Днес започва срещата на европейските лидери в Брюксел

Снимката се разпространява под лиценза на <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/about/">Creative Commons</a>.

© European Parliament

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.Тази вечер започва двудневната среща на 27-те лидери на страните членки в Европейския съюз (ЕС). Страната ни ще бъде представена на Европейския съвет от премиера Бойко Борисов.


Темите са разнородни - от координация на мерките срещу финансовата криза, през условията за ратификация на Договора от Лисабон, поставени от чешкия президент Вацлав Клаус, до изготвяне на обща позиция за срещата в Копенхаген, посветена на климатичните промени.


Очаква се довечера страните членки да поставят основите на новата Европейска дипломатическа служба, която ще бъде създадена с Лисабонския договор. Тя ще работи за Върховния представител на ЕС за външната политика, или т.нар. външен министър, който ще бъде назначен с приемането на договора. Много въпроси около службата остават открити - най-вече как по-малките еврочленки да получат равностойно участие за своите дипломати в нея.
Най-трудният разговор на европейските лидери обаче ще бъде за позицията им по преговорите в Копенхаген. Група от девет нови държави членки, между които е България, блокира общото решение, защото отказва да участва равностойно с по-богатите западни страни във финансирането на европейските ангажименти към развиващите се страни. Групата, водена от Полша, настоява за доброволно участие в общия ангажимент. Страни като Великобритания и Швеция обаче настояват ЕС да отиде в Копенхаген с твърдо решение за това как да финансира глобалните мерки срещу климатичните промени. Германия и Франция пък засега предпочитат да изчакат предложенията на другите глобални сили, като САЩ и Китай.


Тези различия създават риск ЕС да отиде на срещата в Копенхаген без единна позиция - нещо, което шведското председателство на ЕС се опитва да избегне. Споровете по въпроса вероятно ще продължат до късните часове на нощта срещу петък.


Европейските лидери ще се споразумеят по-лесно за координация на мерките си за изход от кризата. Очаква се те да приемат постепенно прекратяване на финансовите стимули за икономиката, както и да обещаят да се върнат към фискална консолидация от 2011 г.


По време на срещата ще бъде взето решение и за създаване на Европейски борд за оценка на системния риск, който ще следи финансовата система и ще предупреждава за сътресения във финансовата стабилност на ЕС. Бордът ще бъде направляван от Европейската централна банка и ще включва гуверньорите на националните централни банки.


Извън официалния дневен ред на срещата в Брюксел останаха по-пикантни теми, като избора на бъдещия президент и "външен министър" на ЕС. Вероятно на тях ще бъде посветена извънредна среща през ноември, но дипломати от страните членки не отричат, че и днес в кулоарите на Европейския съвет ще текат неформални преговори за имената. Сред най-спряганите кандидати са премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер и бившият британски премиер Тони Блеър.


Според в. "Таймс" Блеър храни надежди, че отново ще се върне на политическата фронтова линия, две години след като се оттегли от поста си. Според изданието обаче "той не е преценил с каква опозиция ще се сблъска. В редиците на европейската левица са онези, които така и не простиха на Блеър ролята, която изигра във войната в Ирак. В средите на европейската десница пък са онези, които са против идеята начело да застане лидер от "социалистическото семейство".


Като пример с каква опозиция ще се сблъска Блеър изданието посочва, че трите страни от Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) са против неговата кандидатура, защото няколко поред британски премиери, в това число и той, редовно се противопоставяха на техните кандидати за ръководни постове в Европа.


"Таймс" представя и диаграма, илюстрираща кои страни - членки на ЕС, кого са склонни да подкрепят за президент на Европейския съвет. В нея България е поставена до Белгия, Холандия, Полша, Австрия, Люксембург и Португалия - държавите, които биха подкрепили алтернативен на Блеър кандидат.


Британският вестник "Гардиън" припомня, че двата нови поста, предвидени в Лисабонския договор, са от огромно значение, за да може Европа да накара гласът й да се чува по света. Материалът отбелязва, че в момента се говори много за президента на Европейския съвет, но не и за върховния представител, който ще представя ЕС на международната сцена.


Според изданието най-подходящият тандем начело на ЕС е този на бившия финландски президент и Нобелов лауреат за мир Марти Ахтисаари и на бившия германски външен министър Йошка Фишер, като върховен представител.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Среднист
  *****
  Неутрално

  70-те години даскалицата по "Научен комунизъм" твърдеше, че Европа ще се обедини и ще бъде най-доброто място за живеене. Аз сега съм демократ защото е по-изгодно. Много често се чудя как тъпата комунистка уцели. Не, че я обичам. Тя гадта и други неща ни казваше. Да не се случат и те, че тогава ще си...

 2. 2 Профил на bibyra
  *****
  Неутрално

  Контакт с пробиологични сили може да се осъществи по следния начин за получаване на два енергийни съветници:
  Обръщате се към пробиологичните сили... Помисляте си: "Искам съдба!"... Ще ви подпитат дали искате енергийни съветници... Отговаряте с "Да"... Ако поискат, те ви ги инсталират...
  Съветват... Помагат в живота... Това вече е контакт с пробиологични сили...

 3. 3 Профил на На Ванга племенничката
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "bibyra": С каква заплата са енергийните съветници?

 4. 4 Профил на Соладей
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  Б.Б. - какъвто и де е , е ТАМ....А джуджетата ще гледат ОТСТРАНИ..)
  Следователно, ТАМ , а не другаде, ще се решава бъдещето на България, за жалост на всички руски агенти в Балхарий...))

 6. 6 Профил на DS
  *****
  Любопитно

  Ама нашта мутра верно ли ще ходи там ??? ...при истинските политици ???...ще им проверява пожарната безопасност ???

 7. 7 Профил на Reveal
  *****
  Весело

  Ако се задържи тази снимка на ДАНСинга поне до обяд ще е добре.

 8. 8 Профил на Bibyra
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "На Ванга племенничката":

  Не. Но до два дни ще станеш като Ванга. Контактът е двустранен.

 9. 9 Профил на Джибра
  *****
  Неутрално

  Бре , че това знаме е по-голямо от знамето на Киро п-ката , кмета на Варна . Бива ли така ?
  А всъщност за Киро е по-важен пилона , да е по-голям и да стърчииии...

 10. 10 Профил на Canada Dry
  *****
  Неутрално

  Като гледам, май никой не е взел на сериозно предложението на царското измекярче Соломончо, Мадридския КРАДЕЦ с 800-те дни да оглави ЕС!
  Да се чуди човек как двамата със слугинчето Гергана още не са проплакали.

 11. 11 Профил на IGB
  *****
  Неутрално

  Идеята за президент на ЕС не е добра... По добре е да направят съвет от 4-5 човека с големи правомощия... ЕС е многонационален и трябва да бъде представляван от повече хора... Макар, че вече всичко е решено... И много трудно може да бъде променено... Но както е и да е, един президент и един външен министър - нищо съществено не могат да направят...

 12. 12 Профил на IGB
  *****
  Неутрално

  На мен не ми харесва кандидатурата на Тони Блеър, защото той е хистерик...
  Описание на хистерията - тръшкане... Налагане... Мисли другите за глупаци... Хазартни личности... Умствено изоставане... Проблеми с околните... Търси изгода от недостатъците на другите... Не много любезни... Кретенизъм... Мислят се за велики... Прощава на другите, но с "много условности"... Има мнение за другите, че са кретени... Непоклатими в исканията си... Опиянение... Много консервативни... Писъци и крясъци при криза... Искат най-съществените неща за себе си... Непочтенни... Леко крадливи... Много амбициозни... Не се въздържат... Домошари... Проблеми с личността... Искат всичко... Мании... Злоупотреби от всякакъв порядък...

 13. 13 Профил на 熊
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Йошка е много хитра лисица! Дано стане върховен представител на ЕС.
  Пък и е от "Зелените" (талибани, както им викат някои хора тук във форума).

  Baka wa shinanakya naoranai
 14. 14 Профил на АБФК
  *****
  Неутрално

  Надявам се интеграцията на Съюза да се задълбочи, сувернитета на отделните страни да се ограничи, и соловите изяви на някои от държавните ръководители и заиграванията им с Путин също. Особено на нашите рубладжии.

 15. 15 Профил на Bulgaria
  *****
  Неутрално

  Аман от глобализация! За Европа на Нациите!

 16. 16 Профил на Срещнат
  *****
  Неутрално

  Ще се опапат едни докъде 200 000 000 евра на срещата и ще решат пак да се срещнат.

 17. 17 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 442 Гневно

  " Какви са новите Евро-Демократични отношения??"
  Ето какви;
  Ще Ви отговоря честно и не анониомно;

  Остаря вече лозунга "Разделяй и владей"
  сега той гласи така : "Глобализирай и Владей",
  Коалицирай, Фракционирай, Сектирай, Групирай, Мажоритирай, Хипнотизирай, всичко това обаче, БЕЗМАНДАТНО и най вече ИМУНИЗИРАНО!!

  */ Билдербергски-Конгломерири,
  */ Петрол-Геноцидно, Глобализиращи,
  */ Блю-чип-документално имплантирани и подкожно инжектирани,
  */...

  Прочитане на целия коментар Груп-Мажоритарно-Хипнотизиращи,
  */ Безмандат, Политико-Обманчиви,
  */ Фракционно-заблуждаващи,
  */ Култ-Групово-оцветени и Бюджет КАМПАНИЙНО имунизирани,
  */ Етнически РАЗЕДИНЯВАЩИ и социално Поляризиращи!!

  ВИНАГИ в "АТАКА" един срещу труг, даже вече брат срещу брата!!

  Не е ли срамно всичко това??

  Уважаеми "Човек на 21 век".
  Хей Човеко, Осъзнай се!!
  Осъзнай се и ти БЪЛГАРИО!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали"
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 18. 18 Профил на Белогвардейци
  *****
  Неутрално

  Клаус, къде е златото на Руската империя от времето на адмирал Колчак, пазено от чехска войска? Добре се живее с чужд имот и мъките на ограбените судетските семейства, нали? Ще платите многократно та името ще си заубите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK