Европа има нужда от "свежа кръв"

Европа трябва да създаде среда, която да привлича млади хора от цял свят.<br /><br />Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/" target="_blank">Creative Commons.</a>

© chispita_666

Европа трябва да създаде среда, която да привлича млади хора от цял свят.

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.Застаряването на европейското население, потвърдено от скорошно изследване на Евростат, означава не просто че ще трябва да се плащат повече пенсии. То ще доведе до недостиг на компетентни, мотивирани млади хора, необходими за нормалното функциониране на икономиката. Затова Европа трябва да създаде среда, която да привлича млади таланти на континента, каза икономистът Ирене Тинагли пред италианския вестник "Ла Стампа".


Много изследователски центрове проучват от известно време какви ще са ефектите от демографския спад в Европа. Нивото на раждаемост продължава да спада в редица държави, а заради икономическата криза намалява и броят на мигранти, търсещи работа. Основният страх, особено на европейските лидери, е, че Европа, която е с население от едва половин милиард жители, ще изгуби своето влияние в сравнение със страни като Китай и Индия, които са с население от над един милиард жители.


Демографията не се определя от статистики
Населението определено е силен аргумент – президент, който представлява милиард жители, има по-голяма тежест, отколкото президент, представляващ по-малко граждани, смята италианският икономист Ирене Тинагли. Освен това по-голямото население означава по-голяма консумация и привлича повече инвеститори.


Но също така е видно, че числата сами по себе си не осигуряват власт нито в икономическо, нито в политическо отношение, твърди Тинагли. Демографската структура на държавата не се определя само от статистика, а и от редица качествени фактори. Погледнато от този ъгъл, намаляващите числа са по-малък проблем в сравнение с прогресивното застаряване на населението.


Влиянието на Индия се дължи не само на нейните 1.1 милиарда жители, а и на факта, че половината от това население е под 25 години, а 65% не са навършили 35. В Китай средната възраст е 34 години. За сравнение - в Италия средната възраст на населението е 43 години, в Германия – 44, а във Франция – 40 години, като това е една от най-"младите" държави в Европа.


Застаряващото население на Европа не се отразява само върху социалната сигурност и пенсионните фондове. Тя има огромно влияние върху продуктивността, капацитета за иновации и крайната продуктивност на държавите. Според Тинагли не е обърнато достатъчно внимание на тези фактори. Много специалисти са изследвали демографските ефекти от застаряването, но много малко е направено за проучване на по-младото население.


Млад човек на възраст под 30 години например работи повече часове за заплата, която тепърва предстои да бъде увеличена въз основа на стажа. С други думи, той или тя произвежда повече на по-ниска цена. Освен това този човек има желанието да се усъвършенства и помага на системата да се движи по-бързо, да произвежда и да се подобрява на по-високи нива, докато намалява разходите. Това се вижда още по-ясно в някои от най-динамичните икономики, където инвестициите по отношение на стажове и квалифицирана работна ръка имат най-голяма възвращаемост.


В Европа семействата са често с по едно дете. По тази причина децата са доста по-обгрижвани и по-малко мотивирани да се съревновават в сравнение с Китай и Индия, казва италианската икономистка. Освен това младите европейци са свикнали с икономики, които се развиват бавно и чиито перспективи за възстановяване и растеж са доста скромни, допълва експертът. Според нея Европа трябва да обърне сериозно внимание на тези фактори.


Европа – предпочитана от младите


Всеотдайност, енергия и възможности за растеж сред новото поколение са нещата, които ще променят бъдещето на държавите и международното им влияние. Младите хора могат да дадат своя принос не само за технологичните иновации, но и за важен културен динамизъм, превърнал се в тенденция в глобален мащаб.


Новите постижения в изкуството, науката и дори масовата култура се дължат на усилията на млади висшисти и артисти бунтари. Това са нови поколения, които са готови да съпоставят своите таланти с постиженията на 50-60-годишните си "колеги".


Демографският проблем в Европа трябва да се разгледа възможно по-скоро. Но преди да се мисли как да се увеличи броят на европейските граждани с наивната надежда, че по-голямата демографска тежест ще даде по-голямо международно значение, Европа трябва да се концентрира върху създаването на по-гъвкави социални и икономически условия, смята Ирене Тинагли.


Те трябва да са по-динамични и така да привличат повече млади хора от целия свят. Старият континент трябва да се превърне в свят, който приема младежите – с по-малко бюрокрация, по-малко националистически интереси, готов да позволи продуктивна активност, иновации и творчески възможности в бизнеса. Само така Европа ще предлага необходимите социални и културни условия за истинско глобално влияние.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 434 Гневно

  Европа винаги е била и ще бъде ''СТАРИЯ КОНТИНЕНТ'', що се отнася до младите пророкувам тотална деградация за по-малко от 5 поколения, в крайна сметка 20 век отмина както и работохолическия манталитет на неговите представители, днес идола на младежите е по ското мързела.

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 2. 2 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#1] от "АНТИПАТ":

  Съгласен съм донякъде, но не може на 100% да е вярно за младите, иначе масата поне в БГ наистина повечето са много зле! Чакат да падне нещо от небето, ама не пада

  Forza Lazio!!!
 3. 3 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Псолютно вярна статия!
  Европа има нужда от млади хора!
  За да използва потенциала им обаче, трябва да се премахнат тези, които пречат на разгръщането на този потенциал, тоест расистите и ксенофобите. Например в България ромите с тяхната раждаемост са един огромен капитал за бъдещето. Само трябва да се премахнат расистите, които им пречат да са полезни на себе си и обществото. Същото е и с имигрантите в Западна Европа..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 4. 4 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Единственото разумно решение е внос на млади хора от Чили, Аржентина, Бразилия...
  Всичко останало само ще ускори ислямизацията на Стария континент.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Хаха. Гласувйте още пет Лисабонски стратегии и се чудете що младите бягат в САЩ и Англия и офшорни зони. Защото там им дават възможност да печелят. А както иска един млад човек - да печели и да харчи. После като одъртее му се изменят ценностите. Но в млада възраст е това.

  А какво прави ЕС - вдига данъци и осигуровки. Тотална бюрократична машина мачка всички предприемчиви и желаещи да печелят. И като се изнесат младите, си внася всякави цветнокожи които освен да правят претъпност, друго не искат.

  Е сами си го правите. Докато не схванете някой елементарни черти на човешката същност ще дъртеете. Успех.

 6. 6 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 754 Любопитно

  До коментар [#3] от "muncho":
  ...в България ромите с тяхната раждаемост са един огромен капитал за бъдещето. Само трябва да се премахнат расистите, които им пречат да са полезни на себе си и обществото...

  Тц-тц-тц!
  Това в качеството си на какъв го измъдри - на ром или на Дон Цеци Кънчев?
  Единственото, в което си донякъде прав, е, че ромите са в пасива на двустранния ни баланс (където по счетоводна традиция фигурира и капиталът)...

  П.П.
  Какво става с бесарабските и прочее българи, впрочем? Май не са се залетели твърде много насам...

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 7. 7 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Мисля, че тук Европеиските депутати могат да се учат от САЩ който в последните години създаде оригинални методи за привличане на млади таланти от всевъзможни държави.

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Разстроено

  Плюсовете на пренаселените държави се свеждат до самочувствието на политиците, че са по-велики ръководители. Нищо добро няма в пренаселеността. Справка - Австралия. Ниска плътност на населението и висок стандарт на живот. Ниска престъпност, безгрижен живот и т.н.
  Е министър председателят на Австралия не е велик като президента на САЩ но кого топли това??

  подпис
 9. 9 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Турция има много млади хора. Турция и България имат "фит" в това отношение.

 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Еее, работа, работа, работа. Нали това е смисъла на знанието - да не бухаш по цял ден като вол, а да си направиш сметката, да измислиш рационализация, нов метод и т.н. Работата на 100 човека сега може да се свърши от 1 робот. Стига с тия работни места. Човек може да живее добре и без да пълни статистиката на тотюмладеновците.
  Западът винаги се е отличавал с рационализма и качеството си. Ако си получил в наследство 100 годишната къща на предците си ясно е, че няма да ти трябва нова. Хората на запада не са толкова богати, че да строят къща на всеки 30 години.
  Демографията е малко по-друга работа. Но количеството не е показател за качество.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  С една дума ти смята., че вътрешната политика и бюрократските практики съсипват европейската младеж, добре съгласен съм.

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 12. 12 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  Прав си само до някъде.
  Първо, наистина много млади специалисти отиват от Европа в САЩ, заради повечето пари. Но това съвсем не означава, че лисабонската стратегия е грешна, а точно обратното - в Лисабоската стратегия са залегнали повече пари за наука и R&D и по-голяма мобилност на креативните хора. Така че точно Лисабонската страгегия е пътя. Това което пречи е егоизма на европейските държави (затворените им трудови пазари) и недалновидността на европейските държави и фирми, които не инвестират достатъчно в рисърч и девелопмент..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 13. 13 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Тезите на професора и на повечето във форума са чисто конформистки!
  Базират се на 2 фундаментално неверни тези, а именно:
  1. Икономиката в сегашния си вид и модел може да се развива.
  2. Проблемите могат да се решат в "внос" на хора.
  По първата теза предполагам че ще има много коментари, но все пак - перспективата за развитие е негативна, защото по-нататък просто няма накъде! Сегашната криза не е криза на парите, а е криза на модела. С други думи - нужна е революция.
  Относно "вноса" на хора - първо, за да се внесат, те трябва да бъдат изнесени отнякъде. По правило ресурса е винаги ограничен!
  Едва ли "износителите" и "изнесените" ще са винаги качествени и добронамерени. По-скоро ще трябва да се разчита на следващото поколение, отколкото на директно "внесените". Оттам - по-скоро биха произтекли повече проблеми, отколкото решения. Примери - UK, USA...
  Грубото сравняване на бройката хора в Европа и Китай или Индия също е погрешно - не може да се сравнява производителността и образованието на европейски специалист с някакъв индиец например, който не знае какво е електричество, живее с долар на ден, но пък е образцов копач с мотика! Такива "движат" икономиката само към каменната ера. Процентното съотношение в тези общества на икономически активните и годни кадри (на европейско ниво) и останалите елементарни консуматори е също толкова смазващо, колкото бройката на населението им!
  Измамното впечатление за китайската и индийската икономики се създаде единствено вследствие износа на технологии от големите компании натам, с единствената цел увеличаване на печалбите...Поради безумно ниската цена на труда и заместването на качеството с количество!
  Така че - пак опираме до модела на икономиката и пенсионното осигуряване.

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 14. 14 Профил на Чалмите вън!
  Чалмите вън!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Мунчо, говори пророкът ти:
  продължавай да громиш непрогресивната дясна расист-мисъл със същата непоколебимост и да поставяш на мястото им неоконсервативно-псевдохртиянско-юдеонацистките отпадъци. Покажи им на тези християнталибанрасисти камила кебаб яде ли.
  Колкото по-силно си удряш челото в пода на джамията, толкова по-неснизходителен ще бъда към тях на оня свят. Вай, вай, аллах.
  Макар да не е по канон, ти позволявам, правоверни братко Мунчо, да си удариш главата в стената на джамията със засилка. Ако го сториш, обещавам да те възнаградя не с 74 хурии, а с цели 148, когато си дойдеш при мен, и всичките ще бъдат с бурки.

  Когато няма повече място в ада, мъртвите ще бродят по земята...
 15. 15 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Шуробаджанащината или т.н. "връзки" от времето на развитото соц. общество рушат нацията, защото нарушават механизма на естествения подбор и конкуренцията. Нашата нация е обречена на изчезване, защото пак шуробаджанащината гони от тук способните, амбициозните и със знания и умения хора. Обикновено на Запад. Не съм чул до сега за потоци млади хора на изток. Защото и там цари същият ред. Така че единствено от изток може да идват у нас млади работници и да стабилизират пенсионната система доколкото ще я има.

 16. 16 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Весело

  Бля... бе до кога ще дрънкате тия глупости за мотиките в Индия и некачествените продукти на Китай, при положение че Индия има ядрено оръжие, изстрелва ракети в космоса и полвината от софтуера в света, а за Китай да не говорим - сигурно нямате едно нещо дето не е произведено в Китай у вас, включително най-високотехнологичните продукти..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 17. 17 Профил на stigave4e
  stigave4e
  Рейтинг: 8 Неутрално

  както и предполагах, експертката е много млада. и очевидно нахъсана да шашне света с гениалност и неповторимост. каквито й липсват, затова напада по-възрастните си колеги. иновативността и креативността са качества, които или имаш или нямаш, обикновено се усъвършенства талантът с годините.
  остава да приемат директива навършилите 50, 60 да ги изтрелват някъде в космоса, да не пречат......

 18. 18 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Колкото по-малко хора в европа, толкова по-добре. Населението глобално расте, така че по-добре да се концентрират в другите континенти, които са по-големи по площ.

 19. 19 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 944 Неутрално

  "Индия ... 1.1 милиарда жители ... половината от това население е под 25 години, а 65% не са навършили 35."

  Ама това е много лошо - значи евентуални инвестиции в образование или здравеопазване не могат да се избият.

  А германските старци ползват едно образование 50 години и всяка година бият Китай по износ (само миналата май не, с малко).
  То ако всичко ставаше с младост и фръц-пръц...

 20. 20 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#16] от "muncho":

  Ти с индийци работил ли си?

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 21. 21 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#16] от "muncho":

  Ами да, Уважаеми.
  Но имате ли представа например какви са пенсиите на китайците?
  Или на индийците??
  Не, нали?
  Явно пропускате че тук се говори за ДЪРЖАВИ.
  Държавата Китай е едно огромно комунистическо ТКЗС.
  За Индия - трудно може да се говори дори за държава, оттам и "бумът" на бройката на населението.
  Едва ли би Ви харесало да сте в онези 90% от населението на двете държави, които "копат с мотиките".
  Сам ги сметнете колко милиарда са.
  Медицинските процедури за голяма част от тях се изчерпват с годишното къпане в Ганг! Страхотно, а?
  Да си внесем ли от тях?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 22. 22 Профил на Steve Biko
  Steve Biko
  Рейтинг: 861 Любопитно

  До коментар [#4] от "Athanatos":

  Аз пък предпочитам "внос" на хора от Източна Азия, те ще се впишат добре в ЕС....

  До коментар [#7] от "АНТИПАТ":

  Също и от Канада и Австралия, там проблема със малобройното местно население е още по-голям от ЕС!

  Свобода, справедливост, солидарност!!!
 23. 23 Профил на Steve Biko
  Steve Biko
  Рейтинг: 861 Любопитно

  До коментар [#21] от "The Core":

  Абе трябва да се прави разлика между Индия и Китай, китайците са много по - напред от Индия, както в областа на образованието, така и в здрвеопазването, технологиите и други основни области....!

  Свобода, справедливост, солидарност!!!
 24. 24 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Напълно сбъркана политика е да се разчита на "внос" на хора. Не съм против в Европа да идват млади специалисти от вън, НО политиката трябва да насърчава раждането на европейци- има си много начини и лостове да се стимулира възпроизводството на самите европейци. А политиците наводниха Европа с неграмотни примитиви, които за нищо не стават, освен да вършат престъпления и да висят на социални помощи.

 25. 25 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 434 Неутрално

  до 16
  Мунчо, за Китай не знам как са но в Индия която изстрелва ракети има няколко стотин хиляди ...закрити тоалетни...само...
  Е. ние не изстрелваме ракети, само ги оборудваме...и мнооого малка част от нашите граждани...акат край релсите...

 26. 26 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#25] от "StanDim":

  "Е. ние не изстрелваме ракети, само ги оборудваме..."

  Ехехеее, айде по-леко с фукнята!

  "Индия има няколко стотин хиляди ...закрити тоалетни...само..."

  Че кой е казал, че Индия трябва да стане световна икономическа сила с цялото си население? То и 1/20 стига...

 27. 27 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Европа има нужда от "мъдра кръв"...

  Да кажем не на педерастията!
 28. 28 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Нямаше да стои проблем с пенсиите, дори при увеличаващо се възрастно население, ако Европа поддържаше истински пенсионни фондове. За съжаление цяла Европа следва социалистическия модел - взимай от работещите и давай на пенсионери, докато истинският модел е - взимай от работещи и това което си взел им го дай с лихва, когато се пенсионират. Нашите фондове са класически финансови пирамиди, управлявани от държавата

 29. 29 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 427 Неутрално

  споко...накрая пак до война ще се опре...за "оправия"!не че е споко де,ама винаги си е ясно и дотам опира! жизненото пространство,ресурси...лапачка..старата история-защото си е все същия стария Хомо Сапиенс,даже по-лош.Малтусовата теория си е вярна,за жалост..а човек с нищо не показва че се е развил като ХомоСапиенс..все едни и същи масови глупости са му в главата....едно и също,щото си е все един и същ човек! Само по-алчен и...по-страхлив! Даже върви надолу като същество...Техниката и техн.напредък не води до напредък душевен,духовен...а май напротив!
  абе баста!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK