Константин Димитров: ЕК оценява високо обвиненията срещу бивши министри

Константин Димитров

© Красимир Юскеселиев

Константин Димитров



Докладът показва, че има напредък в областта на борбата с корупцията, организираната престъпност и в първите стъпки на провеждане на една съдебна реформа. Това заяви на прескоференция в Брюксел заместник-министърът на външните работи Константин Димитров по повод доклада на Европейската комисия за съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност в България.


Димитров посочи, че в същото време този доклад ясно посочва какви са допълнителните очаквания на комисията. По думите му това са всъщност преди всичко очаквания на българските граждани, за това какви трябва да бъдат следващите стъпки както на правителството, така и на другите институции, ангажирани за това в България да се възстанови върховенството на закона, да се наложи усещане за справедливост и да се прекърши гръбнака на организираната престъпност и корупцията по високите етажи.


Според него особено високо от ЕК се оценява факта, че има повдигнати обвинения срещу най-малко двама бивши министри, бивши членове на българския парламент и един директор на държавна агенция. "Това е нещо, което до юли 2009 г. не беше факт", подчерта той.




По думите на Димитров Брюксел оценява високо и факта, че за първи път България участва пълноценно в елемента сътрудничество на механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи. Тоест, информацията в доклада е колкото на базата на факти и изводи на самата комисия, толкова и на подаване на наши собствени изводи и факти от септември до март.


"В този смисъл на думата, ние сме равностоен партньор на комисията", каза Димитров. Той допълни, че този механизъм за сътрудничество и взаимодействие е напълно полезен за реформите в България и за усещането на гражданите, че в тази област МВР, Министерството на правосъдието, мнозинството в парламента и главна прокуратура - правят всичко необходимо за да изведат България от "зоната на здрача" в областта на престъпноста и корупцията.


"Ясно е казано, че има политическа воля", коментира още зам.-министърът, като допълни, че тя трябва допълнително да се материализира и чрез активното включване на съдебната система за реализация на целите на страната и намеренията които ЕК иска да реализира чрез този механизъм. Очевидно е, че нуждата от прогрес е преди всичко в съдебната система, в тясно сътрудничество с органите на изпълнителната власт, подчерта той.


Очевидно е, че това не се прави, каза Димитров на въпрос дали съдебната система трябва да спре да се оплаква от политически натиск, защото за разлика от други доклади този не съдържа критика, че магистратите са под натиска на политиците. "Тя действително е оставена да работи независимо съгласно мястото й в конституцията", категоричен беше той.


На въпрос какво очаква от съдебната система до следващия доклад Димитров заяви, че не бих искал да изземва функциите на други институции, които по същество могат да говорят за това какво трябва да се направи, .

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Браво
  *****
  Неутрално

  Как ли пък високо ще ни оценят ако ги избесим направо!

 2. 2 Профил на RUI
  *****
  Неутрално

  Оценките на ЕК няма да спасят държавата от фалит. Ако оценките на ЕК са на хартиен носител да си наврат отзад.
  Този на снимката за първи път пуска кьорфишек, хайде хаирлия да му е. И него ще го пуснем в цирка.

 3. 3 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Из доклада:"Към момента се разследват няколко случая на корупция на високо равнище.
  Неотдавна бяха повдигнати седем обвинения, но в две важни дела за измама,
  които се разглеждат от съда, все още има сериозни забавяния. От юли 2009 г.
  не е докладвано за присъди по дела за корупция на високо равнище"
  Из изявлението на зама:"Според него особено високо от ЕК се оценява факта, че има повдигнати обвинения срещу най-малко двама бивши министри, бивши членове на българския парламент и един директор на държавна агенция. "Това е нещо, което до юли 2009 г. не беше факт", подчерта той".
  Та какво оценява високо комисията???

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 4. 4 Профил на Американчо
  *****
  Неутрално

  Същите тези министри, които бяха подкрепени от ЕС и САЩ, умишлено оставени да си правят каквото си искат, за да може да оказват политически и икономически натиск върху Българската политика. Сега когато ни направиха страната на нищо, се сетиха. ЕС и САЩ трябва да поемат своята отговорност, за съсипването на Българската икономика и за подкрепата и умишленото корумпиране на Българските правителства през последните 20 години. Спомнете си топлия прием който направи Дж. Буш младши на Станишев, точно когато примката около нашия екс. министър беше добре стегната, за да не падне предсрочно.

 5. 5 Профил на Xopx
  *****
  Неутрално

  Това лице Димитров не е ли от ДСБ? Другарят Костов кого лъже после, че не били управляващи?!

 6. 6 Профил на свестен човек и професионалест
  *****
  Неутрално

  К. Димитров е изключително честен, праволинеен, умерен и интелигентен човек. Вярваме му много.
  Точен и прецизен във всяко дума.

 7. 7 Профил на kostadin_ziev
  kostadin_ziev
  Рейтинг: Любопитно

  Сега е времето за общтесвен натиск варху садебната система, нека магистратите разберат, 4е не седят над обикновените граждани и закона .

 8. 8 Профил на Американчо
  *****
  Неутрално

  Продължение [#4] от "Американчо":

  .. и знаете ли защо катурнаха накрая светата троица, чрез спиране не евро парите? Защото се заиграха с руснаците и хоп им го на тресоха. Както виждате винаги ама винаги в ущърб на Българските интереси.

 9. 9 Профил на Николчо Дем...
  *****
  Неутрално

  Оценката на ЕС за съдебната ни система е ГРУБА намеса в нейната работа.Тази оценка е политически мотивирана.Жалко,че Европа е родината на ДЕМОКРАЦИЯТА.Да похвалиш съдебната ни система,че имало обвинения срещу трима бивши министри е арогантен натиск ктъм българския съд.Надявам се,че нашето правосъдие е запазило чувството си за отговорност и независимост,за да отговори по подвходящ начин на тези западни "демократи".Защ те не дават тревожна оценка за италанското правосъдие,което е подложено на арогантен натписк от Берлускони?

 10. 10 Профил на Карина
  Карина
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Реформата трябва да дойде от законодателя, стига да имат визия за нея и да умеят да се вслушат в гласа на разумните хора в системата





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK