Борисов изрази песимизъм за климатичните преговори в Копенхаген

Шведският премиер и ротационен председател на ЕС Фредерик Райнфелт, посреща Бойко Борисов на Европейския съвет в четвъртък вечер<br />

© Съвет на Европейския съюз

Шведският премиер и ротационен председател на ЕС Фредерик Райнфелт, посреща Бойко Борисов на Европейския съвет в четвъртък вечерСрещата в Копенхаген няма да е успешна, тъй като шансовете за съгласие не са големи, прогнозира българският премиер Бойко Борисов в Брюксел. "Не искам да бъда лош пророк, но на този етап мисля, че от преговарящите там само Европа е искрена," каза той.


Борисов направи изказването си непосредствено преди да влезе в преговори с останалите лидери на Европейския съюз, които обсъждаха европейската стратегия за климатичните преговори. Страните-членки се опитваха да се разберат как да си поделят общия си принос към климатичните мерки на бедните държави. Засега те се споразумяха само, че той трябва да възлиза на 7 милиарда евро до 2012г. Повечето членки все още не са заявили индивидуалната си вноска, която ще се определя на доброволен принцип.


Запитан дали България ще участва в европейските усилия и с каква сума, Борисов заяви, че обвързва това с "пускането на всички еврофондове и членство в еврозоната". В момента няма спрени еврофондове, а страната може да въведе общата европейска валута най-рано през 2013г.
"Когато ни се дадат финансови възможности и когато имаме пари, ще дадем повече за опазване на екологията," посочи Борисов, но добави, че сега България няма сериозни възможности за това - "в момент когато съкращаваме работни места, свели сме до минимум социално слабите, безработицата расте, режем тринайсти заплати - как да дам пари?" запита премиерът. "Казах това и на шведския премиер - и той се отнесе прекрасно," коментира още Борисов.


Страните-членки отложиха основните преговори за климатичните си ангажименти за месеците след Конференцията в Копенхаген. Тогава те ще трябва да се разберат как да поделят финансовите си задължения към глобалните климатични усилия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на айсиктир
  *****
  Неутрално

  Разбирач
  Обаче ако трябваше да я организира в сф
  двайсет и седем мандата вдъхновени от тато
  нямаше да стигнат

 2. 2 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Неутрално

  България разчита на разбирането на другите страни-членки. Все пак кризата е в разгара си у нас, а ако бяхме богата държава съм сигурен, че Борисов би бил известен като екопремиер сред европартньорите си.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 3. 3 Профил на брей
  *****
  Неутрално

  Я колко компетентна била мутрата ченге. Умньо да беше решил проблема с боклука в Сф. Ам що ти е да го решаваш, нали твоите камиони карат балите.

 4. 4 Профил на SUBWAY
  *****
  Неутрално


  Бате Бойко , този форум е за богати и авторитетни държави!
  Гледай си софийското метро и не се бутай където не можеш!

 5. 5 Профил на COKRAT
  *****
  Неутрално

  Покрай тези "климатични промени", във всички случай някой заработяат огромни пари за тяхното "разрешаване", които все пак, мисля, че са резултат не толкоз от човешка дейност, колкото от планетарна цикличност.
  Щом и Сорос предлага " схеми" в тази област, то работата е ясна: ще падат мангизи.

 6. 6 Профил на *****
  *****
  Неутрално

  Ония в Брюксел да се радват, че Бойко не би е набил.

 7. 7 Профил на Нови Избори!
  *****
  Неутрално

  Бойко е куха лейка.Да еба всички тъпи ченгета и пожарникари!

 8. 8 Профил на Kvi novi izbori be?
  *****
  Неутрално

  Ами казал е това което си е истина. Не 4е се иска голям талант за това, но поне не каканиже като първанов. Представете си каква реч на тема екология би му драпнал г-н президента.

 9. 9 Профил на PEPA
  *****
  Весело

  До коментар [#8] от "Kvi novi izbori be?":

  ТО ЗАРДИ ТАКИВА КУХИ ЛЕЙКИ КАТО ТЕБЕ , СЕГА МУТРА УПРАВЛЯВА

 10. 10 Профил на Среден пръст
  *****
  Любопитно

  Докато не вкарате в затвора с осъдителна присъда за поне 5 години Марио Николов,Людмил Стойков, Вальо топлото,Батко -пътно, Р.Овч., Р.Питков и други подобни ,няма да видите нито едно евро от Европа!

 11. 11 Профил на важно
  *****
  Неутрално

  Конституционният съд стана играчка на фалирали политици

  Не ме разбирайте погрешно - аз силно подкрепям институцията Конституционен съд (КС), смятам, че е много нужен на републиката и изобщо съм от онези българи, които харесват, уважават и тачат сегашната ни Конституция.
  И тъкмо затова смятам, че ние, дето уважаваме Конституцията, трябва да бием камбаната, когато поредният банкрутирал политик започне да се гаргари с нея.
  След като сбирщокът, наречен ПГ на РЗС се разпадна, Янето заплаши, че КС щял да му спретне нова парламентарна група, като отмени неизгодните за Яне клаузи от Правилника на НС и ги нагоди според както е удобно на човека с прякора Димката. Например, като поиска от НС да фиксира минималния брой депутати в една ПГ на 8 (че да има мегдан за поне още един беглец от РЗС). Янев ще пледира, освен това, че правилникът на НС нарушава човешкото му право да пазарува депутати от други парламентарни групи, за да си спретне втора своя на мястото на разпадналата се. (И даже е пресметнал, че парите ще му стигнат да напазарува дор до 25 депутата до края на мандата.)
  Въпросният не крие, че за изнасилването на КС разчита на помощ от чужбина, което в неговия речник звучи като “международни инвестиции в РЗС” и заплашва, че който не се съобразява с външните кукловоди на РЗС, ще си изпати. Стига, бе! Хайде въпросните “международни фактори” да си приберат недоразумението “Яне Янев” и да си го хранят на своя територия. Примерно, да си го кандидатират за депутат в Кнесета! Аз, като данъкоплатец и избирател, не желая да го издържам повече!
  Трагедията е, че Янето може и да успее. И ще ви кажа как - чрез задкулисната интервенция откъм “Дондуков” 2. В конкретния случай само президентът и главпрокурорът биха сезирали КС в полза на Янев. Особено ако международните фактори, инвестирали в Яне, решат да понатиснат малко тук-таме. Уважаваната иначе институция има богат опит в работа под външна диктовка. Малко хора са запознати с ролята й за катастрофалния за България преход. Вече 20 години тя тъне в уютен мрак.
  На всеки 4 години през есента в България се провеждат едни тайни избори, “по-важни от президентските, парламентарните и кметските, взети заедно”, както писа в. “Сега” през септември 2006 г. Избори за 1/3 от 12-те конституционни съдии, облечени в огромни правомощия. Те могат да свалят президента, да ликвидират политическа партия, да касират избори за депутати, да отменят закони и международни договори, включително и Лисабонския, като противоречащи на Конституцията.

  Съответен на тази отговорност е и престижът им - 9 годишен мандат (за да се чувстват независими от политическата конюнктура), служебна кола и шофьор на НСО, заплата колкото президентската, имунитет и възможност да преподават. Всичко това законодателят им е дал, за да бъдат свободни в защитата на националния интерес. Затова и се назначават от 3 власти на квотен принцип - трима от общото събрание на ВКС и ВАС, трима от парламента и трима от президента.
  Да, ама не.
  КС стана инструмент за долнопробни сценарии, например отнемането на независимостта на следствието от престъпната шайка БСП-НДСВ-ДПС. Тя искаше да може да замита своите престъпления, като подчини разследването им на вътрешния министър, т.е. на себе си, чрез възлагането му на дознатели. КС позволи това, въпреки протеста на 49 депутати от тогавашната опозиция. По този повод - подчиняването на НСлС на прокуратурата - вече бившият конституционен съдия Румен Янков писа в свое особено мнение: “Когато е изчерпан властовият ресурс за промяна на Конституцията, тогава й посягат косвено, чрез гласуване на закони, които я нарушават… Причина за промените (в статута на НСлС - б.м.) са неуспехите на изпълнителната власт да осигури спазването на обществения ред и спокойствие, което е задължена да върши по силата на чл. 105 от Конституцията. Неуспехите се прикриват с опити да се прехвърлят на съдебната власт, в частност на следствието, всичките неудачи по предотвратяването и разкриване на престъпленията. (Сп. “Правен свят”, 10 юли 2009 г.)
  Възможността за тези гаври е заложена в Закона за КС. Той има вратички, които дават на КС възможност да се самоблокира по политическа целесъобразност. Член 15. 2 от този закон изисква, за да бъде обявен за противоконституционен даден закон или норма, да има минимум 7 гласа, без значение колко души са участвали в гласуването. Т.е., на КС е дадена възможност да не се произнася по жизненоважни за България, но нежелани от някой политически фактор проблеми, като се самоблокира с пат от 6:6 гласа. Така направи КС, за да не уважи искането на омбудсмана срещу привилегията на “Топлофикация” да изважда изпълнителен лист срещу абонатите си само по извлечение от неплатени (раздути и фалшифицирани) сметки. Така направиха “богоизбраните” магистрати, и когато трябваше да отменят закона на НДСВ-ДПС за продажба на българска земя на граждани на държави извън ЕС. Тогава един пършив американски агент на име Кенет Лефковиц (човек, непритежаващ дори нужния образователен ценз), насаден в шефското място на т.нар. Американска търговска камара в България, изпрати писмена заповед до 39-то НС да позволи на израелци и турци да изкупуват българска земя. Йесмените го гласуваха, след което Лефковиц изпрати до посолствата на Турция и Израел писма, че е изпълнил поръчката им. Сезиран, КС отново се наведе в неприлична поза.
  В нея си остана той, и когато тази година трябваше да угоди на Гоце Първанов - да “пусне” извращението “31 мажоритарни депутати”, като одобри нарушаването на конституционното равно избирателно право. Благодарение на КС един депутат в София се избира с 400 хиляди гласа, а в Кърджали и Лудогорието - с 10 хиляди! Прави впечатление, че против тази законодателна интрига на Първанов гласуваха всички съдии от съдебната квота, т.е. тези, които са избрани заради своя професионализъм. “За” първановите “мажоретки” гласуваха съдиите, назначени от Първанов и тройната коалиция.

  Защото КС е сведен до хранилка на политически угодници. Всички съдии от президентската квота са били съветници в президентството. Към момента съставът на КС е следният:
  Протежета и съветници на Първанов: председателят Евгени Танчев (син на Петър Танчев - председател на тодорживковия БЗНС), Димитър Токушев, Пламен Киров и Ванюшка Ангушева.
  Парламентарна квота: Красен Стойчев (БСП) и Георги Петканов (НДСВ). И двамата са хора на Първанов.
  Съдебна квота и новото парламентарно мнозинство: Емилия Друмева, Владислав Славов, Благовест Пунев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева и Румен Ненков.
  Хайде, обяснете по каква логика половината от КС са хора на президента Първанов?

 12. 12 Профил на важно
  *****
  Неутрално

  Конституционният съд стана играчка на фалирали политици

  Не ме разбирайте погрешно - аз силно подкрепям институцията Конституционен съд (КС), смятам, че е много нужен на републиката и изобщо съм от онези българи, които харесват, уважават и тачат сегашната ни Конституция.
  И тъкмо затова смятам, че ние, дето уважаваме Конституцията, трябва да бием камбаната, когато поредният банкрутирал политик започне да се гаргари с нея.
  След като сбирщокът, наречен ПГ на РЗС се разпадна, Янето заплаши, че КС щял да му спретне нова парламентарна група, като отмени неизгодните за Яне клаузи от Правилника на НС и ги нагоди според както е удобно на човека с прякора Димката. Например, като поиска от НС да фиксира минималния брой депутати в една ПГ на 8 (че да има мегдан за поне още един беглец от РЗС). Янев ще пледира, освен това, че правилникът на НС нарушава човешкото му право да пазарува депутати от други парламентарни групи, за да си спретне втора своя на мястото на разпадналата се. (И даже е пресметнал, че парите ще му стигнат да напазарува дор до 25 депутата до края на мандата.)
  Въпросният не крие, че за изнасилването на КС разчита на помощ от чужбина, което в неговия речник звучи като “международни инвестиции в РЗС” и заплашва, че който не се съобразява с външните кукловоди на РЗС, ще си изпати. Стига, бе! Хайде въпросните “международни фактори” да си приберат недоразумението “Яне Янев” и да си го хранят на своя територия. Примерно, да си го кандидатират за депутат в Кнесета! Аз, като данъкоплатец и избирател, не желая да го издържам повече!
  Трагедията е, че Янето може и да успее. И ще ви кажа как - чрез задкулисната интервенция откъм “Дондуков” 2. В конкретния случай само президентът и главпрокурорът биха сезирали КС в полза на Янев. Особено ако международните фактори, инвестирали в Яне, решат да понатиснат малко тук-таме. Уважаваната иначе институция има богат опит в работа под външна диктовка. Малко хора са запознати с ролята й за катастрофалния за България преход. Вече 20 години тя тъне в уютен мрак.
  На всеки 4 години през есента в България се провеждат едни тайни избори, “по-важни от президентските, парламентарните и кметските, взети заедно”, както писа в. “Сега” през септември 2006 г. Избори за 1/3 от 12-те конституционни съдии, облечени в огромни правомощия. Те могат да свалят президента, да ликвидират политическа партия, да касират избори за депутати, да отменят закони и международни договори, включително и Лисабонския, като противоречащи на Конституцията.

  Съответен на тази отговорност е и престижът им - 9 годишен мандат (за да се чувстват независими от политическата конюнктура), служебна кола и шофьор на НСО, заплата колкото президентската, имунитет и възможност да преподават. Всичко това законодателят им е дал, за да бъдат свободни в защитата на националния интерес. Затова и се назначават от 3 власти на квотен принцип - трима от общото събрание на ВКС и ВАС, трима от парламента и трима от президента.
  Да, ама не.
  КС стана инструмент за долнопробни сценарии, например отнемането на независимостта на следствието от престъпната шайка БСП-НДСВ-ДПС. Тя искаше да може да замита своите престъпления, като подчини разследването им на вътрешния министър, т.е. на себе си, чрез възлагането му на дознатели. КС позволи това, въпреки протеста на 49 депутати от тогавашната опозиция. По този повод - подчиняването на НСлС на прокуратурата - вече бившият конституционен съдия Румен Янков писа в свое особено мнение: “Когато е изчерпан властовият ресурс за промяна на Конституцията, тогава й посягат косвено, чрез гласуване на закони, които я нарушават… Причина за промените (в статута на НСлС - б.м.) са неуспехите на изпълнителната власт да осигури спазването на обществения ред и спокойствие, което е задължена да върши по силата на чл. 105 от Конституцията. Неуспехите се прикриват с опити да се прехвърлят на съдебната власт, в частност на следствието, всичките неудачи по предотвратяването и разкриване на престъпленията. (Сп. “Правен свят”, 10 юли 2009 г.)
  Възможността за тези гаври е заложена в Закона за КС. Той има вратички, които дават на КС възможност да се самоблокира по политическа целесъобразност. Член 15. 2 от този закон изисква, за да бъде обявен за противоконституционен даден закон или норма, да има минимум 7 гласа, без значение колко души са участвали в гласуването. Т.е., на КС е дадена възможност да не се произнася по жизненоважни за България, но нежелани от някой политически фактор проблеми, като се самоблокира с пат от 6:6 гласа. Така направи КС, за да не уважи искането на омбудсмана срещу привилегията на “Топлофикация” да изважда изпълнителен лист срещу абонатите си само по извлечение от неплатени (раздути и фалшифицирани) сметки. Така направиха “богоизбраните” магистрати, и когато трябваше да отменят закона на НДСВ-ДПС за продажба на българска земя на граждани на държави извън ЕС. Тогава един пършив американски агент на име Кенет Лефковиц (човек, непритежаващ дори нужния образователен ценз), насаден в шефското място на т.нар. Американска търговска камара в България, изпрати писмена заповед до 39-то НС да позволи на израелци и турци да изкупуват българска земя. Йесмените го гласуваха, след което Лефковиц изпрати до посолствата на Турция и Израел писма, че е изпълнил поръчката им. Сезиран, КС отново се наведе в неприлична поза.
  В нея си остана той, и когато тази година трябваше да угоди на Гоце Първанов - да “пусне” извращението “31 мажоритарни депутати”, като одобри нарушаването на конституционното равно избирателно право. Благодарение на КС един депутат в София се избира с 400 хиляди гласа, а в Кърджали и Лудогорието - с 10 хиляди! Прави впечатление, че против тази законодателна интрига на Първанов гласуваха всички съдии от съдебната квота, т.е. тези, които са избрани заради своя професионализъм. “За” първановите “мажоретки” гласуваха съдиите, назначени от Първанов и тройната коалиция.

  Защото КС е сведен до хранилка на политически угодници. Всички съдии от президентската квота са били съветници в президентството. Към момента съставът на КС е следният:
  Протежета и съветници на Първанов: председателят Евгени Танчев (син на Петър Танчев - председател на тодорживковия БЗНС), Димитър Токушев, Пламен Киров и Ванюшка Ангушева.
  Парламентарна квота: Красен Стойчев (БСП) и Георги Петканов (НДСВ). И двамата са хора на Първанов.
  Съдебна квота и новото парламентарно мнозинство: Емилия Друмева, Владислав Славов, Благовест Пунев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева и Румен Ненков.
  Хайде, обяснете по каква логика половината от КС са хора на президента Първанов?

 13. 13 Профил на Gazko
  *****
  Неутрално

  Много му разбира главата пожарникарска на бойко, да 43%№ кухата лейка!

 14. 14 Профил на Банкианец
  *****
  Весело

  Споко - в Банкя "розата на ветровете" оправя работата и климатични проблеми нЕма - справка - Тато-))

 15. 15 Профил на Вели
  *****
  Неутрално

  Искам да обърна внимание на едни изказване на ББ по повод политиката му относно БЮРМ- цитат от агенция "Фокус": . Българският премиер Бойко Борисов опроверга пред радио Дойче веле в програмата за Македония твърденията, че България е една от страните, които са блокирали започването на преговори за членство на Македония в ЕС, пише днес македонският вестник ”Дневник”.
  „Нашата позиция беше такава, каквато се договорихме с премиера Никола Груевски. България подкрепя Македония и се надяваме, че това ще бъде оценено във вашата страна”, е заявил Борисов. По думите на българския министър-председател информациите за българска блокада се пускат от онези, които искат да влошат отношенията между двете страни"- край на цитата.
  Коментар - Този пожаникар какво се е договрил с БЮРМ-ците? Дава им ПЪЛНА ПОДКРЕПА и те след това ни СЕРАТ В УСТАТА? Глупости - те и сега, когато Гърция ги мачка, продължават да ни СЕРАТ В УСТАТА!!! Евала на Гърция и Кипър!!!! В България един ШАБЕЦ-ГОЯ отново продава ( не ПОДАРЯВА) БЪЛГАРСКИТЕ АЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ на чужда, неприятелска на нас държава!!! Условия се поставят някову, когато си го поставил на "пангара" - тест - СЕГА!!! Изпуснеш ли влака - ще гледаш "пушака му"! Питам се - какво се е променило в сравнение на времето на ГОШО ТАРАБАТА , когато с бой в милицията се карали българите да се пишат "македонци". Защо министъ без портфей , доносника на ДС "Тервелчо", от компанията на доноскита ГОЦЕ си трае? Пожарникарябързо му затвори устата, а Тервелчо вместо да си хвърли оставката, си мълчи като поредния КОМУНИСТЧЕСКИ НАСРАН ЗАДНИК! Това е то - БРАТЯ БЪЛГАРИ - КОМУНИСТИТЕ ПАК ПРОДАВАТ БЪЛГАРИЯ!!!!!!

 16. 16 Профил на пуц муц
  *****
  Неутрално

  Докато на тази планета го има съществото човек не знам защо само нарекло се "Човек разумен". Докато подбудите му за съществуване са - власт, пари, печалба - никога няма да има екология. Така, че никакви форуми, споразумения (които не се зпълняват) и тям подобни няма да помогнат. А пък Бойко и да приказва или не все тая. На него кой ли ще му обърне внимание. Ние от край време сме си били подай-г..ве и такива и ще си останем. Лошо ама за съжаление това е истината.

 17. 17 Профил на d
  *****
  Неутрално

  Той Бойко си мисли, че в Европа така се поставят условия, това да не са българските граждани, че да ги манипулира с тъпите си изказвания. Щом иска да сме равни на Европа да започне да мисли малко като тях, те в момента се интересуват от Промените в Климата, а нашия се държи просяшки и поставя условия. Това не е българина, в Европа нещата не вървят с поставяне на условия, закани и псувни.
  Много ясно, че Шведския премиер няма да покаже истинското си отношение, той е ерудиран политик, председател на ЕС и едва ли би се изпуснал просташки като нашия цървул.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK