Ресорът на Желева - повече ограничения от възможности

"Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи" – това е ресорът, който получи българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева, стана ясно в петък. Ако българският външен министър получи одобрението на Европейския парламент и заеме този пост, ще носи отговорност за една от най-видимите политики на ЕС.


Съюзът е най-големият световен донор на хуманитарна помощ и подкрепа за развитие в бедните страни, а международната му роля тепърва ще се засилва според Договора от Лисабон. Освен това българският комисар ще разполага със значителен бюджет. В същото време обаче Желева няма да има законодателни правомощия, а възможността й да развива собствените си идеи ще е силно ограничена. Тя ще бъде подчинена на новия "външен министър" на ЕС Катрин Аштън и ще трябва да координира всяко свое действие с новия комисар по развитие Андрис Пиебалгс, който досега отговаряше за енергетиката.


В бъдещата си роля Желева ще застане начело на Генерална дирекция "Хуманитарна помощ"*. Това е малка, но добре развита служба на Европейската комисия с годишен бюджет от около 1 милиард евро. Основната цел на дирекцията е да "помага на жертвите на природни бедствия или такива, причинени от човека". Към тази служба ще преминат и две звена от Генерална дирекция "Екология" - за гражданска отбрана в рамките на ЕС. Това означава, че новият комисар ще отговаря за действията на съюза в тази област както в неговите граници, така и по света. Желева ще помага на ООН, която остава водещата международна организация при отговор на кризи извън ЕС. Освен това тя ще си сътрудничи с международни организации като Червения кръст и Оксфам.
В рамките на ЕС Желева ще трябва да реагира при широк спектър от кризи - от химически инциденти като изтичане на радиация и петрол, през наводнения и горски пожари, до епидемии. Тя ще координира и Механизма за гражданска защита на ЕС, при който страните членки си помагат при кризи. Заедно с комисаря по развитието Андрис Пиебалгс тя ще участва в разпределението на милиарди евро от евробюджета по проекти в развиващия се свят. Харченето на евросредствата в тази област често е свързано със злоупотреби, измами и неефективно харчене, заради които ЕК ежегодно попада под критиките на Европейската сметна палата.


От българския комисар обаче не се очакват законодателни инициативи. Ресорът й е в област, където ЕС няма правомощия да предлага общи закони и да санкционира страните членки. Това означава, че тя ще е от комисарите с "подкрепящи", а не със законодателни функции.


Лисабонският договор, който влиза в сила от 1 декември, донякъде ще засили ролята на ЕС в гражданската отбрана. ЕК вече ще може да координира страните членки, но не и да им налага правила. Това означава, че Желева ще може да предлага общи действия при бедствие, но от държавите ще зависи дали да приемат предложенията й.


Румяна Желева ще замени българския комисар Меглена Кунева, която отговаряше за защитата на потребителите.
Премиерът Бойко Борисов първоначално искаше България да поеме ресорa "Енергетика". След това той обясни, че този ресор е бил предложен от президента Георги Първанов, и заяви, че би предпочел българският комисар да вземе ресор "Регионално развитие" или "Разширяване". Самата Желева коментираше, че за България подходящ ресор би бил "Разширяване и добросъседска политика", който не съществува нито в настоящата, нито в новата комисия. Като възможни ресори се споменаваха също "Комуникации и институционални отношения", "Правосъдие и вътрешни работи" и дори "Реклама", което въобще не е в правомощията на ЕС.


* В дирекция "Хуманитарна помощ" работят 170 души, които ще станат 200 с добавянето на новите две звена. Tова е 0.7% от цялата администрация на Еврокомисията. Генерален директор от 2008 г. е германецът Петер Цангл , който работи в ЕК от общо 21 години.
Кабинетът на Желева ще бъде от седем души, които тя сама ще избере, но след консултации с генералния директор. От тях само двама могат да са българи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Що така бе миме?
  *****
  Любопитно

  Че какво очаквахте да и дадат? Това да не ви муфтата в ГЕРБ?

 2. 2 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Не е лош ресорът. "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи" са важни елементи от живота в Западна Европа. За балканското цървулско мислене може и да не са. При всички случаи е поле за изява. Навремето Кунева получи също на пръв поглед смешен от бг-гледна точка ресор - защита на потребителите (макар, че това е една от основните функции на съюза, заради което е бил учреден). И какво стана - Кунева стана Европеец на годината. Така че за един кадърен политик и администратор всяко поле за изява е добре дошло.

 3. 3 Профил на Бойко
  *****
  Неутрално

  Цунамитата са високи до 30 метра!

 4. 4 Профил на random
  *****
  Неутрално

  Ресорът "Разширяване и добросъседска политика" съществува в новата комисия и е даден на Fülle!

 5. 5 Профил на Hm Da
  *****
  Неутрално

  Желева - повече ограничения от възможности

 6. 6 Профил на Plamen Hristov
  *****
  Неутрално

  Искам да подкрепя коменара на "номер 2-ри". Смятам, че родената през 1969 година РУМЯНА ЖЕЛЕВА не е способна да устои на предизвикателставата на политеческия елит на Рупублика Турция. Също, не е способна да устои на такива предизвикателства от Гърция, Сърбия и останалите страни от западната част на Балканския полуостров.
  Под ръководството на госпожа Аштън, господата Пиебалгс и де Хухт, ще има възможност да превърне балканските политики в нещо положително, ще има възможност да убеди гръцките управляващи, че горските пожари в Гърция не са само гръцки национален въпрос(българските - също).
  От друга страна - ресорът на г-жа Желева съдава отговорности за по-далечни зони на несигурност като границите между Турция и Ирак, както и между Украйна и Русия. Да не говорим за такива мащабни "неща" като сигурността за европейските граждани и предприятия в новоизграждащата се митническо-политическа общност между Белорусия, Русия и Казахстан, както и в "дивия Изток" на Шанхайското споразумение.
  Не по-малко предизвикателство представлява "кооперирането" между средизеноморските държави. Там има много силни играчи както от европейска страна - Франция, Италия и Испания, така и от мюсюлманска - Турция, Египет и Либия. Не следва да се подценява влиянието и на по-малките играчи като Ливан и Израел - зад тях стоят световни сили.
  Така пред госпожа Желева като еврокомисар ще стоят конкретни проблеми в целия свят, от които може само да извлече опит.
  Колкото до евро-разширяването - по-добре е, че попада в чешки ръце

 7. 7 Профил на ny
  *****
  Неутрално

  Интересно ми е ,какво всъщност е "значителен" ресор...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK