Брюксел ще предложи вдигане на пенсионната възраст в ЕС

Брюксел ще предложи вдигане на пенсионната възраст в ЕС

© ReutersЕвропейската комисия (ЕК) предлага пенсионната възраст в страните-членки на Европейския съюз (ЕС) да се вдига постепенно, така че не повече от една трета от живота на един възрастен човек да преминава като пенсионер, предаде EUobserver.


Според доклад, публикуван днес във "Файненшъл Таймс Дойчланд", ЕК иска работещите да работят повече часове и да се пенсионират по-късно. В противен случай има риск от "болезнена комбинация от по-малки плащания (пенсии) и по-високи вноски", пише в текста.


Докладът на ЕК ще бъде представен официално преди лятото. Според данните в него пенсионната възраст в ЕС е средно малко над 60 години. Това е по-ниско ниво от средната пенсионна възраст в индустриалните страни, които са членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), където е 63,5 години за мъжете и 62,3 години за мъжете.
В документа пише също, че до 2060 г. европейците ще живеят средно със седем години повече. Това означава, че трябва да се увеличи пенсионната възраст до почти 70 години, за да се задържи баланса, така че не повече от една трета от живота на един възрастен човек (около 18 години) да минава след пенсионирането. На практика настоящата цел за еврочленките за достигане на 65 години пенсионна възраст ще трябва да се увеличи с още четири години и осем месеца.


Много страни-членки срещат трудности да изплащат пенсии, а в същото време гражданите на ЕС живеят все по-дълго, посочва EUobserver. Франция обаче е страната с най-много проблеми в тази област. Мъжете във Франция се пенсионират на 58,7 години, което е най-ниската възраст в ЕС и ОИСР.


Френският президент Никола Саркози, който беше избран с обещанието за реформи, е колеблив по отношение на пенсионната реформа – проблем, опитите за чието решаване обикновено водят до протести и дори допринесоха за падането на правителство през 90-те.


Световната икономическа криза обаче принуди няколко правителства в ЕС да предприемат строги антикризисни мерки. Освен това темата породи напрежение и между някои държави-членки. По време на дебата в Германия за това дали Берлин да подкрепи спасителния план за Гърция, няколко немски политици подчертаха, че средната пенсионна възраст за гърците е 61 години. За някои професии тя е дори по-ниска. В същото време Германия наскоро вдигна възрастта за пенсиониране от 65 на 67 години.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 740 Весело

  И ква стана тя?
  Уж драпаме да догоним акъла на Европата (или поне парите, щото с тях акъл ни не требе, както знае секи булгериън), пък Европата догонила по акъл... Дянков?!?


  Най ми хареса формулировката "не повече от една трета от живота на един възрастен човек да преминава като пенсионер"... Ми дайте тогава през не повече от една трета от живота си да се осигуряваме за пенсия...

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 2. 2 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дон Пенсио де Комуняго":

  само дето вноските ти за пенсия са по-ниски от пенсията - затова и плащаш по-дълъг период.
  Тук пенсиите са на 67 години, така Че много наогре няма да се увелиЧи.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Весело

  "Това означава, че трябва да се увеличи пенсионната възраст до почти 70 години ..."

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#2] от "bulgarinvstranstvo":

  Това "дето вноските ти за пенсия са по-ниски от пенсията" въобще не ме топли... Че то по тая логика по-добре да си вадя минималната пенсия отсега от заплатата и да си я държа на депозит в банката или да я разигравам на борсата, или да я обръщам в злато или картини, вместо да ми вменяват задължително пенсионно осигуряване, с което кредитирам държавата...

  Но все пак хит-сингълът е онова за едната трета... Ако предположим, че средната продължителност на живота е 80 години (тя е по-малко, ама ние вярваме в светлото бъдеще), значи по смисъла на това ограничение трябва да се пенсионирам не по-рано от ...60-годишна възраст!
  Е, каква тогава е разликата със сегашното положение, доколкото "пенсионната възраст в ЕС е средно малко над 60 години"?
  Направо да се подсигурят и да пишат, че човек може да е пенсионер през не повече от четвъртинка от лайфа си... То това да си пенсионер у нас бездруго в повечето случаи не е живот...

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 5. 5 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 700 Неутрално

  да предложат и да се пенсионираме на 85, лошо няма. Но дали ще има работа за всички на такава възраст?

 6. 6 Профил на Dimitar Kuzmanov
  Dimitar Kuzmanov
  Рейтинг: Гневно

  В България няма нужда от пенсионна реформа - разбирай увеличаване на възрастта за пенсиониране... Мъжете живеят средно 70 години, (т.е. далеч под нормата), а жените малко повече. Това ще рече че те почти никога не достигат до времето когато почват да "изяждат" пенсиите на другите. Причината за този ранен поход в небесата са ниските пенсии и нашите пенсионери в болшинството си умират от притеснения а сега като увеличат възрастта за пенсиониране тези притеснения ще станат още по-големи и-и-и ... нацията ще стане по-млада, а пенсионерите ще наблюдават процесите на спокойствие от небето....

 7. 7 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Ха-ха, благодаря Брюксел! Тъкмо завършвам книгата си "Как да живеем на старини без пенсия". Ще бъде хит!

 8. 8 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Намаляването на пенсиите е нормално и естествено, не знам защо се плашат от това решение.

  икономист - неграмотник с диплома
 9. 9 Профил на ЕВАЛА
  ЕВАЛА
  Рейтинг: 426 Неутрално

  спешно се нуждаем от хапче за удължаване на живота
  иначе пенсия ще взимаме, ама друг път...

  сега всички цигани са с ТЕЛК, тежко болни и на инвалидна пенсия - удачна антикризисна мярка помоему е да има по-строг контрол при взимането на тези решения

  и какво се получава - вноските за пенсията надвишават многокранто евентуалната пенсия, която би получавал българин в продължение на 10 години /от 63 годишна възраст до 73, макар, че кой ли днес живее до 73.../

  не завиждам на тези, които разчитат на пенсия

 10. 10 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1204 Гневно

  Солидарната система, при която работещите днес, плащат пенсията на днешните пенсионери, не може да просъществува.
  Защо просто никой не излезе и да го каже на хората в прав текст, ами слушаме бълвоча от разни Тотьовци.
  Населението намалява/застарява - няма млади, които да работят => няма пенсии.
  Това, че плащате макс. осигуровки, няма значение. След 30 години тази система ще е фалирала (за простолюдието - "реформирана", а парите ви изядени.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 11. 11 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Симеон Дянков ,(пред Дарик радио) не изключва възможността възрастта за пенсиониране да бъде увеличена още през следващата година.
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/05/blog-post_5856.html

 12. 12 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В повечето нормални държави пенсионирането е еднакво за мъже и жени -65г (с изключение на южняшките - Франция и др.). В нормалните държави средната продължителност на живот е над 80 г. В момента във Франция стачкуват, щото Сарко иска да им вдига пенсионната възраст. Излиза, че ЕК, точно са се засили да му "помагат". Освен това чиновниците в Брюксел са си подмазали с тлъсти заплати (пенсии) до живот - к'во им пука?
  Конкретното за България - продължителността и качеството на живот са ниски (и взаимосвързани). Увелечението на пенсионната възраст в БГ ще е по-скоро узаконена кражба от хората в полза на издънената държава и циганската общност.

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 13. 13 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ганю":

  Нормални държави казваш, Ганю. Хммм ....

 14. 14 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-силният контра-аргумент срещу увеличаване на пенсионната възраст в повечето страни е де-факто намаляването на работни места за младите. Навсякъде безработицата е към 10%. С увеличаване на възрастта на пенсионирене - ще скочи поне с още 5 %

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 15. 15 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Неутрално

  А дано сега уврат главите на българята че няма как да избягат от болезнана пенсионна реформа. Но може би наистина е по добре въпроса да се реши на ниво ЕС, защото на тамошните бюпократи малко им пука, дали ще има тачки и дали ще им падне рейтинга или не. А някои южноевропейски правителства(в това число и нащо) нямат топки да прокарат една истинска реформа.
  За съжаление е абсолютно вярно това, че се налага вдингане на пенсионната възраст и това се дължи просто на факта, че имаме най-застаряващото население в европа (независимо от продължителността на живота) в комбинация с най-ниска раждаемост и емиграция на младите. А те крепят пенсионната система. И затова почти всяка реформа е обречена на провал. Защото все по малко работещи трябва да издържат все повече пенионери.
  Най-честно би било да се отмени цялата солидарна система и просто всеки гражданин да се задължи да си има един частен дългосрочен влог (дали в пенсионен фонд, банка или другаде е все едно) където да влага част от доходите си и да се пенсионира когато си иска - но да внимава, защото е само с тези пари.
  Защото истината е че има само едно сигурно пенсионно осигоряване и то е да имаш даца и внуци които си отгледал и които в замяна на това се грижат за тебе на старини. Но докато повечето хора гледат на децата по-цкоро като на (финансова и кариерна) тежест само ще затъваме.
  Затова критиците на пенсионната реформа първо добре трябва да се замислят колко деца имат и тогава да говорят.

 16. 16 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#15] от "antikommunist":

  В едно нещо си прав - ако искате пенсия правете деца! Иначе на младини ще е Мрън, Мрън, а на старини Вай Вай

 17. 17 Профил на rivera
  rivera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кога един човек е възрастен, когато това е специфично за всеки един. Приемаме, че работата определя и изхабяването на човека и оттам и пенсионирането му. Трябва ли да определиме възрастта и отнесена спрямо продължителността на живот, която ни дава информация за износването на човек в българските условия и, ако възприемем този подхо, то излиза, че ниската продължителност на живот не позволява да обвързваме нашата политика с тази на Франция, Германия, Люксембург. Средната продължителност в България е както вече се каза, между 67-75 г. Осредната стойност между двете цифри е - 70 г. Една трета от тази цифра е 23 г. 70-23 - 47 г., т.е. от 47 година българина може вече да се счита за възрастен и да се пенсионира. Да речем +- 5 г. - от 52 г. да се пенсионираме. Европейските стандарти не сме ги достигнали и по-добре да не гоним Европа по тези политики. Дянков да извика експерти, но не такива като Нейков, който ни обяснява, че ако не се натрупа няма да се ползва, ами да съкратим и от пенсионерите, че да има повече за пенсионерите. Небивалици.

 18. 18 Профил на Niki Tom
  Niki Tom
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Имам предложение: Пенсионирането да се отложи докато човек мърда- http://30dumi.pozicii.net/2010/05/pensioniraneto-da-se-otlozhi-dokato-tchovek-marda/

  Общ работник
 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Само да ви светна че проблема с пенсиите е толкова остър в БГ по една елементарна причина. Тук има купища народ който се пенсионира по рано от обичайното при това с сериозна пенсия. В това число - полицаи, военни, миньори, летци и една купчина пиявици на държавна службица.

  Та като се пенсионират тия хубавци на 50г. при това пенсията им удря тавана, а познайте как се изкривява целия модел? А те в БГ са много, адски много, на фона на общия брой пенсионери.

  И така се получава че нормалните хорица за да избият далаверата на въпросните "кадри" трябва да се пенсионират 1-2 години преди да предадат богу дух. За да може някой смотан полковник да взима 20 години пенсия до тавана....

  Айде миньорите си заслужават, ама всички други категори...Като прибавим и инвалидните пенсии, от които над 50% са фалшиви....

  Отделно е и демографския проблем и безработицата. Но те ще се развихрят по късно, в момента най-големия проблем на пенсионната система е ранното пенсиониране.

 20. 20 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#15] от "antikommunist":

  Прав сте. За да не се срути пирамидата, наречена "пенсионно осигуряване", трябва или да почнем да правим деца, или да си внесем китайци...

  Най-добре би било да зарежем тази остаряла осигурителна система, но няма как да стане скоро, пък и като знам нашите недоизмислени реформи (справка: здравеопазването), май ще трябва да се върнем на варианта с китайците.

  Damnant quod non intellegunt.
 21. 21 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 112 Неутрално

  ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ!

  ТАКИВА ПРАВИТЕЛСТВА КАТО БЪЛГАРСКОТО-ПОПУЛИСТКИ НЯМА ДА Я ВДИГНАТ ЩОТО ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ!

  БСЮКСЕЛ КАТО НАРЕДИ ДА ХОДЯТ В БРЮКСЕЛ ДА ПРОТЕСТИРАТ!

  БРАВО НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ!

 22. 22 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 426 Гневно

  Ако България е в упадък, една от ОСНОВНИТЕ причини е, че нашите управници попиват разни чужди глупости, маскирани като реформаторски идеи, и бързат да ги претворят в живота. И почват да прилагат чутото - разтуряй ТКЗС-тата - и някакъв адвокат помете селското стопанство. Приватизирайте бързо, шоково, на всяка цена - и “Балкан” замина за един лев, БТК - за два. Разформировайте образованието - и Дядо Вазов се обърна в гроба. Здравеопазване, независима съдебна система, отбрана, разузнаване - цъфтим!

  Тия дни се пръкна нов Месия - вдигайте пенсионната възраст, колкото повече, толкова по-здравословно. И нашите кимат с разбиране, въртят очи, дискретно мълчат. Ще трябва май да вдигаме, знаехме си, ето и Световната банка казва, няма как. Как да няма как, ама ЗАЩОТО сте плиткоумни да измислите друг начин как да се увеличат пенсиите, без да се вдигат осигуровките. Затова действате по Сталински. Ние ще им вдигнем пенсионната възраст, те, като работят по-дълго, ще почнат да умират по-рано, ще свършим работата...

  Прости сметки

  Така било в Европа. Брей, ама в Европа средната продължителност на живота е доста по-висока. Французинът живее след пенсионирането си петнайсет години, а българинът - шест. И понеже животът на нашия човек като пенсионер е най-кратък - взема и най-нищожната пенсия.

  А взема такава пенсия не за друго, а защото парите от осигуровките му са пропилявани, прахосвани, крадени или кой знае какво, по най-безобразния начин. И за да не бъда голословен, ви предлагам да проследите моите изчисления:

  При минимална работна заплата 240 лв. от вас и работодателя ви месечно в НОИ постъпват 52 лева и 80 ст. Ако в продължение на 40-годишния ви стаж бяхте влагали тези пари с 5% годишна лихва, при пенсионирането си щяхте да се окажете с влог от 80 000 лева.

  Сега да направим и другата сметка: Българинът, казахме, се пенсионира на 63 години, а средната продължителност на живота му е 69,2 години. Тоест той има пенсионерски живот около 75 месеца.

  Сега разделете 80 000 лв. на 75 и подскочете. Пенсията на най-ниско платения работник, блъскал цял живот на минимална заплата, би трябвало да е днес 1067 лв., а не 137 лв. и 80 ст., стига държавното осигуряване да не беше прахосвало тези пари. А ако заплатата ви е била около средната - пенсията трябваше да отиде над 2000 лева.

  Цифрите са съвсем реални, защото с една минимална заплата през тези 40 години сте могли да купите приблизително еднакво количество хляб, яйца, кебапчета, чорапи, вино, киловатчаса ток, и т.н. от така наречената потребителска кошница.

  Дотук разгледахме случая само с 5% годишна лихва, т.е. най-неблагоприятната перспектива. А ако лихвата е 10-12% и нагоре, каквато постигат успешните пенсионни фондове (не у нас, разбира се)? Доколкото долавям, у нас доходността им е била отрицателна, досущ като при държавната система.

  И какво сега, няма ли изход? С тези хора и този начин на разсъждения - да, няма. Не съм чул някой от тях, вместо да замисля вдигането на пенсионната възраст, да разсъждава как да привлече работещите по света близо 1 000 000 българи да влагат осигуровките и спестяванията си в България. Не съм доловил който и да е от пенсионните фондове у нас да е гарантирал 10 и повече процента твърда доходност. Ако не знаят, мога да им помогна. Освен това как пък някой от икономическите или пенсионните корифеи не настоя парите от приватизацията и концесиите да отиват, до лев, за увеличаване на пенсиите, вместо да се прахосват по политически джобове и грандомански строежи.

  Май Световната банка не се е изявявала по горните въпроси. Всъщност не помня нейните експерти да са промълвили нещо и при сделката за външния дълг на НДСВ или по някое друго икономическо или финансово безсрамие на ексуправляващите.

  Та по въпроса за пенсионната възраст - не би трябвало да им се позволи тя да се вдига или пенсиите да се облагат! За това може да се говори едва след като всеки лев, плащан за осигуровки, бъде гарантиран с поне 5% годишно и всеки има свободата да избере - да се пенсионира на 50 г. с по-малка пенсия или на 65 - с по-голяма.

  Бях завършил вече горните бележки, когато започнаха да ни заливат идеи за излизане от кризата. Малкото съдържателни предложения потънаха сред десетките глупости, размножили се сякаш да ни убедят, че кризата не е само икономическа, тя е и интелектуална.

  Защото:

  1.Как никой не обобщи, че кризата може да бъде превъзмогната само ако държавата заложи изцяло на производството на стоки и услуги, знания, култура и т.н. Единствено производството може да ни извлече от тинята. Колкото повече се увеличава производството, толкова повече ще затихва кризата и обратно. За неговото ускоряване, стимулиране, развитие, опазване и т.н. трябва да се впрегне цялата държавна машина начело с министър-председателя. Останалото - ДДС 22%, данъци лукс-мукс, харизване на НДК, намаляване на партийните субсидии - са само преливане на нищото от единия празен джоб в другия.

  2.Всеки човек, фирма, община или държава, изпаднали в криза, свиват първо разходите 10, 30 или 50% - зависи колко са затънали. Как властите не казаха - ще затворим СЕМ и още десетина подобни ненужни съвета, агенции и комитета, ще намалим чиновниците с 30%, ще купуваме предимно произведени в България стоки.

  3.. Пенсията не само че няма да стане 1000 лева, тя косвено ще намалява, ако се реализират разнасящите се по повърхността идеи. Как никой не поиска, ако ДДС стане 22%, всичките половин милиард или повече, които ще постъпят в бюджета, да отидат само и единствено за реформа на пенсионната система и за увеличаване на пенсиите. Това означава обаче, че те няма да отидат в администрацията, тя няма да ги разпределя и съответно да ги пропилява по същия начин, по който това е правила вече толкова години.

 23. 23 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 426 Гневно

  Пред Националния осигурителен институт трябва да поставят цитат от "Ад" на Данте:
  " О вий, кои пристъпяте тоз праг - надежда всяка тука /за пенсия/ оставете!"

  А на лудото келеме Ваньо Нейков, изобщо не му личи, че е бил синдикалист. И ония около него , изобщо не им личи, че са с акъла си. ..
  Последното се отнася за УПРАВЛЯВАЩИТЕ и за някои форумци !
  Мъжете у нас са споминават около 67. Жените подир три лета.
  Да бъхтеш 40 за 2-3 е гавра!

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 24. 24 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Защо ли им плащаме голямите заплати и пенсии на онези търтеи от ЕС ? Ще ми е интересно, кой ли ще им плаща пенсиите при разпадане на ЕС. Някой знае ли те къде се осигуряват?

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 25. 25 Профил на totyumarcovich07
  totyumarcovich07
  Рейтинг: Разстроено

  Пенсиониране след насиране!

 26. 26 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#22] от "old__bg":

  Само празни приказки са вашите разсъждения, защото явно не сте разбрали как функтционира пенсионната ни система. А тя е на разходопокивен принцип, т.е. с вашите осигорителни вносли вие финансирате пенсийте на сегашните пенсионери а когато вие се пенсионирате тогавашните работещи ще ви плащат пенсията с техните вноски. Такава е системата например и в Германия. Пенсионни фондове съществуват у нас и без това едва от костово време. Така че нвма какво да смятате колко пари сте внасяли в 40-те си години работен стаж и да им слагате и 5 или не знам си колко процента лихва отгоре.
  Аз съм на мнение, че всеки сам трябва да си се грижи зо осигоряването си за старост, със натрупване на спестявания и най-вече с децата си.
  Но за да видите колко просте, бих казал идиотска, е сметката ви, ще кажа нещо което наистина може да се използва и като аргумент срещу мене: Замисляли ли сте се докато смятахте на лист или компютър вашата сметка през какви исторически обрати мина БГ и света през последните 40 години и какво щеше да стане с парите в един такъв пенсионен фонд по време на хиперинфлацийте на 90-те години?
  И още няколко дребни корекций:
  1) Пълна простотия е да искате българите в чужбина да се осигоряват в Бг. Всеки по света се осигорява там където работи и получава от нея държава после пенсия. Това важи за българина в германия така както за нигерианеца в българия.
  2) Производство не е достатъчно, то трябва да бъде и конкурентноспособно. Само глупаци вярват че лошите западняци са ни разбили индустрията за да ни продават техните стоки. Истината е че нащо не беше конкурентноспособно. Защото всички се кефеха на компютрите "Правец" но никой не би си купил такъв ако може да си купи на подобна цена от IBM или Apple.

 27. 27 Профил на Ал Нихао
  Ал Нихао
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Това е Ницше в чист, кристален вид!! http://sindbadsi.wordpress.com/

 28. 28 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 426 Гневно

  Защо не я вдигнете до 85,ъм,така или иначе изкарваме 2/3 от живота си робувайки на компании,работодатели,правителствени органи и прочие и прочие,работим докъто жизнените ни сили останат на нула,някой от ежедневно напрежение не доживяват дори да се насладят на плодовете от труда си о.е товар върху гърба на данъкоплатеца.....................БЗСРАМНИ ГОВЕДА.

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK