Исландия прие закон за превръщането си в "рай" за журналистически разследвания

Снимката се разпространява под лиценза на&nbsp;<a href="http://creativecommons.org/about/">Creative Commons</a>.<br />

© Paul Miller

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.Исландският парламент гласува в четвъртък за създаването на т.нар "рай за разследващи журналисти", предаде АП. Предложнието се състои в приемане на серия от правила, които да създадат благорпиятна среда за разследващата журналистика. Законопроектът беше приет с единодушие, като само един депутат гласува въздържал се.


Докато мерките са насочени най-вече за подбряване на националната прозрачност и защита на журналистите, Исландия се надява също и да примами интернет базираните медии и центрове, които да използват страната като база за свободно изразяване. Идеята придоби популярност след като страната колабира по време на кризата през 2008. Тогава, чужди репортери разкриха корупционните схеми във финансовата система на страната, като настояваха за подобрен достъп до информация и по-добра защита.


Инициативата IMMI (The Icelandic Modern Media Initiative, IMMI ) се стреми да събере в едни общи законови рамки всички изпитани методи по света. Предложението е на сайта за разкрития WikiLeaks. Според активиста на WikiLeaks Джулиан Асанж, има много добри закони в различните страни, но никоя страна досега не е разполагала с всички едновременно. WikiLeaks е уебсайт с нестопанска цел, на който могат да се публикуват анонимни документи. През октомври 2009 в мрежата беше пуснат списък с предполагаеми данни на членове на дясноекстремистката Британска национална партия (British National Party). Сайтът публикува също документ, разкриващ точно ограниченията, на които са подлагани задържаните в Гуантанамо.
"Като редактор на WikiLeaks през изминалите три години аз се борих с повече от сто съдебни обвинения", пише той в блог на сайта на британския "Гардиън".


Освен това законопроектът включва и прекратяване на т.нар. клеветнически туризъм - практика, съпровождаща делата за обвинение в клевета.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Каква връзка има снимка на супермаркет с новината от Исландия, освен че имената са еднакви?

 2. 2 Профил на ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ
  ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ
  Рейтинг: 571 Неутрално


  СЕНЗАЦИЯ – РАЗВЕДОХ СЕ С БАНДИТСКАТА “ТОПЛОФИКАЦИЯ”


  Емил ИЗМИРЛИЕВ,
  обикновен български писател

  или как се разведох с Госпожа Парно, без да консумирам фалшивия ни брак  СЛЕД 4 години и 5 месеца незаконно съжителство с моя милост, с фалшиви подписи за брак, столичната бандитска „Топлофикация” най-после разбра горчивата истина, че няма да я огреят моите интимни ласки и виликодушно ми позволи да се разделя с нея. Така на практика станах първият българин, който се е развел с топлофикация и опровергал печално известният факт – можеш да се разведеш с жена си, но с топлофикация си до гроб! – рекорд, достоен за Книгата на Гинес.
  С това номинациите ми за вписвене в прочутото издание, свързани с Госпожа Парно, станаха ДВЕ. Първата, ако си спомняте, беше за единствения жител на Земята, който е станал абонат на октопода „Топлофикация” с документ с невярно съдържание – молба, че съм искал да ползвам нейните услуги!
  С номерата си бандитското предприятие си вкара автогол, на който могат да завиждат дори участниците в световното първенство по футбол.
  Защото престъпният й акт роди моята поредица, в която, без капчица свян, разкрих механизмите на гигантската машина за ограбване на български граждани в особено големи размери от държавна бандитска фирма с помощта на закони, противоречащи на Конституцията на България и на нормите на Европейския съюз! В четири публикации с обем над пет вестникарски страници показах истинското лице на тази престъпна организация, под чието иго пъшкат над 3 милиона българи и никой не иска да им помогне, за което аз лично нямам никаква заслуга!
  Понеже съм стрелян заек, а и не си оставям магарето в калта, открих тайната как да се разведа с бандитската „Топлофикация”. В резултат на бял свят се появи договор от 7 юни 2010 между Госпожа Парно и обитателите на блока, в който живея, подписан лично от изпълнителния директор Петко Милевски, когото аз продалжавам да наричам Петко Студеното и нямам съмнения вече какъв е мъжкият му характер, който някои бъркат със сексуална ориентация В него категорично се обявява, че от началото на м. юни 2010 г. лицето Емил Измирлиев
  НЯМА ДА СЕ СЧИТА ЗА ПОТРЕБИТЕЛ
  НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ

  по смисъла на Закона за енергетиката. Какъв откровен цинизъм се съдържа в последните думи. По текстовете на Директива № 32 от 5 април 2006 г. на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, чл. 13 аз
  никога не съм бил потребител на подобна енергия, а също така и по моето лично волеизявление. Бандитската „Топлофикация” обаче великодушно ме освобождава от брачните си окови, като и дума не обелва, че с фалшив подпис се е успяла да стане моя жена, макар че, и децата разбраха, че никога не съм и помислял да се венчавам за нея!
  Нещо повече, във въпросния договор за развода ми с Госпожа Парно тя отново използва бандитските си прийоми, като заплашва останалите обитатели в блока, че ако не плащат всеки месец ”моят” дял на топлинна енергия, който се разпеделял пропорционално на отопляемите обеми (с прости думи, сметките на абонатите в блока се увеличават със смешните 20 ст. на месец!) щяла да спре парното на всички като наказателна мярка. И с просто око се вижда, че тя не се отказва дори от тези жълти стотинки, които няма право да полручава според европейските норми, с което за кой ли път кандидатства за Книгата на Гинес за най-безпардонен монополист в света!
  От перипетиите около сключването на въпросния договор, с който става факт развода ми с бандитската „Топлофикация”, научих още доста потресаващи обстоятелства. Шокираш е фактът в тях, че всички подписи на абонатите от блока, които са съгласни аз да не съм женен за Госпожа Парно, са проверявани многократно да не би случайно да не са фалшиви( не са, Милевски, не са!).
  А когато Вальо Топлото ме е направи през януари 2006 г. абонат на октопода „Топлофикация” и през ум не му е минало да провери дали аз съм се подписал, или някой друг. Въпреки че ясно и категорично бях заявил и доказал с документи, че не искам да ползвам услугите на „Топлофикация” дори и безплатно, че дори ако ми дава заплата не ги искам! А и няма техническа взможност за това (отразено надлежно в нотариалния ми акт!). И от самолет се вижда, че и тук е играл двойният аршин на бандитите, и то не в моя полза.
  Както и да е – не съм дребвнав, но съм длъжен да разкрия поредния парадокс около методите на престъпната организация, които станаха толкова много, но си си струва да ги обсъждаме.
  Все пак трябва да отбележа, че с обявяване на развода ми с Госпожа Парно, баз да съм консумирал брака с нея, се промени моят статут в обществото. От роб на „Топлофикация” се првърнах в

  ПЪЛНОПРАВЕН ГРАЖДАНИН
  НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

  Нека поясня – когато правих разследването на бандитската държавна фирма обсъждах нейния статут не кого и да е, а лично с европейския комисар Меглена Кунева, която отговаряше за защитата на потребителите. Добре си спомняте, че тя без свян излъга в ефира на предаването „Сеизмограф”, че българската топлофикация не била в Европейския съюз. А това ми дава основание да смятам, че вече съм истински европеец.
  Наскоро бях в една от страните на ЕС – Франция. Там разбрах една малка тайна – ако в нея има такава престъпна фирма като българската топлофикация, тя няма никакъв шанс да граби французите като за световно с рекет, измами, изнудване и заплахи. Може да опита, но веднага ще я хванат

  И НЯМА ДА Й ПРОСТЯТ!

  Това за сведение на министър председателя на България, който заедно с вътрешния министър Цветанов се закани да измете от страната октоподите, наглите, факирите и други видове бандити. До този момент (въпреки че му пратих по пощата моето разследване за банзитската топлофикация) не съм чул нито звук от премиера, от който да разбера, че поне ги е прочел.
  Г-н Министър председателю,
  Имате политическия шанс да освободите българските граждани от игото на „Топлофикация” и по примера на русия цар Александър ІІ да бъдете наречен Бойко Борисов-Освободителя. За целта е необходимо да убедите Вашето парламентарно мнозинство да премахне текста от Закона за енергетиката, с който се узаконява незаконната според европейските норми „такса сградна инсталация”. Меглена Кунева пропусна този шанс – надявам се Вие да не я последвате. Казвам Ви го като обикновен български писател, а не като заинтересована страна! Защото в момента се стига до такива парадокси, като този в Бургас, където блок със 108 апартамента напълно се е отказал от услугите на топлофикация, а обитателите му получават всеки месец сметки за по 87 ст(!)за това, че не ползват услугите на бандитите. И това ако не е рекет, здраве му кажи!
  За Главния прокурор на страната няма да говоря. И той получи разследването ми. И той се прави, че не може да си отвори електронната поща. В кюпа са доста депутати от различни парламентарни групи в Народното събрание, на които също изпратих текста с молба да инициират промана в закона. А те брилянтно илюстрираха израза „От умрял писмо...”. За главата им е - губят подкрепата на близо 3 милиона роби на „Топлофикация” – да ги светна под секрет!

  Р. S. Забравих да предупредя бандитската „Топлофикация” нещо много важно. Ако 300 дни след развода ми с нея (така е по Семейния кодекс) роди някакви наследници, няма да ги призная за мои деца, защото не съм консумирал брака си с нея. После да си нямаме хър-мър...
  P. S.-2 Поръчал съм си специална табелка за вратата на апартамента ми , на която със златни букви ще пише „ЗОНА, СВОБОДНА ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ”. А аз започнах да пиша абсурдната пиеса с работно заглавие „Развод с бандитската „Топлофикация”. Следете афишите на театрите за премиерата...


  ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ, обикновен български писател
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK