Солана: Израел има по-близки отношения с ЕС, отколкото Хърватия

Хавиер Солана на конференцията в Ерусалим<br />

© Reuters

Хавиер Солана на конференцията в ЕрусалимИзраел има по-близки отношения с Европейския съюз, отколкото официалният кандидат за членство в съюза - Хърватия. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана, цитиран от Ройтерс.


Израел е, ако мога така да кажа, член на Европейския съюз, без да е член на неговите институции, каза Солана под аплодисментите на конференцията на политически и бизнес лидери в Ерусалим. "Той е член на всички програми.", подчерта Солана.


"Нито една страна извън континента няма подобен род отношения каквито Израел има с Европейския съюз", допълни Солана, подчертавайки израелското участие в изследователските и технологични програми на ЕС. "Не виждам президента на Хърватия тук", каза той, оглеждайки аудиторията.
"Но искам да ви кажа сега - когато той не е тук, той е кандидат да стане част от Европейския съюз - че вашите отношения днес с Евросъюза са по-силни отколкото отношенията с Хърватия", отбеляза Солана, добавяйки "не му казвайте това".


Хърватският президент Степан Месич е на посещение тази седмица в Израел и ще говори по-късно днес на израелската президентска конференция за 2009 г. Хърватия е официален кандидат за членство в ЕС.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Евр
  *****
  Неутрално

  Израел на кой континент се намира? Ами Турция?

 2. 2 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ама че глуповато изказване ???

  Свободата Санчо, ....
 3. 3 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 594 Весело

  защо изобщо прави сравнение ? тоз човек ме притеснява ? дали е защото беше шеф на НАТО или защото участва в разрешаването на конфликта Израел -Палестина -на страната на израел ..или може би е сляп ..но ...е доста нестабилен психически ,според мен

  Свободата Санчо, ....
 4. 4 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Ако се занимавахте с наука и технологии и имахте реални познания за света, нямаше да пишете глупости в коментарите си. Израел не е Турция - той няма нищо общо с ислямския свят и арабските катуни. Който е ходил там знае за какво става дума. А че са напред с науката и технологиите.. това не знам кой може да го оспори, може би само някой с официален анцуг седнал озлобял от завист на по чаша менте, произведено от православните спонсори на любимата му партия.

 5. 5 Профил на aha
  *****
  Неутрално

  абе, тоя кой го е сложил там - уж външен министър на ЕС бе най-важният пост, а на него гласът му изобщо не се Чу.
  а сега тръгнал и дипломатски скандали да прави - такова изказване е по-скоро в стила на някой селски политикар, отколкото на топ дипломат.

 6. 6 Профил на Културен вълк
  *****
  Весело

  До коментар [#4] от "...":

  Имало е време, когато ислямският свят е бил върхът на науката, а Израел дори го е нямало, евреите са обикаляли от град на град и са мамели хората.

  А това че евреите насадиха 2/3 от християнския свят да им върши черната работа, като за благодарност ги мамят, спретват им банкови кризи, носят им тероризъм, изнудват ги, накараха ги да си напълнят страните със семити и всякакви други мюслюмани и какво ли още не - туй няма значение, нали?

 7. 7 Профил на Културен вълк
  *****
  Гневно

  До коментар [#2] от "радостина":

  Много глупаво и неадекватно! Значи не само българските политици можели да ръсят опасни простотии!

  Те ония с чалмите само това и чакат! Да ама Солана (който между другото не участваше ли в учредяването на Ислямската дъга на Балканите) няма да седи да чака влака на гарата, когато ги взривят, нали?

 8. 8 Профил на BohrMottelson
  *****
  Весело

  До коментар [#6] от "Културен вълк":

  "Имало е време, когато ислямският свят е бил върхът на науката"

  На коя наука и кое е било това време?
  Чакаме подробности!

 9. 9 Профил на lepo
  *****
  Неутрално

  А ,4е христианскиа свет е отнел правото на евреите да обработват земиа знае6 ли Лупии?А 4е именно работата с пари е била сметана за мрасна и затова оставена на евреите маи и това не знае6 културнии? А гетото може би го изобретиха индианците.

 10. 10 Профил на aha
  *****
  Неутрално

  БорМортелсон,
  ислямският свят служи за мост между анти4ните знания и ренесанса - например Авицена, един от основателите на съвременната медицина, или Ал Хорезми, от името на когото идва понятието алгоритъм.
  а без алгоритъм нямаше да има и компютри.
  За съжаление арабският свят изпитва същото нещастие като България - бива завладян от дивото азиатско племе на османските турци.

  Расово между евреи и араби разлика няма - те са семити, арабите също са бизнес надарени, та оттам тръгват финикиихците и финикийските знаци, тоест парите
  арабите създават първата банкова система с платежни нареждания между Багдад и Кордоба например.

  А бе просто европеиците тогава са били диво племе в сравнение с цивилизацията на арабите, но просто това е било преди 1000 години.

 11. 11 Профил на ewrqwet453
  ewrqwet453
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Солана е казал това, което на всички им е ясно, само не виждат защо да го казват. Човекът го е казал, защото е там.

 12. 12 Профил на kontra
  *****
  Неутрално

  Обама поведе легиона от глобалисти и поддръжници на новия световен ред!

 13. 13 Профил на kiro
  *****
  Неутрално

  Арабскиа халифат е бил една сенка от минала слава о6те в на4алото на13в, признаци за разкапване са запо4нали о6те 3оогодини преди това, и затова са били взимани от тиуркски и кавказки произход мамелиуци(ени4ари).От тех произлиза последната халифска династиа преди османските турци.Авицена не е арабин ,таджик е.Арабите са в културен 6ок от Крастоносните походи, и от тогава са се отдали на Корана,и на никоиа друга книга не верват.След Саладин запо4ва вазвели4аването на Ерусалим(Ал-Кудс), като много важна миусулманска светиниа.До тогава тои е бил много,много надолу в класациата им на Свети места

 14. 14 Профил на ПРОСВЕТА
  *****
  Неутрално

  СТИГА СТЕ ЗАБЛУЖДАВАЛИ!

  Израел е юдаистка, ционистка, юдоционистка, жидска, джудаистка, израелска нация, а НЕ еврейска.

  Това е фундаменталистка расистка нация в Палестина, създадена след 1944, културно свързана с древната юдаистка религия,
  с агресивно поведение и противоречива идентичност
  която идеологически свързва себе си с древна Юдея, с древен Израел, с планината Цион и прочее националистична митология.

  ЕВРЕИ СА ЕВРОПЕЙЦИТЕ.

 15. 15 Профил на do prosveta
  *****
  Неутрално
 16. 16 Профил на Pontus Euxinus
  *****
  Неутрално

  "Израел е, ако мога така да кажа,член на Европейския съюз без да е член на неговите институции".Не може така да кажеш г-н Солана(колкото и да ръкомахаш и да зяпаш).Кой ли е аплодирал такава глупост? Израел е страна извън континента,независимо какви отношения има с Европейския съюз.

 17. 17 Профил на Американчо
  *****
  Неутрално

  Тоя пияница с някакъв измислен мандат, тоя посерко който като млад е участвувал в демонстрации против НАТО и после американците го използуваха като маша да бомбандират Балканите , тоя комплексар и мижитурка е все още Mr. PESC, за Европейската сигурност. Докато в управлението на ЕС има хора като Солана, в Европа нито мир ще има нито напредък.

  Неговото изказване впрочем изразява недвусмислено и отношението на европейските политици към страните от източна Европа.
  Може да си ни нарича както си иска , последствия няма да има.
  Така е като сме се наредели всичките източно европейски страни на опашка да скачаме един по един в мокрите си сънища и да гоним дивото.

 18. 18 Профил на Чужденец
  *****
  Весело

  Простите българи се напъват да изказват мисли, а не вземат да се огледат, и да видят мизерията в която живеят. Трънали оценки да дават, на личности от световна величина.
  Абе прошляци, вие какво дадохте на Света ? Държавата ви е изобразявана като тоалетна, без значение дали това ви харесва или не ...
  И отново търсите вина в други, вместо да погледнете себе си ...
  Направете първо себе си щастливи, а тогава и другите ще ви последват ...

 19. 19 Профил на Pontus Euxinus
  *****
  Неутрално

  До"18 Чужденец"Ти си завършен глупак!Не прочете ли каква глупост е казал?Въобще имаш ли елементарни познания от география?Да си чувал за Джон Атанасов и компютри?Сигурно не си чувал и за Петър Петров и електронните часовници!В Европейския съюз има правила !И ако ти си нещастник ,не си мисли,че и другите са такива.Научи малко история на България и тогава дрънкай простотии.Сигурен съм,че не знаеш коя година е създадена!

 20. 20 Профил на Чужденец
  *****
  Весело

  Ти си завършен глупак! - какво точно определение даваш за кухото си самочувствие ...
  Джон Атанасов, драги ми плиткоумнико, не се чувства българин, за твое най-голямо съжаление ...
  Няма защо да те убеждавам в правотата на мнението си, защото ти живееш в измислен, илюзорен свят. За съжаление истината е болезнена ...
  България не е дала нищо значимо на света ... България е празит върху отнети чужди територии, и за периода на владеене на тези територии с нищо не ги е обогатила ....
  Щастлив съм, че не ме чувстваш за свой сънародник, както и аз не чувствам теб и хората с подобно твое мислене за близки ...

 21. 21 Профил на BohrMottelson
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "aha":

  "или Ал Хорезми, от името на когото идва понятието алгоритъм.
  а без алгоритъм нямаше да има и компютри"

  Некъф ужас, некъф ад.
  Т'ва сериозно ли е?

  Идва името на понятието, а не самото понятие. Алгоритъмът не е нищо повече от рецепта как да направиш нещо.
  Всяка готварска рецепта, например, е също алгоритъм.
  Или искаш да кажеш, че хората не са готвили преди този Ал Какъвтотамбеше?

  Китайците, например, са имали алгоритъм (не са го наричали така) как да решават системи линейни уравнения, няколко хиляди години преди Ал Какъвтотамбеше.


  Та на коя наука, казваш, са били върха?
  И кога?

 22. 22 Профил на Авицена ибн Сина
  *****
  Неутрално


  Момчета, преди да пишете глупости тук, прочетете малко книжки! Арабите може да са притежавали много знания, но културата им е заета от околни народи. Авицена, според данните от историята е бил българин, както и баща му. "Арабските" числа са измислени от индийците. Въобще, колкото турците са били умни, взимайки всичко наготово от византийските библиотелки, толкова и арабите имат някаква прилична собствена култура. Същото е и с гърците. Дори гръцката им азбука е изцяло взаимствана от тракийската, както стана известно в последните няколко години. А да не говорим и за американската (САЩ), култура.

 23. 23 Профил на Pontus Euxinus
  *****
  Неутрално

  До" 20 Чужденец "Да не мислиш,че като си напуснал България си много щастлив.Българина си остава българин дори и кръвта си да смени и независимо какъв се чувства.Каквито и глупости да бълваш за България и българите,самия факт,че си в този форум е достатъчно красноречив.За света в който живея не давай оценка.Бил съм в много страни по света и имам отлична представа как живеят другите народи .
  Изброявам:Румъния,Русия,Укайна,Турция,Израел,Египет,
  Мароко,Йордания,Саудитска Арабия,ОАЕ,Индия,Пакистан,Шри Ланка,Китай,Корея,Япония,САЩ,Канада,Мексико,Бразилия,Аржен -тина,Норвегия,Дания,Германия,Белгия,Португалия,Испаня,
  Италия,Франция,Австрия,Люкембург,Чехия,Полша,ЮАР,Авсралия
  и др.Всяка страна си има своята индентичност.България също.Тук си имам всичко от което се нуждая:Деца,семейство,здрае,имоти,автомобили и нормални доходи. А ти ще си останеш ЧУЖДЕНЕЦ в странство и носталгията никога няма да те напусне.Малко избягахме от темата,но работния ден започва и отивам да се трудя за благото на България.Добре дошъл пак във форума!

 24. 24 Профил на Pontus Euxinus
  *****
  Неутрално

  Малко бързах и се получиха грешки в изброяването на страните.Извинение!

 25. 25 Профил на Чужденец
  *****
  Весело

  Драги 'Pontus Euxinus',
  Не разбирам защо се асоцираш с хората в България - за 99% от тях е немислимо да имат шанса да посетят изброените от теб държави. Ти си между онези под 1% жители на държавата Б-я, за които тя е добро място за живеене.
  Затвърждаваш убеждението в мен, че живееш в измислен, илюзорен свят. България не създава условия и не гарантира щастие за 99% от жителите си. Поради това българите са разделени на 'граждани' и 'селяни', на 'столичани' и 'провинциалисти', на 'демократи' и 'комунисти' ... и т.н. да не изброявам ...

 26. 26 Профил на Иво
  *****
  Любопитно

  До коментар [#23] от "Pontus Euxinus":

  Браво на теб, ти си обиколил половин свят направо!!!

  И коя от посетените от теб страни ти хареса най-много? Коя ти направи най-хубаво впечатление?

 27. 27 Профил на Иво
  *****
  Любопитно

  До коментар [#3] от "радостина":

  За мен е ясно, щом Солана е бил генерален секретар на НАТО, няма как да не е обвързан със САЩ и техните секретни служби! А, топлата връзка между Израел и САЩ е известна за всички!

 28. 28 Профил на doIvo
  *****
  Неутрално

  Ако бе6е сварзан с руските служби би ли си го сложил за аватар?

 29. 29 Профил на bebeto
  *****
  Неутрално

  Солана нали е евреин, няма как да каже друго. Само защо намесва името на Хърватия тоя смешник, който преди години беше най-яростният противник на НАТО, а след това обърна палачинката, само и само да заеме престижния пост на генерален секретар. Смях....по-добре да го махнат като Върховен представител на ЕС по външната политика - пост, който се дублира с този на Валднер и гълта само от парите ни на нетни донори на ЕС. В замяна - само такива изказвания, които противоречат с политиката на разширяване на ЕС - започва да ме хваща срам, че съм част от този ЦИРК

 30. 30 Профил на Pontus Euxinus
  *****
  Неутрално

  До"25 Чужденец" Аз съм средностатистически българин и съм работник.Професията ми е такава,че ме наемат различни компании и се налага да пътувам много.Не съм в тия под 1% от хората а в другите 99%.Всичко около мен е реално и няма грам измислица.Истина е че политиците в България правят много големи грешки и поставят хората в тежко положение.Гарантирано щастие (за 99% от хората) няма никъде по света.Трудностите в България не могат да са причина за напускане(поне за мен),те се преодоляват.А това разделяне на хората на различен принцип го има на много места по света (касти,общностти,съсловия,райони,идеология и т.н.)

 31. 31 Профил на Pontus Euxinus
  *****
  Неутрално

  До"26 Иво" Зависи по какви критерии оценяваш една страна и един народ.От Северна Америка е може би Канада.Многонационална страна,спокойно се живее,но в северната част е много студено(ще ти се обели лицето от студ).
  Ако търсиш любов и темпераментни жени посоката е Бразилия(има голяма престъпност).
  Много спокойно и сигурно би живял в скандинавските страни(но хората и климата са различни)
  Тих и спокоен град беше град Хобарт(Тасмания)но местните се оплакваха,че няма работа.
  В ЮАР от първото ми посещение през 1990г. живота много се промени и белите негодуват от тъмните жители на страната.
  Стара Европа си е Стара Европа и Испания най много се доближава до нашия манталитет.Сега пътуването из Европа е облекчено и безпроблемно и примерно отсечка от 3000км (Холандия-България) на двойно каране се изминава с автомобил за 30 часа.Самолетите летят непрекъснато,само да ти се пътува и да имаш къде да отидеш.Българи има навсякъде по света(2000г. срещнах трима в Папуа и Нова Гвинея).Голяма част от малцинствата отдавна работят и живеят на север,децата им се раждат там и са местни поданици.Въобще светът върви към едно цяло(one day,some day).

 32. 32 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  едва ли ще прочете думите ми Чужденецът, но е по-добре някой да му каже да си пише по турските форуми и да остави българите да си пишат в българските.
  а Джон Атанасов не само че се е чувсвал българин, а и е възпитавал децата си и е държал да помнят и се гордеят че са от български произход. А ти турчино нямаш с какво да се гордееш с предците си. Единствено можеш да си заровиш тиквата в пясъка от срам че си турчин.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK