Кризата предизвика спад на емисиите парникови газове в ЕС

Кризата предизвика спад на емисиите парникови газове в ЕС

© ReutersЕмисиите на парникови газове, произвеждани в Европейския съюз, са спаднали с приблизително 12 процента за изминалата година. Това сочат данни на Европейската комисия, публикувани във вторник, 18 май, съобщи EUobserver.


Според информацията в регистрите на държавите-членки, за 2009 г. сборът на реалните емисии газове от всички инсталации, включени в Европейска стратегия за търговия с емисии (ЕСТЕ), възлиза на 1.873 милиона тона въглероден диоксид.


"С оглед на кризата значителният спад на емисиите не е изненадващ," заяви еврокомисарят по климатичните промени Кони Хедегор. "Европейският съюз има функционираща система за търговия, която стимулира намаляването на емисиите дори по време на рецесия," добави тя.
Еврокомисарят отбеляза, че пазарът на въглерод може и би трябвало да е двигател за инвестициите в нисковъглеродни технологии. "Трябва да осъзнаем, че благодарение на кризата изведнъж стана по-лесно да се намалят емисиите, което е добре," добави тя.


От друга страна обаче, Хедегор призна, че европейският бизнес не е инвестирал дори част от очакваните средства за нови технологии, което според нея може да се отрази зле на общата конкурентоспособност на Европа в обещаващи пазари като този.


Към резултатите от кризата освен по-ниската икономическа активност Комисията посочва и ниската цена на газа през 2009 г. като основна причина за спада на емисиите, тъй като е станало много по-примамливо да се произвежда енергия от газ, отколкото от въглища. Понижаването на цената на газа само по себе си също е резултат от икономическата криза.


Въпреки това, цената на въглерода в Европейската схема за емисии "вероятно също е причина за промяната в поведението на компаниите и намаляването на емисиите," заяви ЕК в изявление. През април миналата година данните сочеха, че индустриалният колапс е довел до намаляване на европейските въглеродни емисии за 2008 г. с шест процента спрямо 2007 г.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Михайлов
    Михайлов
    Рейтинг: 216 Неутрално

    Което значи: по-малко пари, по-малко грижи и стрес(дай-боже), по-чиста природа, по-добър живот.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK