Брюксел праща "Евростат" да провери фискалната статистика в България

Оли Рен<br />

© Reuters

Оли РенЕвропейската комисия и "Евростат" ще изпратят в България съвместна мисия, която да провери качеството на българската фискална статистика и данните, на които правителството прави своите прогнози.


"Имаме известни притеснения за статистическото представяне на България и очакваме да изпратим мисията скоро", посочи Оли Рен, еврокомисарят по икономически и валутни въпроси.


Рен обяви, че България е първата държава от съюза, която ще бъде подложена на строга проверка съгласно одобрения днес механизъм, с който Евростат може да получи правото да одитира статистиката на страните членки. По-големите правомощия на института се дават, за да се предотвратят бъдещи дългови и бюджетни проблеми в ЕС и еврозоната заради нереални данни за тези показатели. "Евростат трябва да има достъп до правителствените сметки на местно и централно ниво, както и до данните за социално осигуряване, като се спазват законовите изисквания за конфиденциалност и защита на данните", се казва в официалното становище на финансовите министри.
Според Амадеу Алтафаж, говорител на Рен, статистическият институт на ЕС и Европейската комисия споделят съмнението в качеството на фискалните статистически данни, които българското правителство използва за икономическите си прогнози.


Българските власти ще имат възможност да обяснят за цифрите, които ползват, и методите си за анализ, каза още Алтафаж. Обяснения ще бъдат поискани не само от Националния статистически институт, но и от Министерството на финансите , каза той.


Алтафадж веднага допълни, че "преди да имаме пълната картина, би било безотговорно на този етап да сравняваме България с Гърция" (където изкривени и манипулирани данни от статистиката станаха една от причините за кризата - бел.ред.).


Засега не е известен срокът, в който ще се проведе въпросната мисия. Говорителят на Оли Рен уточни, че тя ще се състои, независимо от очакваното одобряване на одиторски функции на "Евростат" от Европарламента и лидерите на Европейския съюз, които ще се съберат на 17-18 юни.


Късно в понеделник финансовите министри на държавите от еврозоната одобриха договореният преди около месец Европейски фонд за финансова стабилност ( European Financial Stability Facility или EFSF). Той ще бъде регистриран в Люксембург и основната му задача ще е да подпомага държави от групата, застрашени от изпадане в неплатежоспособност. EFSF ще бъде част от механизма за финансова стабилност, чрез който ще може да се мобилизират до 750 млрд. евро., за да не плъзне към други държави гръцката дългова криза.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK