"Икономист" за Желева: Какво общо имат качествата с това?

"Икономист" за Желева: Какво общо имат качествата с това?

© economist.comЕто че изслушванията за бъдещата Европейска комисия се превръщат във вдъхновяващо зрелище: политика в най-чистия й вид. Докато пиша, българската номинация Румяна Желева сбъдва прогнозите, че ще се докаже като най-слабото звено в 26-членния екип.


Изслушването й ден по-рано, на 12 януари, беше двойно хаотично.


Първо, тя бе посрещната с порой от въпроси за финансовите й дела, ако нещо толкова хаотично може да се нарече порой. Членове на Европарламента й зададоха много и подробни въпроси за компанията, за която тя казва, че е работила, но за която някои твърдят, че все още работи, освен ако не я е продала, но пък те искат да знаят колко е получила от продажбата.
Нейна сънародничка от либералната опозиционна партия на бившия цар изскочи с предположение, че тя все още притежава тази компания, но й е сменила името. В случай, че някой в залата още не се бе оплел, започна раздаване на документи на български и немски като доказателство за твърденията, докато накрая някой не се оплака и в този момент председателстващият - бившият разследващ магистрат Ева Жоли - каза на квесторите да събират обратно документите.


Все още следях всичко това, когато Желева - до номинацията си външен министър на България - каза, че който желае да научи какво всъщност се е случило, е добре дошъл да разгледа всички съответни документи в родния й град. Тя каза на няколко пъти, че е била проверена от българския парламент и българския съд, чиито отчети са "перфектни", и че е установено, че финансовите й дела са в пълно съответствие с българските закони. Имайки предвид, че в Брюксел гледат на България като на гнездо на организираната престъпност и корупция - като се започне от българския парламент и правораздавателната система - това бе доста смел ход.


След което стана още по-зле.


Желева бе запитана за ресора й - унизително минималистично ново звено, създадено да минимализира щетите, които тя би могла да нанесе - фокусиран върху международното сътрудничество и хуманитарната помощ. Тя показа мъгляви познания за горещи точки като Конго и Сомалия и лъчезарно предложи, че ще е щастлива да разговаря с "умерените талибани" за разпределянето на помощи в Афганистан.


Казано накратко, изслушването не мина добре.


А сега идва ред на политиката.


Желева, макар и да не е най-великият номиниран за комисар, има могъщи приятели в лицето на най-голямата група в Европарламента - тази на Европейската народна партия (ЕНП). Националната й партия ГЕРБ, водена от бившия бодигард и шеф на полицията Бойко Борисов, има особено тесни връзки с германската и баварската десница.


Това може да обясни защо ЕНП се хвърли в такава яростна защита на госпожа Желева. Жозеф Дол, французинът, който ръководи парламентарната група на ЕНП, заяви, че тя е била вкарана в политическа "скотобойна" и добави, че като бивш фермер, той знае какво е касапница.


Други от ЕНП дадоха да се разбере, че ако се посегне на Желева, те ще поискат за баланс да бъде оттеглен кандидат на социалистите. Проблемът, описан от евродепутатите, е че никой от социалистите не се е представил на изслушванията си зле, за да бъде потенциална жертва.


В този момент ЕНП изрови старо преразказано изявление на словашката номинация Марош Шевчович, който дори още не е изслушан, според което ромите само експлоатирали словашката социална система. Унгарският вицепрезидент на ЕНП Йожеф Шайер брифира журналистите по този въпрос като явен намек, че главата на Шевчович може да падне.


Междувременно, парата покрай финансовата декларация на Желева изстина, най-малкото защото всички получиха поисканите копия на оригиналните документи, само за да се сетят, че никой не говори и не чете български.


Единството сред опозиционните партии се пропука.


Социалистите, предвождани от Мартин Шулц, направиха това, което той винаги е правил в трудни моменти - прехвърли топката на Европейската комисия и на нейния председател Жозе Мануел Барозу. На журналистите бе казано, че Шулц е написал на Барозу в сряда вечерта, че няма доверие в Желева. Това писмо обаче мистериозно не е пристигнало и вместо това официалната позиция на социалистите стана, че те чакат комисията да потвърди, че всичко с документите на Желева е наред. Междувременно, либералите и зелените тихомълком се дистанцираха от оплетения финансов въпрос и заявиха, че имат проблем по-скоро със слабото представяне на Желева.


Последният слух, който се завъртя преди да изгубя желание да задавам въпроси, беше, че ЕНП се опитва да отцепи Шулц от либералите и зелените, като го заплаши, че социалистите ще изгубят Шевчович, а либералите и зелените няма да изгубят никого, но пък ще се закичат със скалпа на Желева.


Иначе е забавно как в пресссъобщението си социалистите едновременно обявяват Желева за "неубедителна" и критикуват Барозу ,че й е дал "слаб" ресор. Това ми напомни на виц на Уди Алън за две възрастни дами в ресторант в "Емпайър стейт билдинг".


"Не е ли отвратителна храната тук?", пита едната.


"О, да, най-отвратителната", отговаря втората.


И добавя: "И порциите са толкова малки!".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK