Брюксел подкрепи телекомите срещу радио и тв операторите в борбата за честоти

Брюксел подкрепи телекомите срещу радио и тв операторите в борбата за честоти

© ДневникРадиовълните с голяма дължина, които са вече свободни благодарение на технологичния напредък, трябва да бъдат разпределени за нови услуги, като безжичен интернет и мобилни услуги с висока разделителна способност, вместо да бъдат използвани само за допълнителни радиопредавания. Това предложи Европейската комисия (ЕК) миналата седмица, съобщава EurActiv."Цифровият дивидент е възможност, която се дава веднъж в живота, за да стане реалност "широколентовия достъп за всички" в Европа и да се стимулират някои от най-иновативните сектори на нашата икономика", подчерта еврокомисарят по информационните технологии и медиите Вивиан Рединг.
С цел да се даде възможност на телекомите да използват цифровия дивидент, Брюксел предлага да им се предостави диапазона от 790 до 862 MHz. Това е една от най-ценните честоти, защото се разпространява на много дълги разстояния и през сгради, коментира EurActiv. Ако на операторите се гарантира използването на тези честоти по хармонизиран начин в целия ЕС, новите услуги ще доведат до ползи за европейската икономика в размер до 44 млрд. евро до 2015 г., се посочва в доклад на ЕК.


Все пак, не всички държави членки са съгласни с идеята да запазят или просто да освободят сектора от 790-862 MHz за електронни съобщения. Само Дания, Финландия, Франция, Германия, Испания, Холандия, Швеция и Обединеното кралство подкрепят действия в тази посока. Повечето еврочленки все още не са решили дали са съгласни с предложението на ЕК.


Възраженията са основно от страна на мощни телевизионни и радио компании, които искат отново да контролират неизползваните в момента честоти, за да предлагат нови цифрови и интерактивни услуги. Те се страхуват от конкуренцията, която създават телекомуникационните услуги за мобилна телевизия, защото могат да предложат реална алтернатива на наземната телевизия. Освен това, може да възникнат технически конфликти, които да окажат влияние върху качеството на предлаганите услуги.


ЕК няма правомощия да нарежда на държавите членки как да използват своите честоти, но настоява за налагането на общи "технически параметри", които да се прилагат, в случай че освободеният спектър е напълно или частично оставен под контрола директно на радио и телевизионните оператори.


Това би могло подсигури бъдещото използване на ресурсите от телекомуникационните оператори. Освен това ще се избегнат и техническите пречки, които биха могли да попречат на разпространението на електронни услуги чрез радиочестотен спектър.


Все пак, преди да вземат решение как да се разпределят честотите, държавите членки трябва да се уверят, че преминаването от аналогово към цифрово радиоизлъчване ще премине плавно. Крайният срок за смяната на излъчването през 2012 г. изглежда непостижим за много страни. По тази причина развитието на новите услуги може да бъде забавено допълнително, посочва EurActiv.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Гневно

  БЪЛГАРИТЕ РАЗБРАХМЕ ЗАБЛУДИТЕ НА евро-глобализмът!!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!
  Чете какво ни завещават велики БЪЛГАРИ!!
  http://novred.narod.ru/bankrut.htm
  http://web.hit.bg/bgsviat/
  http://po-sveta.hit.bg/osetia.htm

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 2. 2 Профил на калъфи са тия европейци
  *****
  Неутрално

  Откъде накъде телекомите ще имат достъп до честотите, а телевизията и радиото няма да има - всички са частни организации. Трябва да има за всички от тези честоти, европейците ако и такова сегментиране направят, значи се поддават на лобиране от страна на мобилните оператори. за нас като клиенти какво значение има дали мобилен или тв оператор ще ми достави услугата в дома... долу контрола и регулациите от ръцете на политиците!

 3. 3 Профил на П.Г.Удхаус
  *****
  Неутрално

  Енчев, метни си мобилния в Енисей и се върни обратно към изконните български ценности, като кумиса и язденето на кон. Ще си спестиш и есенните настинки, че може и свинския грип.

  А пък ако случайно понаучиш повечко за електромагнитните лъчения, почвайки от законите на Максуел, ще разбереш, че цифровите комуникации са по-ефективни от аналоговите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK