Евробарометър класира българите сред най-засегнатите от корупция в ЕС

Евробарометър класира българите сред най-засегнатите от корупция в ЕС

© HEINZ-PETER BADERКорупцията все повече тревожи българите, показва последното изследване на Евробарометър. Тя е един от най-големите национални проблеми според 97% от анкетираните у нас - с 5% повече, отколкото преди две години. Това нарежда България на водещо място в Европейския съюз по брой на гражданите, които намират корупцията за основен проблем в държавата си. Гърция и Унгария са другите страни в челната тройка.


Корупцията е най-разпространена в националните институции, смятат 94% от анкетираните у нас. Регионалните и местните власти пък са корумпирани според девет от десет българи. От всички европейци румънците и българите най-често вярват, че в европейските институции няма корупция. Въпреки това броят на българите, които подозират, че корупцията съществува и на европейско ниво, е скочил с 25% в последните две години.


Най-много корумпирани има сред митническите служители, съдиите и полицаите, сочат данните на Евробарометър за България.
Броят на българите, които смятат, че националните политици са корумпирани, е скочил с 24% от 2007 г. насам. Днес така смятат 76% от анкетираните у нас спрямо 56% от участниците в изследването в целия ЕС.


Мнозинството европейци (70% от анкетираните) са убедени, че корупцията е неизбежен и нерешим проблем - мнение, което се споделя от 56% от българите. Трима от десет анкетирани у нас са убедени, че проблемът може да бъде решен.


Повечето българи (63%) намират, че правителството полага ефективни усилия за борба с корупцията. Въпреки това над половината анкетирани в страната намират, че мерките срещу корупцията все още не са достатъчни и не и пречат да се разпространява. Съдът трябва да е по-строг към изобличените в корупция според 80% от българите, участвали в изследването на Евробарометър.


Статистическото бюро на ЕС публикува изследването си за нагласите спрямо корупцията по повод днешния Международен ден за борба с корупцията. Данните са събрани през септември и октомври чрез анкета сред 26 663 европейци, от които 1000 са българи.Цялото изследване на Евробарометър е достъпно тук. Данните за България и сравнение със средните стойности за ЕС могат да бъдат изтеглени от тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЕС
  *****
  Неутрално

  Корупцията, циганизацията и ислямизацията смазват България...

 2. 2 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Нека да погледнем на постинга и по друг начин.. Всъщност тва е добра новина. Допредо 10 години ние намирахме корупцията за нещо необходимо, за да върви работата ни. Без да си платим не можехме да минем никъде. Сега мие приемаме, че това е лошо, че корупцията е проблем. Тя се видя по време на управлението на Тройната коалиция, която беше нетърпима. По времето на Беров дуржавата и народът бяха в лошо положение, което се подсилваше от липсата на подкрепа от Запад и Изток. По времето на Виденов беше налице неспособност да се направи крачка напред, защото от Запад нямаше обещаната на Жан Виденов подкрепа и логично на власт дойде ОДС, който внезапно направи опит да подкрепи сърбите и да не даде въздушен коридор за бомбардировки и американците доведоха Царя..Ние дадохме коридор, но със сдс се свърши завинаги и празното място доведе триглавата коалиция, за която нямаше нищо свято. Няма как да харесват хората корупцията, след като са вкусили и видели как живеят хората на Запад. Не , че нямат корупция, те живеят добре в сравнение с нашия феодализъм. Сега управляващата партия може би подготвя ново управление на БСП и съглашатели и отново мръсната работа ще им я свърши Костов като не приеме опозцията да управлява заради поредния скандал като се забрави основното, но хората вече показаха, че не искат да живеят мрачното , безхаберно и безлично съществуване, което водеха.

 3. 3 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Така е, тая държава е проядена от корупция, така както е проядена от мизерия и простотия - просто регион без бъдеще и без култура, осъден на бавно загиване.
  Това е бъдещето което комунистите ви завещаха и предначертаха - децата ви да емигирират, а вие да мизерствате.
  Следващия път пак за тях гласувайте, да не забравите уважаеми гъбари.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 4. 4 Профил на Коментар
  *****
  Неутрално

  Хората знаят! Станишев нека си приказва глупости!

 5. 5 Профил на 4I40V0T0
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "ГУМАТА":

  ДА , САМО СИ ЗАБРАВИЛ ДА КАЖЕШ , ЧЕ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ НИ РЕКЕТИРАХА МУТРИТЕ, КОИТЕ СЕГА СИ ГИ ИЗБРАХМЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ.

 6. 6 Профил на всичко е ясно.
  *****
  Неутрално

  Властта не иска да ги съди. Всичко се знае и ако кукловодите решат да приберат ефективно стотина човека най-малко 90% от корупцията ще изчезне.

 7. 7 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 434 Неутрално

  http://yphalachev.blogspot.com/2009/12/blog-post_9166.html
  КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ
  Основните условия за развитието на корупцията у нас са: -Концентрация на власт у хора, които не са пряко отговорни пред обществото(депутати,съдии,рокурори,правителство,кмеове,общински съвети).-Големи по размер обществени средства, използвани за даден проект.-Наличие на затворени клики и мрежи от "наши хора".-Слабо правораздаване и абсолютна липса на справедливост.-Ограничение на свобода на словото или свобода на печата(дори и чрез автоцензура).-Нископлатени държавни служители.-Липса на гражданско общество.
  У нас корупцията, е достигнала най-високите си нива , докато наказуемостта за явлението като че намалява. Характеристиките на процеса говорят за страна, засегната тежко и от политическа корупция. Корупцията отново е основен проблем за българите, след като успя да изпревари дори безработицата и бедността във време на криза.
  Освен че съвпадат напълно с непрестанните критики от страна на европейските партньори на България, констатациите илюстрират тенденцията на постоянно влошаване на ситуацията с корупционните практики и все по-видимата липса на воля и капацитет в законодателната, и нежеланието на съдебната власт(сама затънала в може би най-тежката корупция) за ограничаване на явлението.

 8. 8 Профил на Форос
  *****
  Неутрално

  Поредната добра новина, което значи че имотите ще пускъпват

 9. 9 Профил на Bodensee
  *****
  Неутрално

  Да не бъркаме корупцията с дискурса за корупцията, защото данните от Евробарометър са отражение именно на този дискурс. Ако в пресата всеки ден може да прочетеш 20 материала за корупция, които повечето са всъщност предположения, слухове или дезинформация, почваш да живееш с мисълта, че всичко наоколо е проядено от корупция. Все пак едно е ясно- нямаме съдебна система, само корупционен алъш-вериш. Тука вече става страшно!

 10. 10 Профил на bat-plamen
  *****
  Гневно

  Защо ли не се учудвам???Шибаната ориенталщина(начело с корупцията е навсякъде)!!!Лошото е ,че не виждам как в обозримо бъдеще ще се преборим с това!!!

 11. 11 Профил на Еркюл Поаро
  *****
  Неутрално

  Бат Пламене, съвъшено си прав, само- ориентализацията е главният фактор за сегашното незавидно българско битие. Това определено се "напипа" като всеобща матрица за повсеместно затъпяване и обезличаване на българската идентичност.Тази като теб, които все още го осъзнават неизбежно ще стават малцинство. Вижте какъв султанат се утвърди у нас и не питайте повече.

 12. 12 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 472 Неутрално

  "Повечето българи (63%) намират, че правителството полага ефективни усилия за борба с корупцията"
  ...
  Някой беше казал нещо за качеството на принадлежащия Му мат'рял, ама кой да го слуша.

 13. 13 Профил на -
  *****
  Неутрално

  В България манталитета е на далавераджии и хитреци затова корупцията е на всичките нива.И така ще бъде.А политиците са тези които избирате.До#3# прав си за комунистите ами защо не въстанахте!?Защoто и тогава си въртяхте "далаверките"наречени по онова врема "връзки".

 14. 14 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#9] от "Bodensee":

  Оказва се, че дисКУРса на корупцията бил по-опасен от самата нея.

 15. 15 Профил на !
  *****
  Весело

  В ЕС ние можем да служим за барометър - до къде може да стигне човешката деволюция!

 16. 16 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Още една причина за това челно място - ВИЖТЕ КОЛКО ДОНОСНИЦИ СА НАМЕСТЕНИ ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ ОТ ЖИВОТА НИ.
  Какво чакате от хора като тях? Нито имат морал, нито съвест. Даже и не се срамуват от това.

  Пътят е целта! Конфуций
 17. 17 Профил на Бачо Киро
  *****
  Неутрално

  За да тръгне България в правилна посока трябва човек с твърда воля и характер( Лвски, Ботев..), и най-вече да жертва живота си в името на това ! Бойко Борисов има воля и характер виждам и желание, но за да преобрази държавата трябва да е готов да умре за нея. Много хора трябва да загинат, за да се оправим ))

 18. 18 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 434 Любопитно

  http://yphalachev.blogspot.com/2009/12/blog-post_09.html
  Най-трудният момент за всяко правителство обаче е преодоляването на вътрешния отпор сред чиновниците, на който неизбежно се натъква всеки опит за реформа на администрацията, защото държавните служители се оказват част от електората на управляващите(или поне така се надяват те самите). Колкото и сложно да изглежда обаче, положителни примери не липсват - с драстично съкращаване на броя на чиновниците и въвеждане на електронно правителство(но в САЩ и Европа,не у нас).
  За България, оптимизирането на броя на чиновниците и на структурата на администрацията не е така лесно постижимо, а основните пречки идват от наследени от миналото практики като политически назначения в администрацията,клиентелима и корупцията. На политиците им е много по-удобно да контролират директно администрацията. В над 70% от случаите напредъкът в кариерата в държавните администрации се дължи на политически и или роднински връзки,а в останалите 30% най-вероятно на откровена корупция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK