Из отговорите на Румяна Желева по ресора й

Из отговорите на Румяна Желева по ресора й

© ReutersХуманитарната помощ, както знаете, се основава на нуждите".


"Трябва да бъдем много активни там, където се налага".


"Аденския залив? Ние трябва да сме много активни на терен. Хуманитарната помощ, както знаете, има нужда от пространство. Трябва да отидем на терен, имаме и много подготвени, професионални експерти. Ако ЕС ме подкрепи, искам със собствените си очи да видя ситуациите на терен. И за много такива места, като това, което споменахте, съм готова да посетя мястото на операцията и да видя как върви работата."
"В страни като Сомалия ще се опитвам отново и отново да убедя местните власти да ни дадат необходимия достъп, за да предоставим нужната независима хуманитарна помощ". (След уточняващ въпрос как смята да се справи в страни като Сомалия, където е трудно да се запази безпристрастност)"


"Газа ще бъде едно от първите места, които ще посетя, естествено, ако Европарламентът ме одоби. Знам за много от проблемите, например за блокадата и липсата на достъп на хуманитарната помощ. Трябва да бъдем по-активни, всъщност проактивни. Ще направя всички възможно да се справя с проблема, като отида директно на място в Газа".


"Човешките права са много важни във всичките ни политически дискусии. Уверявам  ви, че има много теми - като започнем от различни кризи на Балканите, в източната част на континента, но и извън Европа. Аз съм участвала много внимателно и много активно в тях като външен министър на своята страна."


"По много интересната тема за сексуалното насилие над жените в Конго. Като жена мога да ви уверя, че ще съм много ангажирана с темата. Защото не можем да позволим в 21 век сексуалното насилие да се използва като оръжие по време на война. И съм готова да вложа усилията си на оперативно ниво, да съм по-активна в защитата на жените". (В отговор на въпрос какво точно смята, че може да направи на терен в Конго, където всеки ден стотици жени са изнасилвани).


"Доколкото знаем, талибаните сега контролират 60 на сто от територията на Афганиста. Важно е да имаме достъп до всички региони и сигурност за хуманитарните работници. Така че трябва да сме готови да работим с всички действащи лица, ако това ще помогне на сигурността и достъпа на помощта ни". (На въпрос мисли ли, че ЕС трябва да води диалог с умерените талибани)


"Не мога да знам всички специфични детайли в тази конкретна ситуация" (В отговор на въпрос какво не е било наред с подкрепата на ООН в Конго и как тя ще предотвратите подобни случаи).


"Не казвам, че мога да реша всеки проблем или всички проблеми" (В отговор на уточняващ въпрос как точно проактивността ще й помогне да реши проблемите в Газа и мисли ли, че комисарят Мишел и комисарят Валднер не са били достатъчно активни по темата)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK