Италианска сделка с Кадафи запуши границите на ЕС за нелегални имигранти

Най-много хора се опитват да проникнат незаконно в Евросъюза през Гърция

Италия пресреща нелегални имигранти, преди да достигнат бреговете, и ги връща обратно в Либия
Най-много хора се опитват да проникнат незаконно в Евросъюза през Гърция

Броят на хората, подали молби за бежански статут в Европа, се е увеличил с 8% през 2009 г., но в същото време почти наполовина са намалели нелегалните имигранти, задържани при пресичане на границите на Европейския съюз. Това сочи доклад на европейската биометрична система за регистрация на бежанците Евродак за 2009 г.


Данните за предходната година показват, че 236 939 лица са потърсили убежище в страна - членка на ЕС. На 73% от тях е отказано, показват данни на Евростат, а около една четвърт (23.3%) от всички, които са кандидатствали за бежански статут, са подали молби в повече от една страна.
Пресичането на границите на ЕС от нелегални имигранти бележеше тенденция на увеличение през последните няколко години. През 2008 г. се наблюдаваше увеличение с 62.3% в броя на случаите спрямо 2007 г. Миналата година обаче отбеляза


сериозен спад в броя нелегални имигранти


заловени по границите. Едва 31 071 души са заловени при нелегално пресичане на границата на страна членка.


Разликата е драстична спрямо 2008 г., когато заловените по границите нелегални имигранти са 61 945. Според едни анализатори причината е световната криза, заради която дори в развитите държави рязко са намалели възможностите за намиране на работа, а с това и стимулите да се имигрира към тях.


Други твърдят, че би трябвало да е обратното - хората да се опитват да намерят в Европа шанс за по-добър живот. Според EUobserver обаче съществена роля са изиграли договореностите на италианските власти с Либия да връщат имигранти, заловени в морето, обратно в северноафриканската страна.


В Испания също има намаление в опитите за нелегално преминаване на границата, но Италия бележи най-големия спад. През 2009 г. те са 7300, докато през 2008 г. случаите с били 32 052. Испания пък отбелязва намаляване на опитите от 7068 през 2008 г. до 1994 през 2010 г. Преди да сключи пакт с Триполи, Италия беше еврочленката, която регистрираше най-голям брой опити за нелегално преминаване на границата.


В момента тази позиция заема Гърция, която отбелязва 60% от всички случаи, документирани от Евродак през 2009 г. Значителната промяна настъпва в периода 2008-2009 г., когато Италия и в по-малка степен Испания започват да връщат имигрантите преди още официално да са преминали границата. Италия пресреща кораби или лодки с нелегални имигранти, преди да достигнат италианските брегове, и ги връща обратно в Либия.


Испания пък през последните две години засили сътрудничеството си с африканските страни, източници на имигранти, и особено с Кабо Верде, Мавритания, Сенегал, Гамбия, Гвинея-Бисау и Мароко. Испания им предоставя данни от системата Sea Horse, финансирана с евросредства. Тя започна да функционира през 2008 г. и позволява на полицията да проследи движението на имигрантските лодки и кораби от Африка към Европа.


Данните, публикувани от Евродак, подкрепят статистическите данни, с които разполага Рим, посочва електронното издание EUobserver. Още през април италианският министър на вътрешните работи Роберто Марони от антиимигрантски настроената партия Северна лига приветства


сделката с Либия


"Италианският модел за борба с нелегалната имиграция доведе до изключителни резултати и смятаме, че би трябвало да бъде копиран от други европейски страни", заяви той пред италианската агенция АНСА.


Министърът допълва, че за първите три месеца на 2010 г. има спад с 96% (или 28 хил. души) в броя на пристигащите имигранти спрямо същия период през 2009 г. "Това е безпрецедентно и конкретно постижение, което е резултат от дипломацията на Берлускони и споразумението, което той сключи с Либия", смята Марони.


Мишел Черконе, говорител на Европейската комисия, предупреди, че спадът с 50% за 2009 г. трябва да се разглежда внимателно, защото докладът на Евродак не съдържа информация за шест държави. Това са Чехия, Латвия, Люксембург, Португалия, Исландия и Норвегия, като последните две участват в Евродак, но не са членки на ЕС.


От друга страна обаче, с изключение на Португалия, никоя от страните не е на предната линия, поемаща имиграционния поток от Африка. "Но, разбира се, има ясно намаляване в пристигащите в Италия чрез нелегални канали, което е очевидно", каза Черконе.


Неправителствени организации, занимаващи се със защитата на правата на човека, редовно критикуват Италия заради договореностите й с Либия за имигрантите. Бил Фрелик, директор на програмата за бежанците към организацията "Хюман райтс уоч", ги определя като "мръсна сделка, позволяваща на Италия да захвърля мигранти и кандидати за бежански статут в Либия и да избягва своите задължения".


Върховният комисариат на ООН за бежанците разкритикува още през 2009 г. системата Евродак, както идеята за предовратяване на т.нар. asylum-shopping, или подаване на молба за бежански статут в различни държави.


Докато бежанците не са в състояние да се възползват от "в общи линии еквивалентни нива на процедурна и реална защита" чрез хармонизирана система за даване на бежански статут, за бежанците е разумно да търсят страни, които смятат, че са най-добронамерени към мигрантите, посочва комисариатът.


Според доклада мнозинството от хората, които са влезли нелегално в ЕС през Гърция, след това са отишли в Норвегия, Великобритания или Германия.


Тези, които са преминали нелегално европейската граница в Италия, обикновено са продължили в посока Швейцария, Холандия, Норвегия или Швеция, а влезлите в Испания често избират за следващи дестинации Франция и Швейцария. Нелегалните имигранти, чиято отправна точка в ЕС е била Унгария, след това се насочват към Австрия, Швейцария или Германия.Най-много хора се опитват да проникнат незаконно в Евросъюза през Гърция


Системата Евродак


Системата Евродак беше създадена през 2003 г., за да предотврати възможността мигрантите да кандидатстват за бежански статут в повече от една държава членка. В същото време тя трябва да гарантира, че те кандидатстват в страната от ЕС, където са пристигнали за първи път. Законодателството в ЕС изисква държавите членки да взимат пръстови отпечатъци от всички лица над 14 години, преминаващи границата им нелегално. След това те изпращат информацията в централна база данни, управлявана от ЕК. По този начин отпечатъците могат автоматично да бъдат сверявани с данните от новите молби за убежище, за да се елиминират повторения и да не може дадено лице да търси убежище в друга страна, ако една вече му е отказала такова.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Първата снимка е шедьовър.

 2. 2 Профил на Krishna Govinda
  Krishna Govinda
  Рейтинг: 443 Неутрално

  мразиат ни мусулманите,джихади разни водиат сре6ту нас,е за6то се при нас биагат?

 3. 3 Профил на pacofire
  pacofire
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#2] от "narayana777":

  Неграмотноста също е джихад срещу цивилизацията!

 4. 4 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Имиграцията е полезна за застаряваща Европа, но трябва да е дирижирана от Европа - само толкова имигранти и такив апрофесии, от които имаме нужда.
  Нелегалните - обратно от където са дошли. Няма мръсни сделки. Трябва да си пазим границите.

  E PLVRIBVS VNVM
 5. 5 Профил на robespierre
  robespierre
  Рейтинг: Неутрално

  Браво на италиянците ! 96 % успех никак не е лошо. И в САЩ има опити да се реши този въпрос, като се криминализира нелегалната имиграция. Предложението идва от Аризона, но за сега някои точки се отхвърлят от съда.

 6. 6 Профил на dgapi
  dgapi
  Рейтинг: 525 Неутрално

  значи нащи цигани неги щът ,а имигранти от африка и арабския свят могат да подават молби ,не първо да интегрират неинтегрираните и неоправляеми роми и тогава вече да си взимат африканци

  Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Уолтър Липман
 7. 7 Профил на mikereto
  mikereto
  Рейтинг: 118 Неутрално

  то и ние триа да бяагаме
  то тук се по лошо става
  аман от мошенници в тая скапана страна

 8. 8
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:57 на 12/08/2010 от неговия автор.

 9. 9 Профил на Grimbo
  Grimbo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво да правят и тия хорица... бягат от дебилщината и примитивния начин на живот... или поне се опитват.

 10. 10 Профил на Чалмите вън!
  Чалмите вън!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Европа се задъхва и от африканските и азиатските ма***и, които вече са на нейна територия, а какво остава пък от пълчищата, които постоянно се опитват да нахлуят.
  Това безумие трябва да се спре! Не ни трябват повече негри, цигани, турци, араби и пр., които не идват тук с цел да търсят по-добър живот, а да превърнат нашия в ад.
  Вече има европейски градове, които изглеждат по-зле и от Кабул, в следствие на пълзящата циганизация и ислямизация, а ислямският тероризъм се е превърнал в ежедневие.

  Когато няма повече място в ада, мъртвите ще бродят по земята...
 11. 11 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Смятайте КОЛКО СМЕ ЗЛЕ, щом и африканските маймуни на искат да емигрират в Бг!

 12. 12 Профил на yaga
  yaga
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Бре бре бре, убря. Колко "европейци" се навъдили тук, които забравиха как преди 10-15 години се редяха като малоумни за визи пред посолствата на същите тези европейски държави, които се отнасяха с тях като с боклуци. Е тогава ли бяхме боклуци или сега станахме много желани?

  Нелегални хора няма, има расистки боклуци, живеещи примерно в Люлин, които през живота си са виждали 2 африканци на живо, ходят по джапанки на театър и силно са притеснени от имиграцията, защото трудно ще се отличават от самите имигранти.

 13. 13 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 776 Весело

  До коментар [#7] от "mikereto":
  И що не избяАгаш бе "микере", а спамиш от тук? Я избяАгай - първо да ти скъсат ... от работа в дюнерджийницата или на конвейра (ако те вземат) и после (ако ти остане време) да ни пишеш колко много печелиш и си си купил Голф 8 трета ръка.
  Иначе е много е лесно - седиш по кафенетата, правиш се на интересен: "аз няма да работя на тази скапана държава за жълти стотинки", ама не ти стиска да отидеш другаде, защото знаеш какво те чака...

  Поздрави
 14. 14 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Впрочем,ако си спомня *yaga*,тогава се редяхме не само пред посолствата,а и пред милицията за открити листове,пред магазините за качествен салам,топъл хляб,телевизори,банани,спяме пред бензинджийниците за бензин и т.н.А у нас за кратко бяха и си отиваха виетнамци,кюрди,гръцки комунисти и чат-пат някой от латиноХамериканските комунисти.

 15. 15 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Сложих един + за "Имиграцията е полезна за застаряваща Европа", но искам да допълня колегата.
  Това лято на морето се запознах с тайфа украинци - интелигентни, възпитани хора, половината с артистични професии, които идват от много години на почивка у нас. Изуми ме как оценяват държавата ни - райски климат и природа, много европейски изглеждаща/ясно, че не са видели голяма част от нея /, спокойни и усмихнати хора, ред, създаден да облекчава живота. Заговорихме се лесно ли получават визи. За България - да, защото са идвали много пъти. Но от шенгенските визи им побелявала косата. Куп документи, интервюта и всичко, което е под 40-45 години, е в рисковата група да му откажат. Една хубавица около 30-35 годишна бизнесменка вече се отказала от мечтата си да отиде до Париж, защото 3 пъти са с отрязвали. Е, това нормално ли е? Значи белите хора, при това християни, ги въртим на шиш и правим на маймуни, докато сами се откажат, а черните примати и араби, които са чисто икономически емигранти, имат повече права без грам задължения. Видях ги в Италия, наводнили са я, взимат помощи, но работят нелегално и нищо не внасят в държавата, крадат, разпространяват ментета, наркотици, като нашите цигани се събират в гета, не учат езика, тоест никога няма да си намерят работа, както и техните деца, и се плодят като зайци. Те не са дошли с идеята да дадат нещо на държавата приемник, а само да взимат от нея. И не Берлускони, а гражданите изпищяха, че не искат повече да хранят Хасан, трите му жени и 15-те му деца от данъците си, Берлускони само послуша народа си. Колкото и да се пише тука за секс скандалите му, човека си върши и другата работа и има "дупе" да скръцне на ЕС, без да се съобразява с малоумната имиграционна политика на съюза.
  Мисля си като му свърши мандата, що не го изберем за наш премиер, едва ли ще е по-зле.

 16. 16 Профил на yaga
  yaga
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "tedif":

  Преди 10-15 години "милицията" вече се казваше "полиция", а опашките бяха за визи за "Западна Европа", които много ни искаха тогава, ама толкова много, че не не правеха разлика между ганайци и българи. А вие някка си живеете 25 години назад във времето, съдейки по неадакватния коментар.

  Единственото спасение на Европа е имиграцията, защото в противен случай лайната на Европа ще ги чистят завинаги българи и румънци, както досега впрочем.


 17. 17 Профил на mastylo
  mastylo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "yaga":

  Добре казано!

  На всичките дето така страстно искат да се защитават от имигрантите препоръчвам две книжки (уви, май ги няма на 'европеизирания' бг книжен пазар; добре че Amazon винаги е под ръка): Reflections on the Revolution in Europe: Immigration, Islam and the West - Christopher Caldwell и Тhe other hand - Chris Cleave.
  Светът далеч не е толкова 'черно-бял' колкото ни изглежда, а най-тъпата грешка е да се смесват произходът и културата с бедността (и липсата на достъп до образование и перспективи за работа). Само за пример, много градове в Англия в момента отчитат, че най-висока е престъпността сред младежите в белите гета, където семействата с поколения наред живеят от социални помощи и не са работили нито ден. Същите онези сладурчета от Трейнспотинг и Acid house. В Италия пък се оказа, че част от проблема са самите италианци, за които бе по-изгодно да плащат дребни стотинки на нелегални сезонни работиници, за да си увеличават печалбата. И се усетиха, че има нещо сбъркано в схмеата им едва, когато 'сезонните' останаха за неопределено време и започнаха да им мърсят и шумят. Ама тая работа със сития вълк и цялото агне не става просто току-тъй....

  They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
 18. 18 Профил на sylv_i
  sylv_i
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#3] от "pacofire":

  Причислявам те към муджахидините.

 19. 19 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#15] от "aleko":

  Е, където е Украйна, там е и България - няма културна разлика. И те пият, и ние носим на пиене Но за африканци, араби, индийци, турци, кюрди, пакистанци, афганци, източноазиатци (по-добре че са миролюбиви) - просто няма спасение веднъж напълним ли се с такива!

 20. 20 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не, по-точно: украинците и руснаците са пияници, а ние крадци и мърлюфци, всичко работим пет за четири, серем около себе си без извинение, фърляме си фасовете през балкона и в саксиите с цветя по улицата и голям кеф изпитваме да си хвърлим боклука от балкона или пластмасовото шише от бирата дето я пият тинейджърите в храстите.

 21. 21 Профил на krainici
  krainici
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Незнам защо се дразним един друг,просто повелята на партията е такава,закриха соцпостиженията които осигоряваха полуработни места и тя се отърва от безброй задължения към работещите.И всеки се втурна на запад да се спасява по единично. А за партията и нейните изроди остана само да водят статистика колко пари се превеждат в техните банки от запад.И фактически те нищо не загубиха а станаха още по богати от тая далавера.А ние продължаваме да исправяме кривите косми/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK