Желева получава ресора международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи в ЕК

Жозе Мануел Барозу<br />

© Reuters

Жозе Мануел БарозуЗа българския кандидат за комисар Румяна Желева е ресорът международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи, съобщи днес председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу в Брюксел. На извънредна пресконференция Барозу обяви ресорите на кандидатите за еврокомисари, номинирани от страните членки.


Желева заяви, че се чувства поласкана и осъзнава високата отговорност за изграждането на общата европейска външна политика, предаде БТА. Това е добър ресор в широката област на изграждане на общата европейска външна политика. Аз съм наистина много щастлива, че България и нейният кандидат, в случая действащият външен министър, ще допринесе за това, заяви Румяна Желева.


След влизането в сила на Лисабонския договор, а това ще стане само след няколко дни, ЕС ще има обща европейска външна политика, тя ще се изгражда, външните отношения са много важни и аз се чувствам поласкана и имам съзнание за високата отговорност да участвам в изграждането й, каза Желева.
Това е, което искахме - в международен план да реализираме външните отношения на ЕС. Възможностите за това не са толкова много след като отпадна възможността за разширяването, така че това е другата възможност, добави Румяна Желева.


В официално писмо, с което председателя на ЕК уведомява Желева за ресора й в комисията, се посочва: "Това е новаторски ресор, който обединява инструменти за гражданска защита и спешна намеса". Барозу посочва, че Желева ще отговоря за хуманитарната помощ, която е един от най-важните и видими начини, по които ЕС може да изпълни своите глобални отговорности. Председателят на ЕК уточнява, че за изпълнението на тези задължения под разпореждането на Румяна Желева ще бъдат ГД "Хуманитарна помощ" (ECHO) и две звена от ГД "Околна среда".


Премиерът Бойко Борисов първоначално обяви, че България има амбиции Желева да поеме ресорa енергетика. След това Борисов обясни, че заявеният ресор "Енергетика" е бил предложение на президента Георги Първанов. Премиерът заяви, че би предпочел българският комисар да вземе ресор "Регионално развитие", а реалистично било Желева да получи "Разширяване". Самата Желева коментираше, че за България подходящ ресор би бил "Източно партньорство" или "Разширяване и добросъседска политика".


В последователни изказвания на Желева и на премиера стана ясно, че страната ни ще се бори всъщност да поеме разширяването. Според Румяна Желева България има амбицията и експертизата да поеме външнополитически ресор.


Румяна Желева ще замени на поста еврокомисар Меглена Кунева, която отговаряше за защитата на потребителите. Борисов отказа да номинира Кунева за втори мандат. Той мотивира решението си с упрек, че тя е мълчала за проблемите в България, предизвикани от предишното правителство.


Разпределение на ресорите в новата Еврокомисия


Финландецът Оли Рен ще получи ресора на икономическите и валутните въпроси, посочва Ройтерс. Той ще поеме този портфейл от испанеца Хоакин Алмуня, който ще отговаря за конкуренцията в новата Еврокомисия. Като комисар по конкуренцията Алмуня ще трябва да приложи стриктни правила за държавните помощи, да предоврати налагането на протекционизъм и да подкрепя вътрешния пазар.


Французинът Мишел Барние ще стане еврокомисар по вътрешния пазар и ще отговаря и за финансовите услуги. "Задачата, която поверявам на Мишел Барние е много ясна: да задълбочи вътрешния пазар във всичките му измерения", заяви председателят на ЕК. "Искам вътрешният пазар действително да съществува. Това е един от големите приоритети", допълни Барозу.


Барозу обяви, че ще се създава портфолио на комисар по въпросите на климата, съобщава Франс прес. Предложението е това да бъде датчанката Кони Хедегор. Това е сигнал към останалата част от света преди конференцията за климатичните промени в Копенхаген. Досега един еврокомисар отговаряше за околната среда и климата. Отсега нататък тези ресори ще бъдат разделени, за да се наблегне върху значението на климата, коментира агенцията.


Румънецът Дачиан Чолош получава ресора земеделие, а Джон Дали от Малта – здравеопазването и политиката на потребителите, посочва Ройтерс. При чеха Щефан Фюле отива портфейла на разширяването, ирландката Мойра Гийгън-Куин ще се занимава с изследванията и иновациите, Януш Левандовски от Полша – с бюджета и финансовото програмиране. На германеца Гюнтер Йотингер ще бъде поверена енергетиката, а Янез Поточник от Словения ще отговаря за околната среда. Холандката Нели Крус е с портфолио за дигиталните въпроси, а белгиецът Карел де Гухт ще отговаря за търговиятa.


От останалите комисари на Ласло Андор от Унгария са поверени трудовата заетост, социални въпроси и социално включване, на Мария Даманаки от Гърция - морските въпроси и риболова, на Йоханес Хан от Австрия - регионалната политика, а при естонеца Сийм Калас отива транспортния ресор. Сесилия Малмстрьом от Швеция ще се занимава с вътрешните въпроси, Андрис Пиебалгс от Латвия ще е комисар по развитието, Вивиан Рединг от Люксембург е с портфейла за правосъдие, основни права и гражданство.


Марош Шефчович от Словакия ще отговаря за междуинституционалните отношения и администрацията, а Алгирдас Шемета от Литва получава портфолиото на данъците и митническия съюз, одита и борбата със злоупотребите. Италианецът Антонио Таяни е натоварен с индустрията и презприемачество. Андрула Василиу от Кипър ще е комисар по образованието, културата, езиковото многообразие, младежта.


Баронеса Катрин Аштън от Великобритания е висш представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността (или т.нар. първи външен министър на ЕС). Тя беше избрана да заеме този пост по време на Европейския съвет на 19 ноември, който определи Ерман ван Ромпой за постоянен председател на Съвета за две и половина, или т.нар. първи президент на ЕС. Аштън е също и заместник-председател на Европейската комисия. Другите комисари, които ще имат статут на зам.-председатели на ЕК са Хоакин Алмуня, Вивиан Рединг, Сийм Калас, Нели Крус, Марош Шевчович и Антонио Таяни.


Барозу заяви, че основната задача на новата Еврокомисия ще бъде да работи за икономическия растеж след глобалната кредитна криза. "След пет години искам тази Еврокомисия да е помогнала за извеждането на Европа от икономическата криза към конкурентна икономика, която осигурява устойчиво развитие", каза Жозе Мануел Барозу по време на пресконференцията, на която представи ресорите на бъдещите комисари.


Комисията от 27 души трябва да започне да функционира през февруари 2010 г., но нейният състав първо трябва да бъде одобрен от членовете на Европейския парламент. Очаква се кандидатите за комисари да бъдат изслушани в комисиите на Европейския парламент между 11 и 19 януари 2010 г. След това ЕП трябва да гласува в пълния й състав, което ветоятно ще се случи на 26 януари. Накрая ЕК ще бъде официално назначена от Съвета на ЕС, което е чисто формален акт.


Реакции


"Това е една добра и балансирана комисия. Важните портфейли отидоха при компетентни хора", каза пред Ройтерс Хюго Брейди, анализатор от Центъра за европейска реформа. "Това е победа за французите, които получиха каквото искаха", подчерта той.


Сред най-обсъжданите ресори са тези на Хоакин Алмуня и Оли Рен. Алмуня, който е на 61 години, си спечели репутация за своята независимост и фискална дисциплина като комисар по икономическите и валутните въпроси в предходната ЕК. 46-годишният Рен надзираваше присъединяването на Румъния и България към ЕС като комисар по разширяването.


"И двамата са сред най-добрите помощници на председателя на комисията Барозу", коментира дипломат от ЕС. "С избора на тези назначения Барозу запазва строг контрол върху две високопоставени позиции и ще държи ръцете на Париж, Берли и Лондон далеч от тях".


"Въпросителната, разбира се, е Барние. Какво знае той за финансовите услуги, които са особено технически? При финансите наистина трябва да познавате сферата, за която става дума. Щеше да бъде по-добре, ако го бяха дали на някого, който има истински опит в областта", заяви Даниел Грос от Центъра за изследване на еевропейските политики, цитиран от Ройтерс. "Конкуренцията има полза от някой, който бе просто гледа детайлите, а разбира логиката на пазара. Тук изборът е добър", смята Грос по повод Хоакин Алмуня.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (285)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Радо
  *****
  Весело

  Ами да ни е честито, все пак не е напълно безполезен ресор. Успех на г-жа Желева !

 2. 2 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мноооо важен ресор !!! Честито

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 3. 3 Профил на mevdunaroden sytrudnik
  *****
  Весело

  Да даде хуманитарна помощ за кризата в България! Или има конфликт на интереси?

 4. 4 Профил на Бива
  *****
  Неутрално

  Бива, хубав ресор, почти нищо не зависи от него
  Като за "отличника" на ЕС.

 5. 5 Профил на европеец
  *****
  Неутрално

  9-та глуха.....Както и се очакваше.
  На такъв народ и сервилни политици- това им се полага......

 6. 6 Профил на muncho
  *****
  Весело

  АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ

  Значи не било външните работи ами външните помощи за цигани )))
  Много подходящо, браво!

 7. 7 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 224 Неутрално
 8. 8 Профил на Пламен
  *****
  Весело

  това е много добре, и успех .........

 9. 9 Профил на Reveal
  *****
  Неутрално

  Желева става вторият най-важен човек във външната политика на евросъюза след мисис Аштън. Това е голям успех за България.

 10. 10 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  Пак ни прецакаха. С това непрекъснато навеждане - не ни бръснат за суха слива.

 11. 11 Профил на КР
  *****
  Весело
 12. 12 Профил на HIHIHI
  *****
  Весело

  Не забравяйте, че сме НЕЗАВИСИМИ просто, защото нищо не зависи от нас

  А иначе по темата.... много як пост, подобен на онзи на Емел Етем.... колкото да се каже че го има

  Да и бяха дали поста еврокомисар без протфейл

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Каквото и да ни беха дали - все тая

 14. 14 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мишо":

  Ами защо да ни бръснат, Желева какъв професионален опит и подготовка има, които да са съизмерими с големите претенции на покровителя й Бойко Борисов?
  Дали са й такъв пост, където вероятността да стане някоя каша е най-малка. Колкото толкова.

 15. 15 Профил на Жорко Сф
  *****
  Весело

  Ресора не е никак лош, все пак да не забравяме, че сме последни в Европа по всичко и ни приеха по милост, трябва и на това да се радваме !

  Дано да се справи добре нашата комисарка, желая и успех !!

 16. 16 Профил на cherjay_82
  cherjay_82
  Рейтинг: 0 Весело

  "Желева става вторият най-важен човек във външната политика на евросъюза след мисис Аштън."

  Българските яйца са най-големи - баронеса Аштън ще трябва да върви две крачки зад Рума

 17. 17 Профил на Личката
  *****
  Неутрално

  Че вие кво чакате , бе.... - хората си се борят за пазари , постове, отговорности - нашите политици дават всичко , което им поискат.Каква тежест имат?...
  За това сме и аутсайдери - важното за ЕС е да НИ ДЪРЖАТ ПО-ДАЛЕЧ ОТ рУСИЯ, А НЕ ДА НИ ДАВАТ ПОСТОВЕ.
  А ние тук- да си се оправяме кой както може......

 18. 18 Профил на тош
  *****
  Неутрално

  Еми то ресора трябва да пасва и на образованеито на човека, Желева не е икономист, нормално е да получи подобен ресор. Като се замисли човек можеше да е много по-зле.

 19. 19 Профил на cherjay_82
  cherjay_82
  Рейтинг: 0 Весело

  Следва удостояване със званието "заслужил майор на Европейския сьюз"

 20. 20 Профил на BBB
  *****
  Весело

  До коментар [#14] от "УЛАФ":

  Е то като и прочетеш за пионерското образование и ти става ясно - ама те всички около мутанта са такива

 21. 21 Профил на Ж
  *****
  Неутрално

  Ми нали сега е световна криза - значи най-важния човек в цялата комисия е именно Румяна Желева - щото тя реагира при кризи

 22. 22 Профил на MUTRATA
  *****
  Весело

  МАТРИАЛА ДА ЦВИЛИ ОТ КЕФ - СЕГА.

 23. 23 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  За тая до вчера никой не беше чувал, а днес вече комисар. Е това правят връзките със съмнителни личности от подземния свят и няколко свирки на правилните хора.

 24. 24 Профил на PETROW
  *****
  Неутрално

  ДАДОХА ЕДИН НЕЗНАЧИТЕЛЕ Н ОТРАСЪЛ!!
  НА ТАКИВА НЕЗНАЧИТЕЛНИ ХОРА ,, НЕЗНАЧИТЕЛНИ ВЪПРОСИ!!
  ОТБИХА НОМЕРА!!!
  ТО ТРЯБВА ДА СЕ МИСЛИ , КОГО СЕ ПРЕДЛАГА ,ЗА ДА ПОЛУЧИМ НЕШО ЗНАЧИМО!!!
  ВСЕ ПАК В БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ ХОРА ЛИЧНОСТИ, С БОГАТ МЕЖДУНАРОДЕН ОПИТ И АВТОРИТЕТ!!!
  Е, ДА АМА НЕ СА ОТ ГЕРБ!!!!

 25. 25 Профил на до форумните идиоти
  *****
  Гневно

  А бе идиоти, какъвто и ресор да ни бяха дали, вие пак щяхте да сте недоволни и да мрънкате, това е типично за повечето българи. Каквото и да стане все зле ще го изкарате. Аман от такива хора вече, все недоволни, все мрънкащи.

 26. 26 Профил на ТЕСА
  *****
  Гневно

  Желева що не вземе да отговаря за марс плутон или марианската падина.Много важен пост за България и за ББ.

 27. 27 Профил на Choni
  Choni
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Като знам колко бързо реагираме, недай си Боже криза.

  www.alakart.bg: ресторанти - голям избор и точна информация
 28. 28 Профил на ...
  *****
  Весело

  До коментар [#25] от "до форумните идиоти":

  ТО ЗАРАДИ ТАКИВА КЪСОПАМЕТНИ И КЪСОУМНИКАТО ТЕБ МУТРАТА Е ПРЕМИЕР.

 29. 29 Профил на Жоро Трайперов
  *****
  Неутрално

  Изобра на определен ресор не е за човека, а за държавата и показва преди всичко авторитета на България, а не на конкретна личност - поне аз така мисля.

 30. 30 Профил на Sharkmaster
  *****
  Неутрално

  Ресора е доста сериозен и на практика е признание и висока оценка за качествата на г-жа Желева. Успех!

 31. 31 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  "Желева получава ресора"...,
  на ЕК - мотора!

  www.berbenkov.hit.bg
 32. 32 Профил на cherjay_82
  cherjay_82
  Рейтинг: 0 Весело

  "А бе идиоти, какъвто и ресор да ни бяха дали, вие пак щяхте да сте недоволни и да мрънкате" - Моля да не се нарушава телешкия възторг на матряла, защото разбрахте какво се е случило на Стенли

 33. 33 Профил на трезвен
  *****
  Неутрално

  Аз се радвам за България и Желева, ресора си е много важен и най-вече пасва добре на Желева. Според мен България постигна максимума и трябва да се радваме.

 34. 34 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ресорът е добре премерен и отговаря на тежестта на България в ЕС, т.е. един от най-леките. На много надувковци този факт няма да им хареса, но само с голо самочувствие няма да спечелим повече уважение.

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 35. 35 Профил на Хюмън биинг
  *****
  Весело

  Ха дано!

  "Желева получава ресора международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи в ЕК"

 36. 36 Профил на Браво
  *****
  Неутрално

  European Commission is the largest supplier of humanitarian aid in the world.

  ЕК е най-големият дистрибутор на хуманитарни помощи в света!

  Само да не стане по български да правим далавери нали....

  Това другото за кризите е ясно а какво включва международно сътрудничество?

 37. 37 Профил на  ДЕДО ПОП
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "до форумните идиоти":

  Прав си, форумните мрънкачи първи са се изказали, от тях само това може да се очаква. Добре че от тях нищо не зависи. Да им оставим единственото удоволствие, да плюят по форумите, те за друго не стават. Това са едни и същи хора, които по цял ден се оплакват и мрънкат по форумите. Виж им никовете и ще видиш че съм прав.

  Иначе относно ресора, само глупак може да каже, че е незначителен, дано Желева успее да се представи добре.

 38. 38 Профил на ЧЧ
  *****
  Неутрално

  еДНО ГОЛЯМО нищо! На това му се казва "страничен пас на Питър".

 39. 39 Профил на Честито за
  *****
  Неутрално

  Деветата дупка на кавала.

 40. 40 Профил на рамбо
  *****
  Гневно

  хайде платените комунета да си пият хапчето и марш на позитано да агитирате, червени вампири малоумни

 41. 41 Профил на ivan
  *****
  Неутрално

  злобейте тъпанари тя ще лапа паричките а вие ще го духате анадънму

 42. 42 Профил на ЧАО ЧЕРВЕНИ
  *****
  Неутрално

  Хахаха червените боклуци, които скачаха и кудкудякаха по площадите против НАТО и ЕС, начело с вожда им Гоце Парваноглу, сега се изживяват като експерти по политиката на ЕС... Мъка, мъка....

 43. 43 Профил на URINESCO
  *****
  Неутрално

  Апропо, агент Гоце Бесепето е опитен международник, експерт по петрол срещу храни.

  Браво
  * 36

  European Commission is the largest supplier of humanitarian aid in the world.

  ЕК е най-големият дистрибутор на хуманитарни помощи в света!

  Само да не стане по български да правим далавери нали....

  Това другото за кризите е ясно а какво включва международно сътрудничество?

 44. 44 Профил на gv
  gv
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Каквото преценили - дали.
  Престижът на една позиция зависи най-много от начина, по който си вършиш работата. Дано г-жа Желева се справи поне толкова добре, колкото се справяше предишния ни еврокомисар!

  Keep it simple and make it special.
 45. 45 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  този ресор ще обслужва само бьлгария и желева пак ще си е вьншен министьр комисар на бьлгария

 46. 46 Профил на Nikolay
  *****
  Неутрално

  Този ресор е възможно най-незначителния след мултилингвизма (и мултимедиите, макар че там може да ти се наложи да настъпиш някого). С две думи десета глуха.

 47. 47 Профил на dimitr1955
  dimitr1955
  Рейтинг: Неутрално

  На мишлета като нас е достатъчно!Много сол трябва да изядем в ЕС за да имаме каквито и да било претенции.Засега е добре да се справим с миризмата си,че е ужасно в обществения транспорт.

 48. 48 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1107 Весело

  На маловажна държава, маловажен ресор! Вие кво искате?!

 49. 49 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Сега стана ясно къде в еврокомисията пасва Желева като 'интересен кандидат с подходяща биография'

 50. 50 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Бабаитлъкът на Бойко ни докара впечатляващият ресор за еврокомисар, отговарящ за "международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи". Страните, запазили старите си комисари, са получили ресорите, които са искали почти всички. Честито на Бойко, на Желева и на 2 милиона екзалтирани избиратели, за които нужните качества за държавника са мускулите и умението да се оправдаваш добре...

  www.dobribozhilov.com
 51. 51 Профил на Експерт
  *****
  Неутрално

  Това действително е един незначителен ресор. Тук трябва да се отчете фактът, че има значение не само коя е държавата, номинираща съответния комисар, но и какъв точно човек предлага тази държава.
  В случая с България бе предложен един човек без достатъчно опит и със съмнителна компетентност.
  Ако бяха номинирали Кунева за втори мандат, тя щеше да получи ресор с далеч по-голямо значение, защото вече се бе доказала в немалка степен за предишните няколко години като комисар по защита на потребителите. Това бе къде-къде по-важен ресор, изискващ много по-голям опит и компетентност.
  Казано накратко, решението на Барозу и големите в ЕС е стъпка назад за България, едно своеобразно "понижение" за страната ни.

 52. 52 Профил на HAHA
  *****
  Неутрално

  До коментар [#50] от "Добри Божилов":

  ДОБРЕ КАЗАНО !

 53. 53 Профил на vssssssss
  *****
  Неутрално

  От защита на потребителите към хуманитарна помощ.
  И в двата случая си имаме министър на водопад
  Да вземем първо да си оправим кочинката, че тогава да оправяме Юропата.

 54. 54 Профил на Евала
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36] от "Браво":

  Повече се безпокоя за далаверите на др. Бокова с парите на ЮНЕСКО, тя е от стара и опитна далавераджийска фамилия.

 55. 55 Профил на 100 gaydi
  *****
  Неутрално

  Тази селска лейка Желева се издигна до нивото на Емел Етем и дори може би е редно да я оставят и без портфейл.

  Да й дадат един телефон с номер 112, едно бюро и да отговаря за каквото там са й формулирали...

  Браво на мъдрия ББ, който само за космонавт не я е номинирал.

 56. 56 Профил на Emo
  *****
  Неутрално

  Ех, Борисов, много шум за нищо. То не бяха предложения, то не бяха настоявания. Накрая ни изпратиха там, където ни се полага - нека бъдем откровени. А пък сега дали на Желева, с дипломата й от Магдебургския университет, ще й се отдава да гаси пожари и да раздава хуманитарна помощ в Афганистан - предстои да видим! Може и да се справи. Че те се опитват г-н Барние да направят европейски финансист № 1, какво пречи г-жа Желева да е европейски пожарникар № 1

 57. 57 Профил на vssss
  *****
  Неутрално

  Същевремнно за мен Желева е една от дупките на кавала в това правителство.
  Сервилна до безгръбначност.
  Пък колко е грозна

 58. 58 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1316 Весело

  Пак добре, че не и дадоха ресор "европейци в чужбина"

  Красьо, обади им се!
 59. 59 Профил на хаха
  *****
  Весело

  До коментар [#50] от "Добри Божилов":

  Ох щом Добри Божилов се изказа, вече съм спокоен ! Хахаха нещастник !

 60. 60 Профил на XXL
  *****
  Неутрално

  Добър ресор за България - с малко правомощия и власт, както се полага на двойкаджии. Все пак е по - добрата алтернатива от Мултилингвизъм. Той, междувпрочем запазва ли се или го премахват?

 61. 61 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  В ЕК имат жестоко чувство за хумор. България просто е емблема на понятието криза въобще...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 62. 62 Профил на От коневръза
  *****
  Весело

  Освен, че е маловажен ресорът, ирония има и в това, че именно правителството на Б.Борисов закри това министерство в България като ненужно

 63. 63 Профил на Дългия ресор
  *****
  Весело

  Vesti.bg - Ресор с дълго име за Желева в Еврокомисията...

 64. 64 Профил на автор
  *****
  Весело

  но това е идеален ресор, вижте какви ще са нейните задължения -

  след бедствие да ходи при хората, за да ги успокоява, да дава интервюта колко много мислят за тях останалите и как ще направят всичко възможно, да прави публични изявления при кризи.

  да ви напомня на някого?

 65. 65 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1435 Весело

  Ох, успокоих се! - Че нали БиБи се напиняше комисар по правосъдието да я прави и се бях уплашила не на шега за правосъдието у Европата.
  Сега финландците да очакват предупреждения за ниски температури и обилни снеговалежи през януари от новия комисар

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 66. 66 Профил на hi hi
  *****
  Весело
 67. 67 Профил на от ЕК
  *****
  Неутрално

  А знаете ли, горкия Барозу колко се измъчи от чудене къде да я сложи, та да не пречи? Много е лесно с компетентните и силните, а тези, дето за нищо не стават, а трябва да ги търпиш?

 68. 68 Профил на истината
  *****
  Неутрално

  Ресорът НЕ Е външнополитически!!! Става въпрос за международно сътрудничество между 27-те държави-членки за справяне при кризи! Европейската комисия има 4 външнополитически ресора: междунардни отношения (Аштън); разширяване и политика на добросъседство (Фуле); развитие (Пиебалгс); и търговия (де Гухт). Изказването на госпожата, че ресорът е външнополитически издава, че е гола вода. Тъжно...

 69. 69 Профил на хе хе хе
  *****
  Неутрално

  Много подходящ ресор за кандидат предложен от нашия пожарникар. Тия от Европа сигурно са се подхилквали.

 70. 70 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Вярно, ресорът е безполезен. Мисля обаче че и той е прекалено висока топка за нашата комисарка.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 71. 71 Профил на бъ пхъ
  *****
  Неутрално

  "... портфолио за дигиталните въпроси". Дневник, преведете това на български!

 72. 72 Профил на Ха ха ха. Смех
  *****
  Неутрално

  Преди да получи поста еврокомисар по така посочения ресор госпожата я чака изслушване в европейския парламент. Доста ще трябва да се потруди за да убеди депутатите, че разбира материята.

  http://www.tundzha.info/public/65-comment-tundzha-info/2011-ot-visoko-se-pada-losho-a-ptichkata-ni-e-kalpava

  Статийката е старичка, още когато я гласяха за ресор "енергетика", но е показателна за специалните умения на госпожата. Особенно в сферата на плювките срещу родината си в името на партийни пристрастия.

 73. 73 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  това по скоро ми прилича на ресора на емел етем ,само че още по разтеглив ,

 74. 74 Профил на keipax
  *****
  Неутрално

  Е пак добре, че не е езиково многообразие.

 75. 75 Профил на someone
  *****
  Неутрално

  Времето за честитки ще дойде, когато Желева мине през изслушванията в Парламента. Там ще и се наложи да отговаря на неудобните въпроси за миналото й и бившите й работодатели. Да не говорим, че ще има бая учене да учи докато си влезе в темата...

 76. 76 Профил на dexx
  *****
  Неутрално

  Ммм дааааа. Румънците взимат ЗЕМЕДЕЛИЕ, чехите- разширяване, ние взимаме.... на баба ми фъчилото.

 77. 77 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  стане някъде бедствие и тези изпратят някой милион ,а това с междунардното сътрудничество си е както имаше при партиините секретари междунродно положение..

 78. 78 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 224 Неутрално

  При Станишев България нямаше да получи и този ресор. Лично мнение.

 79. 79 Профил на Nqkoj
  *****
  Неутрално

  Ресорът много точно отговаря на компетентността на нашите политици - раздаване на едни пари на едни хора и посещаване на бедствия и обещания как ще се вземат всички мерки!

 80. 80 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 882 Весело

  С две думи си го нахакахме яко ! Както имаше една българска поговорка ха на ляво , ха на дясно , а накрая право с л**ното прясно ....

 81. 81 Профил на Анкета
  *****
  Неутрално

  Доволни ли сте от новия ресор за България и Румяна Желева в ЕК? http://polls.bg/poll/id/dovolni_li_ste_ot_resora_za_balgaria_i_rumana_zheleva_v_ek-331

 82. 82 Профил на anonimen
  *****
  Весело

  Аз предлагам сега Кунева да ни стане външен министър ))

 83. 83 Профил на Попо
  *****
  Неутрално

  Чета, чета коментарии и не мога да разбера само малоумници ли съществуват в България. Едни хвалят подлогата на олигарха Златев, жената която е завършила социология и разбира от всичко, други със запенени уста тайно си мечтаят за създателя на РМД-тата и масовата приватизация етап 2, с която окончателно бе ограбен български народ. И не само това. Единия го наричаше Гарганел, другия с устата на мъничето-мутра.сега са дружки. Е, на кого да вярваш. То май че е като във футбула. сините се пеняват "Левски", "Левски", а там играят разни чирнилки. Другите, червените се радват на финта на някой дето е роден в джунглите.

 84. 84 Профил на Прочел
  *****
  Неутрално

  Die neue Kommission im Überblick:

  Österreich: Johannes Hahn - Regionalpolitik

  Deutschland: Günther Oettinger - Energie

  Frankreich: Michel Barnier - Binnenmarkt und Dienstleistungen

  Italien: Antonio Tajani - Industrie und Unternehmen, Vizepräsident Ungarn: Laszlo Andor - Soziales

  Finnland: Olli Rehn - Wirtschaft und Währung

  Estland: Siim Kallas - Transport, Vizepräsident

  Belgien: Karel De Gucht - Außenhandel

  Tschechien: Stefan Füle - Erweiterung und Nachbarschaftspolitik

  Rumänien: Dacian Ciolos - Landwirtschaft

  Slowenien: Janez Potocnik - Umwelt

  Slowakei: Maros Sefcovic - Verwaltung, Beziehung zu EU-Institutionen, Vizepräsident

  Litauen: Algirdas Semeta - Steuer, Zollangelegenheiten, Betrugsbekämpfung

  Lettland: Andris Piebalgs - Entwicklungshilfe

  Luxemburg: Viviane Reding - Justiz und Grundrechte

  Zypern: Androulla Vassiliou - Kultur, Mehrsprachigkeit und Jugend

  Bulgarien: Rumiana Jelewa - Humanitäre Hilfe, Krisenschutz

  Irland:Maire Geoghegan-Quinn - Forschung und Innovation

  Schweden: Cecilia Malmström - Inneres

  Polen: Janusz Lewandowski - Budget und Finanzplanung

  Griechenland: Maria Damanaki - Fischerei und maritime Angelegenheiten

  Dänemark: Connie Hedegaard - Klimaschutz

  Niederlande: Neelie Kroes - Digitale Agenda, Vizepräsidentin

  Malta: John Dalli - Gesundheit und Konsumentenschutz

  Spanien: Joaquin Almunia - Wettbewerb, Vizepräsident

  (APA)

 85. 85 Профил на Емолино
  *****
  Неутрално

  Интересно какви словестни еквилибристики ще подбере този път българският премиер, за да ни убеди в новата си кауза – Желева-еврокомисар. Да се чуди човек с този ресор имаме ли еврокомисар или нямаме? Всъщност кому е нужен подобен ресор, който копира функции от ресорите вътрешен ред, социална политика и външни отношения. Явно все пак някакви трохи е трябвало да бъдат подхвърлени и на Борисовото правителство. Разбира се, обективността предполага да си спомним, че преди пет години по същия начин бе осмян и ресора на Меглена Кунева...

 86. 86 Профил на Югозомби
  *****
  Разстроено

  В коментарите се изливат потресающи самоунижение, омраза и примитивизъм.

 87. 88 Профил на qko
  *****
  Неутрално

  африка и латинска америка

 88. 89 Профил на недочул
  *****
  Любопитно

  Верно, шо станА с Кунева?

 89. 90 Профил на hah
  *****
  Любопитно

  Стига сте ревали бе. Какво искате - Правосъдие, или Външна политика??? Все неща в които сме доказани некадърници!!

 90. 91 Профил на БАЙ МАНГАЛ
  *****
  Неутрално

  СМЯХ В ЗАЛАТА-ПАК НИ СЕ ПОДИГРАХА. ЗЕЛЕВА СИ ОСТАВА КУХА ЗЕЛКА БЕЗ ПРАВО НА ГЛАС.ПОДКОМИСАР С НИКАКВИ ФУНКЦИИ. ПОДИГРАВКА С НАС.

 91. 92 Профил на the debil
  *****
  Неутрално

  До коментар [#86] от "Югозомби": Освен да мърморят друго не могат !

 92. 93 Профил на Хахо
  *****
  Гневно

  Доволни ли сте? Това дори не е политиката към развиващите се държави - тя е при Латвия - Пиебалгс. Т.е. той определя секторната политика в тази сфера, а нашата некомпетентна коза я изпълнява.

 93. 94 Профил на jfk
  *****
  Разстроено

  Румънецът Чолош получава ресора земеделие
  Малта – здравеопазването и политиката на потребителите
  Полша – с бюджета и финансовото програмиране

  Бьлгария- хуманитарна помощ и реагиране при кризи(АКО ИМА ТАКИВА)+ международно сътрудничество (но след като сьздадоха вьншен министьр на ЕС-Катрин Аштън)

  УМОЛЯВАМ БГ ПОЛИТИЦИТЕ ДА НЕ СЕ ХВАЛЯТ чЕ ТОЗИ РЕСОР Е УСПЕХ ЗА СТРАНАТА НИ!!!!

 94. 95 Профил на Reveal
  *****
  Неутрално

  Тълкуванията трябва да отчитат факта, че това правителство започва от точка Б, а предишното приключи на тази точка Б. Изминатото между точка А и точка Б е огромен негатив за това България да се ползва с пренебрежение и анонимност в ЕС и това ясно изпъква щом прочетете ресорите на целия нов състав на ЕК. Въпроса е как да извлечем максимума за да може като стигнем точка В България да се ползва с доверие и популярност в евросъюза.

 95. 96 Профил на Масларова
  *****
  Неутрално

  помощите са много важни

 96. 97 Профил на haha
  *****
  Неутрално

  те го казаха от ЕК - оставете Кунева, ама не, зума зума има тежката дума...

 97. 98 Профил на ewrqwet453
  ewrqwet453
  Рейтинг: 419 Весело

  Съдейки за характера на г-жа Желева от досегашните и изказвания, не бих се учудил, ако сега тропне с крак, фръцне се, и каже "Няма пък, няма да се занимавам с глупости, хъ...хуманитарна помощ няк'ва, нали ви казах енергетика, бе. Няма пък да бъда комисарка."

 98. 99 Профил на Психиатър
  *****
  Неутрално

  До коментар [#86] от "Югозомби":

  Това е много показателно за психическото здраве на много хора. Тъжно...

 99. 100 Профил на Глупаците край нямат
  *****
  Неутрално

  "... портфолио за дигиталните въпроси". Дневник, преведете това на български!

  ЦИФРОВИЗАЦИЯТА бе пич.

  А иначе Словения например отговаря за администрацията което е още по-шибано. Или Словакия беше не-помня.

  Общо взето средна работа. А това че ЕК е най-големия дистрибутор на хум помощи е ФАКТ! Така че не е съвсем без влияние поста. Даже мисля че си има собствени дирекции!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK