Срещата на върха на ЕС - засенчена от евентуална среща на еврозоната

Ангела Меркел, Никола Саркози и Георгиос Папандреу разговарят на път за предишния Европейски съвет<br />

© Съвет на ЕС

Ангела Меркел, Никола Саркози и Георгиос Папандреу разговарят на път за предишния Европейски съветЛидерите на страните - членки на Европейския съюз, се събират за редовния си пролетен Европейски съвет в Брюксел днес. Вниманието на пазарите и медиите обаче е приковано от друга, все още непотвърдена среща - на лидерите на държавите в еврозоната, които все още спорят дали да предложат политически гаранции на Гърция, че ще й предоставят заеми, ако изпадне в неплатежоспособност.


За подобен политически сигнал се обявиха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, както и лидерите на Франция, Италия и Португалия, които се опасяват, че продължаващата неяснота около Гърция може да засили спекулациите и да срине допълнително курса на еврото. Против одобряване на инструмент за помощ на Гърция е германският канцлер Ангела Меркел. Очаква се лидерите на еврозоната да потърсят сближаване на позициите си на среща непосредствено преди Европейския съвет или късно тази вечер. Франция настоява, че такава среща ще има днес, докато германските дипломати в Брюксел отричат.


Това засенчи дневния ред на Срещата на върха на ЕС, която започва в 17.30 българско време днес и ще приключи в петък следобед. Темите на срещата са стратегията "Европа 2020" и общата позиция на Евросъюза за предстоящите глобални преговори за климатичните промени.
Очаква се лидерите на страните членки да одобрят предложената от Барозу стратегия за растеж на ЕС в следващото десетилетие "Европа 2020". Редица членки изразиха резерви по някои от целите в стратегията - Германия е против обвързването на тази стратегия с Пакта за стабилност и растеж, предложено от Еврокомисията. Франция и Ирландия пък настояват в стратегията да залегне и развитие на земеделието, а Полша се бори повече от структурните фондове да се използват за финансиране на изпълнението на "Европа 2020".


Тези спорни елементи обаче едва ли ще бъдат изчистени на срещата днес и утре. Заедно с конкретните мерки, които трябва да изпълни всяка от страните-членки, те ще бъдат обсъдени от Европейския съвет през юни.


Европейският съвет ще оцени и стъпките в борбата с климатичните промени, направени след срещата по темата в Копенхаген в края на миналата година. Лидерите на страните членки ще обсъдят предстоящите международни преговори и позициите на стратегическите партньори на ЕС по тази тема. Еврокомисията ще предложи стъпки за "съживяване" на преговорите за борба с глобалното затопляне.


На срещата ще присъства българският премиер Бойко Борисов. Преди това той ще се включи в заседание на Европейската народна партия, което традиционно се провежда преди всеки Европейски съвет. В Брюксел е и лидерът на БСП Сергей Станишев, който пък ще участва в подобна сбирка на Партията на европейските социалисти.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK