ЕК предложи блокиране на достъпа до европари при свръхдефицит

Държавите - членки на Европейския съюз (ЕС), може да загубят достъп до еврофондовете, ако нарушават бюджетните правила на съюза за тавана на дефицита и външния дълг. Това съобщи вчера Европейската комисия, цитирана от агенция "Ройтерс".


Предложението е изготвено от еврокомисаря по паричните въпроси Оли Рен. То е част от усилията на ЕС да затегне правилата за бюджетна дисциплина, за да предотврати още една дългова криза като тази в Гърция.


Пактът за стабилност и растеж налага ограничения на дефицита, който не трябва да надвишава 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), а дългът не трябва да бъде повече от 60% от БВП. И двете ограничения обаче бяха нарушени от много страни от ЕС още преди настъпването на глобалната финансова криза.
България също нарушава лимита - за миналата година дефицитът беше ревизиран на 3.9%, а за тази 3.8% (4.8% по българската методология, която не включва поетите задължения). По отношения на дълга обаче страната ни има едни от най-добрите показатели 0 около 14% от БВП.


"Страните членки би трябвало да са обект на условията на съществуващата процедура при свръхдефицит, ако темпото на намаляване на дълга не е задоволително", заяви ЕК в изявление. При това условие държавите могат да бъдат принудени да плащат определени глоби. Предложението на комисията предвижда още спиране на субсидиите за по-бедните региони, за рибари и др.


"Бюджетът на ЕС трябва да бъде използван като средство за принуда за уважаване на Пакта за стабиност", се казва още в официалния документ. При засичане на свръхдефицит обаче средствата няма да бъдат автоматично замразявани, а страните ще получават известно време за корекция. ЕК намекна, че фермерите не трябва да бъдат засегнати от новите санкции.


"Страните членки ще трябва да продължат да плащат субсидиите за фермерите дори без помощта на ЕС", се казва в документа. Пактът за стабилност предвижда санкции за "нарушителите", но досега те не са налагани, тъй като процедурата по активирането им е прекалено дълга и тромава.


Предстои предложението на ЕК да бъде разгледано от финансовите министрите на държавите членки, които подготвят пълна промяна на икономическите правила в ЕС, за да се предотврати повторение на дълговата криза. Документът не включва предложението на Германия и Франция, според което държавите, неспазващи правилата, трябва да остават без право на глас в ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK