Докладът на Брюксел: Има воля, няма резултат

Съдебната система обира критиките на Европейската комисия

Марк Грей

Марк ГрейСъдебната система е главен адресат на критиките в техническия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност. Документът, който не съдържа политически, а само експертни оценки, беше представен вчера в Брюксел.


"Докладът отразява продължаващо слабите резултати на съдебната система да разследва, преследва и отсъжда по случаите на корупция на високо ниво и организирана престъпност", заяви говорителят на комисията Марк Грей.


Коментарите в България бяха в стил "доволни сме, че Брюксел оценява волята ни за реформа, съдебната система трябва да се постарае повече". Висшият съдебен съвет (ВСС) и Министерството на правосъдието за първи път реагираха на евродоклад с писмени изявления, а не с брифинги на живо.
За поредна година ЕК коментира липсата на достатъчно присъди по знакови дела и особено факта, че нито един високопоставен служител не е осъден за корупция от юли 2009 г. досега. Нов критичен елемент е скандалът за търговия с влияние във ВСС, свързан с Красьо Черния, който според Грей "подкопава репутацията на цялата съдебна система".


Коментира се и "липсата на отчетност" на главния прокурор и оценката е по повод на делото, спечелено в Страсбург от вдовицата на убития прокурор Николай Колев. Документът споменава и убийството на Боби Цанков през януари 2010 г. За разлика от черновата на доклада в крайния му вариант Цанков не е наречен "ключов свидетел по дело за организирана престъпност", а само "евентуален свидетел по важно дело".


За втори път Еврокомисията предупреждава, че съществуващата съкратена съдебна процедура е довела до "неоправдана снизходителност" по дела, при които обвинението е било напълно подкрепено с доказателства.


Според зам. вътрешния министър Веселин Вучков ЕК е оценила положително промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда по-строг регламент за намаляването на наказанията при съкратеното съдебно следствие.


Предупреждение е отправено и към държавната администрация, управляваща европейските фондове. От нея Брюксел очаква "по-бързи и подробни проверки по притесненията, изразени от комисията, за нередности, конфликт на интереси и измами".


"България трябва да засили административните усилия да избягва нередности в обществените поръчки", както и да промени закона, така че да гарантира ефективна защита срещу измами и корупция при търговете, настоява ЕК.


Българските власти са показали напредък в следването на препоръките на Еврокомисията най-вече за създаването на допълнителни съвместни екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата за разследване на тежката организираната престъпност. Брюксел оценява положително и промените в Закона за конфликт на интереси и НПК.


Поправките в кодекса минаха трудно през правната комисия в парламента и предстои да бъдат гласувани в пленарната зала. Докладът отчита, че предложените промени в НПК са "подобрения", защото ще осигурят по-кратки и ефективни разследвания и съдебни производства.


Похвално според Еврокомисията е, че ВСС следи делата от обществен интерес, но това не е довело до ускоряването им. Брюксел не дава никаква оценка, а само споменава проектозакона за конфискация на незаконно придобито имущество. Промените, които предвиждат отнемане на имоти без присъда, вече бяха разкритикувани от Венецианската комисия към Съвета на Европа.


"България е започнала многобройни важни инициативи, които показват воля за реформа и нарастващо осъзнаване на нуждата от значителни и амбициозни реформи", каза говорителят на комисията Грей.
Доста по-критична е оценката за Румъния. Според Брюксел реформите там са се забавили в последните шест месеца, а резултатите в съдебната реформа са ограничени.


В северната съседка също се бавят делата за корупция на високо ниво, а санкциите на съда са "непоследователни и твърде леки". И в двете страни остава да се свърши доста работа и това трябва да е национален приоритет, посочи Марк Грей. Комисията препоръча на България "да засили усилията за дълбока реформа на съдебната система".


Според Грей ЕК има добро сътрудничество и открит диалог с правителствата в София и Букурещ и "те смятат, че механизмът за проверка има позитивен принос". "Продължителността на наблюдението на съдебната система и борбата с корупцията зависят не от Европейската комисия, а от България и Румъния. Брюксел не отговаря за реформите - те са в ръцете на двете страни", каза говорителят.Похвали и критики


+ Предприети са важни стъпки за реформа, което е похвално, но усилията трябва да се разширят
+ Създадени са допълнителни съвместни екипи за разследване на тежката престъпност и измамите с еврофондовете
+ Предложени са добри промени в Закона за конфликт на интереси и Наказателно-процесуалния кодекс
+ Предприета е структурна реформа в НАП и митниците


- Съдебната система показва все така слаби резултати в преследването и присъдите за корупция на високо ниво и организирана престъпност
- Търговията с влияние във ВСС вреди на репутацията на цялата система
- Администрацията не е достатъчно активна в разкриването на нередности, конфликт на интереси и измами с еврофондовете
- Липсва отчетност в институцията на главния прокурорМнения


Кристалина Георгиева, еврокомисар
В България темата засяга добруването на хората. Това си е наша тема. Това, че Европейската комисия прави доклади по нея, помага на хората в България и дава възможност на институциите да търсят начини да работят едни с други. Добре е, че имаме тласък по тези теми. Винаги и за всяко нещо трябва да се питаме каква е ползата за нас. От докладите има полза, защото никой не би казал, че не иска работеща съдебна система. Като си свършим работата, тогава ще отпадне механизмът за наблюдение. Важно е да се стъпи здраво на педала.


Бойко Борисов, премиер, изявление от Катар
За наше най-голямо съжаление на България й трябва този мониторингов доклад. Докато не ни се посочи отвън нещо с пръст, ние не го правим. Нашият доклад е много по-добър, отколкото на Румъния. Това не се е случвало от три-четири години. В доклада ясно се казва, че има политическа воля, мерките, които се предприемат, ще доведат до резултат. След като са ни приели с тази нереформирана съдебна система, сега те трябва да бъдат водещи в реформирането й. Обръщам се към колегите от съдебната система да прочетат всички упреци. Ясно се посочва, че правителството има воля, така трябва и те да предложат на нас и на Брюксел план, който да изведе съдебната система от това във всеки доклад тя да бъде сочена с пръст. Ако искат сега да напишат писмо до Барозу и Брюксел, да поискат да им се извини.


Съобщение на Министерството на правосъдието
Удовлетворени сме от насърчението да продължим похвалните реформаторски усилия, които да се превърнат в национален приоритет. Едновременно с това имаме ясното съзнание за позицията на Европейската комисия, намерила място в доклада, че значимостта на усилията би могла да се оцени едва след като бъдат приложени... В междинния доклад за напредъка на България ЕК отбелязва "значително развитие" за страната в последните шест месеца.


Становище на Висшия съдебен съвет
Висшият съдебен съвет оценява доклада на ЕК относно напредъка на България като обективен, реалистичен и коректен. Значително място е отделено на случая "Красимир Георгиев". Коректно е отбелязано, че липсата на правно основание е попречило за дисциплинарни мерки спрямо двамата членове на ВСС. След окончателното приключване на дисциплинарните производства срещу магистрати, уличени в контакти с Георгиев, ще бъде изготвен задълбочен и всеобхватен анализ по случая.


Сергей Станишев, лидер на БСП
Немалка част от положителните констатации в доклада се основават на усилия, започнати от предишното правителство. Висока оценка получават работата на създадения при предишното правителство инспекторат към Висшия съдебен съвет, както и съвместните екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата. За да се постигне ново качество на борбата с организираната престъпност и корупцията, е необходимо реално взаимодействие между правителство, прокуратура, следствена служба и съдебна система, а не конфронтация и война, каквато вицепремиерът Цветан Цветанов налага като стил на говорене и като заплахи към съдебната система.


Христо Бисеров, зам.-председател на ДПС
Доволни сме от отчетения напредък, но прави впечатление, че се отчита липсата на конкретен, измерим и съществен резултат.


Константин Димитров, зам. външен министър
Докладът показва, че има напредък в борбата с корупцията, организираната престъпност и в първите стъпки на една съдебна реформа.
Особено високо се оценява фактът, че има повдигнати обвинения срещу най-малко двама бивши министри, бивши депутати и един директор на агенция. Ясно е казано, че има политическа воля. Очевидно е, че нуждата от прогрес е преди всичко в съдебната система.


Весела Чернева, говорител на външното министерство
Министерството на външните работи констатира, че заключенията и препоръките на междинния доклад на ЕК вярно отразяват както прогреса, така и необходимостта от допълнителен напредък в изпълнението на критериите, заложени в механизма за сътрудничество и проверка. В доклада се признава категорично политическата воля на правителството, произтичаща от ясния мандат на българските граждани за борба с престъпността и за реформиране на правоприлагащите органи. Отбелязваме със задоволство, че за първи път от 2007 г. текстът на доклада е резултат от едно действително равноправно взаимодействие в обмена на данни и изводи между българската страна и ЕК, а не само механизъм за контрол на Брюксел над София, каквато е била практиката до юли 2009 г., предопределена от действията на тройната коалиция. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 770 Неутрално

  "съдебната система да разследва, преследва и отсъжда "

  От тези първото и второто са работа на полициата и рпокуратурата.
  Да не се прави Борисов на малоумен, как правителството само го хвалели.

 2. 2 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  Само забележете! Кои са най-бедните страни от ЕС и кои успяват да се справят с кризата въпреки първоначалните трудности! Държавите с висока корупция затъват а тези с ниска изплуват! Сами си правете извод колко основен фактор за развитието на всяка нация е корупцията!

 3. 3 Профил на СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО
  *****
  Весело

  Вместо да го изпичват, май ще трябва да си назначава СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО.... Президента, де.....

 4. 4 Профил на Марк Пей
  *****
  Неутрално

  Доклади, доклади , доклади....Каквото им поднесат от тук Центъра за изследване на демокрацията - на тяхна хранилка , Отворени общества и прочие / известно на каква хранилка /.
  Който се е сблъсквал с начина на работа на ЕК - ясно му е как се пише един доклад за БГ. И как се проверява достоверността на инфото от БГ към Брюксел. Че има проблеми в БГ - и още как, и то какви !
  Не доклади, а пазари, износ, работни места - това трябва на България.
  Интересно защо не коментират поради какви причини Румъния не иска и да чуе повече за Механизъма за проверка и контрол и прочие бумаги и защо го счита за лишен от смисъл ?

 5. 5 Профил на неприятно
  *****
  Неутрално

  Защо да няма резултат- пазарът отворен, германците продават своите машини, а ние правим чушки и домати. Ама не съвсем. Корупцията ще си остане системен проблем поради маргинализирането ни като икономика и невъзможността да осигурим работа на цели региони.
  Липсва водеща индустрия, а туризма е пълна заблуда.

 6. 6 Профил на Didi
  *****
  Неутрално

  "Докладът на Брюксел: Има воля, няма резултат" - А трябва да е "Има думи, няма дела - нищо ново"

 7. 7 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Правилното е -НЯМА воля, НЯМА резултати! Тия от Брюксел идиоти ли са или се правят!?

 8. 8 Профил на Маркт плац
  *****
  Неутрално

  Брюксел, Мрюксел - не се ли хванем ние у ръце и си решим нашите въпроси - всякакви чиновници, които и хабер си нямат какво става в България по същество, ще си се упражняват в писаници. И тук в телешки възторг ще чакаме какво ще кажат от Брюксел.....
  Българи, всичко е в наши ръце . Сами трябва да си оправим държавата.

 9. 9 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#2] от "Варненски":

  Това трябва да го забележат всички българи! Корупцията е това, което убива всичко, смачква просперитета, подменя вота на хората и ги обрича на мизерия! Точно поради тази причина последните две правителства загробиха страната! Милиардите са маловажни на фона на "невидимите" щети, които корупцията нанася!

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Възторгът от Брюкселските думи е от това, че е относително независима оценка, за разлика от медиите тук.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на ХАХА
  *****
  Неутрално

  Играли сме добро, але сме немали шансе)))).

 12. 12 Профил на зума
  *****
  Неутрално

  Драги ми Тони - №10, не ти пожелавам да се заровиш в разправии с евробюрократите, за да разбереш как се готви един доклад за БГ......Независимите оценки си ги знаем и ние.По-добре от тях.
  Форумците правилно загатват - не са ни нежни оценки, а битка на дипломацията и политиците ни за пазари , за пренасочване на еврофондове , щото нивото на корупция и в други държави в ЕС е не-по ниско от нашето, ама на тях не им спират кинтите.
  Просто не ги броят за "онези", българите.
  А защо е така - това е друга бира.Така си постиламе.

 13. 13 Профил на Анализатор
  *****
  Неутрално

  Има воля да декларира, но не и да реализира!

 14. 14 Профил на temida
  *****
  Неутрално
 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Драги ми Зума, примера ти за евробюрократите щеше да е коректен, ако тукашните бюрократи-докладчици бяха на друго ниво. Макар и бавни, повърностни и тромави, евробюрократите не са зависими от тукашни псевдовеличия и медийните им изяви и власт. Затова всеки един евродоклад е в пъти по-обективен от която и да е родна медия.
  А това, че трябва да се работи не го изключвам по никакъв начин, разбира се. Просто от време на време трябва да знаеш докъде си стигнал, за да знаеш в правилната посока ли вървиш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на Некой Да Е Виждал Корупция Нема Такова Нещо
  *****
  Весело

  Немало било резултат ?!
  Абе не сте ли чували, че липсата на резултат е също резултат?!
  От специфичен тип разбира се.

 17. 17 Профил на кукер
  *****
  Неутрално

  Корупцийо, ша тъ борим ! Къш !

 18. 18 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Марк Пей":

  Пазарите, вноса, износа и тн., които си споменал, няма да донесат никакво добруване в България, ако продължават да се дирижират от същите мутри. Давам ти прост пример - идва голям инвеститор и стро да кажем хотел. Чудесно, голям хотел, големи печалби, големи данъци. Ако бяхме нормална държава, от общината щяха да го накарат и да помогне малко за инфраструктурата около хотела си. Реално той плаща подкуп на Диков или местния му еквивалент, за да го построи, после плаща на данъчните, за да му приемат силно занижените печалби и на някой отгоре, за да не го пипат. Кой печели - инвеститорът и 20 тлъсти местни шарана. Съжалявам, но за да се оправим първо трябва да се справим с корупцията. Много ми се иска България да можеше да се справи сама, но очевидно не може и трябва ЕС да ни стъпи на врата, дори и с повърхностни и неверни доклади. По-добре е от нищо.

 19. 19 Профил на Musashi
  *****
  Неутрално

  Риба е, ама е цаца!

  Цаца е, ама е риба!

  Риба е, ама е цаца!

  Цаца е, ама е риба!

 20. 20 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  Колкото по-малко комунистическа е една държава, толкова хората живеят по-добре, корупцията е по-малка, законността се спазва по-добре. Вече не сме червени като до преди няколко месеца, но пак розовеем тук-там. Все още има путиновци, от които зависят много неща.
  Нуждаем се от хора като Костов и Дянков. Да кажем не на путиновците, да ги изритаме от всички власти. Да не купуваме вестници като труд и сега, издавани от путиновци, да не гледаме телевизии на путиновци. Да покажеме нашето пренебрежение към гоце и подобни нему.
  Това е пътят, който трябва да следваме неотклонно! Другият път е към преизподнята и загиването на нацията.

 21. 21 Профил на bahzi!
  *****
  Неутрално

  ФЕНОМЕНА ИЗБИЛ РИБАТА ПАК!
  И НЯКОИ ЗЪБ НА ПРИАТЕЛКАТА СИ
  ЗАТВОРА ТЕ ЗОВЕ! ФЕНОМЕН!

 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това е understatement!
  Има и още:
  Има население, но няма народ
  Има територия, но няма държава
  Има съд, но няма законност
  Има полиция, но няма сигурност
  Има пари, но няма благоденствие

  Това тука е България, тука просто е така.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 23 Профил на Santos
  *****
  Неутрално

  Интересно, дава ли си някой сметка колко дълго ще продължи недоволството на Европейската комисия от състоянието на съдебната ни система? Година, две, три? Или ще започнат паралелни процеси както този за Борилски във Франция или този за германските „авери” на Николов и Стойков? В съдебната ни система работят много превъзходни и честни юристи, но те са като младите учени в БАН – смачкани от сектата на тези, които с помощта на такива като Красьо Черния са заели важните постове. Само че какво ще стане, ако от Брюксел препоръчат на европейските съдилища да не се признават на територията на ЕС присъди, издадени от български съд? Защото отиваме точно натам.

 24. 24 Профил на Гицка
  *****
  Неутрално

  Този на снимката подслушва с Лявото си ухо.

  Бъдете бдителни!

 25. 25 Профил на Az be az
  *****
  Весело


  Егаси кодоша-родилни болки има,ама бебето...ЙОК!
  Така казва батко Грей...

 26. 26 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "Santos":

  Ще стане по-добре защото поне минимално количество българи ще получават справедливост.

 27. 27 Профил на Чочко
  *****
  Неутрално

  Ако не впрегнем съдебната система, и правоохранителните органи да работят както трябва, винаги ще сме си в криза и пезпаричие, каквито и други мерки да се взимат.Престъпноста и корупцията задушават истинската икономика и не позволяват на способните да се развиват, което е и причината за мизерията ни вече 20 години. До кога ще ни го набиват в главите и европейците, а ние ще лапаме мухи и ще се правим на многознайковци...?

 28. 28 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Общо взето докладът цитира баба ми - "важното е, че сте добри по душа".

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#29] от "КУЛТУРА":

  Статията - ОК, само не мога да разбера защо затлачваш дискусията с нещо, което е съвсем извън темата?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 31. 31 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Има воля, няма резултат"
  Някои работи просто не стават с напъване. Напразни усилия на любовта, другояче речено.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 32. 32 Профил на урунги
  *****
  Любопитно

  много упорити психопати на едно място - е тва е нашата родина

 33. 33 Профил на до администраторите
  *****
  Неутрално

  Определено има някакъв проблем със системата за гласуване. Пример - резултат одобрение 4 от 6, кликам + и се получава 3 от 9. Дори никой друг освен мен да не е бил гласувал междувременно положително, резултатът би трябвало да бъде 5 от 9.

 34. 34 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 760 Весело

  До коментар [#33] от "до администраторите":

  Проста сметка: 4/6 + 1/1 =5/7 от твоя вот и два отрицателни 3/9

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на Бай Петко
  *****
  Разстроено

  Борисов и Цветанов действайте! Дадохме ви властта! Кво' чакате още?

 38. 38 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#37] от "Бай Петко":

  Бай Петко, на път съм да се съглася с теб. Вие така или иначе изчезвахте от властта, но пак я дадохте на ваши хора, както се вижда от действията на правителството. Аферин-машаалах - за да ме разбереш го пиша на твоя език.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 39. 39 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Няма страшно ножът е дървен.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 40. 40 Профил на топче, но не черешОво
  *****
  Неутрално

  Брюксел дипломатично загатва за "воля" и категорично подчертава, че няма резултати. Казано в обикновена реч с повече конкретност, Брюксел пояснява, че в БГ много приказки се пънат това и онова да бъде направено, но всичко си остава само на приказка. Дотука с "волята" (ако приказването без вършене на работа е въобще воля нещо да се свърши). Ганю обаче веднага се прави поредно на несхванал тънкостите, залапва ПАК само похвалната част от Брюксел и почва да я тиражира 24/7 във вид на свободно съчинение както на Ганю му изнася. И е така откакто комуникацията с Брюксел съществува. Разбира се, разни ганювските парт въжеиграчи и жонгльори не пропуснаха да пробутат още в началото битпазарския номер, че понеже "комуникацията с Брюксел била зле", намсикво, та и затова върховете в абсурдистанската държава продължават да си играйкат на тука има-тука нема. Ако мине номерЪ де. Докога с това битпазарско надлъгване със самите себе си?

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на НИКАКЪВ РЕЗУЛТАТ,А САМО МЕЧТИ
  *****
  Неутрално

  "Има воля, няма резултат"

  Значи НИЩО не е направено...

  Заглавието ми звучи така:ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА!

 43. 43 Профил на Запознат
  *****
  Неутрално

  В БГ има 3 власти:
  1. законодателна(ГЕРБ)
  2. изпълнителна(ГЕРБ)
  3. съдебна(БКП)
  Първите 2 ги сменихме и в момента работят. ТРЕТАТА, обаче , не е сменяна от Татово време. Комунягите си правят абсолютно каквото им скимне, особено на местно ниво. Говоря като човек, чието семейство се е сблъскало с тях. Няма никаква промяна в съдиите от 20години насам, едни и същи лица, един и същи принцип на работа. От такива изроди като бивши и настоящи подчинени на убиеца Филчев не можем да чакаме нищо добро.

 44. 44 Профил на ульооооо
  *****
  Неутрално
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  Гулема дупка под калпокот ти бре, кимидонецо! ЗатормозИ ми скролецо. Седай на чифтето и са барай мъж. Не сакам квикот!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 47. 47 Профил на Mickey
  *****
  Неутрално

  Кога ли на ЕК и присветне, че не КОРУПЦИЯТА а ФОРМАТА НА УПРАВЛЕНИЕ на БГ е проблема?
  Това което наричат "Корупция" е само СЛЕДСТВИЕ на формата на управление!

  Не може държава в която КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ се е дегизирала в "различни" "партии" в целия спектър, под едно централно ръководство, имитираща многопартийност и свободни избори, не даваща на НИ ЕДНА НЕЗАВИСИМА ПАРТИЯ да се създаде, изкупила ТОТАЛНО всички медии, контролираща и захраванща ПРЕСТЪПНОСТА с квалифицирани обучени кадри и ползваща я за мръсни поръчки, оглавила съдебната система и полицията - НЕ МОЖЕ В ТАКАВА ДЪРЖАВА ДА НЯМА ГНИЛО! И това НЕ СЕ КАЗВА точно корупция !
  Измислете му име ЩОТО ТОВА НЕ ОТГОВАРЯ на определението КОРУПЦИЯ!
  Примерно ако възникне проблем между мен и някои техен човек! Аз ще съм виновен ВИНАГИ! Колкото и пари да предлагам на полиция или съд!
  Ако аз искам от еврофондовете, ама не съм техен човек , дори да предложа повече от ТЕХНИЯ ЧОВЕК , няма да ме огрее!
  Ако искам да стана кмет но съм против СИСТЕМАТА ИМ, колкото и да бутам- НЯМА ДА СТАНЕ!
  Ако съм престъпник и са ме хванали НО НЕ ТЕХЕН, и не искам да се заигравам с тях, колкото и да бутам на следователи и съдии- ще лежа в затвора!
  Е? Това корупция лие?

 48. 48 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Тоя Марк Грей е голям сладур!

 49. 49 Профил на Mickey
  *****
  Неутрално

  Продължение от 47:

  Истиската корупция е на много, много ниски нива a НЕ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ и дори не ПО СРЕДНИТЕ !!

 50. 50 Профил на Сагата комунисти
  *****
  Любопитно

  Аферата Социализъм -Комунизъм създадена 1917 г. с цел крадене и тормоз на държави и народи е на път да приключи поради простотията на тарикатите нарекли се комунисти.Другия мит производен на първото деяние, че простака може да е успял човек чрез крадене също пропадна защото сме 21 век и никой не търпи простаци дори и с пари.

 51. 51 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#47] от "Mickey":
  Май си прав. За тяхните хора всичко е разрешено и това изглежда отстрани на корупция. Ама ако не си от техните, и да корумпираш не можеш. Жив комунизъм си е туй...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 52. 52 Профил на БКП
  *****
  Неутрално

  Обещаваме до обещаем, че ще изпълним обещанието да обещаем...


  Докладът на Брюксел: Има воля, няма резултат

 53. 53 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Два състава на така наричащия се Върховен съд издадоха два напълно противоположни съдебни акта по един и същ казус, с което грубо нарушиха Конституцията и Закона за съдебната власт и извършиха престъпление. Подписалите със съгласие актовете трябва да бъдат подведени под отговорност, уволнени от съдебната система и да им бъде наложена забрана да упражняват подобна дейност. Да, но институциите - в това число министърът на правосъдието и председателят на ВКС упорито мълчат, въпреки, че са сезирани:
  http://kkabakciev.blogspot.com/2009/10/blog-post_26.html
  Що за държава? Това не е държава! Това е кочина! Вижте блога ми и за други безобразия, беззакония и престъпления в съдебната система!

 54. 54 Профил на некакъв
  *****
  Неутрално

  Кораба потъва,бавно но сигурно,вода ще има за всеки,наѝ близката суша е дъното.

 55. 55 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Явно следващия месец предстои да бъде на априлските въстания срещу зависимоста на съдебната система. Без натиск върху тези които създават зависимост и влияят върху Темида няма как да гарантираме прогреса. Адекватното е протестите да не се възприемат срещу съда защото се провеждат пред сградите му в големите градове, а срещу неговата зависимост. Assemble the army.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 56. 56 Профил на bg
  *****
  Неутрално

  Тожа е "Битката за Европа",не е толкова българска.Българския миллет ,подобно на белгийските селяни оставят другите народи да се бият за земите им. Руския план е България да точи евро-фондове и да ги дава на Руската Империя под формата на поръчки а скъпи АЕЦ-и.

 57. 57 Профил на ИЦО
  *****
  Неутрално

  ДОКЛАДА Е ТОЧЕН И ОБЕКТИВЕН, но във България мафията от олигарси и във момента командва и е по силна от Държавата.

 58. 58 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  ...."Удовлетворени сме от насърчението да продължим похвалните реформаторски усилия".....

 59. 59 Профил на До 29
  *****
  Неутрално

  Големият проблем е кражбата и фалшификацията на българската история. А не, че има хора, които смятат себе си за македонци. В МК не признават историческият факт, че нямат нищо общо с античните македонци, лъжат, че Гоце, Даме и др. техни герои са били македонци и за ред други неща. И още - може да е имало селяни, които считали себе си за македонци, но все пак националните герои на Македония като Гоце Делчев, Даме Груев и др. са се считали за българи.Даже в турската документация относно убийството на Гоце е записано, че той е водач на българите в Македония. Освен това още по турско време е издаден султански ферман за създаването на Българска екзархия, която обхваща и днешна Македония. Има и Карнегиева комисия по-късно и ред други исторически факти. Така че интервюираният да прави сериозни изводи от това, че имало свидетелства, че някои селяни възприемали себе си за македонци е доста несериозно. Все пак големите неща в историята не са тези свидетелства (интересно е кои са те, като се има предвид богатия опит в Македония да фалшифицират ? ), а султанският ферман, документацията на ВМРО по онова време, писмата писани от дейците на ВМРО, ако щете дори интервюто, което дава Яне Сандански за сръбския вестник "Политика", в което казва, че моята България е тук, визирайки Македония. И разбира се данните на Карнегиевата комисия.
  Като цяло казаното в интервюто е на една аматьорско равнище. Все пак историческите доктрини се базират на сериозна документация, а не на това, кой какво чул.....
  И накрая - преди 2-3 години в Македония обявиха, че някой им бил предал писма на войници от Македония служили в българската армия по време на Първата световна война. Интересно е защо не публикуват тези писма в оригинал) ? Та да видим тези "македонци" на какъв език са писали и какво са писали ?

 60. 60 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#37] от "Бай Петко":
  Ами чакат да им изтече мандата и дотогава да натрупат още парички и блага. Пука им за Бай Петко.

 61. 61 Профил на bebe
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Didi":

  браво, много точно казано. С една дума, имате ПИ АР и сега е крайно време да действате!!!

 62. 62 Профил на До №59
  *****
  Неутрално

  Не си струва да се влиза в диалог с този който е постнал мнение №29, което си е спам, отклоняване от темата с текст , който е определено промакедонистки.Македониза е нахален и провокативен.Не бива в този случай да му се обръща внимание.По-скоро бих помолил редакторите да изтрият тези текстове, като неотговарящи на разискваната тема.

 63. 63 Профил на БГ
  *****
  Неутрално

  Има висш магистрат, съпричастен към "Октопода" и той все още е в съдебната система, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в сряда. “Той попада в полезрението с приятелството си с определени лица, което е недопустимо за служител от съдебната система“, каза Цветанов.

  На всички е ясно защо Цветанов е недолюбван от магистратите и навързаните с тях свински черва!

 64. 64 Профил на потърпевш
  *****
  Неутрално

  Надпис в американски бар:
  - Умоляваме Ви, не стреляйте по пианиста, той толкова може.
  Надпис в български съд :
  - Умолявме Ви, не се сърдете на съдиите, те толкова могат.

 65. 65 Профил на ййй
  *****
  Разстроено

  Да ,тройната коалиция била създала Инспекторат към ВСС-,твърди Станишев.Тогава каква реформа ще има в съдебната система ?
  Този Инспекторат как ще анализира докладите на ЕК?Каква конкретна полза може да се очаква?И още и още въпроси чакат отговор от Съдиите на ВСС...

 66. 66 Профил на юрист
  *****
  Неутрално

  Независимостта на съдебната система от изпълнителната и законодателната власт не означава, че тя е независима от народа. Тя работи от името на народа и се издържа от него. Следователно народа трябва да може да уволнява запикалите се магистрати на ИЗБОРИ. Нещо подобно на местните избори. Това е единственото решение на проблема наречен " българско правораздаване

 67. 67 Профил на [#55] от "Reveal
  *****
  Неутрално

  До коментар [#55] от "Reveal":

  Reveal, ти си идиот, нали?

 68. 68 Профил на Да, да
  *****
  Неутрално

  Заглавието е просто диагноза

 69. 69 Профил на Фаетон
  *****
  Неутрално

  Някои форумци тук разбират повече от ЕС!
  На всички е ясно,че най-слабото звено в БГ е съдът!
  Липсата на присъди и на правораздаване има директен икономически ефект!
  Абсолютно прави са Варненски и Значката!

 70. 70 Профил на Musashi
  *****
  Неутрално

  "Има воля, няма резултат"

  Работата на съдиите, не е да "преследват" и "разследват", а да отсъждат и те се намират в края на "веригата". За да се стигне до това обаче, има множество предходни действия по нея, които се извършват от други. Малка част от тази "верига" е изложена на показ и предназначена за зяпачите, останалата е в мрака и мъглата!
  За да има някакъв положителен "резултат", не става с политическа воля, тъй като Съдебната система, би трябвало да е независима, съгласно законовата уредба в страната! Причините за "лошият резултат" е в това, кой, как, по какъв начин, чрез или поради какво извършва "претходните действия" или "влияе" впоследствие върху тях, за да няма очакваните резултати. Корените на тези "причини" не са от днес или от вчера, за да бъдат крехки и неукрепнали. Те са дълбоки, разклонени и трябва да се търсят още в началните години на "демокрацията"!

 71. 71 Профил на any
  *****
  Неутрално

  Как се нари4а педераст, който непрекъснато сере, дето му падне-СЕР-ГЕЙ

 72. 72 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Аз това: "Има воля няма резултат" го разбирам като: "Много приказки пък нищо несе прави"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  Вижте, човека е Европеец и Дипломат!
  Нормално е първо да ни похвалят!
  Може и да свършим нещо !?!

  Но не ми се връзва нещо едно сравнение на настоящия министър на МВР с Гешев примерно !?!( Та как да го сравни човек, като настоящия е завършил институт в които единственния изпит за които ти е необходима главата е "Челната стойка"! Гешев е бил от видна, образована и изтъкната фамилия. последния член на тази фамилия е напуснал България преди 7 години по лични мои данни. (консултирал съм се със сведущ човек.)По начало Гешев е бил с леви убеждения (като много интелигентни млади хора по това време и даже отишъл в СССР! Но какво ТОЧНО е видял един умен човек не знам? Но съдя по резултата и страстта му с която се е борил! То какво да "види" (УСЕТИ) един умен човек? ВИДЯЛ Е ИСТИНАТА! )

  И аз бях оптимист. И аз се надявах искренно!

  А колко го отнесоха, червените не ми се спомня направо, какво ги правих по форумите!

  Но сега се съгласявам с тона на статията за да се впишем с дипломатичния тон на г-н Грей!

  И бих казал Дай Боже!

  Амин!

  П.П. Аз лично не вярвам, че настояща Германия би била възможна без Нюрнбергския процес!

  И ако съозниците бяха спрели на границата и бяха подписали примирие. Ако си бяха затворили очите за "Бухенвалд"," Освиенциим","Дахау", "Треблинка" и др. Защото там не са умирали само, "евреи", "педали", "славяни","цигани";;," различни" а са умирали и хора сетивни, различни, социалдемократи и др.Имирали сахора, като Кондрат Аденауер и др.

  И не вярвам хора като него(К.Аденауер), да са били способни да се справят в една "демократична" среда с д-р Мартин Борман, г-н Адолф Хитлер и т.н.т.

  А ние как да гонаправим, питам Аз?

  Искам господата от ЕС и САЩ да си помислят по този въпрос, ако прочетат моите скромни писания, тук! Ако може все пак и им пука каво става с нас, като нация и народ!

  И ние сме хора все пак? ВЪПРЕКИ ЧЕ ВЕЧЕ СМЕ ИЗЧЕЗВАЩ ВИД! Според мен ?

  Ако не да ни вземат в някоя "Зоологическа градина" в Европа, че ни писна от Социални експерименти!

  И НИЕ СМЕ ХОРА ВСЕ ПАК!

  НИЩО, ЧЕ СМЕ БЕЛИ КАТО ВАС и се губим в тълпата на пръв поглед!

  Хитростта пречи на мисълта!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK