Еврокомисията лансира противоречиви ГМО инициативи

Еврокомисарят Джон Дали получи остри въпроси за ГМО на прес-конференцията си днес<br />

© Европейска комисия

Еврокомисарят Джон Дали получи остри въпроси за ГМО на прес-конференцията си днесЕвропейската комисия обмисля да разшири правото на страните-членки да решават сами дали да култивират генетично модифицирани растения. Джон Дали, еврокомисарят по здравна и потребителска политика, ще направи предложение в тази посока до лятото, съобщи той на пресконференция в Брюксел.


Същевременно обаче, Дали обяви оторизацията на още четири генетично-модифицирана култури, които вече ще се отглеждат в Европейския съюз. Сред тях най-спорен е картофът "Амфлора", който ще се използва за добив на целулоза за хартиената индустрия и за фураж, но може да проникне в човешкия хранителен цикъл. Това решение предизвика остра реакция от журналисти и неправителствени организации, като "Приятели на Земята", които атакуваха Дали за това, че допуска нови генетично-модифицирани растения в ЕС, преди да е гарантирал правото на членките да отхвърлят отглеждането им на територията си.


Съветът на земеделските министри на ЕС не успя да постигне квалифицирано мнозинство, за да одобри или отхвърли оторизацията на "Амфлора", и решението беше оставено на Европейската служба за безопасност на храните (ЕСБХ). Тя одобри култивацията на картофа в ЕС, въпреки противопоставянето на част от учените в агенцията, според които има риск от разпространение на резистентните на антибиотици гени в "Амфлора".
Оторизацията включва превантивни мерки за отглеждането на картофа, посочи Дали. "Амфлора" ще се култивира само от лицензирани фермери, в полета, отделени от други подобни насаждения, за да се избегне разпространението му. Отделна оторизация се дава за използването на генетично модифицираното растение във фуражи - там то не трябва да превишава 0,9% от съдържанието.


Експерти от Генерална дирекция "Здравна политика и защита на потребителите" обаче не отхвърлиха възможността картофът да проникне и в човешкия хранителен цикъл. Това ще създаде рискове за човешкото здраве, защото гените в "Амфлора" могат да предизвикат резистентност на антибиотици, твърди организацията "Приятели на Земята", която лобира срещу ГМО. "Антибиотиците, повлияни от "Амфлора" са жизнено необходими в борбата с определени болести, а индустрията ги добавя в картофа без гаранции, че тези гени няма да навлязат в хранителната верига," заяви Хайке Молденхоер, говорител на европейския офис на организацията.


Дали посочи, че оторизацията на "Амфлора" се основава на научни аргументи, които отхвърлят тази опасност. Решението е консултирано с експерти от три европейски агенции - ЕСБХ, Европейската агенция за лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на болестите.


Днешното решение на Еврокомисията да оторизира картофа беше прието с писмена процедура, без дебат между комисарите - което внесе допълнителен спорен елемент. Дали обясни, че темата е била многократно обсъждана в предишната комисия, тъй като процедурата за оторизация на "Амфлора" е започнала още през 2003 г. Той отрече да е бил под лобистки натиск да допусне култивацията на картофа, а обясни решението си с европейското законодателство.


Страните-членки, които искат да забранят култивацията на този и други ГМО, ще трябва да изчакат законодателното предложение на Дали, което вероятно ще им даде повече свобода в тази област. Според действащото европейско законодателство, националните власти могат да спрат култивацията на даден ГМО в страната си само ако представят научни аргументи за това. Към момента, шест страни-членки блокират отглеждането на определени модифицирани култури (Австрия, Франция, Унгария, Гърция, Германия и Люксембург), а Полша е наложила пълен мораториум на ГМО.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nekoj
  *****
  Неутрално

  Да живее Полша! Единствената държава със самостоятелна политика и икономически разтеж през 2009 в ЕУ!

 2. 2 Профил на argylas
  argylas
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Поляците са просто популисти. Това, че не разрешават производството на ГМО не значи, че не ядат ГМО. Над 90% от внесените хранителни продукти в ЕС са ГМО...Щом няма да се произвежда, ще се внася. Хората винаги искат по-евтиното, независимо дали е вредно или не

 3. 3 Профил на до № 2
  *****
  Неутрално

  ти си пълен тъпак,-важното е че който иска ще яде без гмо -полски храни,а който неще ще яде к,вот му пратят от запада
  коя страна първа забрани ддт-то като силна отрова - ами щатите,кога? когато цялата им земя бе отровена за десетилетия,затуй там отглеждаха гмо храни за фуражи, да ама десетилетията минават вече,и там ще произвеждат еко храни, да ама монсанто трябва да печели и прехвърля всичко на бедната източна европа,а тук бедни гъзомийници като теб - бол!!!!!!!

 4. 4 Профил на БЪЛГАРИН!
  БЪЛГАРИН!
  Рейтинг: Гневно

  НЕ НА ГЕННО МОДИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИЗМИ В БЪЛГАРИЯ!!

  А дали Джон Дали той и семейството му ядат ГМО като въпросните картофи? А Г-н ДАЛИ, дали Вашето семейство се храни най-редовно с картофи "Амфлора" и ако не защо предлага гласуването да е писмено и без дебат! Дали Г-н Дали яде картофи "Амфлора"? НаДАЛИ!!! Но подозренията в лобистика за ГМО са съвсем основателни!

  "Страните-членки, които искат да забранят култивацията на този и други ГМО, ще трябва да изчакат законодателното предложение на Дали, което вероятно ще им даде повече свобода в тази област. Според действащото европейско законодателство, националните власти могат да спрат култивацията на даден ГМО в страната си само ако представят научни аргументи за това. Към момента, шест страни-членки блокират отглеждането на определени модифицирани култури (Австрия, Франция, Унгария, Гърция, Германия и Люксембург), а Полша е наложила пълен мораториум на ГМО."
  БРАВО на АВСТРИЯ, ФРАНЦИЯ, УНГАРИЯ, ГЪРЦИЯ, ГЕРМАНИЯ и ЛЮКСЕМБУРГ!!!
  НЕ НА ГЕННО МОДИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИЗМИ В БЪЛГАРИЯ!!

  Последният преди да напусне България да вземе Знамето!
 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Парите не миришат!

  Особено в ЕК.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на естествен балкански картоф
  *****
  Неутрално
 7. 7 Профил на къртик
  *****
  Весело

  Хехе, той като дойде къртика не пита. Ще ги разнесе из цяла Европа. Освен тези картофи да изяждат и къртиците. За какви пари става въпрос тук, бедна ми е фантазията. Хем никой не иска ГМО, хем се прокарват разрешения.

 8. 8 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  И двадесет комисии да обявят, че картофите не са вредни, лумпените ще продължат да настояват на тяхното си. Защото вЕрват и никакви факти не могат да разрушат вярата им

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 9. 9 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Доларокрация

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 10. 10 Профил на Netoleraliya?
  *****
  Разстроено

  Явно навсякъде интересът клати феса..отврат

 11. 11 Профил на Еа
  *****
  Неутрално

  Еврокомисията забравя какво прави - едно казва - друго става - http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2010/03/02/867139_brjuksel_razreshi_otglejdaneto_na_gmo_kartof/?ref=rss

 12. 12 Профил на BG
  *****
  Гневно  НЕ НА ГЕННО МОДИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИЗМИ В БЪЛГАРИЯ!!!!!!!

 13. 13 Профил на ей че го каза
  *****
  Неутрално
 14. 14 Профил на Пчелар
  *****
  Гневно

  ГМО ще унищожат ПЧЕЛИТЕ. Спомнете си какво е казал великият АЙНЩАИН по този въпрос?

 15. 15 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#14] от "Пчелар":

  Как да си спомним нещо, което не съществува?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 16. 16 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Да не се случи така, че еврокомисията да компрометира целия Европейски съюз. Хората вече не са невежи и значт, че ГМО са вредни и ще разорят всички земеделски производители. Това е понижаване на качеството на храната за сметка на ниската цена. Подобен престъпен компромис със здравето върви при диваците от Африка, но не и в Европа. ЕС започва бавно да се компрометира. Разорят ли се селяните от Ес нищо няма да остане. Само някои имат интерес от това и те се броят на пръсти.

 17. 17 Профил на зеления кум лисугер
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "ГУМАТА":

  С нищо не е доказано, че ГМО продуктите са по евтини или по високо добивни- ако това са качествата, които уж имат. Всичко е една игра по онази простичка формулка, която е унищожила толкоз много неща - ПАРИ , СТОКА, ПАРИ ПРИМ. Е и с допълнението - СЛЕД МЕН ПОТОП. Щом няма граждани в тази държава - да са ви сладки МУТАНТИТЕ

 18. 18 Профил на зеления кум лисугер
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "ГУМАТА":

  С нищо не е доказано, че ГМО продуктите са по евтини или по високо добивни- ако това са качествата, които уж имат. Всичко е една игра по онази простичка формулка, която е унищожила толкоз много неща - ПАРИ , СТОКА, ПАРИ ПРИМ. Е и с допълнението - СЛЕД МЕН ПОТОП. Щом няма граждани в тази държава - да са ви сладки МУТАНТИТЕhttp://fermer.bg/image/5333/1/ne-e-fotomontaj.html

 19. 19 Профил на Ганьо Мутантски
  *****
  Неутрално

  Твърдо "ЗА" ГМО и науката!!! Вие ли ще ми обяснявате, че ГМ картофа е вреден? Дето не знаете какво е ген Аз съм академик и ви казвам, че няма никакви проблеми. Направили сме и ГМ риби, ГМ прасета... Всичко ще подобрим. Това е науката!!! Това е прогресът на човечеството!!! Да живее ГМО !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK