Жозеф Дол: Желева ще разсее съмненията около кандидатурата си при изслушването

Лидерът на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Лидерът на ЕНП в Европарламента Жозеф ДолЛидерът на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕП) Жозеф Дол обяви, че вярва, че по време на изслушванията в Страсбург българският кандидат за еврокомисар "ще изясни и въпросите около дейността на съпруга си и всичко останало напълно прозрачно", както и че той самият отдава разпространяваните за нея и съпруга й слухове в европейските институции "на ревност".


Изявлението му идва в отговор на журналистически въпрос, зададен по повод дадената по-рано пресконференция на лидера на Зелените в ЕП Даниел Кон-Бендит, който, че ще настоява за пълна прозрачност и обяснения за достоверността на информацията по адрес на Желева. "Искаме да разполагаме с цялата информация преди изслушванията, за да можем да подготвим въпросите си," каза той. Кон-Бендит посочи, че в парламента циркулират съмнения и слухове по адрес на номинираните за комисари от България и Унгария.


Лидерът на десницата заяви, че "Желева е обект на нечестни атаки," посочи Дол, и обеща партията да направи всичко възможно да й помогне да издържи изслушването в Европарламента, насрочено за 12 януари. Той обаче призна за възможността с кандидатурата на Желева да има проблеми на изслушването й в ЕП, както и че има вероятност да "се случи като миналия път", визирайки назначаването на настоящата Европейска комисия преди пет години. Тогава Европарламентът принуди председателят й Жозе Мануел Барозу да смени няколко комисари в последния момент.
Самата Желева обяви в неделя пред БНР, че е притеснена от разпространяването на "компромати, при това анонимни" за личността й в Европейския парламент. За слуховете в понеделник потвърди и интернет изданието "Parliament.com", посветено на новини от институцията.От пресцентъра на Министерския съвет коментираха, че при изказването си в Страсбург Жозеф Дол е защитил кандидатурата на Румяна Желева и е гарантирал, че ЕНП ще направи всичко възможно да я подкрепи на изслушването в Европейския парламент.


"Твърди се, че българският кандидат е подала невярна декларация за конфликт на интереси - не знам дали е така, но това може да застраши избирането и, ако не получим пояснения за истината," заяви Даниел Кон-Бендит.


Лидерът на социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц не коментира дали партията му ще атакува Желева или други номинирани от ЕНП. "Трябва да проведем изслушванията без предубеждение. Вече познаваме биографията на кандидатите, но никой не знае как ще се представят пред нас," посочи Шулц.


Желева ще бъде изслушана от три комисии в Европарламента - по развитие, външни отношения и екология. Водеща ще бъде именно парламентарната комисия по развитие, чийто председател е от групата на Зелените.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK