ирландската неправителствена организация Coir, виден противник на Лисабонския договор в кампанията при втория референдум, Чехия е следващата крепост в борбата срещу Брюксел, посочи Ройтерс. "Ние отстъпихме при битката в Ирландия, но войната продължава и се надяваме чешкият президент да издържи в борбата достатъчно дълго, за да позволи на консерваторите да унищожат договора във Великобритания", каза говорителят на организацията Ричард Грийн.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Никой не коментира Полша, а само Чехия?

 2. 2 Профил на аха
  *****
  Неутрално

  Ами то си е написано в статията - Полският президент Лех Качински заяви преди референдума, че ще подпише документа, ако ирландците кажат "да".

 3. 3 Профил на Еа
  *****
  Неутрално

  Дано чехите мислят повече от ирландците.

 4. 4 Профил на АЛЕКО
  *****
  Неутрално

  Демокрацията изисква според обстоятелствата референдуми до дупка, подмяната на референдумите или пренебрегването им. Дефакто Лисабонския договор е отхвърлен с референдумите в Холандия, Франция и Ирландия. Това обаче няма значение за демокрацията, която иска деюре договора. И все пак това е само временна стъпка в демократичната посока. Един договор се спазва докато е дефакто взаимно изгоден или може да се удържа със сила. Сега "ръководството" на САЩ ще има възможност да управлява чрез "ръководството" на Европейския съюз. По-лесно е да управляваш и манипулираш "ръководни личности" отколкото смостоятелни и силни държави. Основното предназначение на демокрацията е да прави управляеми семействата, народите и държавите, в интерес на управляващите.

 5. 5 Профил на Sepultura
  *****
  Неутрално
 6. 6 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#4] от "АЛЕКО":

  Нещо за евреите защо не спомена? И за заговорът срещу българите.

 7. 7 Профил на европеец- Берлин
  *****
  Неутрално

  Референдуми до дупка , докато "семейството" чрез шепа безхаберни бюрократи в Брюксел получат най-важното - да преразпределят икономически интересните национални територии в тяхна полза.
  Дип, че истински демократи като чешкия президент Клаус и английския консерватор и бъдеш министър -председател Давид Камерън се усещат за новия вариант на СССР и СИВ, чията съдба знаем.
  В Ирландия при следващия референдум може да покажат и резултата от 99%.....

 8. 8 Профил на Ончо
  *****
  Неутрално

  Алеко не е написал и колко могъществена е била България при Крум, или при Омуртаг. Защото е била "самостоятелна и силна държава", нали?

  На някои като не им харесва Европейския съюз да си търсят други местообиталища, самостоятелни и силни държави. Кеф ти Иран, кеф ти Северна Корея. На Вацлав Клаус може да му хареса Венецуела, може да се хване там да извлича нефт от недрата на земята и да рздува как климатът не се променя.

 9. 9 Профил на Арто
  *****
  Неутрално

  Ончо, на такива като теб - в телешки възторг, им допада доенето и обезличаването на нациите и държави. За такива гетата са подходящи - там разлика няма между традиции, икономически интереси и т.н. Айде, бегай там ,скорбутен европеецо....

 10. 10 Профил на Ончо
  *****
  Весело

  Въпрос на време е някой "истински демократ и европеец" да подчертае, че "безхаберните бюрократи в Брюксел" всъщност са маши на гигантския еврейски заговор за световна доминация, и тотален контрол върху разни велики нации, като българската например.

  Как се въртят червените уродчета, наистина.

  Още от времената на Общия пазар идеята за Обединена Европа побърква руските гъзолизци. Като има Обединена Европа, Русия, или там каквото е варварско образувание, няма шанс. Затова са толкова кахърни нашите "демократи и европейци", бивши комунисти. Сега са станали първи подръжници на британските консерватори! Какъв смях!

 11. 11 Профил на Ончо до Арто
  *****
  Весело

  За другите нации не знам, но бегето не може да се обезличи, посмъртно! Разбити пътища, лъскави коли, боклук навсякъде, чалга - от президента, отстрелващ забранени видове до последния циганин, обикалящ кофите за боклук, как ще го обезличиш това?

 12. 12 Профил на Гарабед
  *****
  Неутрално

  За този болен от тежка седерастия -Ончо, няма ли отворен реституски клуб за първа помощ?
  Ей, смешник, такива дупедавци като теб бяха фона , на който разпарчатосаха най-апетитните парчета не само от българската икономика. Все в името на европейското семейство и регулациии.Резултата го видяхме- мизерия и само за 7-8 % т.нар "предприемчиви"- охолен живот.
  Лошо няма в идеята за ЕС,принципно добра е - лошото е, че се отглеждат колониални елити ,чрез които се обезличават държави и разграбват икономики.

 13. 13 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  Малка загадка за Лисабонския договор: 1. Колко човека най-малко трябва да подпишат една петиция за да бъде разгледана от европейската комисия? 2. Какви мерки ще вземе комисията?

  Отговор: 1. Един милион! 2. Ще го има предвид.

  Моля не казвайте това на хора от федерации с развита директна демокрация като Швейцария или САЩ. Има вероятност да умрат от смях.

 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1396 Весело

  До коментар [#13] от "plamen":

  А прочети пак за какво става дума.
  Малка загадка от мен. Лъже като дърт циганин и все имперските интереси на северво азиатската го вълнуват. Що е то? Национал комунист. Кажи го това на националисти в Европата и ще паднат от смях.
  Червената подкрепа за консерваторите в англия наистина кърти мифки. Направо цепи мрака. Ха-ха-ха. Поклонниците на задунайская станали почитатели на националната идентичност. Муха-хаха-ахаха.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на klecho
  *****
  Неутрално

  Вижте, признавам че определени политически групи в страни като Холандия или дори Ирландия могат да притежават донякъде обосновани мотиви да бъдат анти-интегристи. Ама бай ви Ганя, който е доказано най-тъпия, най-мързеливия и най-бедния в целия ЕС може само, ама само да целува ръка че в крайна сметка процеса по осиновяването му приключи успешно, въпреки официалния му статут на "Троянски кон". И още нещо- прекалената бюрокрация в Брюксел е точно следствие от създалия се в последните години институционален вакуум като ПРЯК резултат от отсъствието на единна, хармонизирана и общовалидна законова рамка в пределите на ЕС, А НЕ обратното както някои популисти в този форум старателно се опитват да ни убедят.

  До Алеко #4: Ти брат´чед си живото доказателство, че въпроса с изграждането на институционалната рамка на общността следва да си остане приоритет на политиците и тъй като предполага прекалено специфични познания за да се може да бъде представян за одобрение в зле дефинирани референдуми, от хора които дори не са чували, че съществува правната дисциплина "Право на Европейския Съюз"!

 16. 16 Профил на Vote Yes!
  *****
  Любопитно

  Ще ви кажа какви бяха аргументите на "не" кампанията, Ирландия губи контол върху, законите за абортите, евтаназията, таксацията и суверинитета си (военен). Както вярвам знаете, множеството от ирландците са религиозни и много чуствително на тема военни и това бе основния коз на анти Лисабон кампанията. За вашите аргументи, се бе застъпила единствено групата Либертас, която е основана от един ирландски милионер (желаещ да си направи пан европейска партия, за институция в която не вярва - европейския парламент). Забележете този човек, при последвалите европейски избори, бе класиран четвърти в листата за ЕП , в собствения си регион, Вие преценете колко хората са му повярвали. Пак повтарям, тогава тукащните управници направиха грешката, да мислят, че вота ще мине заради традиционни про-ЕС ориентации на ирландците и не си направиха труда да информират достатъчно хората и резултата беше 51 процента "не" вот. След вота около 15 процента от хората, които бяха гласували не потвърдиха, че са гласували така, защото не знаят за какво е ставало дума в договора или както се казва "не" беше default отговора. При втория референдум, освен правителството вече и мнгоо граждански информации се активизираха не за да агитират за "да" а за да информират публиката за договора, а също така да разкрият лъжите на "не" кампанията, която тук този път бе водена от тукащната "Атака" , а те си говориха същите работи както преднишния път, но понеже има Opt-outs те казваха, че нямат легална стойност. Плашиха ги дори с минамлна заплата 1 евро, но този път хората бяха информирани и аз лично имах доста приятели, които бяха гласували "не" а сега гласуваха "за" и то не заради кризата или защото ЕС ги е изнудил, а защото вярваха в това , за което гласуваха. Резултата го видяхме 72 процента "За". Как така когато ирландците казаха "не" това е демократично, а като кажат "да" това е изнудване от ЕС ?

 17. 17 Профил на киряк стефчов
  *****
  Неутрално

  ЕС го очаква разпадане каквото и да правят с референдумите и без референдумите. Обективнит процеси са си обективни процеси и те няма да подминат и това изкуствено формирование каквото и да става. Понеже техниката е много напред и на нея разчитат, тя ще се огрижи да им изиграе една подличка шегичка

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK