Интернет пиратството може да струва на ЕС над 1 млн. работни места

Щетите в следващите пет години може да стигнат 240 млрд. евро

Интернет пиратството може да струва на ЕС над 1 млн. работни места

© Heino Kalis, Reuters
Бързият интернет стимулира още повече незаконното сваляне на файлове

Над милион работни места и до 240 млрд. евро ще струва интернет пиратството на ЕС през идните пет години, сочи ново проучване, оценяващо последиците от нелегалното сваляне на файлове. Според базираната в Париж консултанска група ТЕРА европейската музикална, филмова, телевизионна и софтуерна индустрия, взети заедно, през 2008 г. са генерирали общ продукт от 860 млрд. евро, а в тях пряко са били заети 14.4 млн. души. През същата година обаче 10 млрд. евро и 186 хиляди работни места са били загубени вследствие от онлайн пиратството, цитира проучването агенция "Ройтерс".


Ако тенденцията се запази - а засега рязкото увеличаване на нелегалното сваляне на файлове и усъвършенстването на пиратския софтуер сочи именно подобно развитие - 1.2 милиона работни места и 240 млрд. евро ще бъдат "изтрити" от европейската икономика до 2015 г., предупреждава ТЕРА.
В близкото бъдеще и дори сега през 2010 г. ще наблюдаваме по-висока скорост на пренос и по-широко разпространение на интернет, което обяснява защо ще се засили и пиратството, смята Патрис Жофрон, консултант в компанията. "Ако комбинираме тези елементи, очевидно последиците няма да се запазят на нивата от 2008 г.", твърди той.


Интернет пиратството засяга основно музикална, кино и телевизионна индустрия, както и съдържанието на платени видеосайтове. Тяхната продукция бива най-често незаконно сваляна на компютрите чрез специален софтуер, базиран на т.нар. P2P технология за обмен на данни между потребителите, като по този начин на практика се избягва полагащото се в конкретния случай заплащане.


Оттам идва и диспропорционалното влияние на пиратството върху индустриите, създаващи интелектуален продукт. От безконтролното "дърпане" на файлове най-много губят музиканти, актьори и продуценти.


Според Агнете Хааланд, председател на Международната федерация на актьорите, потребителите трябва да проумеят, че нелегалното сваляне на файлове има негативен икономически и социален ефект. "Трябва да сменим думата "пиратство", заяви тя пред репортери в сряда.


"За мен пиратството е като приключение, кара те да си мислиш за Джони Деп. Всички искаме да сме като него. Но става въпрос за криминално деяние, за това, че за други хора става невъзможно да се препитаваш с това, което работят", коментира Хааланд.


Според нейната организация един от най-лесните начини да се промени статуквото е въвеждането на по-строго европейско право в областта и прилагането на съществуващите закони срещу пиратството. "Европейският съюз трябва наистина да води напред и да попълни празнините в законите", заяви тя пред "Ройтерс". "Потребителите трябва да разберат, че няма да има какво да потребяват, ако правенето на пари от съдържание стане невъзможно", категорична бе тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK