Испанският премиер се съветва с "мъдреците на Европа"

Хосе Луис Родригес Сапатеро<br />

© Reuters

Хосе Луис Родригес СапатероИспанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро е поканил в своя кабинет в Мадрид няколко личности, които са т.нар. "мъдреци" на Европа, съобщи авторитетното европейско издание EurActiv. Първата среща е насрочена за днес, а според испанската преса Сапатаро има намерение редовно да се консултира със "съвета на мъдреците".


Сред поканените е Жак Делор, председател на Европейската комисия (ЕК) от 1985 г. до 1994 г. Той смятан за един от "бащите на Европа".


Фелипе Гонсалес, бивш испански премиер (1982-1996) и председател на групата за размисъл на високо ниво за бъдещето на Европа също е поканен, както и бившият испански еврокомисар Педро Солбес.


Сапатеро се възхищава на Жак Делор, коментира "Ел Паис"Хоакин Алмуня, настоящият испански комисар, е сред поканените, но няма възможност да присъства, посочва испанският вестник "Ел Паис".


Основната цел на срещата е да постигне напредък по първата от целите на испанското председателство на Европейския съюз (ЕС) – подобряване на кооординацията на общите политики в ЕС по икономически въпроси и заетост.


Сапатеро има намерение да се възползва от съвета на експертите по евродела за бъдещата координация на данъчните политики и за реформата на финансовия надзов, пише в статията в "Ел Паис".


Премиерът освен това иска да въведе "Съвет по системен риск". Това ще бъде нов орган, който ще има за цел да предупреждава ЕС за възможни кризи, сходни с глобалната икономическа и финансова криза.


По отношение на данъчната политика Испания настоява за приемането на три директиви за обмяна на данъчна информация. Тяхната цел е да помогнат в борбата с данъчните измами в държавите членки на ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK