Амфетаминът е пет пъти по-популярен сред българските тийнейджъри от средното в Европа

Амфетаминът е пет пъти по-популярен сред българските тийнейджъри от средното в Европа

© ДневникДелът на петнайсет-шестнайсет годишните ученици, употребявали амфетамини, в България е 6%, докато средният процент за Европа е 1.1 на сто. Тези данни се съдържат в доклада за състоянието на проблема с наркотиците в Европа на Европейския център за мониторинг, публикуван днес.


България е сред трите държави на континента, в които този показател надхвърля 5 на сто, наред с Латвия (също 6%) и Австрия (8%).


България и Словакия са единствените изключения, които отчитат увеличение на пациентите на лечение за употреба на опиати, при обща тенденция на спад в Европа, посочва докладът. 
В същото време нашата страна отчита намаление на разпространението на СПИН сред хората, които си инжектират наркотици. Все пак само за София данните са за по-голям брой заболели, сочат данните.


България е сред европейските държави, в които нарушенията на законодателството, свързани с наркотиците,намаляват през периода 2002 - 2007 г. при общ ръст от 29% за целия континент.


Сред държавите със спад на закононарушенията в тази област освен нашата страна са още Чехия, Гърция, Люксембург, Унгария и Словения.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK