Интернет пиратството може да струва на ЕС над 1 млн. работни места

Щетите в следващите пет години може да стигнат 240 млрд. евро

Интернет пиратството може да струва на ЕС над 1 млн. работни места

© Heino Kalis, Reuters
Бързият интернет стимулира още повече незаконното сваляне на файлове

Над милион работни места и до 240 млрд. евро ще струва интернет пиратството на ЕС през идните пет години, сочи ново проучване, оценяващо последиците от нелегалното сваляне на файлове. Според базираната в Париж консултанска група ТЕРА европейската музикална, филмова, телевизионна и софтуерна индустрия, взети заедно, през 2008 г. са генерирали общ продукт от 860 млрд. евро, а в тях пряко са били заети 14.4 млн. души. През същата година обаче 10 млрд. евро и 186 хиляди работни места са били загубени вследствие от онлайн пиратството, цитира проучването агенция "Ройтерс".


Ако тенденцията се запази - а засега рязкото увеличаване на нелегалното сваляне на файлове и усъвършенстването на пиратския софтуер сочи именно подобно развитие - 1.2 милиона работни места и 240 млрд. евро ще бъдат "изтрити" от европейската икономика до 2015 г., предупреждава ТЕРА.
В близкото бъдеще и дори сега през 2010 г. ще наблюдаваме по-висока скорост на пренос и по-широко разпространение на интернет, което обяснява защо ще се засили и пиратството, смята Патрис Жофрон, консултант в компанията. "Ако комбинираме тези елементи, очевидно последиците няма да се запазят на нивата от 2008 г.", твърди той.


Интернет пиратството засяга основно музикална, кино и телевизионна индустрия, както и съдържанието на платени видеосайтове. Тяхната продукция бива най-често незаконно сваляна на компютрите чрез специален софтуер, базиран на т.нар. P2P технология за обмен на данни между потребителите, като по този начин на практика се избягва полагащото се в конкретния случай заплащане.


Оттам идва и диспропорционалното влияние на пиратството върху индустриите, създаващи интелектуален продукт. От безконтролното "дърпане" на файлове най-много губят музиканти, актьори и продуценти.


Според Агнете Хааланд, председател на Международната федерация на актьорите, потребителите трябва да проумеят, че нелегалното сваляне на файлове има негативен икономически и социален ефект. "Трябва да сменим думата "пиратство", заяви тя пред репортери в сряда.


"За мен пиратството е като приключение, кара те да си мислиш за Джони Деп. Всички искаме да сме като него. Но става въпрос за криминално деяние, за това, че за други хора става невъзможно да се препитаваш с това, което работят", коментира Хааланд.


Според нейната организация един от най-лесните начини да се промени статуквото е въвеждането на по-строго европейско право в областта и прилагането на съществуващите закони срещу пиратството. "Европейският съюз трябва наистина да води напред и да попълни празнините в законите", заяви тя пред "Ройтерс". "Потребителите трябва да разберат, че няма да има какво да потребяват, ако правенето на пари от съдържание стане невъзможно", категорична бе тя.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  тези комуняги ще ебът мамата на европа .......

  в момента хората харчат маса пари за кино и концерти ,но тези се правят на ощипани ......

  заради интернет аватар спечели над два миларда и продължава да печели,защо на аватар не му пречи пиратството,защо на мадона и ю2 не им пречи пиратството да печелят милиони от концерти .......

 2. 2 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Потребителите трябва да разберат, че няма да има какво да потребяват, ако правенето на пари от съдържание стане невъзможно"

  Дрън-дрън - филмите стават все по-скъпи и по-тъпи (напр "Аватар", а музикалните еднодневки (напр. Лейди Гага) - все по-богати. Не ми се вярва да се откажат от 860 милиарда заради това, че (според тях) губят 240.

 3. 3 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Простотии, работните места се губят от високите налози, осигуровки и други ограничения на "социалните" европейски правителства.

 4. 4 Профил на -
  *****
  Неутрално

  Такава готина лъжа не сме чували от глобалното затопляне насам.

 5. 5 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 538 Весело

  До коментар [#4] от "-":

  Ма ти не знаеш ли, че "пиратите" са виновни и за затоплянето! Както и за големите земетресения тази година!

  Damnant quod non intellegunt.
 6. 6 Профил на VX
  VX
  Рейтинг: 516 Неутрално

  А на снимката Thermaltake Armor... Имам същата

 7. 7 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Весело

  заключението е елементарен трик да настроят хората едни срещу други и да пробутат ЛОБИСТКИТЕ си законопроекти като анти-кризисни мерки.

  чули сме много преуспели изпълнители от лакомия да роптаят срещу пиратството, но никой от тях не е фалирал или даже сериозно обеднял. може да е забогатял по-малко, но да е обеднял - не се е случвало.

  така че тия криви ракети да си заврат поръчковото проучване ... в дюзите

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 8. 8 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не се плашете.С интернет никой не може да излезе на глава.След Р2Р ще се измисли друг начин.Подобно Скайп, който винаги намира начин да осъществи връзката.. Другия начин е да се гласува за европейската Пиратска партия на следващите европейски избори.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 9. 9 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  абсолютни глупости.
  Сигурно въпросното 'проучване' е спонсорирано от BSA и разните там собственици и прекупвачи на права и прочие паразити по веригата автор - зрител/слушател/читател.
  БТВ досега почти не съм видял някой да пиратства произведения на европейската музикална, филмова и телевизионна индустрия.

 10. 10 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  "усъвършенстването на пиратския софтуер"...!?! WTF?
  ... т'ва да горазбирам, че съществува специален "пиратски" софт (т.е. софт за "пиратстване" ?!?, или че "пиратите" свалят незаконно софтуеъра и го ... усъвършенстват?!? (а после пак ли го "качват"?)?!?

  "1.2 милиона работни места и 240 млрд. евро ще бъдат "изтрити" от европейската икономика" ...?!?
  ... ИЗТРИТИ?!?...
  ... и къде ще отидат? Ще се анихилират с 240 млрд. атниевро? Ще отидат в ... американската или в азиатската икономика??? ... и само еврата ли ще отидат ... или и работните места???

  Колко много глупости в колко малко място...

  MAD in BG
 11. 11 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#8] от "Captain Shakespeare":

  Бе не знам как ще излезеш на глава когато те накарат да си сложиш един троянец както правят в Китай и тикнат в затвора всеки който криптира връзката.
  Свободата трябва да се отстоява иначе тежко ни.

 12. 12 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  Много повече от това е цената не само това което се краде, но и това което не се произвежда защото печалбите са малки. Ако някои си мисли, че е евтино и просто и че не ги засяга това много се лъже, сичко е във верига и като има някои които краде по нея сички страдат ...

  Пиратстването е кражба и трябва да се преследва до дупка и много години затовор да им доиде акъла.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 13. 13 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#1] от "capitalist":

  На Аватар не му пречи пиратството чушки с дръжки, в по малка степен защото не може да се гледа на домашна система но все пак това е много сложна и скъпа работа и трябва някои да плати за нея и ако не можеш да си позволиш не гледаи в краиа на краищата или си намери и работи повече за да можеш.
  Броенето на пари колко е направил не е в никакъв случаи колко им е печалбата и дълготраино се плащат с години тия продукции ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 14. 14 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#10] от "Huku":

  аз европейско не знам някой да сваля дали софтуер ,музика или филми .........99% от сваляниата са на американски софтуер ,музика и филми ......дори и да е вярно ,в което се съмнявам това изследване парите би трябвало да отидат в сащ ...

 15. 15 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#14] от "capitalist":

  ...демек пирастването на US софт, музика и филми (според теб) ще "прелее" мангизите в ... САЩ, (пак според теб???)

  MAD in BG
 16. 16 Профил на real
  *****
  Весело

  "Ред и дисциплина! Ред и дисциплина!"

 17. 17 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#15] от "Huku":

  Ако тенденцията се запази - а засега рязкото увеличаване на нелегалното сваляне на файлове и усъвършенстването на пиратския софтуер сочи именно подобно развитие - 1.2 милиона работни места и 240 млрд. евро ще бъдат "изтрити" от европейската икономика до 2015 г., предупреждава ТЕРА.
  ========================================
  демек това е откровенна лъжа .....

 18. 18 Профил на радка пиратка
  *****
  Неутрално

  А артистите не се ли жалват например ,че когато им излъчват филмите ги накъсват на всеки 20 мин. с по 10мин. реклами и художествения смисъл остава някъде между еволюиращите крилати дамски превръзки и поредното ножче за едно още по- гладко избръсване?Жалват се ама никой не ги пита тука.Лицемерие.И изкарват най-нахално хората престъпници защото не може да се изстиска допълнително още някоя капчица благ келепирец.
  И прави впечетление че тая комсомолска статия не е подписана и няма снимка?Активистката изглежда май нещо се е посмутила и е предпочела да сподели колективно неудобството ,че да и се падне по-малък дял.

 19. 19 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#17] от "capitalist":

  То, ако ще цитираме кое е лъжа, май ще трябва да започнем с "Над милион работни места и..."
  ...и да завършим с "..., категорична бе тя."

  MAD in BG
 20. 20 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да не забравяме че това че нещо е свалено "пиратската" не означава че би било купено така че да не си мечтят че ще получат автоматично тези 240 млрд-а ако успеят да спрат нелегалното сваляне. Това е поради причината че продукцията на поп-културата е 90 % фул оф шит и това че някой е свалил нещо от любопитсво не означава че ще даде пари за него.

 21. 21 Профил на Ами пречи.
  *****
  Неутрално

  Интернет помага на потребителите да отсяват стойностните неща от бозите - е от това е загубата, а не от самото пиратстваване. От това ги боли.

  Аз и сега си ходя по концерти ( ходил съм на повечето Рок концерти на големите групи в БГ.) и имам доста оригинални дискове. Ама докато не чуя музиката не знам дали си струва да се плати за нея. Да не говорим за хватката да сложат едно добро парче и да ти пробутат 9 бози покрай него.
  За филмите да не говорим - има филми които си ги чакам да излязат на кино и първо си ги гледам там (Аватар е един от тях.), нищо че ги има по торентите 1 месец преди премиерата в БГ. Да не говорим, че европейски филми (дори и по-старите и известни) е трудно да намериш в торентите, а и трябва да им търсиш субтитри, които после да прекараш през някоя преводачка.
  По-вечето от филмите не стават и за едно гледане - ама като го знаеш предварително - няма да се набуташ с билет за кино.
  Е това е проблема, за това е големия рев - не могат да ни лъжат с рекламите вече.

 22. 22 Профил на Anonymous
  *****
  Гневно

  Дневник, излагате се. Що за плоска поръчкова едностранчива статия сте публикували, не е във ваш стил.

 23. 23 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Числата са умишлено раздути. Общите загуби са много по-малки, защото спестените с "пиратство" пари не изчезват - потребителите ги харчат за други неща и се създават работни места в други индустрии. Има и други косвени ефекти - някои отрицателни, други положителни. Ето един анализ по темата, който не е платен от лобисти: http://pubs.doc.ic.ac.uk/piracy-and-innovation/

  Damnant quod non intellegunt.
 24. 24 Профил на за революция
  *****
  Неутрално

  Пиратството ограбва. Вярно е. Но големите компании ограбват потребителите жестоко. Примерно един филм го пускат първо по кината, после се продава на ди ви ди и накрая се разпространява по телевизиите с реклама. По колко пъти плащаме за един филм? Можеме ли да направиме рекламация за това че сме си дали парите за некачествен филм? Защо се гледат само интересите на корпорациите и на авторите на авторски права? Как ще обосноват цената примерно на аудио диск от 100лв? Едва ли всички пачета си заслужават парите. Да не забравяме, че така наречените автори доста плагиатстват и у нас и в чужбина. Един филм започна с репликата че " добрите художници копират, а гениалните крадат." . Същото се отнася и за софтуера. Продуктите на Майкрософт са прекалено скъпи и не бих казал, че са особено качествени. Пазара ще определи как ще се развиват нещата. Информационните технологии променят света и много неща ще се променят.

 25. 25 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Всичко е до ценообразуване. Да си го оправят.
  Сега на лейди гага клиповете от нокия мюзик център некъв онлайн на гсма ми е 79 евроцента или пенса, не е много, но не за Англия. За Бантустан нормалното ще е 79 стинки.
  Ама те са лакоми и искат да си кукнат с парчетата и да събират само лептата.
  Па и Европа какво толкова генерира, като авторски продукт та са закършили пръсти да се притесняват за пиратство?
  Всичко е 90% Холивуд и ЕлЕй.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 26. 26 Профил на Синята брада
  *****
  Неутрално

  Мяй най-вече проблем имат порно продуцентите,списанията им не се продават,дисковете и те ,нямат мрежа от киносалони и са го закършели много болезнено -от там респективно и тия които от тях се "спонсорират" за кампаниите си и същите дето тръбят,цитирам от статията:
  "....индустриите, създаващи интелектуален продукт. От безконтролното "дърпане" на файлове най-много губят музиканти, актьори и продуценти." хехехе

 27. 28 Профил на yradunchev
  *****
  Неутрално

  Коя е Агнете Хааланд? Не се сещам да съм я гледал в някой филм... Какво е снимала? Коя е тази международна асоциация на актьорите?!? Кой представлява тя? Кои актьори са асоциирани от нея? Аман от изкуствено създадени от корпорации "асоциаци", "фередации" и прочие, които претендират да говорят от името на разни групи. Ние доматите не ги ядем с колците, ние знаем кой плаща на световно известната актриса Агнете Хааланд да се изказва категорично от името на някакви медународни федерации.

  Актьорите да се замислят върху това кой ще използва изобщо услугите им през 2015... "Аватар" насочи индустрията в много опасна за тях посока. През 2015 филмовата индустрия няма да има нужда от актьори, за да снима филми. Просто няма да има нужда. Ще забравят за хонорарите, които взимат в момента. Джони Деп и Брат Пит ще снимат реклами в най-добрия случай. Ето това им е истинският проблем, с който трябва да се конкурират. Джеймс Камерън уби актьорската гилдия.

 28. 29 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Да ги пренасочат към производство на устройства, които плейват въпросните файлове

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 29. 30 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  Този проблен има една страна за която никой не говори и няма да бъде подета пт производителите на софтуер и хардуер!

  През последните 20 години хардуера става все по-мощен, по=лаком за памет, все по-зависим от "компанията" . Особенно игрите! Това ви кара да изхвърляте компютъра си и да купувате нов на всеки 1-2 години! После с минимални промени да купувате нов софтуер!

  Колко боклуци ни продаде еврейчето от Мсофт? То не бяха милениуми,2000, ХП ... да не говорим за "новите". Всички са пълни боклуци с десетки хиляди бъгове! Опити на слаби програмисти да работят в екип! Но ни ги продават! Как да сложа да речем СЕдмицата без да я видя. И не искам орязана ДЕМО версия, искам достатъчно време и ресурс!

  Искам да не ми ровят в компа и това да е заложено в уина и аз да съм го купил! Егати мисленето! Знаете, че могат да блокират уина веднага ако не си го купил - обаче не те ще те тормозят и ще плачат, но изкат да те контролират и се правят на луди --- защото ако минеш на друга ОС те испускат или е по-трудно!

  аиде стига!

 30. 31 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Аз пък казвам, че една МП3-ка няма нищо общо с оригиналното парче. Тя е орязана, компресирана и т.н. Все едно да ми кажат, че една репродукция на Мона Лиза има общо с оригиналната картина.

 31. 32 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Преди няколко дена ходих на кино /Алиса/ и задрямах по средата на филма и си загубих времето. Ако го бях изпиратствал, щях да си спестя 1.5 ч. ... И ще пиратствам докато не се въведе и в тази шибана Европа практиката да можеш да върнеш закупен продукт ако не ти харесва и си вземеш парите обратно! 32. 33 Профил на :)
  *****
  Весело

  АБЕ ДНВНИК, КВИ СА ТИЯ ГЛУПОСТИ БЕ? КВА Е ТАЯ СТАТИЯ?

  ЗА ДА НЕ СИ ЗАГУБЯТ РАБОТАТА ДАЙ ДАНЪК, ДА СМЪКВАМЕ А?

  ДАЙ ДА ВКАРАМЕ ПОЛОВИН ЕВРОПА В ЗАТВОРА ЗА НАРУШАВАНЕ НА "АВТОРСКИ ПРАВА" САКЪН ДА НЕ СЕКНЕ ДАЛАВЕРАТА НА 2-3 ЕВРЕЙСКИ ЛОБИТА В ЕС!

  АРЕ У КУРЕЦ, И ВИЕ МЕДИЯ СЕ ВОДИТЕ!!!

 33. 34 Профил на :)
  *****
  Весело

  "Потребителите трябва да разберат, че няма да има какво да потребяват, ако правенето на пари от съдържание стане невъзможно", категорична бе тя."

  ----------------------------------------------------------------------------

  Ми няма да ПОТРЕБЯВАМ бе, тъкмо ще ни отъвете от боклуците дето ги бълвате постоянно!

  Бтв. аз и сега не потребявам, ГЛАВНО СВАЛЯМ И ТРИЯ ПОСЛЕ, ЩОТО 99,9% Е БОКЛУК!

  МАМ#А ВИ НАГЛА ...

 34. 35 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#25] от "Десен":

  Междувпрочем имаше много европеиски компании и филиали на ЛА компании, които участваха в производството на авторски продукти които не отселяха точно заради пиратстването на продуктите и нуждата от свиване на персонала ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 35. 36 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#30] от "koko":

  Ами какво да правим като сички крадът, поради тази причина повече и повече ще има SаS и hardware lock, за да може да се съберат парите по един или друг начин, което от друга страна забавя развитието на нови продукти ама кво да се прави нали и програмиститев трябва да ядът.
  Явно че нищо не ряазбираш от ИТ и си мълчи за другото, единствено ненаписания софтуер няма бъгове ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 36. 37 Профил на коко
  *****
  Неутрално

  До Малоумника от 36 иванчо безродника!

  САмо за сведение на останалите. Когато работех като програмист професията не беше позната още!Работил съм с години в ханиуел като водещ програмист ! ТАкива като 36та са ми ясни от 30 години - празноглави раздувки! Толкова лекции съм прочел, че направо ми е обидно от безродниците дето учиха недоучиха и се правят на програмисти по света!

  Бъгове имате в главите малоумници, затова сте в америка и другаде! Слугински ви е манталитета и няма да се оправите!

  Относно хардуерните тапи - толкова защити съм свалил, че нямат чет от 30 години. Заточвайки от BASE II лазарните дупки и стигайки днес до един два крака ! Изобщо не ме плашите! Хляб от недоволни хора няма да ядете! Такива ... като тебе пишат back doors и ровят в частния живот на хората! Това е подло и тези хора се наричат ПОДЛЕЦИ или - ЕВРЕИ!

  Но отклонихме се от темата - "Кой ще ни спаси от бездарните програмисти и гадните менаджери?". Те ще пишат бездарен софтуер - ние ще го ползваме и ще им се смеем!
  Нито една апликация в уинна не работи при средно и голямо натоварване - качете на ексел 100 000 пълни клетки и .......!!!!!! ще видите!!!

  Какви пари за програмисти - помислете ако лекарите имаха толкова бъгове!!!

 37. 38 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#37] от "коко":

  Пич споко радвам се за теб, само забравяш едно много просто нещо софтуера става много по слoжен в магнитути секи път като илиза нова генерация, това което си правил преди 30 години няма нищо общо с това което правим сега, ама нищо, да не говорим че ващо покоение бяхте тези които твърдяха че компютрите са само за избраните ... (може да не съм бил жив тогава, но съм чел и запознат бая добре с историята на "CS".
  Също надявам се че имаш идея че ако се прави регресия на софтуера ще струва цяло състояниое и просто никога няма да излезе ...
  Значи ако искаш над 10^5 cells си земи база данни и си работи там, междувпшрочем грешна ти е информацията Excel се тества на 65К rows, няма значение колко клетки само дълбочина, а сети се защо ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 38. 39 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#37] от "коко":

  Значи каквото и да говориш нещата вървят към SaS, prop hardware etc, за да можем да ти врътнем кранчето като не плащаш, да не могжеш да керадеш knowhow, и за да можем да държим цените надолу трябва да можем да правим datamining тва е, като не ти харесва не купуваи ..., но и не кради защото много хора хранярт семеиства от този бизнес и бая си загубиха работата точно заради кражбите на лицензи, SFO е абсолютния пример какъв е ефекта ...
  Не знам какъв lead си бил, но ако си бил такъв трябва да имаш авторски права и residuals ама маиче си бил просто иака машинописка ... не архитект, и затова си толкова озлобен към индустриата, сори пич ... honeywell не е върха на сладоледа ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 39. 40 Профил на IA
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "ivanchoLA":
  До коментар [#39] от "ivanchoLA":

  дуде и 100 поста да напишеш няма да промениш факта че повечето девелопери сте некадьрници, факт.


 40. 41 Профил на До IvanchoLA
  *****
  Неутрално

  Иванчо, явно си си изкарвал париците като софтуерен дистрибутор, те май са единствените дето страдат от намалените приходи. Аз съм твърдо за пиратството и ще ти кажа защо: защото предварителното прибиране на пари за доставяне на продукт, от който потребителите изскат само една част е злоупотреба с монополно положение.

  Пример: албум с една смислена песен и 10 още като пълнеж пиратството урегулира пазара, в момента има сайтове, от които ЗАКОННО и ЛЕГАЛНО (едно и също) можеш да си купиш САМО ТАЗИ ПЕСЕН. Както се вижда в случая, пиратството урегулира пазара и помогна на потребителите да получат това, за което си плащат парите.

  Втори пример: Междузвездни войни, Епизод 1. Лукасфилмс имаха план за разпространението - сега в щатите, след 2 месеца в Европа (ама западна), послед Китай, Япония, Индия и т.н. България беше оставена за 9 месеца след всички останали. Какво се случи? На втората седмица имаше пиратски копия. На Втория месец имаше DVD-rip. Какво стана когато филма дойде тука? Повечето хора вече знаеха какво е и отидоха да го гледат само още веднъж, просто да разберат дали е толкова зле, колкото беше наистина (по-скоро не това което очакваха). Какво се случи с Епизод 2? Много просто - Лукас направи добър филм. И обяви ЕДНА ДАТА ЗА ПРЕМИЕРА за целия свят. Я-я-я-я - можело. И потребителите пак спечелиха.

  Общо взето врякат тези, които могат, Металика, Мадона и др. Знаеш ли как са уредени авторските права в Белгия (един познат ми го разказа)? От продаден диск изпълнителя получава 0,5 евро (да 50 ЕВРОЦЕНТА!!!). После ми разказвай кой губи, авторите или паразитите върху тях.

 41. 42 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 466 Весело

  Този доклад почива на измамни статистически трикове... Четете и търсете информация... Интернет затова им бърка на мнозина в здравето! Защото СВЕТКАВИЧНО разпространява ВСЯКАКВА информация!..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK