ЕС разкритикува САЩ за таксата за пътуващите без визи

Еврокомисар Сесилия Малмстрьом<br />

© Associated Press

Еврокомисар Сесилия МалмстрьомЕврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом разкритикува американските планове за въвеждане на такса на европейските граждани, влизащи без визи в САЩ, съобщиха EUobserver и EuropeanVoice. В петък тя заяви, че планираната сума от 10.50 долара не отговаря на целите на САЩ да привличат повече посетители от Европа.


Критиките от страна на Европейската комисия (ЕК) идват, след като отделът, отговарящ за митниците и защитата на границите, към Департамента по вътрешна сигурност на САЩ обяви ново вътрешно правило. То изисква от 8 септември всички хора, попълващи онлайн формуляр чрез Електронната система за разрешение за пътуване (Electronic System for Travel Authorization или съкратено ESTA), да плащат 7.5 евро (10 долара) за "такса стимулиране на пътуванията" и 3 евро (4 долара) за административна такса.


Общо 23 страни от Европейския съюз (ЕС) са част от т.нар. Visa Waiver Program, която позволява на гражданите им да пътуват до САЩ за период от 90 дни, без да се налага да кандидатстват и да си плащат за стандартни визи (България, Румъния, Полша и Кипър са единствените страни-членки на ЕС, за които се изисква входна виза за САЩ). Съгласно ESTA те обаче трябва да попълнят онлайн формуляр преди да отпътуват за САЩ. Системата ESTA и попълването на онлайн формуляр са задължителни от януари 2009 г., но досега никога не се е плащала такса.
"Много съжалявам за таксата, въведеnа чрез това вътрешно правило", заяви Малмстьом в изявление. Тя добави, че много пъти "е изразявала загриженост за въвеждането на тази такса".


Еврокомисарят предупреди също, че новите изисквания не съответстват "на ангажимента на САЩ да улесни трансатлантическата мобилност и ще бъде допълнително бреме за европейските граждани, които пътуват до САЩ".


Еврокомисията припомни, че е провела оценка на идеята за въвеждането на подобно вътрешно правило през декември 2008 г., когато за първи път е обмисляно. Тогава заключението е, че изискването не е еквивалентно на визова система. Предстои обаче да бъде проведена още една оценка, щом американските правила влязат окончателно в сила.


Позицията на ЕС е, че страните, чиито граждани могат да пътуват до ЕС без визи, трябва да дадат същото право на европейските граждани, припомня EUobserver.През март американският Конгрес гласува в полза на налагане на такса на пътниците, които пътуват без визи до САЩ, за да се финансива нова агенция за стимулиране на туризма. Конгресмените определиха първоначално сумата от 10 долара (7.51 евро), но в крайна сметка тя скочи на 14 долара, за да покрие и някои административни разходи. Конгресът възложи на Департамента по вътрешна сигурност да реши как точно ще бъде въведена и събирана тази такса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK