Брюксел затяга борбата с трафика на оръжие

Сесилия Малмстрьом<br />

© European Commission

Сесилия МалмстрьомЕвропейската комисия (ЕК) предложи днес ново законодателство за борба с незаконната търговия и трафика с оръжие, съобщиха от Европейската комисия. Брюксел предвижда това да се случи чрез подобрен контрол на вноса и износа на оръжията за гражданска употреба от и на територията на ЕС.


Законодателното предложение на ЕК трябва да бъде одобрено от Европейския парламент (ЕП) и Съвета на ЕС преди да влезе в сила. Ако това стане, еврозаконодателството ще бъде в крак с изискванията на член 10 от Протокола на ООН за оргнестрелните оръжия.


"Борбата с незаконния трафик на огнестрелни оръжия е решаваща за нашата борба срещу организираната претъпност.  Ето защо Комисията предложи днес да даде на правоохранителните власти в ЕС по-добри средства за проследяване на движението на огнестрелните оръжия, пристигащи в и напускащи ЕС", обясни еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом.
Предложението се базира на принципа, че огнестрелните оръжия и свързаните с тях компоненти не трябва да преминават от страна в страна, без знанието и съгласието на държавите, за които става дума. Оръжията няма да се изнасят или да преминават транзитно през страни, които не са дали съгласие за трансфера.


Новите мерки ще засягат само огнестрелни оръжия, техни части и съществени компоненти, както и муниции за гражданска употреба. Законодателството не засяга оръжия, предназначени за военни цели. Освен това то ще засяга трансфера на оръжие със страни извън ЕС. Трансферът на оръжия в рамките на ЕС се регулира от друг еврозакон.


Предложеното законодателство описва правилата за износ и внос, както и за транзитно преминаване на огнестрелни оръжия. Предметите за износ ще бъдат обект на разрешения за износ. Те ще съдържат цялата необходима информация за проследяването им, включително страна на произход, страна, за която е предназначен износа, получателят на стоките и крайният реципиент, както и описание на оръжията, техните части и компоненти и мунициите.


Държавите-членки ще бъдат задължени да проверяват дали страната вносител е издала съответните разрешения за внос. В случай на транзитно преминаване, третите страни, през които преминава оръжието, трябва писмено да уведомят, че не възразяват на това. Страните-членки освен това трябва да откажат разрешение за износ на лице, за което има данни, че преди е било свързано с незаконен трафик или други сериозни престъпления.


За да се избегне ненужна административна тежест, ще се прилагат опростени процедури за временния внос на огнестрелни оръжия за цели, непротиворечащи на закона и подлежащи на проверка, в това число лов, спортна стрелба, оценка, изложби и поправка на оръжия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK