ЕК: Европейската политика за съседство е игра, в която няма губещи

Председателят на Европейската комисия, Жозе Мануел Барозу.<br />

© Reuters

Председателят на Европейската комисия, Жозе Мануел Барозу.Годишните доклади относно европейската политика за съседство още веднъж недвусмислено показаха ползите, които Европейският съюз (ЕС) носи на своите съседи. Така Европейската комисия (ЕК) коментира успехите на ЕС в своя годишен Пакет по европейската политика за съседство, публикуван на 12 май.


Докладите показват напредъка в сътрудничеството между ЕС и неговите съседи в сфери като транспорта, енергетиката, околната среда и изменението на климата, изследователската дейност, здравеопазването и образованието. Този напредък е подкрепен и с увеличение от 32 % в текущата финансова рамка, което ще достигне над 2 милиарда евро годишно през 2013 г., допълва Комисията.


"Европейската политика за съседство е игра, в която няма губещи: колкото по-големи са амбициите за реформа на нашите партньори, толкова по-убедителен е нашият отговор", заяви Щефан Фюле, еврокомисар по въпросите на разширяването и европейската политика за съседство. Напредъкът на икономическите реформи е значителен навсякъде в нашето съседство, както на изток, така и на юг, подчерта той. Според него е важно в бъдеще да се ускорят демократичните и политическите реформи, където напредъкът е осезаем, но като цяло по-бавен.
Европейската политика за съседство е замислена да увеличи общата стабилност, просперитет и сигурност. Целта й е въз основа на съвместни планове за действие ЕС да подкрепи държавите партньори в провеждането реформи за подобряване на стандартите за демокрация и човешки права, увеличаване достъпа им до единния пазар на ЕС, подобряване на околната среда и засилване на сътрудничеството с ЕС по въпроси като изменението на климата, енергетиката, транспорта или миграцията.


Комисията отбелязва, че за периода 2004 – 2009 г. по политиката за съседство са постигнати редица добри резултати. Например до 2004 г. са сключени двустранни споразумения за асоцииране с повечето южни партньори, а в Източна Европа съществуващите споразумения за партньорство и сътрудничество се заменят поетапно със споразуменията за асоцииране.


В областта на управлението и демокрацията примери за напредъка са неотдавнашните президентски избори в Украйна, вторият кръг от парламентарните избори в Молдова, както и подобренията в качеството на изборите в Мароко и Ливан. Въпреки това обаче все още има много работа по реформите на съдебната и публичната администрация, както и в борбата с корупцията, подчертава ЕК.


Относно мобилността, през 2008 г. в рамките на съседството са издадени над 2 млн. шенгенски визи за ЕС. Сключени са споразумения за облекчаване на визовия режим и реадмисия с Украйна и Молдова и са приключени преговорите с Грузия. Комисията отбелязва обаче, че е необходимо да се направи повече, за да се използва напълно потенциалът на европейската политика за съседство, например да се създадат пътни карти за безвизов режим за кратък престой с Украйна и Молдова.


В областта на търговията са предприети редица действия за засилването на икономическата интеграция, включително чрез договаряне на секторни споразумения в различни области - от селскостопански и риболовни продукти до общо авиационно пространство. По данни на Комисията търговията между ЕС и региона на действие на европейската политика за съседство се е увеличила в периода 2004—2008 г., като износът на ЕС е нараснал с 63 %, а вносът - с 91%.


Засилено сътрудничеството се наблюдава и в сферата на енергетиката, където са подписани меморандуми или декларации с Азербайджан, Беларус, Украйна, Египет, Йордания и Мароко. През 2009 г. Украйна и Молдова са допуснати да се присъединят към Договора за енергийната общност, а Грузия е приета като наблюдател по него.


Като цяло Комисията заключва, че за изпълнението на европейската политика за съседство в периода 2007 - 2013 г. ЕС е предоставил близо 12 милиарда евро. Освен това с механизма за инвестиции по линия на съседството, финансиран от бюджета на ЕС и от държавите-членки, е предвидено предоставянето на безвъзмездна помощ под формата на заеми за конкретни инвестиции в транспорта, околната среда, енергетиката, частния и социалния сектор.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daaaa
  *****
  Весело

  барозо е ходил на курс по правене на добри новини , при същия екстрасенс, при който и б.б. е ходил
  ес се тресе. англия, спекуланти, евро, заеми, банкрут на гърция...
  но инак:
  Европейската политика за съседство е игра, в която няма губещи....
  т.е. петинг,софт еротика

 2. 2 Профил на хихи
  *****
  Весело
 3. 3 Профил на bebeto
  *****
  Неутрално

  Европейската политика на съседство е инструмент ЕС да разширява политическото и икономическо влияние към страните от Източна Европа и Средиземноморския басейн. А, това след себе си носи и икономическа облага за някои европейски играчи и поставя в зависимост икономиките на споменатите страни. Така че войната за икономическо влияние продължава, но с други, по-меки средства. Въпросът е, че ако самата европейска икономика рухне, това ще даде отражение и върху политиката, която ще стане по-безцеремонна и агресивна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK