Кой какво мисли за ГМО в ЕС

Кой какво мисли за ГМО в ЕС

© ReutersПредложенията на холандското и австрийското правителство за реформиране на режима за ГМО в Евросъюза си спечелиха подкрепата и на други държави-членки в ЕС и се разглеждат от Европейската комисия, отбелязва агенция Ройтерс. В светлината на тези събития е важно каква е политиката спрямо ГМО на няколко ключови при формирането на европолитиките членки на ЕС.


Холандия


Холандия иска ЕС да промени начина, по който ЕС процедира с разрешителните за генномодифицирани култури. Тя предлага система, при която отделните правителства ще имат окончателната дума за това дали да отглеждат дадени посеви в страната си. Според холандското министерство на земеделието ГМО културите могат да направят земеделието по-устойчиво, а ЕС трябва да има по-добър подход към тях, защото са широко използвани и произвеждани в други части на света. В момента в Холандия ГМО се отглеждат само като част от контролирани експерименти, а не за продажба.


Австрия


Австрия има дългогодишни възражения срещу ГМО и обществеността и фермерите в страната като цяло не подкрепят отглеждането на ГМО. Всички австрийски провинции са част от съюза на регионите, свободни от ГМО. Освен това в страната има голям брой малки ферми, много от които са органични.
През юни 2009 г. правителството на Австрия внесе нота, подкрепена от 12 други държави-членки, с което се обяви в полза на холандското предложение за реформа на режима за ГМО.


Великобритания


Британското правителство смята, че няма научни основания за пълна забрана на ГМО, но всеки сорт трябва да бъде оценен дали е безопасен. Различни видове ГМО се отглеждат във Великобритания от 1993 г., но само за изследвания, като няма търговско производство.


Според британските власти процесът за одобрение на даден ГМО сорт в ЕС е твърде дълъг и приветства холандската инициатива да бъде опростен.


Испания


От 1998 г. Испания отглежда ГМО царевица. Около 22%, или 76 хил. хектара, от посятата царевица в Испания през 2009 г. е генномодифицирана, но тя се използва само за фураж.


Испанските фермери са разделени в позицията си за ГМО. Някои протестират, че законите не могат да предовратят заразяването на райони, свободни от ГМО, с генномодифицирани култури. Друга част от фермерите твърдят, че закондателството не е достатъчно либерално и ги спира да произвеждат нови сортове и да се конкурират с фермерите извън ЕС.


Италия


Мнозинството от италианците не смятат, че ГМО културите са здравословни. Правителството де факто е наложило мораториум за отглеждането на ГМО сортове, защото все още предстои законодателно да се уреди съвместното съществуване на ГМО и традиционни култури. Страната се противопоставя и на вноса на ГМО.


През януари 2010 г. Върховният апелативен съд в Италия излезе с решение, с което задължава министерството на земеделието да позволи на дадена ферма да отглежда ГМО, въпреки липсата на правила съвместно съществуване с традиционни култури. Решението, което трябва да се приложи в рамките на 90 дни, представлява прецедент за ГМО в Италия.


Италианскoто министерство обяви, че има "предпазлив" подход към холандското предложение особено ще се отнася до търговските аспекти и възможното отслабване на евровластите, ако те са ограничени да дават мнение само за токсикологични и екологични аспекти на сортовете.


Франция


Франция спря през 2008 г. засяването на ГМО сорта царевица Mon 810 с цел производство и продажба, като изтъкна притеснения за екологичните последствия. Предпазливостта на френското правителство за ГМО културите е свързана с тяхната непопулярност в обществото и влиянието на опонентите на ГМО, които редовно саботират полеви опити с подобни растения.


Германия


Новото коалиционно правителство в Германия е предпазливо, но положително настроено към ГМО и подкрепя холандския план. През април 2009 г. страната забрани производството на ГМО сорта царевица Mon 810.ГМО сортовете си спечелиха прозвището "храни на Франкенщайн". Въпреки много обяснения от страна на научната общност, много хора остават отрицателно настроени спрямо тях. Потребителите често отговорят на въпроса защо не харесвате ГМО храните с признанието: "Просто никога не можеш да си сигурен".


Последното изследване, проведено в ЕС през 2006 г., за това как обществото възприема ГМО показа, че много хора от гражданите на Евросъюза имат доверие на биотехнологиите, но твърде малко имат "апетит" за храна от генномодифицирани организми. Рисковете от ГМО надхвърлят ползите от по-малко използване на пестициди и по-високи добиви, смятат европейците.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK