ГМО в ЕС - да, но не навсякъде

ГМО в ЕС - да, но не навсякъде

© ReutersПлановете за това националните правителства да могат да решават дали да позволят отглеждането на генномодифицирани организми (ГМО) може да сложи край на парализата, в която е процесът на даване на разрешения за ГМО в Европейския съюз (ЕС). В същото време тази идея ще разпали спорове за същността на единния пазар в блока от 27 държави-членки, пише в анализ на Бейт Феликс и Катрин Хорнби от агенция Ройтерс.


В момента ГМО се регулират в ЕС от две директиви. Едната се отнася до работа с ГМО в контролирани (лабораторни) условия, а другата е за освобождаване в околната среда за полеви опити и пускане на пазара на ГМО като продукти и съставки на продукти.


Втората директива въвежда разрешителни процедури както за освобождаването в околната среда (полеви опити), така и за пускането на пазара, при които процедури участие взимат всички държави – членки, както и ЕК. Принципът е всяко освобождаване в околната среда да се оценява случай по случай, като се вземат предвид конкретните потенциални рискове за околната среда и здравето на хората. Тази оценка се прави от Европейската агенция за безопасност на храните, която дава научни становища за въздействието и безопасността или опасността на конкретни ГМО сортове.
Холандия, подкрепена от Австрия, иска ЕС да промени начина, по който процедира с разрешителните за генномодифицирани култури. Тя предлага система, при която отделните правителства ще имат окончателната дума за това дали да отглеждат дадени посеви в страната си. Предложенията на холандското и австрийското правителство за ГМО режима се очаква бъдат начело в дневния ред на новата Еврокомисия, която утре ще бъде гласувана от Европейския парламент (ЕП).


Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу изрази подкрепа за идеята да се запази оценката и одобрението за ГМО на ниво ЕС, но самите страни да могат да решават дали да отглеждат ГМО посеви.


Ако успее, предложението може да доведе до по-бързо одобрение на различните видове ГМО култури. По този начин фермерите ще имат повече избор какво да отглеждат, което е важно, защото фермерите все повече стават зависими от генномодифицирани посеви, защото са по-изгодни при изхранването на животни.


Според някои хора обаче плановете за либерализиране на режима са измама с много рискове и освен това са несъвместими с правилата на единния пазар в ЕС, които гарантират свободно движение на стоки. Освен това те биха могли да причинят конкурентна война между фермерите в различните страни и противоречат на международните търговски закони.


"Това би могло да доведе до лош прецедент в политиката на вътрешния пазар," заяви Гарлих фон Есен от Европейската асоциация за семена, организация на производителите на семена в ЕС.


"Изведнъж бихте имали продукти, които се смятат за безопасни за употреба в целия Евросъюз, а в същото време са забранени в някои негови части без някакъв протокол освен политически съображения", подчерта той.


Всички детайли, които са част от предложението, предстои тепърва да бъдат уточнени, а освен това подобен план за либерализация може да включва промени в законодателството на Евросъюза. Това обаче е продължителен процес и изисква окончателното решение да бъде взето съвместно с Европейския парламент (ЕП).


Рискове и ползи


Въпросът за това дали ГМО храни да бъдат позволени за консумация, производство и отглеждане в Европа предизвиква силни политически и обществени реакции, като много хора открито заявяват, че са враждебно настроени към т.нар. "храни на Франкенщайн". Държавите-членки системно влизат в конфликт по въпроса, без да стигнат до консенсус.


Холандия например има по-либерално отношение към ГМО и се надява политическият натиск да се намали при процедурата за одобрение на ГМО, така че правителствата да имат повече опции.


"Въпросът не е дали трябва да сме против или за ГМО – защото ГМО по целия свят няма да изчезне – става въпрос за начина, по който се справяме с тях", обясни говорител на холандското министерство на земеделието.


"Не можете да ги спрете, така че трябва да приемете, че ГМО съществуват и има големи региони в света, където се отглеждат ГМО", каза още той във връзка с позицията на министерството. "Не можете да продължите, докато Европейският съюз мисли, че сте на остров".


Великобритания също смята, че процеса на одобрение на ГМО в ЕС е твърде бавен и приветства холандската инициатива. Австрия пък, която е дългогодишен противник на ГМО, приема плана на Холандия, защото по този начин ще може да избере да остане страна без ГМО.


Андрю Джарвис, изследовател към лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус", смята, че очакваната "бърза поправка" на застоя в процеса на взимане на решения относно ГМО в ЕС може да се окаже илюзорна. Всяко предложение трябва да има солидна законодателна основа и да бъде постижимо в разумен срок от време. Освен това то трябва да отговори на спорните въпроси и да избегне поставяне на нови бариери, посочва Джарвис.


"Има притеснения, че ако тези гаранции не съществуват, ЕС може да стартира продължителен процес на преразглеждане на законодателството, но да приключи със система, която е по-малко работеща и не по-бърза или по-сигурна от тази, с която е стартирал", обяснява Андрю Джарвис.


Непригодна ситуация


От 1998 г. насам само два вида генномодифицирани култури са получили разрешение за отглеждане в ЕС. Всъщност само една от тях се отглежда на практика на 108 хил. хектара земя – сортът царевица Mon 810 на компанията "Монсанто". В световен мащаб обаче се отглеждат около 30 ГМО култури на приблизително 102 млн. хектара, сочат данни на индустрията на производителите на семена.


"Настоящата политика на Съвета (на министрите на ЕС) и Еврокомисията, която позволява определени ГМО да бъдат внасяни от извън ЕС за употреба като храна или фураж, е непригодна", твърди Ерик Толенс, професор по земеделие и икономика на храните в Католическия университет в Льовен в Белгия.


"Въпрос на време е преди тази непоследователност да експлодира. Не може да продължите безкрайно да внасяте и използвате, но не и да произвеждате нещо, което вие отлично можете да отглеждате", обяснява професорът.


За последните девет години ЕС е внесъл средно 32 млн. тона соя, повечето от които са били от генномодифицирани култури.


"Ние внасяме 70-80 процента от общото количество протеини. Не сме доволни от ситуацията, защото фермерите в ЕС не могат да продължат да игнорират реалностите на пазара", смята Пека Песонен, генерален секретар на съюза на фермерите в ЕС "Копа Кожека".

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Money Lyrics
  *****
  Гневно

  Money makes the world go around
  The world go around
  The world go around
  Money makes the world go around
  It makes the world go 'round.

  A mark, a yen, a buck, or a pound
  A buck or a pound
  A buck or a pound
  Is all that makes the world go around,
  That clinking clanking sound
  Can make the world go 'round.

 2. 2 Профил на ???
  *****
  Любопитно

  Всичкото Мара втасала, само закон за ГМО не приела

 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Гневно

  В ес,ако искат и да си клонират главите,все ни е едно.Тук не искаме да се отглеждат ГМО !!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  И кави са тези неща на снимката?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на 909
  *****
  Неутрално

  В ЕС има свърхпроизводство на храни, а те за ГМО се загрижили....

 6. 6 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  Бла.. Не трябва да се оставя на политиците и на необразованите идиоти да се произнасят по научен въпрос.
  Няма НИКАКВИ НАУЧНИ данни че ГМО са вредни за каквото и да било.
  Забраната им би била израз на суеверие и неграмотност. Такова нещо не трябва да става в 21 век..

 7. 7 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#3] от "ARRI":

  Някаква причина, поради която си против или си само така негативен, защото, да кажем, е модерно, те англичаните и холандците вероятно не са по-глупави от нас та искат либерализация, когато един продук е генномодифициран и ако това е коректно обозначено какъв е проблемът не разбирам, ако искаш купуваш, ако не искаш - не!!!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 8. 8 Профил на Просто по български.
  *****
  Неутрално

  Има пари, които ще бъдата дадени на чиновниците, които прекарат закона и узаконят ГМО. И тъй като нашите управиници, с умове колкото на едно мисирче, те за пет лева продават и майка си и баща си без да им мигне укото. Те просто участват в битакта да се усвои предложеният рушвет. А въпроса за последствията и здравият смисъл не стоят въобще на дневен ред. Тези, които прокарават законите са на изборна длъжност. След 4 години тях я ги има във властта я не. Парите се печелят сега, а последствията са след години - това е цялата философия.

 9. 9 Профил на KI
  *****
  Неутрално

  много ме дразни това, че пазарите определят дали ще има ГМО или не. Има други много по-важни фактори, като смъртните случаи в Щатите заради производството на диетични хапчета (L-Tryptophan) чрез ГМО бактерия (виж http://www.laleva.org/eng/2009/11/japan_new_gmo_food_additives_to_be_introduced_without_full_safety_appraisal.html )

  Ако наистина оставят пазарите (или бизнесите като Монсанто) да решават, най-вероятно света ще изчезне много скоро, а само няколко генетично модифицирани бизнес босове ще останат да си се радват на планетата... Да, може да се напише цяла научно фантастична книга по темата...

 10. 10 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Сега представителите на ГЕРБ да внимават как ще гласуват. Казаха, че са против ГМО. Да го ДОКАЖАТ!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#7] от "Stavrogin":

  Аз не съм дилетан по този въпрос.Мога много да пиша за ГМО.Но няма да те занимавам.Самия факт,че ,,семето,, на ГМО,върви в комплект със пестицид,говори за какви продукти иде реч.Там където е засаждана ГМО култура,вече не може да се използва за друго.Това означава,че земята тотално и безвъзвратно е онищожена.Ти искаш ли да ставаш убиец,макар и на природата?Не мислиш ли,че е малко егоистично от наша страна,към тези след нас?И все пак не знам защо се прикрива факта,че мишки тъпкани с ГМО,умират три пъти по-бързо от другите,хранени с нормална храна.Защо от ,,Монсанто,, го крият,а само говорят,че няма доказателства,че ГМО са вредни?Ти как мислиш?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на петроФ
  *****
  Весело

  Г-да от "Дневник", защо не интервюирате Радослав Черкезов , председателят на младежкото БСП и /по -чиста случайност/ представител на Монсанто -България? Как например Черкезов успява да съчетае социалната си загриженост, с опасностите от ГМО за обществото?

 13. 13 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#7] от "Stavrogin":

  Извини ме за правописните грешки.Дилетант и други.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 14. 14 Профил на KI
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "ARRI":

  точно така ARRI! това е същата история като тази с цигарите. Много добре са знаели, че са вредни и пристрастяват, но са го скрили. Сега вече се знае за тази лъжа, а кога ще се разбере, че бизнесите лъжат и за ГМО-то и че тези храни са вредни....

  хайде сега пак цъкайте минусите.... тези, които си мислят, че ГМО ще ги спаси от наивността им

 15. 15 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  Абе не ви ли писна бе идиоти да повтаряте едни и същи измислици - "отравяла се земята и не можела да се ползва после". Глупости на търкалета!

 16. 16 Профил на ano
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "muncho":

  ей, мунчо, ще викаш "идиоти" на децата (и твоите и и на останалите, които са против ГМО) като се родят с наднормено тегло и синдром на даун

 17. 17 Профил на muncho
  *****
  Весело

  ААХАХАХХАХАХА

  След Алцхаймера онти-ГМО идиотите свързаха и синдрома на Даун с ГМО
  Следващата стъпка е да обявят грипа за следствие от ГМО

 18. 18 Профил на do ARRI
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "ARRI":

  Ние знаем,че си просто и неграмотно момче.Няма нужда да се извиняваш.

 19. 19 Профил на Анти до петрофф
  *****
  Неутрално

  Баце, не си в час! Просто съвпадение на имената има в случая. не се изказвай неподготвен. Имам приятел ,който се казва Бойко Борисов, ама не е Бат Бойко.
  Колкото до ГМО: Слабостта на всички седерунгелчета в тоя форум- Барозу, е заявил днес ,че ще работи за разрешаване на отглеждане на един вид ГМО царевица и един вид ГМО картофи в ЕС. Точно затова Саркози не го бръсне за нищо. Ама наште седерунгелчета се разтапяте пред него. А да ви е честит!

 20. 20 Профил на ме
  *****
  Неутрално

  Мунчо е топ идиот на Дневник форума! Топ идиот! Топ идиот! Топ идиот! О ти прост фенно модифициран Топ идиот! Мунчо е топ идиот! Идиот, Идиот, идиот!

 21. 21 Профил на muncho
  *****
  Весело

  ме, ти явно си прекалил с ГМОто и вече си хванал Алцхаймер а децата ти - синдром на Даун

 22. 22 Профил на ti4am
  ti4am
  Рейтинг: Гневно

  До коментар [#6] от "muncho":
  стига писа лъжи, че друг невежа ще почне да ги повтаря и ще станат истини!

 23. 23 Профил на Мария
  *****
  Гневно

  До коментар [#17] от "muncho":

  Преди около 12-13 години моя колежка и приятелка емигрира със семейството си в САЩ, независимо че тук все още нямаше криза и безработица. Децата и бяха тогава момче в 8 клас и момиче в 1 клас .След около 7 години се върнаха цялото семейство "у дома" в България и се видяхме.Дечицата и бяха едни мастодонти от американски тип -над 1,80 и двамата и с куп здравословни и кожни проблеми.Дойдоха тук за да продадат жилището си, защото им предстоеше изпит за натурализация и придобиване на гражданство.И двете деца слушаха български,но не можеха да го говорят.Но това ,както казват "не е болка за умиралка".За алергията на децата намериха лек и лечител тук,но за свръх теглото и мутиращият глас и окосмяване на момичето -не.
  Защо разказвам всичко това ли?
  Ами не желая моето дете и внуци да станат като тези българо-американски деца!

 24. 24 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  До коментар [#22] от "ti4am":

  лъжи?
  Може би ти ще ни дадеш линк към НАУЧНИ доказателства (не пропагандни филми или недоказани твърдения на неспециалисти, а научни статии в реномирани списания) против ГМО? Или по-скоря няма..

 25. 25 Профил на muncho
  *****
  Весело

  До коментар [#23] от "Мария":

  Да и?
  Какво общо има това с темата?
  Защото и аз имам позната, която преди 10 години отиде да работи в NIH във Вашингтон, отслабна, а децата и спечелиха награди за надарени деца..

 26. 26 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  За пари се продават, но пращат дъщерите си да стават к......
  За ГМО ще вземат едни жълти стотинки, но ще напълнят ракова болница с клиенти. Някои даже и пари няма да вземат, защото са по- ниски и от подлоги.
  С отпадането на забраната, храните няма да станат по- вкусни или по- евтини. Ще станат по- отровни, защото тук е България- държавицата на големите изявления на "големите мъже", които са едни малки нищожества, които могат да те убият, когато са въоръжени, а ти нямаш оръжие, да те пребият пред семейството ти, когато са много срещу теб, да си напишат закона, защото имат властта, а ти си принуден да се подчиняваш. Защо ли? Защото никой не иска да извади една пушка и да гръмне децата и родителите, на който и да е от онези мъчители на народа. Затова! И те го правят с нас- вас- дори и със себе си. Управляващите не знаят, че има народ, те изпълняват само заповеди на поредния алчен, но с ниско чело лобист. Затова Монсанто са богати, а вие сте бедни и животът ви е скапан и страдате! Май "Наглите" ще се окажат народни хайдути, а жертвите им, народните изедници...ако един ден истината излезе наяве..
  Сега се намират експерти, които твърдят, че можело да се допуснат в употреба ГМО. За България това означава, че една богата Американска фирмичка идва и започва да продава на борсата. Простите цървули цигани и селяни отиват и купуват, за да я шитнат на "гадните" шопи. После, обаче започват самите те да я сгрухват, защото им е "тънко" и колелото се завърта, докато толкова много хора са се облажили и бозаят от кравата ГМО, че никой не може да я мръдне. Само богатите ще могат да пазаруват храни без ГМО от свои магазини и то доколкото някой не ги лъже. Евтината храна ще направи производството на нормалната храна неизгодно и ще допринесе до значителното 'и намаляване. Ами и сярна киселина може да се пие и отровата от урановите мини може да се копае, но се умира..
  Много се чудих как така слязоха от власт ония с тройната далавера, а сега е ясно- да мине отровния закон и всичката мърсотия, за да кажат, че са им чисти ръцете и нямали власт. А с помощта на кой минава? На същите онези, които си мислят , че владеят живота ни и злоупотребяват като богове на нещастието.
  Все някой ден ще си намерят майстора.

 27. 27 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Абе малоумни ли са всички бе! Някакъв вирус на глупостта ли са внедрили Монсанто! Това да не са маратонки! Това са живи организми, размножаващи се, разменящи генетичен материал помежду си на десетки и стотици километри! ГМО е нещо, което планетата не е виждала от самото си възникване, от 4,5 млрд. години, такова животно нема! Подобни извънземни кръстоски на живтни и растения!
  Каква СТО, какъв либерален пазар, какви чутовни глупости !!! Писна ми от ненормалщина!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 28. 28 Профил на Gogo
  *****
  Неутрално

  мунчо, върви на психиатър, и гледай психиатъра и той да не превърт покрай теб.

 29. 29 Профил на СВОБОДАТА
  *****
  Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=-3bJSStotvM

  един филм, пуснат по 3sat на 10.12.2009, 15:45 ч. Казва се "Генетичният заговор"

  Състои се от 5 части. Направен е на базата на журналистическо разследване. Авторът, не съвсем убеден от намерените в мрежата 500 000 критики към ГМО, решава с екипа да проверят по три критерии:

  1. Дали има алергии и други ефекти?
  2. Дали разрешенията давани от администрациите за внасяне на ГМО в природата, са издържани?
  3. Има ли опитност от храните с ГМО-съставки?

  Филма разкрива генезиса на Монсанто (като най-голямата, най-агресивната и най-безскрупулната корпорация от всички). Показва оплитането на нейни служители и преминаването им в държавната политика и обратното...Посещава САЩ, Австралия, Япония, Южна Америка и Брюксел. Среща се с хора в държавни и частни институции. Накрая заключението е недвусмислено.

  Проф. Makiko Irisawa (Япония):

  * При "Монсанто" теста за годност, са взели подобен протеин от бактерия (било по евтино), а не от изследваното растение.
  * Проверили са също само 15 белтъка от общо 455. Ефектите от останалите 440 не са известни и не е изключено да са вредни.
  * Тест на ГМ-соя. Монсанто тестват разграждането на белтъка еднократно при 100 градуса (кипене на вода) за 10 мин. Повторението на опита от професора, с двукратно варене за по 10мин. показва, че белтъка пак не се разрушава. Чак след варене при 220 градуса за 25 мин. белтъка на соята се разрушава.

  Южна Америка - Аржентина:

  * В началото висока реколта се постига с хербицид 1..2л. от типа GL Fosato / на единица площ. Сега са необходими 10л. и реколтата е намаляла под нормалното ниво на 30%. Смяната с друг хербицид не е възможна. Земята е станала пустиня. Сега дори слагат и забранени пестициди защото са се появили супер бурени. В селището и при фермерите има случай на отравяния. Крави яли от соевите насаждения умират, Зайците умират. Децата - с алергии, задушаване...

  Това са ФАКТИ таварищи неверници! Искате България да се превърне в пустиня? Не напразно тази Напаст се казва ГМО - Новото биологично оръжие!

  Небезизвестния Хенри Кисинжер формулира в 1972г.:

  - Който контролира петрола, контролира страната, който контролира храните - контролира народа!

  - Защо ли го е казал?

 30. 30 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  Един Градинар, глупости..
  Тва гените да не са скакалци та да скачат насам-натам бе
  Като ядеш домати да не мислиш, че гените от гомата отиват в теб. ВЪВ ВСИЧКИТЕ ТИ КЛЕТКИ
  А изменчивост и естествена и изкуствена (кръстоски) има откакто има живот..

 31. 31 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Гневно

  До коментар [#23] от "Мария":

  --но за свръх теглото и мутиращият глас и окосмяване на момичето -не.--

  Точно така.Аз също не искам след години и в България да се разхождат МУТРИ в поли.Достатъчно си ги имаме тук в анцузи.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 32. 32 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Гневно

  До коментар [#18] от "do ARRI":

  Аз може да съм прост и неграмотен,но имам позиция по въпроса.А ти умния,освен да вървиш след хората и да критикуваш ,друго не можеш.Ако ти кажа,че си глупак,ще се разбеснееш и ще ме залееш с помия.А тук не са длъжни да ти четат ,,творбите,,.За това ще си замълча тактично.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 33. 33 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#30] от "muncho":

  Не не мисля, че гените скачат в мен ей-така. В близките 5млрд години единственият, който ще мисли толкова елементарно, но с претенции за професорат, си ти! Няма ли да си намериш най-после някаква смислена работа и да спреш да замърсяваш форумите?!

  НЕ НА МУНЧОВИЗМА ВЪВ ФОРУМИТЕ!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 34. 34 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  Аз смислена работа си имам и не съм ви виновен, че сте необразовани, суеверни, предубедени и нямате никакви аргументи с които да защитите ненаучните си измишльотини

 35. 35 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  Истината е че зад скандала с ГМО стоят икономически интереси, но не интересите на Монсанто, а на т.н. биологични производители, които тъпчат продуктите ти с доказано отровни и канцерогенни препарати и които ги е страх от конкуренцията на по-чистите и по-производителни ГМО..

 36. 36 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  Освен разбира се, тези които са против ГМО "по принцип", тоест защото са необразовани, суеверни и предубедени към науката по принцип.. което е следствие от необразованосста им

 37. 37 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  Оставете го Мунчо. На него са му инжектирали овчи ген, за да облекчат мисловните му процеси. Защото си е истина: който много мисли - много страда. Друго си е да я караш като овцете, през просото...

 38. 38 Профил на muncho
  *****
  Весело

  АХАХАХАХХА
  Ето това си мислят анти-ГМО идиотите - че гените се предават с поглъщане и инжектиране

 39. 39 Профил на sam si glasuva za sege si :)
  *****
  Неутрално

  този мунчо си цъка сам плюсовете.... и все по 2 (явно има 2 компютъра под ръка)

 40. 40 Профил на muncho
  *****
  Весело

  Браво! Какъв аргумент анти-ГМО само!

 41. 41 Профил на Dex
  Dex
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#32] от "ARRI":

  извинявай, наистина ли вярваш, че е по-добре да имаш позиция, отколкото да се образоваш и ограмотиш малко? Жалко ако е така..
  А и друго нещо.. Повърхностно ми се вижда да слагаш равенство м/у САЩ и женско окосмяване (или да кажем, хормоналния дисбаланс). И се радвам че си убеден, че не си маймуна, щраус или птеродактил

  За да победиш останалите трябва да надвиеш първо себе си.
 42. 42 Профил на Хахаха!
  *****
  Неутрално

  Наистина е несериозно да има общ пазар, а да не може по такъв кардинален въпрос да се вземе сериозно единно решение. ГМО са противоестествени промени в организмите. Никой не знае до какво ще доведат тези манипулации - дали са безопасни за хората и въобще за живота на планетата. Дали ще доведат до смъртта на пчелите и оттам цели екосистеми? Някой може да намери тези разсъждения за прекомерни, но наистина ли са такива?

 43. 43 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Вие сериозно ли си мислите, че вече от хилядолетия не използваме ГМО ?
  Всички днешни сортове царевица и пшеница са много далече от природните си протипи. Същото важи и за розите, лозата. Най-малкото са полиплоди, т.е.съдържат повече от два набора хромозоми в ядрата си. Практически не могат да се кръстосват с природните си еквиваленти, а някои, като царевицата не могат и да се размножават без човешка помощ (зърната трябва да се ронят, инак не опадат от мамула).
  В подобна позиция са и копринените пеперуди - в природата са изчезнали, а сегашните мутанти не могат да летят и са безпомощни, ако не ги храним, пазим на сянка и прочие.
  Има и организми с пренесени гени от другаде...чрез вируси...
  Например много култивари на лиани, бегонии прочутите златни рибки с мозаична окраска (иначе са шарани).
  Всички тези организми са възникнали преди хилядолетия и не е много ясно как - сега не знаем древните да са имали геномодифициращи технологии. Но конкретната технология не е важна. Просто хилядолетия използваме ГМО и няма умрели баш от това.
  А идеята, че алергиите са резултат от ГМО... Който от вас поне се е докоснал до медицина, знае как възникват алергиите от 1-ви до 4-ти тип и с предполагаемия 5-ти тип, знае каква глупост е да се обвиняват баш ГМО. Иначе алергиите не са болест на ХХ век. Терминът е измислен 1906, но поне за някои смъртни случаи на славни личности от миналото се предполага (не може да се докаже, нито обори), че са в следствие на алергични реакции. Ракови заболявания са имали и динозаврите - намерени са склелети с костни метастази (разсейки). Относно честотата на тези заболявания в миналото няма никаква релевантна информация - още докато учех в началото на 90-те години на ХХ век, около 15% (!!!) от смъртните случаи оставаха без диагноза. И днес ок. 6% са така. За разбиращите нещо от статистика е ясно колко е релевантно да се каже, че някога алергиите или ракът са били по-редки. Правилно е да се каже, че са се диагностицирали по-рядко.

  E PLVRIBVS VNVM
 44. 44 Профил на АНТИ ГМО
  *****
  Разстроено

  Тука пишештите, с малки изключения,работят за ,,Монсанто,,.Жалко за България и красивата и природа.

 45. 45 Профил на зеления кум лисугер
  *****
  Неутрално

  Приятели всяка вечер във форума на дневник има поне по един мунчо. Това не е случайно.Тук има хора с истинска гражданска позиция и много читатели, които си мислят , че ще се ограмотят от форума. Та тези "мунчовци" са тук за да разводняват нещата. Не им обръщайте внимание и те ще си баят под носа сами на себеси. Въпроса е как да спасим родината си от такива "мунчовци",които вземат подкупите и гласуват законите. Трябва да ги принудим - това е според мен точната дума да се съобразят със интереса на България, а не със собствения си джоб. Трудно ще е , но имаме ли друг избор?

 46. 46 Профил на Emil
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "зеления кум лисугер":

  Те тия в парламента отдавна плачат за хубава неокастрена тояга- повторение на 1997, но в по-тежък случай с окачване на някои от гнидите с въжета за стълбовете на площада! Само от това разбират цървулите дето ни яхат и вземат решения вместо нас!
  Но пусти овчи народ спи непропуден сън и все чака някой да го спасява!

 47. 47 Профил на Петър
  *****
  Неутрално

  Човешката сган ще пати от тази лакомия! На кого му е толкова храна, шибаните зърнопроизводители да си отглеждат за собствена консумация, а не да ни тровят, гонейки максимални добиви. То не бе лакомия, то не бе чудо

 48. 48 Профил на Г-н Петров
  *****
  Неутрално

  Явно ще се връщаме в годините, когато всеки ще си отглежда култури и ще си прави хляба. Време е да се спре с това гонене на ниска себестойност за сметка на всичко останало

 49. 49 Профил на CARMINA BULGARANA
  *****
  Неутрално

  ВСЯКО "СВЕТЛО БЪДЕЩЕ" - ЗА БЪЛГАРИЯ - СЕ Е ОКАЗАЛО УНИЩОЖИТЕЛНА НАЦИОНАЛНА ПАНДЕМИЯ.

 50. 50 Профил на дО № 007
  *****
  Неутрално

  СВОБОДАТА НА ИЗБОР - ВИСОКОУВАЖАЕМИ - ИДЕ ОТ ДЕБЕЛИНАТА НА ПОРТФЕЙЛА. И КАКВО - КАТО Е ОБОЗНАЧЕНО - НИМА ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА!?! СРАМОТЕН ПОДХОД - ОТ СЕГА НАВЕДЕН! И ТИ ЩЕ ЛАПАШ ГМО - БЕЗ ДА ПОДОЗИРАШ. СЕГАШНИТЕ ПРЕОПАКОВАНИ ВНОСНИ СУХИ МЕСНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ ПО ВАРНЕНСКИТЕ СУПЕРМАРКЕТИ - НОСЯТ ЛИ НЯКАКВО ОБОЗНАЧЕНИЕ - ОСВЕН ФАЛШИФ ГРАМАЖ!?!

 51. 51 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  От ядене на ГМОбоклуци (модифицирани белтъчини вследствие на модиф. гени) Мунчовия организъм така се е задръстил ,че за да се прочисти му препоръчвам: 3пъти след храна по една клизма с РАУНДЪП -концентрат ,защото в по ниска концентрация за съжаление няма да му подейства!!! За финансовата страна да не мисли тъи като от коментарите му съдя ,че е служител на МОНСАНТО и ще му го продадат с отстъпка.

 52. 52 Профил на Opit
  *****
  Неутрално

  Най-много ГМО се отглеждат в САЩ, но не съм забелязал американците да са мутирали, нито 1 М българи, които избягаха там от "чистата" родина. Обаче населението на БГ се тъпче с НЕ-ГМО боклуци и поради това видимо затъпява (т.е. регресивно мутира интелектуално), а "чистата" българска природа е такава само за най-мутиралите.

 53. 53 Профил на one
  *****
  Неутрално

  Стига глупости, ГМО са безвредни, това което вредно са хормони и антибиотични и хербицидни остатъци, които вие така или иначе си имате. Просто Европа я е страх от Монсанто и ви промива мозъците. В Америка никой не е надебелял от ГМО,
  надебеляли са защото храната е на безценица, и не се движат,
  Американците кото живеят в градове и ползват градски транспорт изглеждат не по зле от Българите.
  Продължителноста на живота им е по-дълга и вероятноста от рак е по-малка с изключение на рак на гърдата, като се има в предвид че 20% нямат здравна застраховка, тази статистика е доста добра. Храни с ГМО са по здравословни от тези с пестициди, хормони и антибиотици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK