Страните членки ще трябва да информират ЕК за енергийните си проекти

Регламентът беше одобрен на пленарната сесия на Европарламента в Брюксел<br />

© ©European Parliament/Pietro Naj-Oleari

Регламентът беше одобрен на пленарната сесия на Европарламента в БрюкселЕвропейската комисия започва да събира данни за енергийните проекти на страните - членки на Евросъюза. Причината за това е приетият днес от Европейския парламент регламент, с който държавите се задължават да предоставят на комисията информация за инвеститорите в енергийните си проекти. Освен това страните трябва да информират за изграждането, капацитета, пазарен дял, използваните технологии и извеждането от експлоатация на мощностите.


Съгласно регламента ще се изисква информация за ядрените централи, газопроводи и петролопроводи, ТЕЦ-ове и биогорива. Страните членки ще разполагат с две години да предоставят всички данни и ще ги осъвременяват периодично. Информацията ще се използва за подготвянето на по-целенасочени енергийни политики на европейско ниво, като например мерки за енергийна сигурност и диверсификация.


Еврокомисията ще гарантира конфиденциалност на получените данни, но ще ги ползва, за да публикува статистика за състоянието на европейската енергетика и препоръки към държавите членки. Очаква се, че това ще даде повече прозрачност за пазарната ситуация и ще предупреждава инвеститорите за проблеми в отделните страни, например затруднен достъп до електропреносната мрежата или инфраструктурни и регулаторни пречки.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Xm
  *****
  Любопитно

  Опааа. Българският Чернобил, пардон АЕЦ Белене, май получи първи жълт картон.

 2. 2 Профил на втори жълт картон
  *****
  Неутрално

  САЩ: България да не се поддава на натиск в енергетиката
  /25 Февруари 2010/

  За втори път през последните две седмици в четвъртък американският посланик в България Джеймс Уорлик призова за прозрачност в българската енергетика и преодоляване на енергийната зависимост от Русия.

  "Решенията, които правителството прави сега, ще определят бъдещето на страната за десетилетия напред", заяви дипломатът пред членовете на Американската търговска камара в четвъртък.

  Той коментира, че енергийната сигурност се постига чрез прозрачност и диверсификация на източниците, което изисква инвестиции, дипломация, умения за преговори и стратегическа визия.

  "Енергийните проекти трябва да бъдат оценявани на база на икономическите ползи и не трябва да бъдат основани на политика и натиск", посочи Уорлик.

 3. 3 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А да ги информираме кога спим с жените си не искат ли? Айде сиктир !

 4. 4 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 624 Неутрално

  да и то едновременно с декларираното намерение на руската страна да изгради за своя сметка АЕЦ-Белене! Това не е лошо. Така поне ще ни предпазят от глупавите идеи на родните политици.

 5. 5 Профил на до &quot;бай Петко&quot;
  *****
  Неутрално

  Очевидно друг спи с жена ти докато даваш дневалство по форум!

 6. 6 Профил на bat-plamen
  *****
  Неутрално

  АЕЦ Белене ще е една катастрофа за нашата икономика....Ще бъде като Кремиковци....Ще се налеят милиарди(и много голяма сума от тези пари ще се открадне от разни лобита)....След това ще започне Белене да функционира.....И ще доѝде момента на либерализация на пазара на ел.енергия в ЕС....И БГ няма да може да си "избие"парите за АЕЦ Белене.....И нашата родна икономика ще "втъне"отново....!!!!

 7. 7 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Борисов – сам юнак на троянския кон
  /Иво Инджев ⋅ февруари 24, 2010/

  След като вчера премиерът Борисов изненадващо извади от пепелта потуленото дело за Ахмед Емин и неговата смърт, представяна като самоубийство, днес човекът с най-много власт в държавата направи следващата крачка със следното изказване:

  “По това дело прекрасно се знае кой не си е свършил работата и къде е политическият чадър”, заяви премиерът Бойко Борисов пред „Нова телевизия“ във връзка с делото за пране на пари срещу бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов.

  Ако за пръста, дръпнал спусъка срещу Ахмед Емин, началник на кабинета Ахмед Доган, можем да правим различни предположения, то за ръката, която има интерес да държи чадър над президентския спонсор Людмил Стойков няма нужда от догадки. Тя е ясна на всички у нас и в чужбина.

  От разшифроване по-скоро има нужда мистерията защо в рамките на един ден Борисов отваря едновременно два фронта, на които от доста време не само нямаше нищо ново, но и направо си цареше затишие. А и доколко е искрен? Питам, защото люти закани сме чували и преди, но те бяха последвани от мълчание по отношение на Доган и от сближаване в случая с Първанов.

  Питам се също, дали относителната тежест на гигантския топуз на шията (ни) АЕЦ “ Белене” не е натежал в правенето на сметките. Не е шега работа – цената на обекта на острова на несвободата, известен като символ на комунистическия ГУЛАГ в българския му вариант, е несравнимо по-голяма от какъвто и да било друг икономически харч в полезрението на държавицата ни. Залогът за толкова много милиарди накуп е огромен.

  Сините буквално се разбунтуваха срещу готовността на властта да се поддаде на съблазнителните оферти от Кремъл. Сидеров, най-сигурната капия на Борисов за подпечатването на закони, мълчи объркано. Яне Янев е против каквото и да било, щом го иска Борисов. А червените, както и хората на Доган, са във възторг от готовността на премиера да приеме руския подкуп.

  Ако прибавим и твърде основателното предположение, че западните партньори няма как да са щастливи от опитите на Москва да направи на всяка цена своя ядрен пробив на границата на България с Румъния, възможно е на Борисов да му е дошло малко в повечко. Защото, освен, че дава сигнали срещу стратегическите интереси на НАТО и ЕС, Борисов е на път да се окаже сам срещу всички тук, само не и срещу БСП, ДПС, Първанов и Кремъл. Сам юнак на коня, на троянския!

  Изглежда и този път Борисов реагира по начина, който му е познат – като не може да постигне пробив в икономиката в положителен аспект ( за което наистина не е виновен), търси дивиденти със зрелищни полицейски акции. Дано е за добро!

  Ето че сега той възкресява твърде болезнени за Доган и Първанов въпроси в момент, когато с цялата си тежест върху него се стоварва наследството на АЕЦ “Белене” и го тласка в лагера на враговете, омразата на хората срещу които му спечели изборите. И прави, каквото може, за да компенсира залитането си. Колкото и да е импулсивен в изказа си, в избора на теми от подобно естество премиерът едва ли стреля на посоки. Остава да видим, дали патроните пак няма да се окажат халосни.
  ivo.bg

 8. 8 Профил на +))))))
  *****
  Любопитно

  Това е предложение,след като "голямия шлем"гоце сирищника им каза,че "южен поток' е супер за БГ...
  Гоце да го духааааа!

 9. 9 Профил на Екстрасенс
  *****
  Неутрално

  Мдааа... въпросът на деня е АЕЦ Беляне. Не октопода, не Емин, не здравната реформа, не еврофондовете, не магистралите, не заменките... Всичко това може да отиде по дяволите, ако ББ се огъне за Беляне. Ако ББ се огъне СК остава сам юнак на коня... Лоша работа.

 10. 10 Профил на NN
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от ".":

  Спомням си постулата: "Всяка линия, успоредна на линията на Партията, е права линия". Линията на Иво Инджев винаги е била права - и преди 10-и ноември, и след.

 11. 11 Профил на Tojaga
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "bat-plamen":
  Напълно съм съгласен с вас!
  По-добре не бих го написал.
  Браво!

 12. 12 Профил на Tojaga
  *****
  Неутрално

  Дръж се Бойко! Не се поддавай! Търси на4ин да ни отървеш от могъщата прегръдка, за да не те проклина цял народ.

 13. 13 Профил на знаещ...
  *****
  Неутрално

  Там в този енергиен отрасъл на пръв поглед ядрената технология е на мода ,но истинското източване на енергийния ни гръбнак е в комибинатите произвеждащи светлина и топлина за "пролетарията"от социализъма.Това са топлоенергетичните централи и вецовете.Тук главата на "охтопода"е Овчаров със своя енергиен "електорат"от не без известното "Енергопроект".Фрашкао някога с "елита"от комунистическото ни минало днес тези изчадия смучат ли смучат гръбнака на енергетиката на младата ни европейска държавица.Стотици милиони разхищения в Тецовете /Марица изток/ а наказани няма.Защо?защото няма кой да повдигне завесата под която се прикриват пипалата на охтопода.

 14. 14 Профил на BIG MAN*)
  *****
  Любопитно

  Като знам каква е руската техника се сковавам от ужас...Всичко направено в русия е "СДЕЛАНО С ТЕСЛАТА"....И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕРНОБИЛСКИЯ УЖАС,КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ ПОВТОРИ,НО С ПО-ГОЛЯМА СИЛА И ТО...НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ!


 15. 15 Профил на 2010
  *****
  Любопитно

  Ами влез в крак.

  Защо се равняваш с 1944-1990?

  NN
  * 10

  До коментар [#7] от ".":

  Спомням си постулата: "Всяка линия, успоредна на линията на Партията, е права линия". Линията на Иво Инджев винаги е била права - и преди 10-и ноември, и след.

 16. 16 Профил на Гоце
  *****
  Гневно

  Не е честно!

  Съвсем друго имах предвид под отваряне на икономическите досиета.

  "Страните членки ще трябва да информират ЕК за енергийните си проекти"

 17. 17 Профил на Спасението
  *****
  Любопитно

  Единственото ни спасение от алчността на Русия и на нейните български рубладжии е решенията за енергийните проекти на отделните страни-членки да бъдат подчинени на изискванията на единна Европейска енергийна политика !

 18. 18 Профил на ЗАДУНАЙСКИЙЙЙ
  *****
  Весело

  МАСКИТЕ ПАДНАХА: http://www.svobodata.com/page.php?pid=2670&rid=29
  МИЛИЦИОНЕРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ТОЗИ ПЪТ ОКОНЧАТЕЛНО НИ НАБУТА В КАЗАНА С БОРШ.
  ПРОГРАМИРАНА БЕДНОСТ И ВАСАЛНОСТ КЪМ РУСИЯ ЗА ПОНЕ ПЕТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАПРЕД.
  ТЪПАЦИ БИВОЛИ, ВИЕ СИ ГО ЗАСЛУЖИХТЕ.

 19. 19 Профил на КАЗАК БЪЛГАРСКИ
  *****
  Гневно

  НА ВСИЧКИ ПРИМАТСКИ РУСОФОБИ ЩЕ КАЖА- ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ЛИЖЕТЕ ЕВРЕЙСКОАМЕРИКАНСКИ И ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИ ЗАДНИЦИ, НО СЛЕД ОКОНЧАТЕЛНОТО ЗАТВАРЯНЕ И НА ПОСЛЕДНИТЕ 2 РЕАКТОРА НА АЕЦ " КОЗЛОДУЙ" ЩЕ ГО ПРАВИТЕ НА СВЕЩИ. А В ТЪМНОТО ЩЕ ВИ ИЗНЕНАДАТ И ТУРСКИ РЕЗАНИ ПАТЛАЦИ. ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ ГО!!! РУСКАТА ВОЕННА И АТОМНА ТЕХНИКА Е НЕНАДМИНАТА ПО КАЧЕСТВО И СЪВЪРШЕНСТВО, ЗАТОВА ПОБЕСНЕЛИТЕ ЕВРЕЙСКОАМЕРИКАНСКИ КУЧЕТЕ ИМАТ ПЯНА ПО УСТИТЕ СИ. ВТОРИ ЧЕРНОБИЛ ЩЕ ИМА, НО НЕ У НАС, НИТО В РУСИЯ- БЪДЕТЕ СИГУРНИ!!!

 20. 20 Профил на енергетик
  *****
  Неутрално

  Абсолютно правилно начало !.. ЕС следва да знае своя потенциал, своите слаби и изоставащи членове, да инвестира в равномерно развитие на видове източници, преносна мрежа, нови спестяващи технологии и да не хвърля евро на местни мошеници, защото това са пари на ЕС ! Не на тоя или оня...

 21. 21 Профил на К.
  *****
  Неутрално

  Конфидециалност и Прозрачност?
  Прозрачност за Барозу, конфиденциалност за тези дето му плащат заплатата.
  Ми тоя номер и братчедите в махалат го въртят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK