ЕК погва терористите и в интернет

Германски полицай следи наблюдателни екрани след опит на ливански гражданин да постави бомба във влак.<br />

© Michaela Rehle, Reuters

Германски полицай следи наблюдателни екрани след опит на ливански гражданин да постави бомба във влак.Брюксел ще концентрира антитерористичните си усилия върху справяне с пропагандата и обучението на терористи. Европейскaта комисия (ЕК) подготвя нови механизми за противопоставяне на радикализма и вербуването от терористични организации на нови членове в интернет, съобщи EurActiv.Предвижданите мерки трябва да позволят по-лесното преследване не само на хората, които подготвят и планират атаките, но и на тези, които косвено подпомагат тероризма. Като пример от изданието посочват хората, които разпространяват начините за правене на бомба.
"Броят на атаките, за щастие, намаля. Терористичните методи и пропаганда обаче се променят и ние трябва да се справим с това по интелигентен начин", каза еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом.


Новият пакет от мерки ще бъде насочен основно към разпространението на терористични дейности в интернет. Еврокомисията планира все по-често да се обръща за съдействие към доставчиците на интернет услуги и частните компании, които работят по "мрежата".


По-твърдата позиция към пропагандните и радикални дейности в интернет съществува още от рамковото решение за борбата с тероризма от ноември 2008 г. В документа ясно се заявява, че "интернет се използва да вдъхновява и мобилизира местни терористични мрежи и отделни хора е Европа и служи за източник на информация за терористи средства и методи, играейки ролята на виртуален тренировъчен лагер".


Много наблюдатели обаче са обезпокоени, че влизането в сила на такива закони ще застраши свободата на изразяване в Европа. Затова текстът подчертава, че "нищо в рамковото решение не може да бъде тълкувано като намерение да се намали или ограничи разпространението на информация за научни, академични или журналистически цели".


Всички държави-членки трябва да приложат до края на годината преработената антитерористична стратегия, която предвижда преследване на всички, които разпространяват терористични идеи, вербуват и обучават нови членове. До декември 2010 г. еврочленките трябва да направят всички тези дейности наказуеми, се съобщава в решението на ЕС.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bggozo
  bggozo
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Свободата щяла да се застраши - ама коя "свобода", "демокрацията е в опасност". Ами да оставим да нъ гръмнат в метрото и да пуснем чернилките/ арабчугите да си правят каквото искат ли ??? Писнало ми е от демокрация, искам да има ред и сигурност, не "демокрация".

 2. 2 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#1] от "bggozo":

  бегай тогава обратно в 1933г. !

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 3. 3 Профил на bamamamu
  bamamamu
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#1] от "bggozo":

  Ако наистина го мислиш това значи имаш сериозен умствен проблем.

 4. 4 Профил на bamamamu
  bamamamu
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Колкото до статията, нищо чудно няма.

  След пиратите ще погнат, тероростите, педофилите, порното ...

  Докато в една прекрасна утрин не се събудим и осъзнаем, че дори и пръцкането ни в банята се следи, записва и анализира ...

  Тъжно и за съжаление твърде вероятно ...

 5. 5 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#4] от "bamamamu":

  Точно така. Едновремено с това, престъпността няма да се промени по никакъв начин.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 6. 6 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Абе тя свободата на изразяване и в момента е малко под въпрос. Преди две години в един чат се бяхме разговорили за политика и оплюх американската атака в Ирак и един англичанин директно ме попита, не ме ли е страх че критикувам по този начин идиота президент на щатите (по онова време)? Е, казах му, че нямам намерение да го убивам (президента де) и той малко се успокои.

  Толкова за свободата на изразяване. Има държави, членове на ЕС, в които понякога първо бият а след това гледат кой е виновен.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 7. 7 Профил на Jogy
  Jogy
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Преди време някакъв шеф на антитерористична организация, май в Австралия, разправяше че терористите били използвали World of Warcraft за да се организирали и тренирали .....

 8. 8 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 474 Неутрално

  По-скоро могат да ползват WoW за финансиране по метода на китайците

  Интернет е известен със свойството си да попива и разпространява всякакви глупости, и с това че ограничаването на информацията там е много, много трудно.

  В този ред на мисли не е ли по-добре да се разпространят фалшиви инструкции за правене на бомби, от които самоделката ти гръмва в ръцете. Достатъчно е поне един пишман терорист да се върже!

  Damnant quod non intellegunt.
 9. 9 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 408 Неутрално

  1-ви,малко им е на някои,забравят,късопаметни...не помнят! ама как да помнят като не са били там,на мястото,където други са били гръмнати или взривени?
  В Европа съвсем наскоро преди малко годинки имаше и в Испания,и в Англия по метра ,гари и спирки такива "инциденти"..егати инцидентите..колко жертви ,ранени и стресирани до гроб!някой допускаше ли ей така,хопааа,и това да се случи..в такъв мащаб....насред Европата...Зап.Европа?!
  Това от една страна,но от друга..има бая контра също..
  Защото от всякъде бълват -например филмите- убийства,взривове,тероризми и пр. От това,а нглед най-елементарно,ще почнете ли първом..като сте се загрижили и мерки ще вземате?
  Те създали терористите и бандюгите,неспирно и неуморно бълват от екрани и монитори всякакви простотии и акъли как се прави едиква си идиотщина или престъпление и после..откриват Америка!!
  Ама ,не,то само филм било.ще кажат! От филмите почнете те..тая боза патлачена-автоматчена докога?? не се настреляхте,не се навзривявахте....голям пример и чудо давате! докато на поредния куку му се поиска да влезе у филма и той и..влиза в реалността и почва да взривява и убива?! Герой даже да става! нали това е кредото на някои от тия терористи-че стават герои и отиват директно у рая!!
  Създали сума ти "продукти",прокламираи и показващи насилие и др.кретенщини,бълват като за световно и сега какво..ще я спирате ли тая ваша индустрия! за ПАРИ индустрия,ненапечелили се лапачи такива загрижени??
  Че трябват мерки и промяна ,трябват! не ми говорете глупости..ще видите вий престъпност ама няма мерки! да видиш как ще се изпокрият като мишки и ще станат рядкост престъпленията по разните нива!
  ама явно не ви дреме на някои,църкате си из мишата дупчица,комфортно ви е и гледате ..да оцелявате!!
  На разпасалата се сган трябва да се въздейства ,да,.на неразпасаните-тях нищо не би трябвало да ги грози!
  ама като знам каква дървена номенклатура е по Европи и света,най-много честния обикновен гражданин да си изпати и да е притеснен!А не "великите" им терористи,които същата тая номенклатура създаде,или поне предизвика-с тъпанарската си политика и решения и неумения!!
  Много добре си знаете КОИ са ви терористите и бандитите,ама НИЩО не правите а само се халосвате!И не само! а по-скоро използвате май в крайна сметка терористите за да ограничите и плашите НОРМАЛНИТЕ ДОБРИ хорица!! така ми се чини!!

 10. 10 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Пиротехниката ми е хоби от ...повече от 37 години. Гарантирам,че съм опасен САМО за себе си и и не съм ,,по-луд,, от алпинист,парашутист или пещерняк. Много по-опасни от мен са тези,които карат нетрезви или изпреварват неправилно.Това,че имам знания не ме прави престъпник.По-скоро невежеството е престъпление.

 11. 11 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 408 Неутрално

  едни "официални" държавни престъпници, на светло уж , щели да спират други неофициални,нелегални престъпници от тъмното!хаах
  първите,създателите и допусналите тези,вторите щели да ги спират!!брях!!
  филмовата виртуална и наркотичната,реална -бози,кога ще ги спирате,удряте и забраните и унищожите ,питам?!за да спре промивката на мозъците на сганта кандидат-престъпна и наистина престъпна??
  Питам ...и отговор не търся!!
  нали сте в един кюп и лапкате от него,от кюпа!
  пак ще пострадат я читанки виртуални,я някой пцуващ със право в Интернета,а?? или престъпните милиардери,спонсори на терористи и бандитлък интернационален??
  Мижем,да те лажем!! ама харно ще те излажем!!!

 12. 12 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1291 Весело

  И тука има морални терористи имената им са както следва:
  Graf,
  Малката Пица
  Stream
  B52
  АНТИПАТ
  Сгугню
  kukuruznik
  Mickey
  Caliostro

  и др.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 13. 13 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jogy":
  Така е. Паладините са виновни.
  can i has BOMb plox?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 14. 14 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 408 Неутрално

  не ме е шубе от "апашите" у мрежата,а от "стражарите".И едните и другите са омесени от едно и са в едно тесто.....бошлаф!
  Първите ще си хортуват с техни хора само,а вторите..те търсят във всеки терориста?!
  първите си карат само по тяхни линии, канали и с техни бандюги раздумката,ама вторите наред ВСЕКИ им се иска да следят и обработват-уж че търсят или СЕ СЪМНЯВАТ!! А много добре знаят КОИ са апашите!! И в кои да се съмняват!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK