Брюксел предлага повече свобода при отглеждането на ГМО в ЕС

Брюксел предлага повече свобода при отглеждането на ГМО в ЕС

© Laszlo BaloghЕвропейската комисия (ЕК) ще предложи днес промяна в политиката на Европейския съюз (ЕС) за одобрение на генно модифицирани организми (ГМО), съобщи EurActiv. Тя ще позволи на страните повече свобода да решат дали да забранят на територията си отглеждането на генно модифицирани растения, като в същото време се придържат към обща система за оторизация на позволени ГМО за ЕС като цяло.Новата политика за отглеждане на ГМО ще има за цел да сложи край на дългогодишните спорове между страните в ЕС, които подкрепят ГМО и тези, които им се противопоставят.
В момента ГМО се регулират в ЕС от две директиви. Едната се отнася до работа с ГМО в контролирани (лабораторни) условия, а другата е за освобождаване в околната среда за полеви опити и пускане на пазара на ГМО като продукти и съставки на продукти.


Втората директива въвежда разрешителни процедури както за освобождаването в околната среда (полеви опити), така и за пускането на пазара, при които процедури участие взимат всички държави – членки, както и ЕК. Принципът е всяко освобождаване в околната среда да се оценява случай по случай, като се вземат предвид конкретните потенциални рискове за околната среда и здравето на хората. Тази оценка се прави от Европейската агенция за безопасност на храните, която дава научни становища за въздействието и безопасността или опасността на конкретни ГМО сортове.


Плановете на Брюксел са страни, които са положително настроени към ГМО като Испания, Чехия и Холандия, да могат да ги отглеждат, като в същото време се отворят и нови пазари за големите компании за биотехнологии. В същото време ще е законово уредено да има забрани за ГМО в страни като Австрия, Италия и Унгария.


Законодателното предложение на ЕК ще въведе нов член в директивата от 2001 г. за освобождаване на ГМО в околната среда. Предложените мерки ще позволят на държавите-членки да забранят отглеждането на ГМО, но изтъквайки причини, различни от негативните им последствия върху човешкото здраве и околната среда, или техните социално-икономически въздействия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK