Аштън ще има правото да се изказва пред ООН

Катрин Аштън

© Vincent Kessler, Reuters

Катрин АштънПредставителите на Съвета и Еврокомисията са потвърдили, че ООН ще даде на ЕС правото да се изказва на сесиите на организацията, съобщо електронното издание EurActiv. Следващата сесия на ООН започва на 15 септември в Ню Йорк.Въпреки че ЕС е най-големият донор в Пакистан, върховният представител по външната политика Катрин Аштън, не успя да се изкаже на специална среща на ООН, посветена на помощта за пострадалата от наводнения страна. Посланието на ЕС по темата беше съобщено от белгийския външен министър Стевен Ванакере, защото Белгия е настоящият председател на ЕС.
В настоящата ситуация двамата представители на ЕС на международната сцена - върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън или председателя на Съвета Херман ван Ромпой, могат да се изказват от името на ЕС, но само след като мине редът на всички пълноправни членове на ООН да се изкажат.


През юли ЕС внесе резолюция, с която иска да промени ситуацията. Тя ще бъде гласувана през септември. Резолюцията ще даде на ЕС право да реплика, дуплика, внасяне на предложения и поправки, както и разпространение на документи. ЕС обаче няма да има право на глас.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK