Законовите пречки пред европейското бъдеще на Косово

На снимката: Паметник в Прищина. През 2008 Косово едностранно обяви независимост, но пет държави от ЕС все още не са го признали.  <br />

© Ройтерс

На снимката: Паметник в Прищина. През 2008 Косово едностранно обяви независимост, но пет държави от ЕС все още не са го признали. Косово е оптимист за започването на преговори за свободна търговия и безвизов режим с Европейския съюз (ЕС). Не ясно обаче как може да бъде сключено споразумение за свободна търховия при положение, че пет държави- членки не признават Косово, писа EUobserver.


"На добър път сме. Вкрая на лятото ще започнем диалога за либерализация на визовия режим и за перспективитите за (достъп до бел.ред.) пазара на ЕС", заяви премиерът на косово Хашим Тачи в скорошно интервю с EUobserver.


На Косово ще е нужно много време, за да се съобрази с европейските стандарти, пише европейското издание. Що се отнася до визите – Косово няма дори функционален регистър на населението, а миналата седмица САЩ го нарече "пункт за човешки трафик към ЕС". По въпроса за свободната търговия – през юли ЕС ще изпрати делегация, която да проучи ситуацията.
Споразумението за безвизов режим би било морален стимул за косовското население, което се страхува от изолация във времена, когато съседите му пътуват свободно.


Споразумението за свободна търдовия е по-важно от политическа гледна точка. Двустранно споразумение между Косово и ЕС би представлявало първото в историята договорно отношение между двете страни. Същевременно договорът би предопределил бъдещо споразумение за стабилност, което е ключова стъпка за присъединяване към ЕС.


Законово решение на визовия въпрос има


През 2009 Косово беше добавено към европейския списък с държави и територии, които имат нужда от виза, описвайки го като "територията на Косово". В списъка се казва също така "без предразсъдъци по отношение на статуса на Косово". Сега 27-те страни от ЕС трябва да приемат обща позиция, която да "премести" Косово в списъка с територии, които не се нуждаят от визи.


Пактът за търговия предлага по-голямо предизвикателство: това как да се опише Косово като юридическо лице, което е страна по договора.


Испания, която не признава Косово, казва, че то е "специален случай" и че Европейската комисия (ЕК) работи върху специално решение. Източник на EUobserver в еропейските институции сподели: "Ние сме най-добрите в света, когато става дума за квадратурата на кръга. Може би би могло да има юридическо споразумение с придружаваща декларация, че то (бел.ред. споразумението) се отнася само до това и това, но не и онова (бел. ред. статуса).


Румъния, друга от петте страни непризнаващи Косово, заявява, че решението е в "неутрален статус" в съгласие с резолюция 1244 на ООН. Според тази резолюция от преди 11 години Косово е част от Югославия. Но Югославия се разпадна през 2005.


Словакия, третата държава, която не признава Косово, е на позиция, че мисията на ООН в Косово (UNMIK) може да подпише споразумението за търговия. Обаче UNMIK съществува само "все още" и няма реални правомощия след идването мисията на ЕС (Eulex) в Косово през 2008.


Освен това "решението UNMIK", което описва Косово като част от Сърбия е неприемливо. "Косово е независима и суверенна държава...няма връщане назад", каза Хашим Тачи пред EUobserver.


Кипър и Гърция - другите две държави, които не признават Косово, не отговориха на въпросите на EUobserver. Гърция отбеляза, че пуска косовари на границата си като подпечатва празен лист вместо косовски парпорт. Въпреки прагматизма по отношение на визите страните непризнаващи Косово поддържат твърда линия, като настояват за промяна на формулировки като "косовски граждани" на "косовски жители" в документи на ЕС.


Доверието намалява


В същото време извън брюкселските офиси доверието към международното присъствие в Косово и етническото албанско правителство намалява.


През март 16 румънски жандармери от мисията на ЕС в Косово бяха уличени в контрабанда на цигари и алкохол. Този случай е предшестван от друг инцидент от 2007, когато румънски войници от мисията убиха двама етнически албанци с гумени патрони.
През април европрейската мисия в Косово обвини транспортното министерство в корупция по отношение на договор за пътно строителство на стойност 1 милиард долара. Хашим Тачи също трябваше са отговаря на въпроси от къде се се сдобил с пари да построи къща от 700 кв.м. при положение, че средната заплата в Косово е под 300 евро.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Е как от къде има пари Хашиш Тачи ,ами от хашиш разбира се.Те и децата го знаят това.

 2. 2 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Няма такава държава, следователно не може да има каквито и да било отношения с нея.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 3. 3 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Признаването на Косово е грешка, последиците от която тепърва ще чувстваме. Мразя сърбите,заради определянето на българите като "исконен враг на сръбския народ", от тяхна страна, но КОСОВО Е СРЪБСКА ТЕРИТОРИЯ!

  Да разлая троловете!!
 4. 4 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Потвърждение на срама който изпитваме е пълното мълчание на българските медии за изявите на нашия представител пред Международния съд в Хага в полза на косовската независимост.Защото те си знаят какво им е разрешено да пишат ,показват и говорят.И по-добре да мълчат.
  http://yphalachev.blogspot.com/2009/12/blog-post_12.html

 5. 5 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  батко, тези трябва да се прегледат - безвизов режим за най-големите търговци на херца в Европа, WTF ?!?!?!?!?!?!?!?!

  it comes from inside, just listen ...
 6. 6 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Косово държава е най-голямата грешка на US-администрацията, освен ако не е целенасочен сценарий за нестабилност на Балканите, което не искам да вярвам. Сега натресоха Косово на ЕС и казаха - ето ви държава, приемайте я. Това не е държава, а територия на криминални шиптъри.

  low riders team
 7. 7 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#3] от "lone_wolf":

  "КОСОВО Е СРЪБСКА ТЕРИТОРИЯ! "

  За Западните покрайнини какво ти е мнението?

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 8. 8 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#7] от ".dru":

  те и Македония са български, Косово е сръбско така в едно изречение ясно ли е?

  low riders team
 9. 9 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И за визите и за търговското споразумение всъщност няма проблем да се подпишат и без да е признато Косово от петте непризнаващи държави. Това е защото и двете се решават само от Европейската комисия и не трябва да се ратифицират от членовете на ЕС. А на визите ще пише: не важи за гърция, испания, и т.н. Само за да влязат в самия ЕС трябва да ги призанят всичките, поне сега засега.

 10. 10 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 442 Неутрално

  С това Косово, американците създадоха сериозен проблем за ЕС. Като се правят, чак на такива големи защитници на човешките свободи и чертая граници на измислени държави в Европа, защо не очертаят граници за държави на мюсюлманите, китайците и др. общности в САЩ? Да им организират свободни избори и т.н., както си му е реда. Там те са даже по-многобройни, отколкото тук.

 11. 11 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Според сръбската национална доктрина, създадена от Сръбската академия на науките източната граница на Сърбия е по течението на р. Искър. Това сигурно гали ушите на българските сърбоманчета, които забравят, че Сърбия окупира вече около век исконни български територии, които обезбългарява по най-безсрамен начин и дума не продумва за връщането на същите на Майка България.
  Българите от Западните покрайнини и днес са забравени от управляващите в София, както впрочем от 66 години насам.
  Което е най-малкото позорно!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 12. 12 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  За добро или зло, Косово се очертава да бъде в известна степен самостоятелна държавица в бъдеще.
  Между другото, прокобите, че именно там ще се концентрира престъпната дейност в Стария континент, не се сбъднаха. Разбойниците не са будали, стоят си из по-богатите и по-уредени държави.
  А междувременно властите в Косово гонят попъплилите ислямисти и обсъждат най-сериозно забраната на мюсюлманските забрадки.
  Ако сърбите не бяха тъпи до нивото на собствените си гъзове, картинката можеше да бъде много различна днес, но понеже те са точно толкова тъпи... това е положението.

  Свобода за Надежда Савченко!
 13. 13 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Напомням на родените вчера сърбомани русофили комунисти, че албанците имат трима нобелиста, университет от 1750, печатница(пак оттогава), когато Софроний преписвал Паисий на ръка.

 14. 14 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [#7] - .dru
  Наши са си посочените територии.
  Мразя сърби, сръбска музика, както и чалгата и гръцката музика. Но за Косово - държа на мнението си.

  Да разлая троловете!!
 15. 15 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 525 Весело

  За такива като мен, цял живот манекенки и по заведения от хай-класа, Косово звучи твърде странно.

 16. 16 Профил на сеир
  сеир
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ква държава , кви пет лева. Може ли територия чиито лидери да са наркобосове да се нарича държава. Косово е просто едно престъпно сборище което трябва да се постави под карантина.

 17. 17 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#7] от ".dru":

  Не съм сигурен, какво мисли Самотният вълк, но - така или иначе - Западните покрайнини са си Източна Сърбия. Твърде много държави на Балканите не са сигурни как да облагородят и направят достойни за живеене твърде малки територийки. В общи линии е време да приемем, че баталиите в региона приключиха и да се юрнем по-скоро да търгуваме помежду си, отколкото да се гледаме под вежди и строго...

  Свобода за Надежда Савченко!
 18. 18 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Косово е територия, не може да е самостоятелна държава. Все едно Македония да е самостоятелна държава, ние я признаваме, защото смятаме, че там живеят българи, но Гърция никога няма да признае територията Македония за държава. Вероятно когато нормалните жители на Косово разберат, че е по-добре в ЕС като част от Сърбия, отколкото без държава, ще стане и приемането й в ЕС.

 19. 19 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#17] от "GogoPG":

  Нищо чудно: в последните години нихилизмът стана преобладаваща черта на българина.

  Националният нихилизъм имам предвид...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 20. 20 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#19] от ".dru":

  А националното достойнство в квадратни километри ли се изчислява?!?

  Свобода за Надежда Савченко!
 21. 21 Профил на vilenin
  vilenin
  Рейтинг: Весело

  Каква хубава победа на словашкия пролетариат над италианския империализъм

  Никога, Никога, Никога не се предавай!
 22. 22 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Северен Кипър не го признава никой, но не му пречи да си е богата д-ва с много туристи, вече близо 40 г.
  А Косово е признато от тия, дето карат влака. Българските милиционери могат да си лаят, колкото им глас държи.

 23. 23 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аверчето на Милошевич, таварищ Седефчов, тоже призна Косово, колкото и да го засърбя отзад, щото знае кой кара влака, козирува, пърди и се ослушва.

 24. 24 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#20] от "GogoPG":

  и в това. и в неостъпване пред чужди тези за това дали Косово е държава или е част от Сърбия, дали Западните покрайнини са Източна Сърбия и т.н. Ако не държиш на своето и на историята си, гледаш да се съгласяваш със всеки в името на криворазбрани европейки ценности, в един момент спират да се съобразават с теб - тук на Балканите е така - Realpolitik се нарича. Така че по отношение на сърбите е ясно - могат да си искат Косово и Босна, ние си искаме целия Нишки санджак и Македония. Нито те ще ги получат, нито ние, но това е различно от това да си траеш и да кимаш като гладен пес...

  low riders team
 25. 25 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Косово е бил толкова сръбски, колкото и Македония.
  Великосръбския шовинизъм ми е ясен, но дайте да погледнем историческата истина в очите. А тя е само една - до преди падането под турско, Косово е било българска територия, а след това - турска територия, населена основно с албанци.
  Сърбите от край време мечтаят да имат голяма държава, дори за известно време я създадоха, но шовинизмът им изигра лоша шега.
  А Косово в ЕС? Не, не мисля.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK