Климатичните промени доминират последния Европейски съвет от шведското председателство

Премиерът на Швеция Фредрик Рейнфелд

© Associated Press

Премиерът на Швеция Фредрик РейнфелдВъпросът за климатичните промени ще доминира заседанието на Европейския съвет в Брюксел, което започва днес и ще продължи общо два дни, съобщава ДПА. Това е последният Европейски съвет от шведското председателство на Европейския съюз (ЕС). Съветът ще бъде председателстван от премиера на Швеция Фредрик Рейнфелд.


Европейският съвет съвпада с усилените преговори, водени на конференцията на ООН за климатичните промени в Копенхаген. Освен това той се провежда точно 10 дни след влизането в сила на 1 декември Лисабонския договор, замислен да подобри функционирането на съюза.


Най-неотложното предизвикателство са климатичните промени, отбелязва ДПА. Европейският съюз силно желае гласът му да бъде чут на преговорите в Копенхаген и уверява, че най-добрият начин за това е да се окаже финансова помощ на развиващите се страни, ако те се присъединят към обвързващо споразумение.
"Споразумението от Копенхаген трябва да включва клаузи за незабавни действия, започващи през 2010 година. ЕС смята, че това изисква растяща финансова подкрепа", се посочва в проект за декларация, подготвена за срещата на върха.


Освен дискусиите по климата лидерите на ЕС ще обсъдят редица проекти за функционирането на блока през следващото десетилетие, посочва ДПА. В проекта за декларация към 27-те се отправя призив да започнат да отменят не по-късно от 2011 г. извънредните мерки, които взеха за борба срещу икономическата криза. Документът ги призовава също да одобрят нова система за финансов надзор и петгодишен план за реформа на съдебната система.


Според проекта за декларация 27-те трябва да започнат дебати за реформа на бюджета на ЕС и европейската икономика в периода до 2020 година. Подробно обсъждане на този въпрос е предвидено за март.


Българският премиер Бойко Борисов ще участва в двете сесии на заседанието на Европейския съвет, съобщи правителствената пресслужба. В програмата на министър-председателя е предвидена среща с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек. В българската делегация е министърът на външните работи Румяна Желева, която е кандидат за еврокомисар в новата Европейска комисия.


Преди началото на Европейския съвет шведския премиер Фредрик Рейнфелд заяви, че е доволен от напредъка, постигнат докато Швеция беше начело на ЕС, предаде пресслужбата на шведското председателство. Той обясни, че е особено щастлив от прогреса в в приоритетни за председателството области като икономическата криза и Стокхолмската програма. Видео запис с интервю с Рейнфелд можете да гледата на интернет страницата на шведското председателство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 442 Разстроено

  http://yphalachev.blogspot.com/2009/12/blog-post_6284.html
  ГЛЕТЧЕРИТЕ УМИРАТ,ПОЛЯРНИТЕ ШАПКИ СЕ ТОПЯТ
  Последствията от глобалното затопляне са далеч по-сериозни, отколкото се предполагаше преди. Тези последствия са свързани с новооткритите свойства на "вътрешното ядро" на нашата планета и възможността за "взрив" на вътрешното ядро, поради намалената охлаждаща способност на атмосферата, която прогресивно спира повече слънчева топлина, заради така наречения парников ефект. Обсъждат се фактори, които могат да ускорят процеса на стигане до взрив, като увеличена слънчева активност ведно с увеличени емисии на парникови газове.

 2. 2 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  Анонимен

  След малко ще дойдат "климатичните талибани" и ще ти обяснят с минуси, че няма глобално затопляне и въобще историята е като свинския грип. А те, промените вече са факт, ама малко форумци вярват, че е така.

 3. 3 Профил на it
  *****
  Неутрално

  Много се смесват два процеса:
  1. Климатични промени в следствие на Слънчевата активност;
  2. Климатични промени в следствие на човешката дейност;
  Започна да се отчита спад в слънчевата активност, но все още има инерция от 20годишната повишена активност. Това ще ни даде отсрочка от климатичните катаклизми поне докато ние сме живи (за децата ни не знам )
  Човешката дейност наистина е твърде дебалансираща за природата и трябва да се оптимизира.
  Нагледно горивата са
  1. живи растения (дървета);
  2. въглища- растения отпреди неколкостотин или хиляди години;
  3. нефт и газ- растения отпреди десетки и стотици хиляди години.
  Растенията са "резервоар" на въглерод. Те са взели въглероден диоксид от атмосферата и вода, от тях са изградили тъканите си и са отделили кислород. При горенето тъканите на растенията реагират с кислорода от въздуха и се получава пак въглероден диоксид. Ако за 500 години успеем да върнем в атмосферата (под формата на СО2 всичкия складиран от растенията за 100-200хил. години (т.е. когато свърши нефта), то ситуацията със сигурност няма да е добра (меко казано). Да оставим настрана че и кислорода ще намалее (при горенето се поглъща кислород).
  Добре, че не сме успели да "усвоим" фитопланктона от световния океан, който е най-големия производител на кислород и поглъщач на въглероден диоксид. Иначе досега да сме си е.али мамата
  Много е просто като уравнение, ама като се смесят два процеса в едно обсъждане и всички се объркват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK