Регионалните различия в ЕС все още са твърде големи, сочи доклад

Регионалните различия в ЕС все още са твърде големи, сочи доклад

© Надежда ЧипеваРезултатите от регионалната политика на Европейския съюз (ЕС) са далеч от впечатляващи, сочи ново изследване на Евростат, цитирано от електронното издание Presseurop.еu. Въпреки че някои страни-членки на ЕС от десетилетия прилагат схеми за намаляване на регионалните различия, показателите за жизнения стандарт в отделните региони се движат в големи граници.


Лондонското сити е на върха на класацията на Евростат с 334% от средния брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в ЕС. Тази стойност е повече от десет пъти по-висока от БВП за човек от северозападна България, който е само 26% средната стойност в ЕС.


Неочаквани разлики
Статистиката изважда на показ някои неочаквани вариации. В германската провинция Саксония-Анхалт, например, покупателната способност на глава от населението е равна на тази в Естония или в най-богатите региони в Гърция.В същото време жителите на град Кемниц, Германия имат два пъти по-нисък жизнен стандарт от тези в Хамбург (82% срещу 192% от средния БВП на глава от населението в ЕС).


Германия е начело


Германското правителство е направило повече от всяко друго, за да преодолее регионалните различия, пише Presseurop.


През последните 20 години чрез пактовете за солидарност провинциите от бившата Източна Германия са получили почти 1,5 милиарда евро. Голяма част от тях са използвани за развитие на инфраструктурата, за да се улесни достъпът на бъдещи инвестиции. Хората от западните провинции дори се притесняват от динамичното развитие на провинциите от бившата ГДР.


Изследването на Евростат обаче показва, че германското правителство се е провалило по отношение на работните места – безработицата в източната част на страната е два пъти по висока от тази в западната.


Андалусия – безрезултатно усвояване


Между 1980 и 2000 властите на испанската автономна област Андалусия сериозно усвояват европейски структурни фондове. Въпреки това програмите за развитие в тази част на Испания, са помогнали сравнително малко за подкрепата на местната икономика. Благодарение на усвоените средства, БВП на Андалусия е нараснал само с 2,4%.


Местни проучвания показват, че използваните средства от испанското националното правителство и от ЕС все още не са довели до толкова добри резултати, колкото в северната част на страната.


Силно разделение север - юг в Италия


Различията в отделните региони в Италия личат най-добре, когато човек тръгне на път. Presseurop сравнява "красивите автомагистрали" на север и "разбитите пътища" около Неапол. Като пример изданието посочва регионите Пиемонт и Ломбардия, където покупателната способност на жителите е два пъти по-висока от тази в областта Кампания.


Символ на италианския неуспех за преодоляване на различията става "Фондът за юг", познат още като случая "Мецоджорно". Инициативата действа от 1951 до 1992 и ЕС отпуска 140 милиарда евро, но положителни резултати няма. Италианският случай привлича вниманието дори на Международния валутен фонд.


Разбираемо,коментира Presseurop, Брюксел се страхува от втори проект като "Мецоджорно". В момент, когато всички разходи се съкращават, това е още една причина част от средствата по регионални програми да бъдат съкратени.Въпреки мерките на ЕС срещу злоупотреби, финансирането от регионални фондове на съмнителни проекти продължава.


Един от последните големи скандали е разгласен от Financial Times в началото на юни.


24 хотела, осем от които отговарят на изискванията за 23,6 милиона от еврофондовете, са построени без разрешение на Канарските острови. Територията, на която са построени е под защитата на ЮНЕСКО.


Един от основните проблеми ори този тио измами е, че ЕС не играе особена роля при управлението на проекти, които са за средства под 50 милиона евро. Европейският комисар по регионалната политика, Йоханес Хан, пък трябва да се получи зелена светлина от държавите-членки, за да започне борбата срещу измамите.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Колко хляба може да си купи един Пенсионирал се Вишист след трудов стаж от 35г, и с пенсия 150лв??

  Задавалили сте си въпроса защо БЪЛГАРИЯ е държава, която бърка в ДЪРЖАВНАТA си хазна и вади пари, под претекст "БЮЖЕТНИ стедства за разни КАМПАНИИ", и давани безвъзмездно на всички тези Култови, АМАТЙОРСКИ Фракции, Коалиции, Партии и Идеологo-Мажоритарни
  (Култ-Групировки)!

  Задавалили сте си въпроса защо БЪЛГАРИЯ е държава, която превилегирова държавните си служители като не облагва с данъци, а всички останали, ДА?
  Задавалили сте си въпроса,
  Защо се дават и откъде най-вече, по 60лв хотелски за ден на депутатите?

  Защо?
  Защото нямаме ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ!
  Защото не се ЗАБРАНИ КОНСТИТУЦИОННО НАМЕСАТА НА ЛИЧНИЯТ-КУЛТОВ и АМАТЙОРСКИ ФАКТОР;
  ИДЕОЛОГИЯ, РЕЛИГИЯ И ЕТНОС,
  ДА СЕ МЕСИ в ДЪРЖАВНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОТНОШЕНИЯ!!

  НИЕ БЪЛГАРИТЕ, за да покажем как трябва да се отстоява на такова ЗАРОБВАЩО В ОСНОВАТА СИ «Д€М€К-o-НОМИЧЕСКО» ЗЛО, ни трабва да проведем в най-кратък срок ВЪТРЕ-СОЦИАЛНАТА ПРОМЯНА, т.е. СОЦИАЛНАТА ПЕРЕСТРОЙКА.
  Икономическата промята ( перестройка) стана, а силата ( социалната структура ) която създава икономиката е занемарена ГЛОБАЛНО!!

  Какво трябва;
  а / ЗАБРАНА на ВСЯКАВА намеса на аматъорските КУЛТ-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ, КУЛТ-РЕЛИГИОЗНИ И КУЛТ-ЕТНИЧЕСКИ ГРУПИРОВКИ, един път за винаги да поляризират открито И ГРУПИРАНО обществото!
  Най-вече КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА НА ВМЕШАТЕЛСТВОТО ИМ ВЪВ ВЪТРЕ-ДЪРЖАВНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОТНОШЕНИЯ.
  ОЩЕ ПОВЕЧЕ В ДЪРЖАВИ С МНОГОНАЦИОНАЛНО ОБЩЕСТВО!!
  Става дума на КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА на ВМЕШАТЕЛСТВОТО на тези 3 горе упоменати груп-култови-прослойки , а не забрана на организациите им!
  Нека си останат, но по райони и проповядват идеи, вери и произход като хоби по домовете си вече, па макар и групирано!!

  б / След като това направим във ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, трябва да преработим съвършенно нова КОНСТИТУЦИЯ, именно ИСТИНСКИ-ДЕМОКРАТИЧНА, а не
  Г€РБ-о-пейски €вроподвластна и блю-чипно Масон-Банково-заробваща, каквато е сега.

  Избирателната ни система трябва да преустроим на основата на УМЕРЕНИЯТ МАНДАРИНАТ, ОСНОВАНА НА ТАЛАНТА И ДАЛНОВИДНОСТТА ЗА ПОСТА НА ИНДИВИДА-КАНДИДАТ, А НЕ ГРУП-МАЖОРИТЕТНА И САМОИМУНИЗИРАЛА СЕ СИСТЕМА, ЛАНСИРАЩРА НЕЗНАЕЩИ И НЕДАЛНОВИДНИ ЛИЧНОСТИ С ПРЕСТЪПНИ ПОНЯКОГА НАКЛОННОСТИ.
  в / Само с такъв пример може да излезем и да се провикнем та да ни чуe Цялата ПЛАНЕТА:

  " О-оой ПСЕВДО-Д€МОКРАТИ, ВИЖТЕ КАКВО ЗНАЧИ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, А НЕ ТАЗИ ПАЗАРНО-ЗАРОБВАЩА И БАНКОВО-«Д€М€К-o-НОМИЧЕСКА» В КОЯТО «ДЕМEK-o-КРАТИЧНО» НИ ВЪВЛИЧАТЕ"!!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 2. 2 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 442 Гневно

  Сравнявайки ни с НАЙГОЛЯМИЯТ КОЛОНИАЛИСТ в 21-ви Век-АНГЛИЯ.
  БЪЛГАРИТЕ НИКОГА НЕ СМЕ ГРАБИЛИ, КРАЛИ И НАЙ ВЕЧЕ КОЛОНИАЛИЗИРАЛИ, в сравнение това което прави КОЛОНИАЛНА АНГЛИЯ И СЕГА, бръщолевийки за ДЕМЕК-оКРАЦИЯ.
  Г€РБ,
  ( Групата за €вропейско Робство на БЪЛГАРИЯ)
  Имал;
  Перспективен характер.
  За кой от по-долу изложените належащи проблеми;
  * За връщане на насилствено емигрирали млади специалисти и сънародници?
  * За уреждане въпросът за работа на БЪЛГАРИТЕ СВОБОДНО И РАВНОПРАВНО в Евро-Конгломерата, така както ние сме разрешили на всеки един чужденец СВОБОДНО И РАВНОПРАВНО да работи в РОДИНАТА НА ЛЕВСКИ и БОТЕВ.
  * За връщане на НАЕМНИЯТ НИ КОНТИНГЕНТ-УБИЙЦИ, ПРЪСНАТ ПО НАТОВСКИТЕ ПЕТРОЛНИ ВОЕННИ ГЕНОЦИДИ.
  * ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА, КОЙТО Е ДОПУСНАЛ В ЧЛЕНСТВО ДА СЕДИМ С НАЙ-ГОЛЯМИЯТ КОЛОНИАЛИСТ НА 21-ви Век-А Н Г Л И Я, и Бръщолевим за ДЕМЕК-о-КРАЦИЯ.
  Именно факта, че сега в 21 в., €вро-Конгломепата, е включил в членство Държава-КОЛОХИАЛИЦТ, не постигнала все още възмездието си за Извършено престъпление срещу Правата на Човека и цял един Народ, а даже като член претендира за Демокрация в Международните Отношения.
  Англия -(член в €вро-Конгломепата ), в 1971 г., чрез таен договор и Милитаристично-Агресивни цели, погубвайки Жизненото право на цял един Народ, завладява насилствено територията му.

  Същият този „€вропеец” в съглашение с “Чичо-САМ”-НАТО дпугият Милитарист, създават Най-Голямата Военна база за унищожение в Света, построена върху „Открадната територия”;

  Това е базата “Диего Гърция” до момента.

  Англия за да скрие Престъплението си, е дала острова под-наем на НАТО.

  ДО КРАЯТ НА ГОДИНАТА ЦЕНАТА НА ГАЗТА ЩЕ ПРЕВИШИ ЦЕНАТА ЗА УНЦИЯ ЗЛАТО,
  !!Плащай ако можеш МАЖОРИТАРНО ХИПНОТИЗИРАН човеко!!
  ЩОМ НЕ СЕ ОСЪЗНАЕШ И НЕРАЗБЕРЕШ КОГО И КАК ДА ИЗБИРАШ!!

  На БЪЛГАРИТЕ ни е нужно не заслужили,
  а ЗНАЕЩИ и ТАЛАНТЛИВИ ръководители!
  \"В. И. Кунчев-Левски\"

  \"За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество\"
  Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
  \"Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали.\"
  Не е ли срамно всичко това??
  Уважаеми \"Човек на 21 век\".
  Хей Човеко, Осъзнай се!!
  Осъзнай се и ти БЪЛГАРИО!

  \"Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали.\"
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK