Съдът в Люксембург постави прецедент с решение за германските телекоми

Съдът в Люксембург постави прецедент с решение за германските телекоми

© Christian Charisius, ReutersЗаконите в Германия дават преференциално третиране на основния телеком в страната - компанията "Дойче Телеком". Това гласи решение на Съда на Европейските общности от 3 декември, съобщи електронното издание EurActiv.Според Европейската комисия (ЕК) това решение поставя прецедент. Съгласно решението Германия ще трябва да престане да дава на своя доминиращ телеком оператор т.нар. регулаторни почивки, или облекчения от правилата за конкуренцията в Европейския съюз (ЕС). "Дойче Телеком" е бившият държавен телекомуникационен оператор.
Решението ще причини недоволство в бившите държавни телекоми, които са били монополисти на пазара, защото те призовават за отслабване на регулациите, за да се стимулират инвестициите в т.нар. мрежи от следващо поколение.


От юни 2008 г. немското правителство притежава директно 15% от акциите на "Дойче Телеком", а други 17% държи чрез държавната банка KfW.

Съдебното решение касае германския закон, който е влязъл в сила през 2006 г. Според ЕК този закон е позволил на "Дойче телеком" да заобиколи европейските правила за регулиране на конкуренцията на пазара.


Тези правила бяха подкрепени допълнително миналия месец с приемането на новия телеком пакет в ЕС. Според тях пазарите трябва да бъдат обект на "солиден, независим анализ от национален регулаторен орган".


Германският закон обаче предвижда подобен анализ да се прави "само при изключителни обстоятелства". По този начин "Дойче телеком" е успял да предотврати конкурентите му да имат достъп до неговата мрежа за широколентов интернет.


Еврокомисията е изпратила официално предупреждение на Германия през февруари 2007 г. Това е станало, след като са били пренебрегнати редица предупреждения Германия да не приема законодателство, което ще предостави на "Дойче Телеком" "регулаторна почивка".


Интернет мрежата на "Дойче Телеком" е била "ефективно освободена от конкуренция", пише ЕК в позиция от 2007 г. Комисията подчертава и факта, че Германия все още притежава част от оператора.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  Яааааа, също като при нас.

 2. 2 Профил на МАРИЗ
  МАРИЗ
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Германците са най горди с германската банка, германските авиолинии, германските железници, германските автомобили и германския телеком. Опасността от негативна германска реакция при неуважение към тях може да предизвика единствено презрението им към Съда на Европейските общности. Германците пожертваха най-силната световна валута - германската марка в интерес на интеграцията, но нещата си имат своите граници на търпимост.

 3. 3 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Решението на съда показва една много обнадеждаваща страна на европейската политика. Това е желанието да има конкуренция. Конкуренцията в едни разумни граници води неминуемо до прогрес. Явно не може и не следва да има преференции за едно дружество пред останалите. Това показва, че съдът в Страсбург дава зелена светлина за всички случаи на привилегия на едни спрямо обществото. Решението е политическа стъпка за развитието на бюрократичния европейски съюз в посока към конкуренция. Това е и стъпка от буржоазен капитализъм към съвременен високотехнологичен капитализъм. Фактът, че сме част от ЕС не може да ни прехласва и да не виждаме какви изобретения идват оъ Корея, Япония, Индия, Китай, Израел , Бразилия. Светът е голям и ние не сме единствена затворена система. Европа изостава от съвременния свят и има нужда от поощрение на конкуренцията.

 4. 4 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  За пример давам i phone или htc и спирам. Макар, че за вторите се казва, че са холандска фирма, те се произвеждат в Китай. Да не говорим за оптичните кабели и нано технологиите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK