Естония между кроната, рублата и еврото

Река Нарва разделя Естония и Русия.<br /><br />Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/" target="_blank">Creative Commons</a>.<br />

© LHOON

Река Нарва разделя Естония и Русия.

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.В естонския град Нарва, разположен на границата с Русия, наближаващото приемане на еврото на 1 януари 2011 г. вече предизвика смут сред гражданите. Властите явно са пропуснали добре да информират жителите на града по темата, като банкерите са най-облагодетелствани от объркването във връзка с обменните курсове на рублата, еврото и кроната. Това съобщи естонският всекидневник Eesti Päevaleht, цитиран от електронното издание Presseurop.


Различни слухове за еврото се носят из град Нарва, който е разделен от руския Ивангород само от река Нарва и чието население е предимно рускоговорящо. Някои казват, че монети с по-малка стойност от една крона няма да бъдат обменяни или ако това стане, ще е на по-ниска стойност. Други смятат, че ще има недостиг на по-дребни банкноти по магазините след навлизането на единната европейска валута.


Тези слухове са в състояние да накарат бабите да ходят с внуците си в единствената банка в града, оборудвана с машина за обмен на монети за банкноти, смятат от полското издание. Внуците са необходими, защото за тях услугата е безплатна. В треската, обхванала града, много хора вече са обменили своите естонски крони за евро, предвиждайки евентуално покачване на курса тази есен.
Обменни бюра с малко скрупули


Многобройните обменни бюра, които са по-добре информирани, работят с курсове според собственото си желание. Най-абсурдният слух, който се разпространява в Нарва, е това, че курсът рублата също ще се покачи. По този въпрос "експертите" имат следното обяснение: "Цените се качиха във Финландия, когато приеха еврото. Те вече се покачват в Естония. (...) Ако цените се повишават навсякъде, тогава защо да не се покачи и тази на рублата", смятат естонците, цитирани от всекидневника.


За голяма част от естонците тук руската валута остава важно средство за разплащане, което помага за ежедневната търговия отвъд реката. Затова и въпросът с рублата е особено важен за местното население.


Логично е щом еврото стане основна валута, рублата да поевтинее. Обменните бюра обаче използват момента на много слухове, за да си "играят" с курсовете на трите валути, като по този начин напълно объркват жителите на Нарва, твърди анализът. Едва след като естонската крона излезе от обръщение обменният курс на еврото и рублата ще стане стабилен поне в съзнанието на естонците.


Естонските власти трябва спешно да направят всичко възможно, за да овладеят тази ситуация и да спрат безсмислиците и слуховете, пише в заключение естонският вестник.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK